Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

преди 5 минути , akair каза:

Сега въвеждате данните в EnergyPlus и резултатите какъв климатик ви трябва сами ще си излезнат

Аз нямам проблем и с китайската техника, ама се съмнявам че ще се събере на определеното му място. 😉 

Връзка към коментар

С две стаи на последният етаж е сложен избора, една стая от 27м2 ще се охлажда коренно различно от две стаи    общо 27м2. Преди да препоръчам 18 среден клас Тошиба или Фуджицу, имайте предвид, че за да се достигне желаната температура в стая 2, стая 1 ще бъде издухана и винаги ще има разлика от минимум 2 градуса при по-топли дни. В коя стая ще се спи, ако е в стая 2 е ОК , но ако се спи в стая 1 или и в двете, тогава може би да се насочите към 12. 

Ако височината на стаите е 2,70 , то кубатурата ще е 73м3.

п.п. При мен в Бг, например е “ново” строителство , след това окачен таван , и накрая височината е 2,27-28.

п.п2 Климатизаторите са единствената техника, с която никога не правя компромис при избор на нов , няма по-голям ужас  , ако евентуално се наложи ремонт след някоя и друга година..

Редактирано от stanislavpp
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 40 минути , Lyubina каза:

Ще се купува климатик с основно предназначение - охлаждане на две стаи с обща площ около 27 квадрата плюс малко коридорче - има - няма 2 квадрата. Основният проблем пред който сме изправени е, че външното тяло трябва да се монтира на балкон с размери 1 м на 3 м, на тясната стена. Спряхме се на версия 18, но от прочетеното и споделеното тук-там се твърди, че това е голям за тази площ климатик. От друга страна, съществува известна вероятност да няма достатъчно място за външното тяло. Нямам друго място, където да се монтира. Разбира се, имаме и финансов лимит до около 1300 - 1500 лв.

Давайте идеи - много ми станаха въпросите май.

Твърдо 12-ка. Само че имай напредвид, че температурата в стаята където е разположено вътрешното тяло винаги ще бъде по-ниска отколкото в другата стая.

Като модел бих предложил: http://gree-bulgaria.com/продукти/битова-климатизация/климатизация-на-директно-изпарение/моносплит/ цената е около 1100 лв с монтаж. 

Редактирано от Костов
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 минути , stanislavpp каза:

Ако височината на стаите е 2,70 , то кубатурата ще е 73м3.

Как да го разбирам това? (извинявай, но съм пълен лаик ). Стая 2 е спалнята. 🙂 Всъщност тя е източната. Холът е запад-северозапад.

Връзка към коментар

Квадратурата по височина = кубатурата. 

При това разположение и ползване на стаите , изберете 12’ , среден клас на реномираните марки (Тошиба или Фуджицу) или най-високия клас на Грее. Ще подчертая дебело, че по-важен е класа на модела от колкото марката на модела. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар

За професионален съвет пусни мнение или прочети някоя друга страница тук - https://forum.setcombg.com/всичко-за-климатиците/61999-избор-на-климатик-2019-a.html  , а съвсем ориентировачно цените може да погледнеш тук - https://vimax.bg/. Сайтът се слави с по-високи цени и неграмотни монтажи, но имат голяма бази данни. 

Не се доверявайте много на фирми и монтажисти при избор на климатизатор, винаги  препоръчват марки и модели, при които имат по-голям марж, тоест ще имат по-голяма печалба.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз използвах ето тази фирма: http://www.powerclima.com/

Фирмата е на един от редовните участници във форума на Сетком, всъщност така го намерих, защото профилът му е Mega, а във входа на нашата кооперация имаме фирма за климатици Mega Electronics и го питах дали имат нещо общо...е нямаха, но все пак предпочетох него. Първо дойде на оглед и по негов съвет спрямо нашето разположение ни препоръча да не взимаме два климатика (както си мислехме ние), а един по-мощен, който ще се справи и с двете помещения при положение, че голямата врата между тях е винаги отворена. Само от този съвет спестихме около 1500лв (ние искахме висок клас, защото го ползваме и за отопление), а нищо не му пречеше да ни даде каквото искаме и да ни вземе парите и да сме доволни. 

Самият монтаж, нещо от което много от фирмите спестяват, отне почти цял ден. До колкото знам масово е разпространена практиката да се монтират климатици за норматив, по 5-6 на ден от един екип, но за тези хора със сигурност мога да твърдя, че не бързаха за никъде и отделиха необходимото внимание. 

Като цяло машините, които предлагат са в по-високия клас, но виж дали имат подходящи и за вас. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 33 минути , Георги каза:

Фирмата е на един от редовните участници във форума на Сетком, всъщност така го намерих, защото профилът му е Mega

+1. От доста време следя този форум и Mega има репутация на професионалист.

Лично за мен охлаждане с климатик и спалня в едно изречение... Но може да е от нефотогеничното ми ЕГН 🙂 Изпитаните методи като засенчване и щори не помагат ли? Все пак не е юг или ю/з, запад, които са доста "по-топлещи" изложения. 

Редактирано от Светославов
допълнение
Връзка към коментар
преди 1 час, Георги каза:

Аз използвах ето тази фирма: http://www.powerclima.com/

Фирмата е на един от редовните участници във форума на Сетком, всъщност така го намерих, защото профилът му е Mega, а във входа на нашата кооперация имаме фирма за климатици Mega Electronics и го питах дали имат нещо общо...е нямаха, но все пак предпочетох него. Първо дойде на оглед и по негов съвет спрямо нашето разположение ни препоръча да не взимаме два климатика (както си мислехме ние), а един по-мощен, който ще се справи и с двете помещения при положение, че голямата врата между тях е винаги отворена. Само от този съвет спестихме около 1500лв (ние искахме висок клас, защото го ползваме и за отопление), а нищо не му пречеше да ни даде каквото искаме и да ни вземе парите и да сме доволни. 

Самият монтаж, нещо от което много от фирмите спестяват, отне почти цял ден. До колкото знам масово е разпространена практиката да се монтират климатици за норматив, по 5-6 на ден от един екип, но за тези хора със сигурност мога да твърдя, че не бързаха за никъде и отделиха необходимото внимание. 

Като цяло машините, които предлагат са в по-високия клас, но виж дали имат подходящи и за вас. 

Щях да препоръчам точно Ивайло Чернев още вчера, но ме спря това, че той предлага предимно по-висок клас климатици, което май не е това което се търси в случая, а и не исках да излиза като реклама.

Иначе мога до потвърдя, че е изключителен професионалист и сам настоя да дойде на безплатен оглед и отдели достатъчно време да ме убеждава да не купувам много по-скъпи току що излезли нови модели климатици, за които и аз имах съмнения, които в последствие се потвърдиха, но разните им иновативни екстри ме привличаха повече отколкото евентуалните проблеми. И всичко това при положение, че директно си ги поръчах през сайта му и нищо не му пречеше да ми ги продаде, вместо това ми предложи доказан и безпроблемен модел от които нямам никакви забележки.

Относно монтажа, това е често подценяван момент, който често води до много големи проблеми след това, таке че е добре да се избягват всякакви големи вериги с безплатен монтаж, да не споменавам случаите, в които при покупка на климатик подаряват прахосмукачка например, в които не е много ясно кое точно е подаръкът.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Светославов каза:

Изпитаните методи като засенчване и щори не помагат ли? Все пак не е юг или ю/з, запад, които са доста "по-топлещи" изложения. 

На мен ми вършат работа, но на половинката - категорично не. Не е ли в спалнята около и под 18 С, не се спи 😉 

Връзка към коментар
3 minutes ago, Adventurer said:

Относно монтажа, това е често подценяван момент, който често води до много големи проблеми след това, таке че е добре да се избягват всякакви големи вериги с безплатен монтаж

Големите вериги работят с фирми, които само монтират (не ходи някой от магазина да го монтира) и само с това се занимават. И какво като е безплатен монтажа- ще е по- некачествен ли?! Все пак се спестяват 180- 200 лв, което смятай какъв % е при цена на климатик от 700- 800 лв.

Връзка към коментар
преди 7 минути , aleksandrina каза:

Големите вериги работят с фирми, които само монтират (не ходи някой от магазина да го монтира) и само с това се занимават. И какво като е безплатен монтажа- ще е по- некачествен ли?! Все пак се спестяват 180- 200 лв, което смятай какъв % е при цена на климатик от 700- 800 лв.

Защото именно тези фирми (гореспоменатата vimax е точно такава) наемат хора, на които плащат много малко, които много не разбират, и които претупват работата, което както вече казах води до повечето от проблемите след това, защото не само, че може да е по-некачествен, а може да е с катастрофално качество. There is no such thing as a free lunch. Аз лично такива случаи съм видял доста около себе си, но не е нещо, което смятам да коментирам в детайли точно тук. Всеки може да погледне форума на setcombg.com споменат по горе, където им достатъчно информация и снимки по въпроса и сам да си прецени.

Климатик от 700-800 лв. също не е нещо, което бих си купил, с което не искам да обидя никой, просто въпрос на личен избор, възможности и приоритети.

Връзка към коментар

ние пък имаме три климатика /от висок клас/, купени и монтирани точно от Vimax /които са си специализирана фирма за това/, включително ги викаме за годишна профилактика редовно, така че горното обобщение, че там наетите не разбирали от работата си, някак ми е странно

• Харесвам 3
Връзка към коментар
12 minutes ago, Adventurer said:

Защото именно тези фирми (гореспоменатата vimax е точно такава) наемат хора, на които плащат много малко, които много не разбират, и които претупват работата, което както вече казах води до повечето от проблемите след това, защото не само, че може да е по-некачествен, а може да е с катастрофално качество. There is no such thing as a free lunch. Аз лично такива случаи съм видял доста около себе си, но не е нещо, което смятам да коментирам в детайли точно тук. Всеки може да погледне форума на setcombg.com споменат по горе, където им достатъчно информация и снимки по въпроса и сам да си прецени. 

Климатик от 700-800 лв. също не е нещо, което бих си купил, с което не искам да обидя никой, просто въпрос на личен избор, възможности и приоритети. 

Разбира се всеки гледа от своята камбанария. Обяда не е безплатен за фирмата и веригата обаче- за клиента си е фри. Както и да е- всеки си преценява, но това с общия знаменател не го обичам по принцип. Иначе работя в такава верига, която предлага и безплатен монтаж- та съм от другата страна.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 16 минути , antea каза:

ние пък имаме три климатика /от висок клас/, купени и монтирани точно от Vimax /които са си специализирана фирма за това/, включително ги викаме за годишна профилактика редовно, така че горното обобщение, че там наетите не разбирали от работата си, някак ми е странно

По-принцип обобщенията се правят на базата на някакъв брой случаи за определен период от време, дори да не са представителни, не на единичен личен опит, нали така? Както казах има цял форум посветен на това, всеки, които се интересува може да погледне какъв опит имат хората с тях, какво мислят колегите им за тях, особено когато се налага да поправят техни монтажи и т.н.

Аз лично, нито съм имал, ни ще имам отношения с въпросната фирма, а за репутацията, която са си изградили са си виновни самите те, не някои друг, аз когато се интересувах от въпроса съм си намерил информацията, която ми е била нужна и съветвам всеки да направи същото и сам да си вземе решение. 

Повече не смятам да коментирам темата, просто съветвам хората да потърсят информация в подходящи за целта форуми, за да могат да добият реална представа за нещата.

Връзка към коментар

И ние си купихме климатиците през power clima. И съм доволна от професионалното отношение.  Ние имахме идея кои климатиците искаме, но монтажа беше с много изисквания от наша страна.

Връзка към коментар

Още малко инфо по темата за размисли:

- безплатният монтаж е маркетингов трик, монтажа е включен в цената на климатизатора. Обикновено се пуска такава акция на стари и “невървящи”модели.

- дължината и дебелината на медните тръби при монтажа са най-голямото перо като цена, при “безплатният” монтаж,  а и при много от “пишман” фирмите , ви слагат задължително от по-тънките медни тръби. Някои производители на климатизатори, освен изискване за максимален, имат и изискване за минимален тръбен път, който масово не се спазва от монтажистите. Мисля, че метър тръбен път ( с нормална дебелина) е около 25лв (инфо отпреди година-две).

- годишната “профилактика” е трик (измама) на фирмите , да си докарат допълнителни средства . Това пръскане със спрей за измиване на прахта от решетката няма нищо общо с профилактика или удължаване на дуракоустойчивостта на тялото. Истинската профилактика се препоръчва на 5 или 3 години за по-нежните модели, и задължително включва сваляне и профилактиране на турбината.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
47 minutes ago, stanislavpp said:

- безплатният монтаж е маркетингов трик, монтажа е включен в цената на климатизатора. Обикновено се пуска такава акция на стари и невървящи”модели.

Не е вярно. 

И монтажа се води стандартен- т.е. с определена дължина на тръбите. 

Връзка към коментар
16 minutes ago, aleksandrina said:

Не е вярно. 

Вярно е, че "монтажните" фирми гонят рентабилност от брой монтажи /ден, което логично сваля качеството на услугата. И това е така, защото от търговеца, получават доста по-малко плащане  за услугата. Монажа е ДО 3 метра, което е предпоставка отново за магарии от тяхна страна 🙂 

Редактирано от Гост 23*6
Връзка към коментар
Преди 1 час, stanislavpp каза:

Още малко инфо по темата за размисли:

... а и при много от “пишман” фирмите , ви слагат задължително от по-тънките медни тръби... 

Би ли споделил какъв е размера на тънките тръби?

Връзка към коментар

Забравил съм колко точно е дебелината на едните и другите, но винаги при евентуален монтаж може да попитате с какви тръби работят, а и сигурно някъде в мрежата го има това инфо. За съжаление, не съм и в Бг , за да звънна и попитам.

Аз лично съм имал личен лош опит при неспазване на минимален тръбен път, заради който се чуваше движението на фреона (монтирано тяло в спалня), след като прочетох за това изискване на производителя MHI , извиках пишманите монтажисти и премонтиране, шумът напълно изчезна.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 29 минути , aleksandrina каза:

Не е вярно. 

Само от любопитство да попитам точно колко "стандартни" монтажа прави средно един екип в магазина, в който работиш?

Защото фирмите, от които хората са доволни, включително и тази, която споменахме вече няколко пъти обикновено правят по 1 монтаж на ден и отделят точно толкова време колкото е необходимо, и никой не ги гони да направят 5 например, при което логично, че и да ги бива, което също е съмнително, няма как да постигнат високо качество.   

Също ми е интересно, колко точно е дължината на минималния тръбен път при вашия "стандартен" монтаж и какво се случва ако климатика има изисквания за по-дълъг тръбен път или дали някой изобщо би ли направил труда да провери тези изисквания или той монтажа си е "стандартен" за всички, пък оттам на татък всеки сам да се оправя, защото това е едно от най-честите оплаквания от монтажите на веригите 

И между другото няма абсолютно никакво значение дали монтажа на някоя голяма верига е платен или имат "промоция" и е "безплатен" в даден момент, ако въобще нямат интерес да предлагат качество, а те нямат защото отнема време и струва пари.

Както вече казах, всеки, който реше да си купи климатик с монтаж от голяма верига за техника, ще си направи много голяма услуга, ако поразгледа и попрочете форума и потърси помощ там, където има и колекция със много снимки от монтажи от хора вече минали по този път, някои дори само визуално ще ви откажат дори нищо да не разбирате. 

• Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.