Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

10 minutes ago, EliDion said:

В събота има ли синя/зелена зона в София или е свободно/безплатно паркирането 

Събота синята е до 18, после е фри. Зелената е фри събота и неделя.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Има ли някъде задължение разписано, зимата колите да са със зимни гуми? И съответно глоби за неизпълнението му?

Не говоря за необходимост, разумно поведение и т.н. Със сигурност, гумите ще бъдат сложени, въпросът ми е по-скоро от любопитство, защото тези анонси по националните телевизии, че предстоят глоби при липса на зимни гуми са ми странни.

Или междувременно (за пореден път) са променили Закона за движение по пътищата и правилника към него?

Връзка към коментар

Чл. 139. (1) Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат: 1. технически изправни; 2. (изм. - ДВ, бр. 68 от 2013 г., в сила от 2.08.2013 г., бр. 14 от 2015 г.) с размери, маса и натоварване на ос, които не надвишават нормите, установени от министъра на регионалното развитие и благоустройството, и с товари, които не представляват опасност за участниците в движението; 3. (нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) обозначени със съответните опознавателни знаци; 4. (нова – ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март.

https://rta.government.bg/images/Image/n_uredba/zdvp.pdf

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 25 минути , Lyubina каза:

Има ли някъде задължение разписано, зимата колите да са със зимни гуми? И съответно глоби за неизпълнението му?

Не говоря за необходимост, разумно поведение и т.н. Със сигурност, гумите ще бъдат сложени, въпросът ми е по-скоро от любопитство, защото тези анонси по националните телевизии, че предстоят глоби при липса на зимни гуми са ми странни.

Или междувременно (за пореден път) са променили Закона за движение по пътищата и правилника към него?

Това за смяната на гумите - зимни, летни, не е посочено в закон, а така е добило популярност в обществото. Едно време беше записано в наредба, а сега не знам дали е още там или е в Закона, нещо в смисъл, че гумите трябва да имат "грайфери" с обределен размер. Нарекох го грайфери, защото не помня точния термин, дали беше протектор, рисунък или нещо подобно. Ако ти прави впечатление по телевизията дават съобщение точно как се мери тази рисунка, но за да е ясно на обществото журналистите говорят за зимни гуми. 

@bad kidме е изпреварил с точно посочване на нормативния акт. 

Редактирано от mililia
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 11 минути , mililia каза:

Това за смяната на гумите - зимни, летни, не е посочено в закон, а така е добило популярност в обществото. Едно време беше записано в наредба, а сега не знам дали е още там или е в Закона, нещо в смисъл, че гумите трябва да имат "грайфери" с обределен размер. Нарекох го грайфери, защото не помня точния термин, дали беше протектор, рисунък или нещо подобно. Ако ти прави впечатление по телевизията дават съобщение точно как се мери тази рисунка, но за да е ясно на обществото журналистите говорят за зимни гуми. 

@bad kidме е изпреварил с точно посочване на нормативния акт. 

ЗДП не е ли закон?

Гумите трябва да са със зимна шарка и да имат поне 4мм дълбочина на протектора. 

Не може с летни с такава дълбочина, защото каучуковата смес на летните при ниски температури става като “камък”

Връзка към коментар
16 minutes ago, cybersimo said:

ЗДП не е ли закон?

Не може с летни с такава дълбочина, защото каучуковата смес на летните при ниски температури става като “камък”

Какви стават е едно, как е записано е съвсем друго...

Иска се или 4мм грайфер, или зимна гума, както е цитирано горе.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 40 минути , cybersimo каза:

ЗДП не е ли закон?

Естествено, че ЗДП е Закон. Имах предвид, че термините летни и зимни гуми, които се използват по телевизията, не са посочени в закона, а че се използва терминология свързана с размера на протектора. 

@bad kid е цитирал текста на закона. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Не се ли бърза с тази мярка при това лятно време. Доколкото знам и парното се пуска при определени условия и градуси. 

• Зимните гуми имат най-добра ефективност при температури под +7°C.
  • Летните гуми имат най-добра ефективност при температури над +7°C.
Връзка към коментар
преди 5 минути , Ivan Hristov каза:

Не се ли бърза с тази мярка при това лятно време. Доколкото знам и парното се пуска при определени условия и градуси. 

• Зимните гуми имат най-добра ефективност при температури под +7°C.
  • Летните гуми имат най-добра ефективност при температури над +7°C.

Кой да бърза? Ханко Брат??

Редактирано от Goal & Boss
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

С ранните проверки и наказания при температури над 20 градуса. Така може да задържи до края на месеца. И при това положение е противопоказно да се кара със зимни гуми. 

Връзка към коментар
преди 1 минута , Ivan Hristov каза:

С ранните проверки и наказания при температури над 20 градуса. Така може да задържи до края на месеца. И при това положение е противопоказно да се кара със зимни гуми. 

Именно. Още повече, че в закона пише датата 15 ноември, което е след две седмици. Само че Ханко Брат тия неща не го интересуват.

0e01a3105e02550aa1a2cedbf045d8c1_XL.jpg.fae0c43c4c637c9c21c6fa77b697ffd5.jpg

• Шок 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 13 минути , Ivan Hristov каза:

Вижте какво пише в тази справка ? 

https://www.continental-tires.com/car/technology/winter-tire-expertise/tire-laws

Continental надали си обновяват страницата при всяка промяна на закона в България. 

Зимните гуми нямат проблем при по-топло време. Просто се износват повече. 

Но летните имат голям проблем при студено 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 35 минути , Ivan Hristov каза:

Не се ли бърза с тази мярка при това лятно време.

И аз се зачудих същото, но Тони е права, че проверките за зимни гуми ще са след 15 ноември. Въпросът ми беше свързан с промяната в закона (от началото на 2017 г.), която @bad kid e цитирал и която аз не бях видяла, т.е.  че се изискват гуми, подходящи за зимни условия.

Въпросът ми беше провокиран от факта, че в Германия например зимните гуми са си задължителни и ако нямаш и те "хванат", глобата не ти мърда. И се зачудих на коментарите по всякакви телевизии, как ще ни глобяват ако нямаме зимни гуми.

Редактирано от Lyubina
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Трябва ми бюджетен телефон/че и 2бр/, с добра камера. Ще се ползва основно за телефония и снимане. За хора които за пръв път ще ползват такива телефони, т.е. да са лесни за управление и бг меню, Цени 150-200лв. Ако нещо подходящо можете да предложите? 

Връзка към коментар

Някой има ли представа, до колко ще е затворено метрото утре между Сердика и Васил Левски. Трябва да се придвижи от автогарата до Т2 между 21.30 и 22.00 на 4-ти. Ако някой е пътувал днес, каква е ситуацията.

Връзка към коментар
преди 11 минути , EliDion каза:

Някой има ли представа, до колко ще е затворено метрото утре между Сердика и Васил Левски. Трябва да се придвижи от автогарата до Т2 между 21.30 и 22.00 на 4-ти. Ако някой е пътувал днес, каква е ситуацията.

"Днес и утре е спряно движението на софийското метро по Лъч 1 от станция "Сердика" до станция стадион "Васил Левски".

Метрото ще бъде пуснато преди началото на работния ден в понеделник."

От тук https://www.manager.bg/blgariya/metroto-nyama-da-se-dvizhi-mezhdu-serdika-i-vasil-levski

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 12 часа, Kamen каза:

Нищо не излиза.

Наистина не мога да вмъкна линка нещо. Това е модела:

Motorola Moto C (черен), поддържа 2 sim карти, 5.0” (12.7 cm) FWVGA дисплей, четириядрен Mediatek 1.1 GHz, 1GB RAM, 16GB Flash памет (+microSD слот), 5.0 & 2.0 Mpix camera, Android, 154g

• Харесвам 1
Връзка към коментар

такива шестоъгълни базалтови колони има на Giants Causeway в Ирландия и на отсрещния бряг Fingal's Cave в Шотландия, но вероятно и на други места, Исландия ми се върти в главата

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.