Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

преди 7 минути , bad kid каза:

Не знам дали за дрехи и обувки важи гаранция 2 години, все пак това са продукти, които се износват с времето

Може и да не важи, но на сайта на Geox, раздел Terms and conditions пише, че ако не е приложимо друго, гаранцията за стоките им е 24 месеца.

Аз ползвах гаранция 3 години в Белгия, даже се смяхме, че обувките ми може да са с по-дълга гаранция от тази на колата. 😉 

Връзка към коментар
4 minutes ago, chandni said:

Там, където производителят дава 1 година, втората година се покрива от търговеца - нарича се търговска гаранция. Задължително всяка стока, която се продава в общността е с минимум 2 години гаранция. 

Именно за това говоря- има стоки, които са с търговска гаранция 1 година.

Няма значение де- обширна тема е това.

Връзка към коментар

@Lindt, както вече писах, самата фирма производител дава гаранция 2 години, аз не очаквам дистрибуторът да ми покрива гаранцията.

Но защо не ми я дава е въпросът?

Освен това, за цени тук и там не искам повече да коментирам, че много пъти съм го правила. В случай не става дума за цени, дори не става дума за това, че имам проблем с качеството на обувките (нямам и се надявам да нямам).

Връзка към коментар
В момента, aleksandrina каза:

Именно за това говоря- има стоки, които са с търговска гаранция 1 година.

Аз не говоря за гаранция на производителя или търговска гаранция. Аз визирам законовата гаранция

Цитат

Безплатна двегодишна гаранция (законова гаранция) за всички стоки

Съгласно правилата на ЕС вие винаги имате право на поне 2-годишна безплатна гаранция, независимо дали сте купили стоката онлайн, в магазин или с поръчка по пощата.

Тази 2-годишна гаранция е вашето минимално право. Правилата във вашата страна могат да ви предоставят допълнителна защита, като всяко отклонение от правилата на ЕС трябва винаги да бъде в полза на потребителите.

Ако стоки, закупени от вас в ЕС, се окажат дефектни или не изглеждат или не работят по начина, посочен в рекламата, продавачът трябва да ги поправи или замени безплатно, да ви върне парите или да ви направи отстъпка.

По принцип ще можете да поискате пълно или частично възстановяване на платената сума само когато не е възможно артикулът да бъде поправен или заменен.

Връзка към коментар
преди 14 минути , Lyubina каза:

Може и да не важи, но на сайта на Geox, раздел Terms and conditions пише, че ако не е приложимо друго, гаранцията за стоките им е 24 месеца.

Аз ползвах гаранция 3 години в Белгия, даже се смяхме, че обувките ми може да са с по-дълга гаранция от тази на колата. 😉 

Ако го пише на сайта, трябва да ти я признаят, ако е от официален вносител. 

Аз не го намирам това за 24 месеца гаранция. Намерих това 

All GEOX products are covered under our warranty against material and manufacturing defects; however, this is not a guarantee against wear and tear. С други думи ако са носени примерно година и нещо се скъса, може лесно да кажат, че са изтъркани от носене...

Редактирано от bad kid
Връзка към коментар
преди 2 минути , aleksandrina каза:

@chandni, влез на няколко сайта и виж гаранцията на iphone (не на всички) е 1 година за физическо лице. Някои конзоли Playstation също...

То и на Киндъл например така пише, но  с напомняне, че  сме в Европа, приемат да ти го  сменят дори и да е минала една година. Става дума за немския амазон.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 минути , aleksandrina каза:

@chandni, влез на няколко сайта и виж гаранцията на iphone (не на всички) е 1 година за физическо лице. Някои конзоли Playstation също...

БГ търговците се пробват с по-малки гаранции, ако мине номера. Ако ги натиснеш обаче си признават 2 години гаранция, както е по закон в ЕС.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 43 минути , aleksandrina каза:

@aleksandrina, наясно съм, че Apple дават 1 година гаранция, затова уточних, че в тези случаи, търговецът е длъжен да осигури остатъка от още 1 година гаранция. След като продуктът се продава на Европейския пазар, гаранцията му задължително по закон е минимум 2 години!

Както посочих и в цитата от предишно мнение... 

Цитат

Ако стоки, закупени от вас в ЕС, се окажат дефектни или не изглеждат или не работят по начина, посочен в рекламата, продавачът трябва да ги поправи или замени безплатно, да ви върне парите или да ви направи отстъпка.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, bad kid каза:

С други думи ако са носени примерно година и нещо се скъса, може лесно да кажат, че са изтъркани от носене...

Леко офф- от темата, но все пак - нямам опит с гаранция на лек автомобил. Но, ако случайно ми се наложи смяна на спирачки, това покрива ли се от гаранцията или ще ми кажат, че съм агресивен, неразумен или неопитен шофьор?

Закачка, 🙂

Както казах вече не веднъж, въпросът ми е принципен! Не е дали ще ползвам гаранцията и при какви повреди, дефекти или каквото и да е, а защо ми отговарят "Ами в България е така"

Връзка към коментар
преди 3 часа, aleksandrina каза:

Търговците се опитват да заблуждават клиентите, че понеже Апъл дава 1 година гаранция е толкова и за тях. Ако мине - мине. Защото втората година се покрива от търговеца, ако стане нещо.

Връзка към коментар
преди 50 минути , Lyubina каза:

Леко офф- от темата, но все пак - нямам опит с гаранция на лек автомобил. Но, ако случайно ми се наложи смяна на спирачки, това покрива ли се от гаранцията или ще ми кажат, че съм агресивен, неразумен или неопитен шофьор?

Закачка, 🙂

Както казах вече не веднъж, въпросът ми е принципен! Не е дали ще ползвам гаранцията и при какви повреди, дефекти или каквото и да е, а защо ми отговарят "Ами в България е така"

Принципно това е супер непрофесионален отговор, така че вероятно се касае до компетентността на продавач-консултантката, иначе както казах ако магазинът е официален, не някой си внася и си продава техни стоки, трябва да важат универсални правила за ЕС.

Що не им пишеш на сайта, интересно ми е какво ще кажат 🙂 ?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Да попитам дали някой познава някой, който може да ми помогне с настройките на тв бокс Minix (срещу заплащане, разбира се)? Купихме си го, докато живеехме в Малайзия малко прибързано и така не успяхме да го подкараме като хората. Но там си имаше що-годе читава телевизия, а сега сме в Киев, където положението е мега зле. Само ще кажа, че хазаите са ни пуснали най-супер-дуперския пакет, където CNN не е лайф, а вървят някакви интервюта на запис... Или да дадете идея как да гледаме американски, немски, испански и т.н. канали? Изобщо не държим на български.

Връзка към коментар
преди 12 минути , DaBo каза:

Да попитам дали някой познава някой, който може да ми помогне с настройките на тв бокс Minix (срещу заплащане, разбира се)? Купихме си го, докато живеехме в Малайзия малко прибързано и така не успяхме да го подкараме като хората. Но там си имаше що-годе читава телевизия, а сега сме в Киев, където положението е мега зле. Само ще кажа, че хазаите са ни пуснали най-супер-дуперския пакет, където CNN не е лайф, а вървят някакви интервюта на запис... Или да дадете идея как да гледаме американски, немски, испански и т.н. канали? Изобщо не държим на български.

Трябва да имаш доставчик на такава услуга, за да може да го ползваш в Киев. Доставчика казва какви са настройките - портал, IP address и т.н.

Връзка към коментар
7 minutes ago, cybersimo said:

Трябва да имаш доставчик на такава услуга, за да може да го ползваш в Киев. Доставчика казва какви са настройките - портал, IP address и т.н.

На нас ни обясняваха да си инсталираме Коди и през него се гледало онлайн стотици канали и филми... Такъв доставчик няма в Киев. Нашата телевизия в момента е през някакъв подобен тв бокс от локален провайдер и за нищо не става, а била най-добрата тук. Питахме българи тук, но те си гледат булсатком, нетера или през tivi.bg, но каналите са основно български.

Връзка към коментар
преди 1 час, DaBo каза:

На нас ни обясняваха да си инсталираме Коди и през него се гледало онлайн стотици канали и филми... Такъв доставчик няма в Киев. Нашата телевизия в момента е през някакъв подобен тв бокс от локален провайдер и за нищо не става, а била най-добрата тук. Питахме българи тук, но те си гледат булсатком, нетера или през tivi.bg, но каналите са основно български.

За да използваш бокса ти трябват настройките от доставчик, както обясних. Ако ти е достатъчно бърз интернета, дори може да си платиш на български доставчик и да си гледаш каквото пожелаеш.

Отиди на www.speedtest.net, като за сървър избереш Sofia (например А1), и виж колко ти показва като скорост.

Връзка към коментар
8 minutes ago, cybersimo said:

За да използваш бокса ти трябват настройките от доставчик, както обясних. Ако ти е достатъчно бърз интернета, дори може да си платиш на български доставчик и да си гледаш каквото пожелаеш.

Отиди на www.speedtest.net, като за сървър избереш Sofia (например А1), и виж колко ти показва като скорост.

Благодаря ти! Скоростта тук е много добра, поне в това отношение нещата не са зле. А кой бг доставчик би ми препоръчал? Напълно осъзнавам, че сигурно звуча като абсолютен неандерталец, ама съм на вие с всичко това.

Връзка към коментар
Преди 1 час, DaBo каза:

много добра

колко много? софийски доставчици има много, не мога поименно да препоръчам, във Враца имаме 2-3 местни, но ще ми трябва все пак марката и модела на бокса за да знаем дали са съвместими, преди да продължим.

Връзка към коментар
28 minutes ago, cybersimo said:

колко много? софийски доставчици има много, не мога поименно да препоръчам, във Враца имаме 2-3 местни, но ще ми трябва все пак марката и модела на бокса за да знаем дали са съвместими, преди да продължим.

Даунлоад 60, уплоуд 66. Това София А1, иначе по дифолт ми тества с локален сървър, където е към 85-90. Мисля, че е ок. Моделът е Minix Neo U9-H.

Връзка към коментар
Преди 1 час, DaBo каза:

Даунлоад 60, уплоуд 66. Това София А1, иначе по дифолт ми тества с локален сървър, където е към 85-90. Мисля, че е ок. Моделът е Minix Neo U9-H.

Повечето доставчици тук работят с боксове с Линукс. За Андроид не знам дали се предлага услуга 😞

Връзка към коментар
39 minutes ago, cybersimo said:

Повечето доставчици тук работят с боксове с Линукс. За Андроид не знам дали се предлага услуга 😞

Благодаря ти все пак! Поне имам насока какво да търся.

Всъщност не е проблем да си купим и такъв линукс бокс към някой доставчик. Просто тези, които българите тук използват, предлагат основно бг телевизия и много малко други, а на нас ни се иска да е обратно.

Връзка към коментар
преди 2 минути , DaBo каза:

Благодаря ти все пак! Поне имам насока какво да търся.

Всъщност не е проблем да си купим и такъв линукс бокс към някой доставчик. Просто тези, които българите тук използват, предлагат основно бг телевизия и много малко други, а на нас ни се иска да е обратно.

Явно не съм разбрал. Аз мислех, че искате да гледате основно БГ телевизии...

Връзка към коментар
преди 8 часа, DaBo каза:

Купила си вече Андроид ТВ бокс. Остава да инсталираш някое приложение за телевизия. Аз например ползвам Mobdro. Качеството на каналите е SD, но е пушка и няма празно. 😀

Междувременно погледнах твоят бокс Minix Neo U9-H. Много добре изглеждат параметрите.

Редактирано от vorbis
Връзка към коментар
преди 12 часа, Lyubina каза:

Закачка, 🙂

Нищо няма да ти кажат, спирачките и масло са консуматив, нямащ общо с гаранция. Естествено, че при обувките и дрехите , гаранцията важи при дефект, а не при износване...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
11 hours ago, vorbis said:

Купила си вече Андроид ТВ бокс. Остава да инсталираш някое приложение за телевизия. Аз например ползвам Mobdro. Качеството на каналите е SD, но е пушка и няма празно. 😀

Междувременно погледнах твоят бокс Minix Neo U9-H. Много добре изглеждат параметрите.

Благодаря ти! Ще опитаме с това приложение. Гледах в ютюб клипчета за инсталиране, не изглежда страшно. 😉 Иначе боксът ни го препоръча познат, но с Коди и всичите му add-onsне успяхме да го подкраме като хората.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.