Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Преди няколко години пред мен стоеше същата дилема. Ако ще купувате кола на старо важно е конкретната бройка. А ако е нова, вече може да правите по- подробни анализи. И аз търсих градска кола, за да ми е "пазарска чанта" и гледах вкл. Toyota Yaris, но накрая попаднах на Ситроен С2 и съм много доволна.

Връзка към коментар

Най-важното е в никакъв случай да не я купувате от България, освен ако продавачът не ви е близък и не знаете истинското състояние на колата. 

Ако е от непознат - трябва да я видите в момента на внасяне в България - още докато е на автовоза. 

Иначе почти на 100% ще попаднете на превъртян километраж или на скрит дефект

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, Lyubina каза:

Спряхме се на Toyota Yaris и Mazda 2 (преди sky active). Прицелили сме се в по-нисък ценови клас, респ. възраст. Установихме, че за двете марки и модификации на сходна възраст няма разлики в цените. Бензин.

Давайте  препоръки, моля. 

Понеже всеки обича да си хвали неговата кола :grin:, а моята в общи линии е същият клас , плюс че отговаря на условието да е японска (макар че е и малко френска), защо не погледнеш и Nissan Note?  Всъщност вътре даже е по-просторна и висока от Яриса и Маздата. 
(с уговорката че и аз нищо не разбирам от коли :wink3: )
Ако искаш - може да услужа за тест-кръгче, да добиеш представа :smile3: 

nissan-note-van-vtora-upotreba2.jpg

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
Преди 1 час, Goal & Boss каза:

Ако разбирах от коли, щях да препоръчам Honda Jazz, ама аз не разбирам, така че си мълча :cool:

Надхвърля ми бюджета 🙂 

преди 1 минута , Фичо каза:

Понеже всеки обича да си хвали неговата кола :grin:, а моята в общи линии е същият клас , плюс че отговаря на условието да е японска (макар че е и малко френска), защо не погледнеш и Nissan Note

По същата причина като по-горе.

Що се отнася до Ситроен, аз няма против, но у населението у дома срещам яростна съпротива.

Не мога да я купя от чужбина, така че ще разчитам на късмет. Има вариант да купя и от човек, който е купил съответния автомобил от българския дилър, но да си призная, това също май не е много добър такъв (имайки предвид, че от Мазда преди две години ни казаха, че колите за България се сглобяват в Мексико 🙄)

Връзка към коментар
преди 23 минути , cybersimo каза:

трябва да я видите в момента на внасяне в България - още докато е на автовоза.

Вече видях две такива Тойоти, изглеждат приемливо и като интериор, и като екстериор. Дребни забележки по броните няма да им променят поведението на пътя 😉 

Връзка към коментар

Най-най-важното при покупка на кола на старо от БГ, да намерите добър сервиз, където да ви я прегледат обстойно преди покупката. По-късно, ако ми остане време ще погледна какво казва TÜV/ADAC като детски болести за тези модели.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
53 minutes ago, Lyubina said:

колите за България се сглобяват в Мексико

А това защо те притеснява? Поточните линии са същите, материалите и те, качественият контрол и той...

Ауди Q7 се произвежда(ше) в Унгария, но това не го прави по-лоша кола...

Отделна тема е, че къде се "произвежда" една кола е малко размито понятие. Вероятно мнозина знаят, че в Божурище има завод за панели за контрол на климатичните системи на новите автомобили. Клиенти на този завод са БМВ, Ауди, Мерцедес, ... Платките за тези панели се насищат в България, диспелите идват от Азия, някои пластмаси от 1/2 Европа, ... На финала готовите компоненти отиват в завода, където сглобяват целите арматурни табла. А те после отиват за монтиране на колите...  🙂

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Аз карам Mazda /макар и друг модел, не двойка/, купувана от българския представител и съм много доволна. При вносителите често има коли, които са връщани от лизинг, изкупувани обратно и т.н. Ако там има нещо подходящо, мога да съдействам.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

За кола втора ръка най-важно е техническото и състояние и чак на втори или следващ план - конкретна марка. Предполагам си наясно, че освен цената за покупката, трябва да се предвидят пари и за несимволично сервизно обслужване. 

По-нагоре се спомена за върнати от лизинг, погледнете и там. Поне имат ясна сервизна история(може би). 

Успех с избора!

И както писа tch, проверка в доверен сервиз преди покупката. 

Връзка към коментар

да похваля Тойота Ярис. Сестра ми я остави за няколко месеца. Много приятно съм изненадан. Спирачки, поведение на пътя, без забележки. Двигателя е D4D и е купувана от Тойота БГ, върната от лизинг.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ние сме с Toyota Auris Hybrid и за градски условия това е най-доброто решение! Toyota дават 10 години гаранция на хибридния модул, така че ако Yaris Hybrid ви е в бюджета, определено е много добър избор, особено ако намерите някой върнат от лизинг или просто изкупен с Buy back при покупка на нов модел. След 5-тата година се доплаща по около 220 лв на година за преглед на хибридния модул и презаверяване на гаранцията за още една година до 10-тата, така че проверете дали не са прекъснали гаранцията заради неспазване на това условие.

Разходът на нашия Auris е 5/100 смесен разход за вече 45000 км, а Ярето е по-малко и леко и с по-малък двигател, така че ще е още по-икономично.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, Bore каза:

Двигателя е D4D и е купувана от Тойота БГ, върната от лизинг.

Бензин искат хората

@Lyubina  За да не стават обърквания, правилно ли съм разбрал, че сте се насочили към второто поколение на съответните модели? С други думи Тойота Ярис от 2005-2011 и Мазда 2 от 2007-2014 или при Тойота ви влиза и третата генерация в бюджета от 2010 насам?

Връзка към коментар
преди 53 минути , tch каза:

За да не стават обърквания, правилно ли съм разбрал, че сте се насочили към второто поколение на съответните модели? С други думи Тойота Ярис от 2005-2011 и Мазда 2 от 2007-2014 или при Тойота ви влиза и третата генерация в бюджета от 2010 насам?

Точно. 🙂 3-та генерация на Тойота ми идва малко в повече, като се има предвид и последващите разходи 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз имах този проблем миналото лято и сега пак на парапета, който ми е такъв, като тръба и в двата края влизаха и сложих вътре горящ вестник и те изпомряха/задушиха до колкото знам от пушек бягат. Някой си бяха направили и малък кошер чак, но аз го бутнах и там където беше напръсках с вода с веро в нея от което и самите те бягат/умират.

Редактирано от Ivko
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Моите си бяха спретнали пита в климатика. Отворих панела и с Райд , райд, райд. Ама след два месеца пак имаше. Може би има по-твърди мерки. 

Много е важно да им намериш гнездото. Тръбите в тръбните парапети на балкони, както е писал Ивко също е тяхно любимо място. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
Преди 1 час, домосед каза:

Как се справяте, ако ви се задомят (загнездят) оси на балкона?

Фирмите, които унищожават  хлебарки предлагат и такава услуга -идват и пръскат с нещо си.

Връзка към коментар

Аз пък имах проблем с оси, които се бяха заселили някъде вътре в апартамента. Така и не разбрах къде са, но се появяваха едни малки оси по пердетата, търсейки светлина. Даже и вечерно време, когато пуснах светлината се появяваха да кръжат около лампата. Нищо не помогна, докато не застудя. Спаси ме това, че в голямата си част бяха твърде малки, за да жилят. Явно докато пуснат парното те измряха от студ и повече не съм имала проблеми. Беше ме страх, че може да спят някъде и като се затопли да се активизират, но повече не се появиха.

Връзка към коментар
Преди 1 час, bay_kolio каза:

Моите си бяха спретнали пита в климатика. Отворих панела и с Райд , райд, райд. Ама след два месеца пак имаше. Може би има по-твърди мерки. 

Много е важно да им намериш гнездото. Тръбите в тръбните парапети на балкони, както е писал Ивко също е тяхно любимо място. 

Тръбните елементи се запълват с пяна за уплътнение на прозорци.

Аз имах проблем с котки и купих препарат, който ги пъди от тази фирма:

Бран инсект

Виждам, че имат и за оси.

Връзка към коментар
Преди 1 час, mililia каза:

Аз пък имах проблем с оси, които се бяха заселили някъде вътре в апартамента

Мои приятели имаха същия проблем и се оказа, че осите са си направили "гнездо" или каквото е там под гипсокартона, точно под дограмата на прозореца. Та сваляха гипсокартона ...

• Харесвам 1
  • Шок 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, домосед каза:

Как се справяте, ако ви се задомят (загнездят) оси на балкона?

Фирмите, специализирани в ДДД, се занимават и с този проблем. РИОСВ мисля че също предлагат подобна услуга. Иначе наскоро един познат ми каза, че изчакал една вечер осите да се приберат вкъщи, и ги черпил една нафта (в течна фаза, без палене). Чудя се дали да ти препоръчам специалните спрейове, да не стане като в оня виц с хлебарките - бате, прЪсни малко Raid, че сме се събрали родата и искаме да направим главите...

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 3 часа, Ivko каза:

Котки?! Как по-точно ги ползва?

Ами, в двора ми се довличаха котки от цялата махала. Има разни баби в квартала, дето ги гледат, ама се бяха научили да идват тук.

От тази фирма купих препарат, който не е отровен, нито за хората, нито за животните. Някакъв препарат, чиято миризма котките мразят. С една кутия се обработва около 100 кв.м. площ, около местата, където минаваха. Много интересно - наистина престанаха да идват. Това беше прах, който се разтваря във вода, а имат и някакъв зелен гел, който се прави на топчета и се разхвърля в тревата. За по-дълготрайно действие. По-нагоре дадох линк на фирмата, разгледай, има за всякакви твари.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.