Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:

Имуществената застраховка е задължителна навсякъде,  застраховка живот в ДСК не е задължителна. В ОББ и УниКредит е задължителна.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 минути , slujitel каза:

Имуществената застраховка е задължителна навсякъде

Освен че е задължителна до края на кредита се опитват да ти натикат полица с покритие равно на цялата сума по кредита. 

• Харесвам 4
Публикувано:

Някой знае ли дали нотариусите могат да заверят електронно подписан документ? Кел файда от електронни подписи и qr кодове, лелката в агенцията по вписванията си иска подпис с химикал и печат. Алтернативата е да ходя на място и да им вдигам скандал.

Публикувано:
преди 21 минути , Георги каза:

Някой знае ли дали нотариусите могат да заверят електронно подписан документ? Кел файда от електронни подписи и qr кодове, лелката в агенцията по вписванията си иска подпис с химикал и печат. Алтернативата е да ходя на място и да им вдигам скандал.

В повечето случаи проблемът не е в лелката, а в нормативния документ (Закон, наредба, вътрешни правила,...) по който работи.

Зависи и от конкретния казус.

Ако нещо електронно не признават в някоя държавна администрация, един от вариантите е с копие до Министерство на електронното управление. Тогава администрацията става доста по-диалогична.

Има един закон за електронното управление, който се счита за специален. Ама да не пиша глупости. Има си юристи, които биха пояснили по-добре.

Публикувано:
преди 16 минути , Георги каза:

Нотариусът заверява подписи, положени пред него.

Публикувано:

ако имаш предвид дистанционно, мисля, че не може, иначе ако се явиш при него, вероятно може да подпишеш с КЕП, който има силата на саморъчен подпис, или да потвърдиш, че си подписал с КЕП, но какъв ще е смисълът тогава...

Гражданско-процесуален кодекс

Представяне на частен документ за удостоверяване

Чл. 589. (1) Всяко лице може да представи на нотариуса частен документ, за да бъде удостоверена датата на неговото представяне пред нотариуса или неговото съдържание.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.) При удостоверяване на подписа върху частен документ лицата, чиито подписи подлежат на удостоверяване, трябва да се явят лично пред нотариуса и пред него да подпишат документа или да потвърдят вече положените подписи. Когато документът ще се ползва за учредяване, променяне или прекратяване на права върху имот, лицата трябва пред нотариуса да изпишат пълното си име и положат подписа си, а ако подписът е вече положен, да изпишат пълното си име и потвърдят подписа. При удостоверяване на подпис върху частен документ се прилагат чл. 578, ал. 4 и 5, чл. 579, ал. 2 и чл. 582 - 585.
(3) Ако частният документ е на чужд език и не подлежи на вписване, се прилага съответно чл. 582.
Публикувано:
преди 28 минути , Георги каза:

Дай конкретика. Вече много нотариуси работят с ел. издадени документи, но зависи от конкретната ситуация. 

Публикувано:
преди 10 минути , Георги каза:

лелката в агенцията по вписванията си иска подпис с химикал и печат

Като млад офицер на едно южно, военно летище, с нас постъпи на работа новоназначен щабен работник - момче, знаещо, амбициозно, с желание да работи и се доказва. Започна в т.н. кадрова служба, там, където са "т.т. данните" на всички военнослужещи в поделението - кога, къде и защо си се родил, учил, завършил, женил, развеждал. Отпуски, болнични, награди, наказания  и каква ли не нужна и ненужна ( най-вече ) информация. Та този млад офицер с неистов труд - почти ден и нощ,  успя да вкара тази информация от незнамколкоси тефтери, журнали, книги и какво ли не на няколко дискети. Говорим за 1981/1982г.  С целия си гигантски труд юнакът отива в Пловдив да покаже постижението си на по-горното началство. Умниците разгледали какво е направил и взели "соломоновско" решение: Дискетите трябва да се прономероват прошурноват и запечатат с восъчен печат, защото информацията на тях била за служебно ползване. Което и направили. Младият офицер получи нервна криза, последвана от много сериозни сърдечни проблеми. След близо 3 години влачене по болници, санаториуми, го пенсионираха по болест. Но военната тайна беше опазена. Благодарение на 2-3 безмозъчни канцеларски плъха.   

• Шок 11
Публикувано:

Ето пълния контекст. Имам наследствен апартамент и искам да извадя заверени копия на някои от документите свързани с него от агенция по вписванията. За заверено копие е необходимо да докажеш, че общо взето имаш право да вадиш тия документи, което за мен става чрез удостоверението за наследници. Самото удостоверение за наследници съм го издал по електронен път и е подписано с QR код, чрез който може да се провери че е валидно, както и има електронен подпис.

Но лелката ми казва, че това не ѝ върши работа. Иска или оригинал, щото това явно не е оригинал, или нотариално заверено копие. Тя приема електронното удостоверение за "копие", т.е. ако намеря нотариус, който да го завери, всички ще са щастливи. Искам да отида при нотариус, на място, да му покажа електронния документ (принтиран на хартия) и той да направи съответната заверка.

• Шок 1
Публикувано:

според мен това би могъл да го направи нотариус, да, ще провери с кода и ще види, че настина притежаваш копие на издаденото удостоверение и ще го завери

понеже наскоро си вадих удостоверения за наследник по подобен повод, подозирах такива разправии и си ги взех на хартия със заветните подписи и печати, че чак ми дадоха и заверени от тях преписи, иначе и хартиеното има qr код, с който може да си го изтеглиш после в електронен вид или просто да бъде проверено от разни администрации (ако имат желание да го направят....)

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 32 минути , Георги каза:

заверка

Нотариус Мариела Калоянова. Хан Аспарух 21. Носете си ел.подпис (предполагам сте заявили удостоверението с него и ви е изпратено през egov)

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 19 минути , DryGuy каза:

Нотариус Мариела Калоянова. Хан Аспарух 21. Носете си ел.подпис (предполагам сте заявили удостоверението с него и ви е изпратено през egov)

Да, точно така, вадил съм го през egov. А защо е необходимо да нося ел. подписа с мен, то върху документа няма никакви данни за него?

Публикувано:
преди 38 минути , Георги каза:

Да, точно така, вадил съм го през egov. А защо е необходимо да нося ел. подписа с мен, то върху документа няма никакви данни за него?

Вероятно за да може да провери, че това което е разпечатано е това, което сте получили. Ако не желаете, не го носете разбира се, давам ви опция на база личен опит и с оглед спестяване на време.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, Георги каза:

Ето пълния контекст. Имам наследствен апартамент и искам да извадя заверени копия на някои от документите свързани с него от агенция по вписванията. За заверено копие е необходимо да докажеш, че общо взето имаш право да вадиш тия документи, което за мен става чрез удостоверението за наследници. Самото удостоверение за наследници съм го издал по електронен път и е подписано с QR код, чрез който може да се провери че е валидно, както и има електронен подпис.

Но лелката ми казва, че това не ѝ върши работа. Иска или оригинал, щото това явно не е оригинал, или нотариално заверено копие. Тя приема електронното удостоверение за "копие", т.е. ако намеря нотариус, който да го завери, всички ще са щастливи. Искам да отида при нотариус, на място, да му покажа електронния документ (принтиран на хартия) и той да направи съответната заверка.

Пробвай про друга "лелка". Преди 1-2 години АВ отказваха да вписват нотариални сделки ако скиците са издадени по електронен път с ел.подпис, но после се съгласиха и от 2024г. вече може и няма проблем с това. Няма причина да приемат един вид електронни документи а друг вид-не.

• Харесвам 2
Публикувано:

Точно така , не всички нотариуси работят с ел. подписани документи. 

Просто има такива , които живеят в нашия век и други, които са още в предишния. 

• Харесвам 2
Публикувано:
На 12.02.2025 г. в 19:35, Lindt каза:

Сравняваме условията на ипотечните кредити на ОББ и Пощенска банка. Едно от основните пера се оказва застраховката живот, като при Пощенска банка е включена в главницата за първите 5 години и съответно изплащаме лихви по нея за целия срок на ипотеката. При ОББ доколкото ни обясни кредитният консултант на първа среща имаме предимството след първата година да може да си направим другаде застраховката, а не при тях. Или пък е възможно да нямаме изобщо застраховка, но за това ще попитаме в работно време, че не сме сигурни. 

Някой да си е сменял застраховката? Къде да гледаме за подходяща алтернатива, за да преценим дали има смисъл от подобно движение? 

В ОББ може след първата година изобщо да не сключваш застраховката живот.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 23 часа, Георги каза:

Гледам доста хора вече са писал, така, че няма да влизам в подробности...

Единствено бих те посъветвал при първа възможност да минеш през данъчна служба и да си извадиш удостоверение за наследници на хартия, защото ще ти бъде необходимо и по други поводи...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 23 часа, Георги каза:

Ако става въпрос за София - в Галакси център на бул. Шипченски проход срещу Агенция по вписванията има нотариална кантора, която ползваме по различни поводи, действат бързо. Може да звъннеш и да попиташ, адекватни и организирани са, кантората е голяма, много сътрудници работят и не се налага да чакаш.

https://notary-gecheva.bg/ 

С Агенцията по вписванията и лелките там имам разни истории. Най-абсурдната беше, че една от тях беше решила, че съм покойната ми баба, защото малкото име и фамилията ни са еднакви и отказваше да ми даде препис от нотариален акт, за имот, който се води собственост на баба ми??!, защото представям пълномощно от баща ми - неин пълноправен наследник. Това че ЕГН тата нямат нищо общо, че баба ми е покойница, а аз няма как да съм на 90 години, някак и беше убягнало. 

• Шок 4
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 2 часа, Duke каза:

Единствено бих те посъветвал при първа възможност да минеш през данъчна служба и да си извадиш удостоверение за наследници на хартия, защото ще ти бъде необходимо и по други поводи...

за данъчната служба са те поправили, тя няма нищо общо, но другото е факт, заветният печат и подпис са вездесъщи

държавата ни е някаква полу-електронна, без всякаква логика, горният пример е точно такъв - несъобразени разпоредби, нежелание на администрацията, от друга страна - успях съвсем електронно - през egov и техните сайтове, да си прехвърля партидите на два наследствени имота, и резултатът беше налице в рамките на ден-два в разни тромави структури като Топлофикация, Софийска вода и Електрохолд.... за сметка на нуждата от лични посещения в "комуникационни" гиганти като Виваком и Мтел, ако трябваше и всеки път да се разправям какъв е смисълът от създадения държавен регистър за проверка на удостоверения, сигурно щях да откача

преди 1 час, iMari каза:

С Агенцията по вписванията и лелките там имам разни истории. Най-абсурдната беше, че една от тях беше решила, че съм покойната ми баба, защото малкото име и фамилията ни са еднакви и отказваше да ми даде препис от нотариален акт, за имот, който се води собственост на баба ми??!, защото представям пълномощно от баща ми - неин пълноправен наследник. Това че ЕГН тата нямат нищо общо, че баба ми е покойница, а аз няма как да съм на 90 години, някак и беше убягнало. 

и аз съм подобен случай, еднакви първи имена и фамилии с баба ми, която обаче е жива и е на 94+ години и доста зор виждам понякога с нейно пълномощно, как съм се била самоупълномощявала и ей такива простотии, щото изобщо не гледат егн-тата :smile:

• Харесвам 2
  • Шок 1
Публикувано:

Да завърша темата. Отидох при нотариуската препоръчана от @DryGuy и дамите вътре бяха наистина много отивчиви. Процесът за получаване на заверка от нотариус за електронно издаден документ е следния - носите си електронния подпис и пред нотариуса се логвате в профила си в egov или която е там системата, която сте ползвали. Те проверяват в egov че действително има такъв документ и го принтират директно на място от вашия профил, като в последствие го заверяват. Не ви трябва да си носите собствено копие, няма нужда от него. В моят случай имаше допълнително усложнение, защото от общината за по-лесно ми бяха пратили удостоверението по имейл, а не го бяха връчили през egov и това създаде малко затруднения, но в крайна сметка се справихме по приемлив начин. Благодарен съм за препоръката, мисля че на много места биха ме отсвирили директно.

Та със сертифицираното удостоверение отивам в агенция по вписванията, където на място ми казаха, че всъщност не ми трябва, защото по част от документите не съм бил страна (нищо че касаят имот, който в момента е частично мой), така че...имам си заверено удостоверение за други случаи. Естествено за да стигна до там се редих на две опашки, но както и да е, 3-4 часа в документални неуредици ми дойдоха твърде много.

За десерт ми звъннаха от община Младост за друг документ, който бях заявил електронно и защо е бил пренасочен към тях, след като документа не се намира при тях, а е в Средец. Опитах се да обясня, че не ги насочвам аз документите, в egov ги пускам към столична община. Ама не, трябвало да си пусна заявление към средец. В тоя момент съобразително припряно приключих разговора, защото усетих че няма как да удържа напиращата в мен псувня примесена с крясък и просто се подсигурих, че дамата от другата страна няма да ме чуе.

И така, ел. документите улесняват доста, но след всеки един път, когато ми се наложи да се занимавам после поне месец не ми се занимава отново. Почти като с майсторите...ако мога да върна темата към предишната дискусия.

• Харесвам 9
  • Браво 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.