Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:

Необходим ми е  съвет и насока за освобождаване на апартамент от некоректни наематели. / Беше коментирано преди много време, но не откривам. /

Благодаря предварително. 

Публикувано:

Ако всичко ти е законно, ги даваш на съд. От там с полиция ги извеждаш. 

С толкова информация, толкова съвет.

Със сигурност не се саморазправяй, че най-вероятно ще изядеш дебел. 

Публикувано:
преди 43 минути , era123 каза:

От там с полиция ги извеждаш. 

Това не е така. След съд и влязло в сила съдебно решение, се вади изпълнителен лист и се образува дело при съдебен изпълнител за въвод. Полицията само може да гарантира, че никое от събралите се на въвода лица няма да пострада.

За мен по-добре е да не се стига до горното. Първа законна стъпка е да се прекрати с предизвестие /срокът му зависи какво пише в договора или се прилага законовия от 1 месец/ или развали поради неизпълнение договора за наем. Това трябва да се връчи на наемателя и получаването да се доказва по някакъв начин /може чрез свидетел/и, нотариус или ЧСИ/. След това на ръба на закона е да се спре електричеството в наетия обект😉 По-бързо и по-евтино е от съда.

Най-добре е да се разберете с наемателя за освобождаването на апартамента, но първо трябва да има предизвестие за прекратяване.

• Харесвам 7
  • Замислям се 1
Публикувано:

Само да потвърдя, че преди да се прави каквото и да било, трябва надлежно да се уводоми наемателя за прекратяване на договора и едновременно да се "помоли" да напусне в указания срок. И да натъртя да не му се предявяват никакви други искове със същото уведомление. 

И знам, че е ясно, ама да кажа, че във въпросното уведомление трябва да е указана причината за прекратяване и да се посочи, че е поради виновно неизпълнение от негова страна. Това може да се наложи да се доказва, та трябва да има съответните доказателства под ръка. По някой път пропускането на очевидни неща обръщат колата. 

А най-добре първо да се пробва човек да се реши нещата по "мирен" път. Учудващо, но това често работи изненадващо добре, особено, ако без емоция се разяснят последващите действия и тяхно финансовото отражение. 

P.S.  А и му кажи, че адвоката ти е голям скъпчия и на финала всички разходи ще бъдат за сметка на виновната страна! 😂

• Харесвам 6
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 12 часа, Ardent каза:

А най-добре първо да се пробва човек да се реши нещата по "мирен" път. Учудващо, но това често работи изненадващо добре, особено, ако без емоция се разяснят последващите действия и тяхно финансовото отражение. 

Както обичам да казвам, всяко едно извънсъдебно споразумение е по-добро от което и да е закъсняло съдебно решение. И така вече около 20 години решавам абсолютно всички спорове, а съдебната зала въобще не ми липсва...

• Харесвам 11
Публикувано:

Виждам, че във форума има вряли и кипяли хора по въпроси от правото, и искам да използвам последната тема по една малко деликатна казус. С молба за съвет какво и как би могло да се направи. Живея в жил.блок, състоящ се от два входа. Абонатната станция, ток водопровод, всичко минава през съседния вход и идва до нас. Преди найсе години, някъде 1997 - 1998г домоуправителят на нашия вход, видна публична личност, герой на НРБ и СССР, живеещ на последния етаж, наема един "специалист" от съседния вход да решава проблеми с течове от покрива у тях. Като заплащане за положения труд той дава на "майстора" да ползва едно общо помещение -мазе, което има вход и от вън, от тротоара. И така до сега. След няколко години домоуправителят ни прегради коридора и лиши всички живущи от достъп до покрива и подпокривното пространство. Направи си тризонет без разрешение от съседите. В същото време "наемателят" на общото мазе не плаща никакъв наем. От време на време дава някакви пари и по негови думи е заплатил наем до карая на 2019г. И дума не дава да се каже за освобождаване на помещението. А то се намира на комуникативно място, с външен достъп и би носило приличен наем на етажната собственост. Най-лошото в цялата ситуация е, че няма нищо написано. Всичко е устна договорка между вече бившия домоуправител и този съсед-наглец. Ще бъда искрено благодарен за всяко мнение и съвет как може да се разплете  подобен казус.     

• Харесвам 1
Публикувано:

Не съм юрист и се чудя къде е проблема, след като всичко е на устни договорки. Просто казвате на майстора, че се е самонастанил и е крайно време да да се изнася, ако не действате с полиция. А за ТРИзонета пускате сигнал в община или там където трябва. То всичко е незаконно и този домоуправител бивш е абсолютен наглец, той още ли не е разбрал, че не е "на власт".

Това е моето лаишко мнение. Сигурен съм, че ще получиш професионални съвети.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

Свикайте общо събрание на етажната собственост и на него документирайте в протокол всяко едно от изброените нарушения. Определете срок в който следва да се изпълнят решенията на ОС от страна на нарушителите на правилника за вътрешния ред. Управителят на етажната собственост следва да предприеме необходимите действия по ЗУЕС. Относно незаконосъобразното строителство можете да сезирате и ДНСК. Това е нахвърляно съвсем грубо, всичко зависи от детайлите - какво пише в правилника за вътрешния ред, как и доколко е документирано всяко едно от изброените незаконосъобразни действия (може да се окаже, че по някаква причина преустройството е узаконено и т.н.), какви са допълнителните факти и обстоятелства и т.н...

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

Ма защо смятате, че полицията е на всяко гърне мерудия? Не живеем в полицейска държава😛

@дядо Пепи не ти е толкова прост случая - за толкова изминали години тия хора и нотариален акт за бившите общи помещения могат да извадят, като придобити по давност. Адвокат или начетен човек трябва да издири кадастралния идентификатор на съответния обект в сградата и да направи проверка на собствеността.

Като начало етажната ви собственост трябва да свика общо събрание и да избере законни органи - домоуправител/и, касиер, секретар и т.н. След това да се регистрира в общината, вкл. и домовата книга. В общинската администрация има отдели Етажна собственост, които разглеждат и жалби по тези въпроси, но общо взето реално нищо не вършат🙂

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 минути , Duke каза:

Свикайте общо събрание на етажната собственост и на него документирайте в протокол всяко едно от изброените нарушения

Изключително много благодаря за изказаното от Вас мнение!!! 

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 5 минути , ДиянаВ каза:

не ти е толкова прост случая

Благодаря за мнението и съветите! Страхувам се, че не виждам светлина в тунела. А и да има такава тя не е от нещо по-добро, разрешаващо казусите ни, а от насрещния влак, т.е. нови проблеми . 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 23 минути , дядо Пепи каза:

Изключително много благодаря за изказаното от Вас мнение!!! 

Имай предвид, че казуси свързани с етажна собственост са много трудно разрешими. Лично аз опростих 1000 лева на блока, защото преди години не успях да си събера задължение в размер на 1600 лева за извършен извънреден ремонт на покрива. Просто управителят на етажната собственост не пожела да признае сумата, защото не съм събрал три оферти... Живея на последния етаж и в резултат на теч започна да пращи ел.инсталацията на едно място в апартамента. Сигурно трябваше да оставя да се запали блока докато търся три оферти... Малоумна история, но просто обръщам внимание, че дори и юрист с 25 годишна практика като мен понякога е безсилен. След като получих отказ пуснах покана до управителя на етажната собственост в която го уведомих, че спирам да плащам дължими месечни вноски до пълно погасяване на сумата или започвам да прихващам срещу насрещни задължения. Минаха няколко години и възникна необходимост от извършване на друг ремонт във входа. Трябваше да се събират пари и аз махнах с ръка и опростих остатък от 1000 лева и доплатих за ремонта от собствения си джоб. Такива ми ти работи когато живеем в етажна собственост, но аз не си сменям апартамента защото е един от малкото в София с изцяло южно изложение и невероятна гледка към Витоша, която никога няма да бъде закрита...

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:

като текущо темата е за имотни неща, да пробвам да питам дали случайно някой тук няма бизнес с ремонти на апартаменти, или пък да познава що-годе читави майстори, които се занимават с това, някак не ми се иска да подхващам такова нещо чрез търсене из случайни фирми в интернет?

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 59 минути , antea каза:

читави майстори

Съвет на препатил: Не допускайте "майстори" , завършили Суходол!!! Два пъти се опарих и сега даже и минавам от там с уплах, и горчилка в душата.  

Публикувано:
преди 1 час, antea каза:

като текущо темата е за имотни неща, да пробвам да питам дали случайно някой тук няма бизнес с ремонти на апартаменти, или пък да познава що-годе читави майстори, които се занимават с това, някак не ми се иска да подхващам такова нещо чрез търсене из случайни фирми в интернет?

Майстор, зъболекар и автомонтьор се препоръчват най-трудно. :crazy:

• Харесвам 1
Публикувано:

така си е :smile: малко на сляпо ми е питането, но пък не съм и много наясно кой с какво се занимава в реалния живот, и таях някаква надежда зад някой магеланец да се окаже добър майстор или разбирач в областта, пък и ако ще да е само за началния етап - някакво грубо остойностяване на работата

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, antea каза:

така си е :smile: малко на сляпо ми е питането, но пък не съм и много наясно кой с какво се занимава в реалния живот, и таях някаква надежда зад някой магеланец да се окаже добър майстор или разбирач в областта, пък и ако ще да е само за началния етап - някакво грубо остойностяване на работата

@ven62 имаше вземане-даване с майстори. Само не помня дали накрая трябваше да вземе нещата в свои ръце, та може да се е изучил на занаят и майсторлък😉😆

• Харесвам 2
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 4 часа, ДиянаВ каза:

В общинската администрация има отдели Етажна собственост, които разглеждат и жалби по тези въпроси,

Това си е "Мисията невъзможна"

Години наред съседите над мен ме наводняваха, до там, че в един момент тока в банята спря. От тавана (целия) си течеше като водопад. 

Писах до къде ли не, накрая онези просто се изнесоха, продадоха апартамента и новото момиче се оказа разбрано. 

• Шок 3
Публикувано:
На 6.02.2025 г. в 13:41, antea каза:

Преди време ми препоръчаха, но нямам никакъв личен опит.... Ако се интересуваш, ще потърся координати.

Мен също ме вълнува темата с ремонта, като имам нужда всичко (или почти всичко) да може да се случи дистанционно (базата е шпакловка и замазка)... Та ако някой случайно има опит с такъв вариант, ще се радвам да сподели.

• Благодаря 1
Публикувано:
На 6.02.2025 г. в 15:30, antea каза:

@ДиянаВ вероятно има предвид няколкото мнения преди време по отношение на един сайт (май не е уместно да го споменавам тук.) Аз познавам собственика на сайта/проекта/бизнеса. Съученик е на сина ми и е много свестен... но само това.

Аз също другия месец трябва да търся майстори за освежаване на една гарсониера и още от сега съм в стрес.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 6.02.2025 г. в 16:35, ДиянаВ каза:

@ven62 имаше вземане-даване с майстори. Само не помня дали накрая трябваше да вземе нещата в свои ръце, та може да се е изучил на занаят и майсторлък😉😆

И аз си спомням за един басейн, ама какво стана накрая не знам? @Георги Матеев ти имаш ли повече информация или пък майстори да препоръчаш нещо? ⚒️

• Смея се 9
Публикувано:

Като гледам (и чета) доста хора търсим майстори. Отдавна много неща "плачат" за ремонт и у дома, но все не им е времето. Но винаги е добре човек да има информация за добър майстор(и) и данни за контакт. 

Публикувано:

Здравейте, мога да съдействам за майстори за вътрешни ремонти и топлоизолация с алпинисти. Ако искате ми напишете съобщение какво трябва да се прави и ще ви свържа. 

• Харесвам 2
Публикувано:

И аз тук идвам да питам за ипотечните кредити преди акт 16, пък после ще слухтя за ремонтите :wink3:

Някой може ли да ни каже какви са стъпките като поредност и какво да не изпускаме:

1. харесали сме имот, с акт 15 е, запознали сме се с инвеститора лично.

2. Инвеститорът не е строил други жилищни сгради, макар да се занимава със строителство, не е ползвал кредит за строежа, фирмата е открита 2023 и се управлява от жена му. 

Предлага ни да си проверим финансирането и да седнем за преговори и предварителен договор към края на седмицата. Даде ни контакт на неговия корпоративен банкер в пощенска банка.

3. Доходите ни уж позволяват ипотечен кредит, достатъчен за покупка и ремонт на този апартамент, макар че аз май в момента се водя един голям минус в домакинството. Но досега не сме имали кредит и не знаем със сигурност какви да процедурите, само си четем и кимаме. 

4. Имаме среща с банкерката на инвеститора утре. Имаме и запитване към кредитен консултант през познат, който ни е казал, че без акт 16 или доказан инвеститор, строил 2 сгради, малко банки ще ни финансират. 

....Стигаме до утрешния ден. Поискахме от инвеститора Акт 15, за да продължим контактите с кредитни консултанти и да сме готови за консултации с банки. Имаме потвърждение, че има, но трябва ли да проверим и искаме документ? Какво друго като документи ще ни трябва за първоначалното одобрение? 

Каква проверка на инвеститора трябва да направим и кога? Преди предварителния договор какво трябва да сме направили със сигурност? 

Кои банки отпускат кредити преди акт 16? Оценката на имота по-ниска ли е? Да очакваме ли по-голям процент самоучастие? 

Сградата ни е енергиен клас B, мернах в ОББ, че това дава намаление на лихвата. Има ли други банки, които имат подобни предложения? Има ли някакви други неща, за които да попитаме инвеститора и могат да се отразят на предложението на банката?  

Други бележки и съвети? 

Публикувано:
преди 4 минути , Lindt каза:

който ни е казал, че без акт 16 или доказан инвеститор, строил 2 сгради, малко банки ще ни финансират. 

Това не е вярно - всяка банка ще отпусне кредит преди акт 16, вече отпускат дори на етап акт 14, така че не се притеснявайте за това. За първоначално одобрение документи не ви трябват - просто попълвате някоя от формите за кандидатстване и от банката ще се свържат с вас за повече информация, ако сте одобрени. Винаги може и да отиде в клон на избрана банка за среща с кредитен консултант, който на момента на база доходите ви и други условия може да ви каже с приблизителна точност дали ще бъдете одобрени или не. 

Бих препоръчал, ако имате адвокат - да го въвлечете в процеса на проверка на предварителния договор - знаят какво и кое как трябва да е описано. 🙂

Иначе за условия на банки много зависи и дали имате други банкови продукти към съответната банка, но за момента ДСК може би предлагат най-добри условия, поне по това което проверявах аз преди време. Финансов консултант би ви дал предложения от всички банки и вие ще си изберете, но ще ви насочи общо взето къде ще ви излезе най-"изгодно". При нужда мога да препоръчам близък човек финансов консултант, но виждам че вие вече имате такъв, което е добре.

• Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.