Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

преди 12 минути , milen_40 каза:

Ще се включа и аз като питащ в тази тема със следният казус: 

Обмислям покупката на някакъв лаптоп за домашно ползване – Офис пакет, интернет, филми, музика и т.н. Понеже последните 10 г. не съм се интересувал от хардуер ще съм благодарен ако някой помогне.

Определил съм си някакви критерии, примерни:

-          Екран 14 или 15 инча

-          Интел процесор

-          Поне 8 ГБ РАМ

-          Бюджет до 1000лв. и май това е .

Все още не съм наясно дали да е нов или втора употеба, затова прилагам списък с няколко модела, които съм си харесал набързо нета.  Разбира се отворен съм за всякакви мнения и предложения.

Нови ( за съжаление без Windows)

·         Лаптоп Dell Inspiron 3580 with processor Intel® Core™ i5-8265U up to 3.90 GHz, Whiskey Lake, 15.6", Full HD, 4GB, 1TB, AMD Radeon 520 2GB, Linux, Black  - 1029 lv.

·         UltraBook ASUS VivoBook S15 S530FA-BQ022 with processor Intel® Core™ i5-8265U up to 3.90 GHz, Whiskey Lake, 15.6", Full HD, 4GB, 256GB SSD, Endless OS – 1099 lv.

·         Лаптоп HP 15.6'' 15-da0048nq, FHD with procesor Intel® Core™ i5-8250U (6M Cache, До 3.40 GHz), 8 GB DDR4, 256 GB SSD, GeForce MX110 2 GB, FreeDos, Black-  1000 lv.

·         Лаптоп Dell Inspiron 3580 с Intel Core i7-8565U (1.8/4.6 GHz, 8 M), 8 GB, 256GB M.2 NVMe SSD, AMD Radeon 520 - 2 GB GDDR5, Ubuntu, черен DI3580I78565U8G256GRDN_UBU -1240 лв.

Лаптоп ASUS X542UA-DM524 processor Intel® Core™ i7-8550U up to 4.00 GHz, Kaby Lake R, 15.6", Full HD, 4GB, 1TB, DVD-RW, Intel UHD Graphics 620, Endless OS, Matt

Втора употреба

Lenovo ThinkPad X1 Carbon (3 Gen) 14386 Intel Core i7-5600U 2.60GHz / 8192MB / 256GB SSD / No CD/DVD / Display Port / Web Camera / 14" Touch - лаптоп втора употреба

- HP ZBOOK 15 G2 FHD IPS I7-4710MQ 2X8GB SSD 240GB + HDD 500GB 

- Dell Latitude E7440 12383 втора употреба Intel Core i7-4600U 2.10GHz / 8192MB / 256GB SSD / No CD/DVD / HDMI / Web Camera / 14" HD - лаптоп втора употреба

Не знам доколко е уместно да публикувам линкове. 

Някой ако има опит с покупките 2-ра употреба от известните сервизи/магазини, ще е от полза. 

Не се занимавай с втора употреба.

Задължително вземи модел със ССД. Ако е м.2 NVME - още по-добре. Който и да избереш от посочените нови модели със ССД - няма да сбъркаш

Редактирано от cybersimo
Връзка към коментар
преди 39 минути , cybersimo каза:

Задължително вземи модел със ССД. Ако е м.2 NVME - още по-добре. Който и да избереш от посочените нови модели със ССД - няма да сбъркаш

Мерси.  Проблема ми с новите е че идват с някакви Линукс дистрибуции, на които не ми е ясно как ще инсталирам Win 10.  Особено Endless OS, където видях че няма опция за буут от флашка. А с покупка на такъв с Вин10 и ССД цената надхвърля доста бюджета.  А днес госпожата ме зарадва че иска 14 инчов, красив, да не е ръбест и т.н.( а аз си оглеждах 15 по подразбиране)... Ще трябва да рестартирам ровенето

Връзка към коментар
преди 10 минути , milen_40 каза:

Мерси.  Проблема ми с новите е че идват с някакви Линукс дистрибуции, на които не ми е ясно как ще инсталирам Win 10.  Особено Endless OS, където видях че няма опция за буут от флашка. А с покупка на такъв с Вин10 и ССД цената надхвърля доста бюджета.  А днес госпожата ме зарадва че иска 14 инчов, красив, да не е ръбест и т.н.( а аз си оглеждах 15 по подразбиране)... Ще трябва да рестартирам ровенето

14" почти винаги ще излезе по-скъп от 15"

Ако решиш - няма проблем да помогна с инсталацията. Дори мога да предложа и отстъпка за покупката, ако е необходимо. При интерес - пиши на лични и ще помогна, за да не пускам линкове тук и да излезе като реклама

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Георги, нещо и от мен по твоя случай.

По принцип отворите за вградени плотове и фурни са стандартни. Но това само по принцип 🙂 Както спомена Александър, може да се наложи лека корекция на отвора. На мен ми се е случвало 2 пъти, за щастие корекции под 1 мм. На вградените фурни има/ше (4?) винта за закрепване към рамката. Можеш да измериш разстоянията между центровете им и да провериш по магазините , преди да купиш. 

Както и вен62 те посъветва, виж какво ще се покаже след изваждане на фурната, преди това изключи предпазителя! Наскоро при близки имаше аналогичен случай със самоволно "падане" на предпазител за вграден плот. След демонтаж на фурната, зад нея захранващия кабел за плота беше с нарушена изолация. Та има вертоятност и при теб ...

А братко владко моля да не се изказва неподготвен. На нулевия проводник НЕ СЕ СЛАГА ПРЕДПАЗИТЕЛ!

Ако има предвид ДТЗ, която прекъсва фаза и нула на токов кръг, това е друга бира, както се казва 🙂

Ако се стигне до подмяна на предпазител в апартаментното табло, преди това трябва да изключиш главния предпазител за апартамента, който е в етажното табло. Трябва да се подбере и по бързодействие, сиреч да е "по-бърз" от главния. 

Бих ти препоръчал консултация/оглед на място и тн с човек, който с това си вади хляба!

Връзка към коментар
Преди 1 час, milen_40 каза:

Ще се включа и аз като питащ в тази тема със следният казус: 

Обмислям покупката на някакъв лаптоп за домашно ползване – Офис пакет, интернет, филми, музика и т.н. Понеже последните 10 г. не съм се интересувал от хардуер ще съм благодарен ако някой помогне.

Определил съм си някакви критерии, примерни:

-          Екран 14 или 15 инча

-          Интел процесор

-          Поне 8 ГБ РАМ

-          Бюджет до 1000лв. и май това е .

Все още не съм наясно дали да е нов или втора употеба, затова прилагам списък с няколко модела, които съм си харесал набързо нета.  Разбира се отворен съм за всякакви мнения и предложения.

Нови ( за съжаление без Windows)

·         Лаптоп Dell Inspiron 3580 with processor Intel® Core™ i5-8265U up to 3.90 GHz, Whiskey Lake, 15.6", Full HD, 4GB, 1TB, AMD Radeon 520 2GB, Linux, Black  - 1029 lv.

·         UltraBook ASUS VivoBook S15 S530FA-BQ022 with processor Intel® Core™ i5-8265U up to 3.90 GHz, Whiskey Lake, 15.6", Full HD, 4GB, 256GB SSD, Endless OS – 1099 lv.

·         Лаптоп HP 15.6'' 15-da0048nq, FHD with procesor Intel® Core™ i5-8250U (6M Cache, До 3.40 GHz), 8 GB DDR4, 256 GB SSD, GeForce MX110 2 GB, FreeDos, Black-  1000 lv.

·         Лаптоп Dell Inspiron 3580 с Intel Core i7-8565U (1.8/4.6 GHz, 8 M), 8 GB, 256GB M.2 NVMe SSD, AMD Radeon 520 - 2 GB GDDR5, Ubuntu, черен DI3580I78565U8G256GRDN_UBU -1240 лв.

Лаптоп ASUS X542UA-DM524 processor Intel® Core™ i7-8550U up to 4.00 GHz, Kaby Lake R, 15.6", Full HD, 4GB, 1TB, DVD-RW, Intel UHD Graphics 620, Endless OS, Matt

Втора употреба

Lenovo ThinkPad X1 Carbon (3 Gen) 14386 Intel Core i7-5600U 2.60GHz / 8192MB / 256GB SSD / No CD/DVD / Display Port / Web Camera / 14" Touch - лаптоп втора употреба

- HP ZBOOK 15 G2 FHD IPS I7-4710MQ 2X8GB SSD 240GB + HDD 500GB 

- Dell Latitude E7440 12383 втора употреба Intel Core i7-4600U 2.10GHz / 8192MB / 256GB SSD / No CD/DVD / HDMI / Web Camera / 14" HD - лаптоп втора употреба

Не знам доколко е уместно да публикувам линкове. 

Някой ако има опит с покупките 2-ра употреба от известните сервизи/магазини, ще е от полза. 

Много бързо ще се опитам да ти отговоря, че нямам време.

Новите лаптопи, които можеш да си купиш за до 1000 лв. ще са много нисък клас като изработка и материали, охлаждане и т.н. най-общо казано "build quality", не говоря на характеристиките им. Много от тях като се започне от бюджетния "consumer" клас на Dell, и HP, които и ти си споменал, са направени от евтина пластмаса и компромиси във всякакво отношение, за да се постигне тази ниска цена... този тип лаптоти не са от най-издържливите и надеждните и аз лично никога не бих купил такъв лаптоп, но не пречи да намериш хора, които са доволни от всичко. Иначе има достатъчно подробни ревюта като тези на Notebookcheck.net, където можеш да добиеш представа за разликата. 

Лаптопите, които си споменал като 2-ра употреба, са от най-високия "business" клас на същите марки, където имаш и качествени и здрави материали и иновации, в случая и IPS дисплеи... и всичко, на което са били способни тези производители към дадения момент и струващи между 3-5000 лв. като нови, и обикновено работят без проблем дълги години, затова и се купуват предимно от големи корпорации, което не значи, че някоя иновация може да не е била съвсем успешна, затова си четеш форуми и ревюта.

Освен това сравнява много различни модели, ThinkPad X1 е "thin and light", докато ZBOOK 15 G2 е "workstation", така че е добре да прецениш, какво точно искаш, защото разликата тук е доста значителна като възможности... с четене става.

https://www.notebookcheck.net/Lenovo-ThinkPad-X1-Carbon-Ultrabook-Review.138033.0.html
https://www.notebookcheck.net/HP-ZBook-15-G2-Workstation-Review.132010.0.html

Иначе съм избирал лаптопи 2-ра употреба за приятели с подобен бюджет от Събинчо, цените с му малко по-високи, но за разлика от много други лаптопите са избрани и проверени, често има и модели с остатъчна гаранция от производителя например 1 или 2 от 3-те, които бизнес моделите имат. Човекът е доста коректен, имаш възможност да го върнеш до 2-седмици без проблем, дори и да го вземеш от магазина. Предлага и различни гаранции с някаква профилактика на половин година. Периодично зарежда с нови модели. 

http://subincho.com/

При някои от другите известни сервизи/магазини е като автоморга и трябва сам да си избереш нещо читаво, което е трудна работа и затова не бих се ангажирал с мнение.  

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, cybersimo каза:

SSD на старо не е много оферта защото не знаеш кога ще те предаде. Ако е със SSD , задължително диска да е нов.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, Климент каза:

SSD на старо не е много оферта защото не знаеш кога ще те предаде. Ако е със SSD , задължително диска да е нов.

Не знам защо си ме цитирал мен, но аз никъде не съм препоръчвал ССД на старо, а даже напротив

Връзка към коментар
15 minutes ago, cybersimo said:

Не знам защо си ме цитирал мен, но аз никъде не съм препоръчвал ССД на старо, а даже напротив

Аз пък от 90-та до сега не съм виждал SSD, което да е "умряло" от употреба т.е. да е прехвърлило обема записана информация и да се е "разпаднало", обикновено гори електрониката 🙂 на разни много китайски марки 😉 

Редактирано от Гост 23*6
Връзка към коментар
преди 2 часа, georgebg каза:

Аз пък от 90-та до сега не съм виждал SSD, което да е "умряло" от употреба т.е. да е прехвърлило обема записана информация и да се е "разпаднало", обикновено гори електрониката 🙂 на разни много китайски марки 😉 

старите ССД са със стари контролери и си имат други проблем, освен по-бавната скорост. няма смисъл да се купува ССД на старо. и аз съм виждал само с изгоряла електроника

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря на всички за препоръките, определено ще са ми от полза. Все още продължавам с колебанията нов или висок клас 2-ра употреба. SSD е задължително или ако няма ще го добавя.  Очевидно ще трябва да посетя 2-3 магазина за 2-ра употреба да видя за какво иде реч, че чувам и доста негативни мнения.  Освен по външен вид, не  знам как мога да проверя дали всичко му е наред на компа - да си нося флашка с програмка за диагностика... 🙄

Връзка към коментар

Не те съветвам да рискуваш, защото е пълно с некоректни форуми внасящи боклуци и трудно се различават, така че по-скоро избери доказана фирма с добри отзиви...

Обикновено най-добрия вариант са "manufacturer refurbished", който са върнати по една ли друга причина на производителя, той ги е проверил и е сменил всяка част, с която е имало проблем с нова. Някои от българските фирми, като тази която препоръчах (сигурно има и други добри фирми просто не ги знам и лично не ме интересува) правят същото и често ще видиш лаптопи с нови дискове или батерии и т.н.

Само имай предвид, че при покупка на лаптоп трябва да се търси баланс на много параметри и е крайно несериозно човек да се фокусира върху един единствен компонент, особено такъв който е незначителна част от цената и лесно се сменя. Например, много от евтините лаптопи, както и някои от скъпите се предлагат с много ниско качествени дисплеи, затова и има обективни измервания в ревютата, по които да се ориентираш, и това е нещо, което е много по-сериозен проблем от всичко останало, защото ще ти е пред очите всеки ден, а може да се окаже най-евтиния възможен TN дисплей с безобразен контраст и ъгли на виждане, което е непоправимо и т.н.  

Хубав форум по темата е  forum.notebookreview.com

Връзка към коментар

Благодаря. 

Събин, Краш и Квантсервиз ще ги посетя със сигурност, понеже имат физически магазин.  Вече на място ще добрия представа кой какво разбира под 'Отлично състояние/ клас А" на лаптоп втора употреба.  

Към момента съм се спрял на тези модели втора употреба: Dell Latitude E7440 , HP EliteBook 840 G2,  Lenovo ThinkPad T 440/450 и Lenovo ThinkPad X1 Carbon 3 Gen - вече на място ще преценя според това в какво състояние са.  

А личният ми фаворит е HP ZBOOK 15 G2 FHD IPS I7-4710MQ 2X8GB SSD 240GB, но г-жата едва ли ще го хареса че е 15" екран и изглежда ръбест и дебел 😉

Редактирано от milen_40
допълване
Връзка към коментар

Подобна дилема общо взето отвори тази тема 🙂 Аз така и не стигнах до покупка, но общо взето си добре ориентиран. Само не знам дали имаш предвид и предпочитанията на г-жата, един-два пъти я намесваш, че настоява на дизайна и може би за нея новия ще е по-добро решение от тази гледна точка. Едва ли ще се впечатли от по-качествените използвани материали, ако имат следи от употреба спрямо по-нискокачественото, но ново и лъскаво, ти си знаеш човека най-добре 🙂

Иначе аз в момента съм със Zbook Studio G2 (studio са по-портативните zbooк) и е супер машинка, макар и да и сменяхме вече клавиатура и дъно гаранционно, надявам се просто да съм бил с късата клечка, а да не са фундаментални дефекти. Истината, е че повечето пъти не осъзнаваш разликата между висок и нисък клас лаптоп, докато не поработиш на висок такъв...то е май така с всички неща в живота ни, де. Zbook-а го купих с огромна отстъпка от университета ми и сега се чудя при следващ лаптоп как ще даунгрейдвам класа, защото хич не ми се дават 5000, колкото е ритейл цената в България. Но смятам да го държа поне още 4-5 години. 

П.С. Съветите за бушоните ги чета внимателно. Като има движение по въпроса ще пиша. 

Редактирано от Георги
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Преди години работих на висок клас HP ( не помня модел) после и на IBM Thinkpad, като ги бях забравил дори и си гледах новите бюджетни модели, докато един колега не ми напомни, че мога да взема нещо 2-ра употреба. Така започна сагата, че чак трябваше и да се допитвам, че иначе можеше да заведа г-жата в тех**** нещо си и да си избере по цвят ;-). Така ще стане, ако не хареса нищо от избраните 2-ра ръка.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

По принцип, @Георги, първата работа на много хора, когато стъпят в Щатите е точно да си купят лаптоп, защото цените там са на половината, освен това за Dell и Lenovo си имат различни начини за допълнителни отстъпки (купони, промоции), a HP насърчават покупката през посредници, даващи големи отстъпки. Гаранциите и на трите топ марки са международни. Така че, ако в следващите 5 години имаш път натам си го включи в програмата и си направи съответно проучване.

Естествено, ако някой търси лъскава пластмаса, крещящи цветове, ароматизирани лаптопи (да и това е правено) и си смята лаптопа за моден аксесоар и други такива неща, в което няма нищо лошо, то този сегмент не е подходящият, тука нещата са скучни и праволинейни, но тези неща човек трябва сам да си ги съобразява, те и са достатъчно видими.

Аз първо по професионални, после станаха и лични причини (то така става няма как), имам доста опит с трите марки, така веднъж препоръчах лаптоп на приятел, естествено той се шашна от цената и някак ме нави да ме води в магазин за 2-ра употреба, на което аз реагирах доста остро първоначално. В последствие съм купил 5 лаптопа за приятели и да отбележа, че всичките са почти като нови на вид т.е. ако някой си представя нещо надраскано, олюскано, мърляво, със сигурност има много такива, но аз нищо такова не бих избрал. Първият е купен преди 5 години и нито един от тях досега не е имал проблем, освен една дефектирала батерия, която смениха с нова веднага. Един от тях беше само на година и половина с още толкова гаранция и на една трета от цената на нов, има такива от време на време, човек ако му е важно трябва да си ги следи. Така че, това си е реална възможност за много хора, на която и аз въобще не съм гледал на сериозно преди това. В Щатите е друго там хората си купуват refurbished на съвсем ниски цени директно от производителя и нещата са много по-лесни.

Аз лично съм от типа "бета тестер" на всичко най-ново и иновативно що се отнася до техника, от което също често боли глава и то доста. 😎

• Замислям се 1
Връзка към коментар

От вчера, когато някой ми се обади по телефона не ми изписва името. На дисплея се изписва само телефонният номер. В recents листата всичко е както трябва. Виждам си имената, виждам си пропуснати, входящи, изходящи повиквания. Телефона е Samsung Galaxy S8 active. Андроида е 7.0. Четох в гугъл, но нищо не помага. Рестартирах телефона, вадих сим картата и нищо не става. Не е добра идея да правя фактори ресет, много настройки има да правя след това. Дали някой е имал подобен проблем?

Връзка към коментар
преди 8 минути , Bore каза:

От вчера, когато някой ми се обади по телефона не ми изписва името. На дисплея се изписва само телефонният номер. В recents листата всичко е както трябва. Виждам си имената, виждам си пропуснати, входящи, изходящи повиквания. Телефона е Samsung Galaxy S8 active. Андроида е 7.0. Четох в гугъл, но нищо не помага. Рестартирах телефона, вадих сим картата и нищо не става. Не е добра идея да правя фактори ресет, много настройки има да правя след това. Дали някой е имал подобен проблем?

Опитай да прехвърлиш един контакт (който може после да ти звънне) от телефона към сим-картата или обратното и виж дали оправя проблема. Също пробвай и да изтриеш същия контакт и да го създадеш отново. И накрая да го създадеш с +359 или без отпред

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 15 минути , cybersimo каза:

Опитай да прехвърлиш един контакт (който може после да ти звънне) от телефона към сим-картата или обратното и виж дали оправя проблема. Също пробвай и да изтриеш същия контакт и да го създадеш отново. И накрая да го създадеш с +359 или без отпред

Не, нестава. Изстрих, вкарах го на ново.

Връзка към коментар

Най-вероятно нещо е блокирало достъпа до контактите и трябва да го намериш и изключиш, като пробваш "samsung s8 contacts not showing" ще си намериш различни източници на проблема, най-често приложения на дадените доставчици за определен регион.

Нямам такъв телефон, за да ти кажа какъв точно е проблема, но може да си поразгледаш настройките и всичко, което може да е свързано по някакъв начин с "contacts" и има някакви "permissions". 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 51 минути , Adventurer каза:

Най-вероятно нещо е блокирало достъпа до контактите и трябва да го намериш и изключиш, като пробваш "samsung s8 contacts not showing" ще си намериш различни източници на проблема, най-често приложения на дадените доставчици за определен регион.

Нямам такъв телефон, за да ти кажа какъв точно е проблема, но може да си поразгледаш настройките и всичко, което може да е свързано по някакъв начин с "contacts" и има някакви "permissions". 

Много ти блатодаря! Намерих го.

Go to your Settings>Applications. Look for an app called Call Protect. When you open it, select Force stop.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
На 19.04.2019 г. в 15:23, milen_40 каза:

Преди години работих на висок клас HP ( не помня модел) после и на IBM Thinkpad, като ги бях забравил дори и си гледах новите бюджетни модели, докато един колега не ми напомни, че мога да взема нещо 2-ра употреба. Така започна сагата, че чак трябваше и да се допитвам, че иначе можеше да заведа г-жата в тех**** нещо си и да си избере по цвят ;-). Така ще стане, ако не хареса нищо от избраните 2-ра ръка.

Малко ми е странно да се самоцитирам, но за да има история на питанията ще спомена че вече съм собственик на лаптоп втора употреба Lenovo ThinkPad X1 Carbon (3 Gen) Intel Core i7-5600U 2.60GHz / 8ГБ РАМ / 256GB SSD / без CD/DVD / 14" Touch.  Като надделя състоянието, тъч екрана и изработката. 

Благодаря още веднъж на всички взели участие по темата.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.