Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Някой скоро да се е запътил към Страсбург или Колмар? Имаме домашна драма с един малък плюшен щъркел купен от там и ми трябва заместник. Упътване къде да открия същия също ще ми е полезно много!

9488991M.jpg

• Харесвам 2
Връзка към коментар
1 hour ago, noshtna_ptica said:

Вчера бяхме 3-ма, но единият беше озверял от глад, а филмът си заслужаваше и се побърках...

Все се заричам повече да не ходя в кино, но съм със слаба воля, явно

Освен да ти препоръчам да си направиш домашен киносалон ако имаш такава възможност. За друго не се сещам.

Редактирано от plamenk
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

От години правя застраховка в Булстрад. До сега, цената беше около 65 лева, години наред, никога не съм ползвала нищо. Миналата година съседите отгоре ме наводниха, пуснах искане за щета, дойде оценител, изплатиха 470 лева в определения срок.
Всичко си протече нормално, без никакви ядове и забавяне по оценката и изплащане на щетата.
Сега, се оказа, че заради това, че съм имала плащане на щета, сумата, която, трябва да платя тази година, при подновяването на застраховката на имота,  е почти двойна - 105 лева. Ако през следващата година нямам изплатена щета, по-следващата ще платя с 10% по-малко, но от 105 лева.
Ако, обаче, отново имам изплатена щета, следващата сума, за годишна застраховка, ще е още по-висока от тази годишната.
Моля, по-запознатите да ми кажат - това практика във всички застрахователни компании ли е или ,само на Булстрад? Повишението на следващата такса за застраховка, при изплатена щета, имам предвид.

Та, дали да си търся нов застраховател или да продължавам с тия.

Редактирано от AlexandraKo
  • Шок 1
Връзка към коментар

Много хубав казус.

Преди години имах при тях каско на колата с доплащане при щета. Имах много щети - нов шофьор, а и вандалски от съседи, бяха я замервали с яйца от висок етаж - спряла бях на "чуждо" място пред блока, само 2 дни след каското. Доплащах след всяка щета някакви 15-20лв. и на следващата година пак беше същата сумата.

Аз също мислех да си направя застраховка на дома, само че в SDI, защото съкооператорите ми не искат да направим ремонт на покрива, а съм наполовина последен етаж. От дружеството ми казаха, че няма проблем поемат, ако протече, обаче като четох в условията пише друго, а именно че е щета ако има еди колко си мм.количество дъжд. т.е. ако протече от по-малко, не е поддържано, а не щета. Много странни са условията, четенето между редовете и т.н. на тези застрахователи.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 11 минути , AlexandraKo каза:

Ако, обаче, отново имам изплатена щета, следващата сума, за годишна застраховка, ще е още по-висока от тази годишната.
Моля, по-запознатите да ми кажат - това практика във всички застрахователни компании ли е или ,само на Булстрад? Повишението на следващата такса за застраховка, при изплатена щета, имам предвид.

И в Алианц е така.

Връзка към коментар
преди 2 минути , EliDion каза:

Много хубав казус.

Преди години имах при тях каско на колата с доплащане при щета. Имах много щети - нов шофьор, а и вандалски от съседи, бяха я замервали с яйца от висок етаж - спряла бях на "чуждо" място пред блока, само 2 дни след каското. Доплащах след всяка щета някакви 15-20лв. и на следващата година пак беше същата сумата.

Аз също мислех да си направя застраховка на дома, само че в SDI, защото съкооператорите ми не искат да направим ремонт на покрива, а съм наполовина последен етаж. От дружеството ми казаха, че няма проблем поемат, ако протече, обаче като четох в условията пише друго, а именно че е щета ако има еди колко си мм.количество дъжд. т.е. ако протече от по-малко, не е поддържано, а не щета. Много странни са условията, четенето между редовете и т.н. на тези застрахователи.

За пореден път се убеждавам, колко са хлъзгави застрахователите.

Понеже порових из форумите, във връзка с този казус, та - за твоя покрив, срещнах жалби, че не плащат за ремонт на покрив, а и за нанесените щети от неремонтиран и течащ такъв, също не плащат или - почти нищо.

Като плащах 10 години поред, без да ползвам нищо, защо не ми намаляваха следващите плащания?

• Замислям се 1
Връзка към коментар

Ти пък, за 10г. трябва да те застраховат безплатно 😂

По лошото е не, че не плащат, а че те подвеждат преди да се застраховаш и ако не се ровиш да проверяваш всичко сам и им се довериш после хапваш дръвцето.

Тоооо като при мобилните оператори. Не съм вземала безплатни телефони 10г. при подписване на договор и като ги попитах, сега ми е нужен, мога ли да взема нещо по-свястно, т.к. не съм ползвала тази привилегия преди, казаха, да си вземала, проблема си е твой.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 15 минути , AlexandraKo каза:
преди 37 минути , AlexandraKo каза:

Като плащах 10 години поред, без да ползвам нищо, защо не ми намаляваха следващите плащания?

Алекс, да ти кажа че и във Великобритания е така. Хората се стремят да не ползват застраховка - освен ако не им нужна “животоспасяващо”.  Аз я ползвам само като Гражданска, ако ме разбираш, и ако имам нужда, си финансирам сама поправките. Иначе след това цената кърти мивки...

И не само това - всяка година каското на колата се качва - без да си направил нищо. И всяка година преизчислявам застраховката и сменям застрахователите. Разликите са фрапиращи тук. За къщата също дано не се налага никога, че... 

Изобщо, международен дерт е.

Редактирано от Гост
Връзка към коментар

В тази връзка, нещо интересно, свързано със застрахователите, които, явно, нийде по света не са на загуба:

"Това е най-добрата адвокатска история на годината, десетилетието а може би и на века.

(истински случай)
Действието се развива в град Шарлот, Нова Каролина.

Адвокат си поръчва кутия пури (24 броя). Много рядък вид и много скъпи ($15,000 кутията). След като кутията пристига, адвоката бърза да ги застрахова. Направил застраховка на пурите против кражба, всякакъв вид природни бедствия включително пожар. За около месец време, преди още да е направил и първата вноска към застрахователната полица, адвоката изпушил пурите и завел иск срещу застрахователната компания.

В иска, той обяснил, че пурите били безвъзвратно загубени “в серия от малки пожари” и настоява застрахователната компания да му изплати загубата. Застрахователната компания отказва да плати, основавайки се на очевидните причини, че адвоката е изконсумирал пурите по най-популярния начин – изпушил ги е. Адвоката ги съди ... и спечелва делото!

Произнасяйки се, съдията се съгласява със застрахователната компания, че иска е маловажен и безмислен. Въпреки това, съдията казва, че адвоката държи полица от застрахователната компания, която застрахова пурите против пожар, без да се казва в полицата точно какъв пожар не е приемлив.

Следователно застрахователната компания е длъжна да изплати застраховката.

Вместо да губи време и пари в дълги процедури и апели, застрахователната компания приема решението на съда и изплаща на адвоката $15,000 за да покрие “загубата” на толкова ценните пури в серията от малки “пожари”.

Сега, дръжте се за стола, защото идва най-готината част.

След като адвоката осребрява чека, застрахователната компания пуска оплакване в полицията, искайки ареста на адвоката. Обвиняват го в причиняването на 24 пожара. Арестуват го! В съда, застрахователната компания вади на показ застрахователната полица и адвокатското свидетелство от предишното дело. Адвоката бива обвинен за причиняването на 24 умишлени пожара на застраховано имущество и бива осъден на 24 месеца затвор и $24,000 глоба."

източник:

https://www.kazanlak.com/fun-12.html

преди 3 минути , EliDion каза:

между другото при SDI е 40лв, а с карта има и отстъпка 10-15% мисля. Помня ,че беше към 36лв., ако не се лъжа.

SDI  е брокер, не е застраховател, според мен.

• Шок 2
  • Браво 1
  • Смея се 7
Връзка към коментар

Да така е, но не съм запазила брошурата и не помня към коя компания, но със сигурност тази цена е през посредника SDI и отiъпките са от тях, а не от застрахователната компания. Издават ти карта - пластика на SDI

Връзка към коментар

Значи, като ви чета и имайки предвид, че и ние сме на последен етаж, по-добре е изобщо да не си правя повече застраховка, а да си викам майстори всяка година да ми "подържат" покрива, нищо че е общ - на блока. Правилно  ли разсъждавам?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
23 minutes ago, AlexandraKo said:

град Шарлот, Нова Каролина.

Северна ще трябва да е тази Каролина (North Carolina). Нови са само Мексико (New Mexico), Йорк (New York) и Джързи (New Jersey). Другите "нови" са в Канада - Новооткритата земя (Newfoundland), Брънзуик( New Brunswick) и Шотландия  (Nova Scotia)

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , Lyubina каза:

Значи, като ви чета и имайки предвид, че и ние сме на последен етаж, по-добре е изобщо да не си правя повече застраховка, а да си викам майстори всяка година да ми "подържат" покрива, нищо че е общ - на блока. Правилно  ли разсъждавам?

Правилно разсъждаваш. Може би на всяка година, но на 5-6 ще е хубаво поне да се преглежда. Нашият извържа 9 и при фалирал строител, няма гаранция, която е 10г.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, akair каза:

Северна ще трябва да е тази Каролина (North Carolina). Нови са само Мексико (New Mexico), Йорк (New York) и Джързи (New Jersey). Другите "нови" са в Канада - Новооткритата земя (Newfoundland), Брънзуик( New Brunswick) и Шотландия  (Nova Scotia)

@akair, усмихна ме!

Ми те, у Казанлък / дала съм източника на нУвината/, де да ти знаят, Нова ли е, Северна ли е...

То, не че и аз знам:girl_haha::girl_haha::girl_haha:

Амаааа, сега вече знаааам! От теб винаги научавам нещо ново!:girl_dance:

• Смея се 4
Връзка към коментар

@AlexandraKo, моята застраховка е към ДЗИ. За първи път платих юли месец 2015г. (96.51 лева). На 1-ви април 2016г., комшии от горният етаж ме наводниха. Супер бързо дойде оценител, платиха ми почти 200 лева, тъй като не бяха големи пораженията. През 2016, 2017 и 2018г. полицата ми е била  винаги на същата цена 96.51 лева.

Ако те интересуват мога да проверя какви са точни сумите и клаузите по застраховката. Застраховката е правена при посредник в офиса им в Пловдив, фирмата е Корект Консулт - Д.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 14 минути , lamerz1912 каза:

@AlexandraKo, моята застраховка е към ДЗИ. За първи път платих юли месец 2015г. (96.51 лева). На 1-ви април 2016г., комшии от горният етаж ме наводниха. Супер бързо дойде оценител, платиха ми почти 200 лева, тъй като не бяха големи пораженията. През 2016, 2017 и 2018г. полицата ми е била  винаги на същата цена 96.51 лева.

Ако те интересуват мога да проверя какви са точни сумите и клаузите по застраховката. Застраховката е правена при посредник в офиса им в Пловдив, фирмата е Корект Консулт - Д.

Много , много ти благодаря!

Тъкмо се канех да проверя ДЗИ и Уника.

А пък, тоз Корект-Консулт, па ни е и комшия, сега го погледнах. Утре ще си говоря с тях.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз също съм доволен от ДЗИ ,имам  изплатени две щети(мазе и коридор) свързани с леки наводнения, и нямам завишение на премията. И двата случая имаше оглед от личният ми брокер, платени ми бяха сумите ~ 300лв,които аз посочих за ремонт, без фактури,проформи и прочие. По спомени ,ДЗИ идват лично на оглед при суми над 300 или над 500лв.

Редактирано от stanislavpp
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Ми те, у Казанлък / дала съм източника на нУвината/, де да ти знаят, Нова ли е, Северна ли е...

По тая тема имам истинска история от първа ръка от миналата година:

Във фирмен магазин за облекла в софийски мол влиза цветнокож (но не съвсем черен) клиент и се опитва да се оправи с пазаруването (шопинг, англ.) на английски с американски акцент.

Продавач-асистентът решава да прояви любезност и любопитство, инициирайки кратък светски разговор (смол ток, англ.):

- Where are you from?

- North Carolina

- Oh, really! In Bulgarian we call it Severna Irlandiya.

• Харесвам 1
  • Смея се 15
Връзка към коментар
преди 39 минути , noshtna_ptica каза:

Искам да попитам как да разбера самолетът с който ще пътувам от къде ще дойде?

Т.е. какъв е предишния му полет?

Специалистите може би спят, но има начин. На "радар24" трябва да се намери от пристигащи полети на същата АК, полет с почти същия номер. Мисля, че се различава само последната цифра. Ще го откриете, не е трудно.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Двоумя се между два полета, но и двата са с различни номера. Единият би бил с престой 1ч20 мин, а другия - с 25 мин.

Вероятно е вторият, чисто интуитивно. Но това ли е начинът или има и по-сигурен?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

ако във flightradar виждаш твоя полет, там има и регистрацията на самолета, и като цъкнеш на него показва всичките му полети досега

за бъдещи полети не знам дали показва, но можеш да видиш за вчера (ако полетите са всеки ден) или миналата седмица, 90% вероятност да е същото.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Зависи от а/к, но по-сериозните знаят между 3 и 6 месеца коя машина кой полет ще изпълни. Тази информация става публична няколко дни преди полета - 2-3. И после fr24 -> airplane registration -> ...

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.