Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

На 11.06.2018 г. в 12:43, Фичо каза:

Да, аз го видях този сайт, но въпросът ми е по-скоро, кога се очаква да бъдат обявени ваканциите, кога става обичайно, понеже съм далеч от тази тема.

Пролетната ваканция обикновено е в началото на април. Все още не е публикуван проект за  ваканциите за следващата учебна година. Появява се през август, но понякога този проект търпи незначителни корекции. Заповед на министър с утвърден график за не учебни  дни и се появява в най- късно в началото на септември.

Моята прогноза е:

пролетна ваканция 30. 03. 2019-07.04.2019 

Великден си е както за всички останали.

Изводът ми е базиран на практики от минали години.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Цитат

Още един хит току що:

image.png

Аааа те с Б- Тръст хитовете са много.

Отивам за ел.подпис и се оказва че всички данни, които попълних в онлайн заявката предварително, не се пренасят автоматично в договор, протокол, гаранционна карта ами служителката започва на ръка да ги вкарва отново  ( защото не можели и да се копират на всичкото отгоре).

Та получаването на предварително заявен електронен подпис ( без чакането на опашка) отнема около 30-40 минути, в зависимост от бързината на служителката 😤

Редактирано от funny
  • Харесвам 3
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, Георги каза:

Абе направо утре на обяд отивам в офиса на ПИБ със сегашния ми четец и ги питам кво правим. Ако стане подписа бързо -  и няма да ми вземат 30+ лева, действам така. Ако се почне мотаенето, газ към Веслец и разчитам, че там всичко ще е бързо. 

Бързо става, десетина минути, правил съм преди години. Може да си носиш четец и смарт карта и да не ги купуваш пак, плащаш само услугата (четеца май няма нужда да го носиш де). Тъпото е, че не се подновява онлайн, а трябва да се ходи на място.

Между другото имам излишни четци за смарткарта (лаптоп) - двата формата (Express Card и PC Card), много добре пасват и не пречат, ако имаш такъв слот

Връзка към коментар

Кратък ъпдейт на моите драми с ДХЛ и митниците.

Говорих с ДХЛ:

- Няма нужда от електронна регистрация в сайта на митниците. Тя е задължителна само за юридически лица, за физически лица не е необходима. 
- Ако си имам EORI номер пълномощното може и да е само разписано и по имейл. Питаха ме от кой сайт е, казах amazon.com от САЩ, казаха че няма нужда от нотариус в този случай. Явно може да зависи от сайта. 
- Всичко е безплатно.

Днес ще ходя до Веслец за EORI номер, ще пиша пак като взема пакетчето в ръце.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Питам, а дано някой каже.

При кандидатстване за виза ако банката ми поддържа електронно извлечение на сметката на английски, трябва ли да заверявам с мокър печат? Има ли достатъчна сила само разпечатка от електронното банкиране?

Връзка към коментар
преди 16 часа, Sju каза:

Питам, а дано някой каже.

При кандидатстване за виза ако банката ми поддържа електронно извлечение на сметката на английски, трябва ли да заверявам с мокър печат? Има ли достатъчна сила само разпечатка от електронното банкиране?

Ми май зависи от визата. За някои е достатъчна дори писмена декларация, но си представям че за щатска ако е нужно, колкото по-официално, толкова по-добре. 

Връзка към коментар

Да, точно тези визирам, при които изглежда по-хлабав режима (чета някои хора сами са си превеждали извлечения, други банки, макар и рядко, все пак си имат информацията на английски). 

Връзка към коментар
преди 3 часа, Sju каза:

Да, точно тези визирам, при които изглежда по-хлабав режима (чета някои хора сами са си превеждали извлечения, други банки, макар и рядко, все пак си имат информацията на английски). 

Би ли споделила за къде е визата, че и аз ще правя същото, за китайска виза, но не знаех, че трябва да е на английски.

Връзка към коментар
преди 7 часа, Sju каза:

С уговорката, че не мога да съм официален източник, но мисля че с онлайн банкирането няма да имаш проблеми за навсякъде освен САЩ. Ползвам съм скриншот като замазвам банковите транзакции неведнъж и до сега не съм имал проблеми. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, slujitel каза:

Би ли споделила за къде е визата, че и аз ще правя същото, за китайска виза, но не знаех, че трябва да е на английски.

Още само оглеждам вариантите,  защото нямам време и търпение за по-сложни занимания (ходене до банка, превод, легализация ако са нужни).

• Харесвам 1
Връзка към коментар

За който се интересува от моята драма с митниците 🙂

Предварителното ми проучване се оказа полупробито. Бях чел, че на Веслец се вади бързо и лесно EORI номер, а на летището е хаос. За това отидох първо на Веслец, ама там като ме видяха с искането за еднократен номер и като разбраха, че пратката ми е на летището, казаха че вадят еднократни номера само за пратки, които са при тях (тук в главата ми кънти гласа на Пешо Василев: "Каква поредна футболна драма"). Така че при тях не става, ако искам мога да си извадя постоянен - 5 работни дни.

Казах, че не ме урежда и тръгнах към летището, добре че имах време преди да затворят. Отивам там, за щастие няма нито един човек. Подавам формуляра и ме питат:  

- Ама еднократен или постоянен искате?

Аз:  - Еднократен.

Те:  - Ама защо?

Аз: - Ако се забавя с постоянния ДХЛ ще ме таксуват скъп магазинаж.

Те: - Ама те постоянния и еднократния отнемат еднакво време. 

Просто ми потънаха гемиите в тоя момент. С гробовен глас попитах:

- Пет работни дни, нали?

Те: - Не, пет минути. Последно еднократния ли да извадим или постоянен. 

Хич не ми се занимаваше пак да попълвам формуляри, за това казах да дават еднократния и това е. Може би беше грешка в плод на емоциите и трябваше да си взема постоянен, но нищо, следващия път. 

В крайна сметка ваденето на EORI ми излезе 3лв - 1 за зелена зона на Веслец, 2лв за паркинга на летището и около час и половина от следобеда ми. 

С DHL всичко беше ок, документите и пълномощното само разписано и по имейл и 3 дни по-късно ми донесоха пакетчето. Освобождаването се оказа наистина безплатно, а не "безплатно", единствената горница, която платих е 20% за ДДС и го платих още на амазон. Т.е., ако си имате EORI номер всичко е песен и не ви трябва да виждате нито една чиновническа физиономия. 

• Харесвам 7
  • Браво 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
На 11.06.2018 г. в 12:43, Фичо каза:

Да, аз го видях този сайт, но въпросът ми е по-скоро, кога се очаква да бъдат обявени ваканциите, кога става обичайно, понеже съм далеч от тази тема.

Новини от днес :

https://www.dnes.bg/obrazovanie/2018/07/14/uchilishtniiat-zvynec-bie-na-17-septemvri-proletnata-vakanciia-po-kysa.382204

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

Моля за алкохолна консултация. Нищо не разбирам от гръцки питиета, а точно такова трябва да купя - за подарък.

Кое е най-доброто, което може да се купи от наш магазин?

Връзка към коментар
преди 1 минута , noshtna_ptica каза:

Моля за алкохолна консултация. Нищо не разбирам от гръцки питиета, а точно такова трябва да купя - за подарък.

Кое е най-доброто, което може да се купи от наш магазин?

Узо Мини.

6E438132-1794-48DA-8E38-A253DDFDE9BC.png

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 23 минути , AlexandraKo каза:

Узо Мини.

6E438132-1794-48DA-8E38-A253DDFDE9BC.png

Ти да видиш. Аз се чудих защо толкова ми се услади в ВИП-а в Атина, не съм очаквал да е нещо сериозно, а и не бях го виждал преди това.

Връзка към коментар
преди 18 минути , bad kid каза:

Лесно ли се намира, че и аз трябва да взимам ? 🙂

преди 18 минути , Alexander каза:

Ти да видиш. Аз се чудих защо толкова ми се услади в ВИП-а в Атина, не съм очаквал да е нещо сериозно, а и не бях го виждал преди това.

За нас, дето сме узо-почитатели и сме минали през всички известни марки, напоследък, това е най-хубавото узо. В списъка на петте  най-хубави марки узо, които се правят на остров Лесбос - Пломари, Митилини, Барбаяни, Пицилади и Мини. От   скоро, в Пловдив взе да има, преди нямаше.

Ама, по големите вериги сигурно има. В Гърция 700 мл е 11-12 евро, тука е около 22 лева.

Преди пиехме Пломари, откакто открихме Мини, то ни е фаворит.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Давам си си сметка, че въпросът който задавам е много субективен, но си въобразявам, че има обективни критерии и познавачи, които да ме посъветват.

Наскоро се лиших от любимият си градски автомобил, че надмина тийнейджърска възраст. Съответно - необходим ми е достоен негов заместник. Семейният съвет единодушно е фен на японските автомобили (като не се заблуждаваме, че голяма част от тях не са сглобявани в Япония). 

Спряхме се на Toyota Yaris и Mazda 2 (преди sky active). Прицелили сме се в по-нисък ценови клас, респ. възраст. Установихме, че за двете марки и модификации на сходна възраст няма разлики в цените. Бензин.

Давайте  препоръки, моля. До две седмици максимум трябва да взема решение, иначе се очаква у дома да настане революция 😉 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.