Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 54 минути , miroslava каза:

От А1 ти сменят картата безплатно:)

Суши експрес пробвали ли сте ги?

Преди време.... Не ми харесаха много. Може да им дам шанс пак.

Публикувано:
преди 2 часа, Мари Николова каза:

Искаме да сложим скоба на отсрещният тротоар срещу нашият гараж.Причината е,че улицата е тясна и когато някой паркира там,не можем нито да влезем,нито да излезем с колата.Имаме ли право въобще да поставяме каквото и да било?Не става въпрос за платена зона,а за тиха квартална софийска улица,с така напаркирани коли,че трудно се минава.Вероятно трябва да се обърнем към общината?Някой дали има опит?

Не мисля, че имате някакъв законен ход за действие, освен да се оплачете в общината или да звъните на полиция, когато има паркирана кола там. Едва ли 1-2 вдигнати коли с паяк може да дисциплинира десетките, които се опитват да спрат там обаче. От общината може да сложат анти паркинг колчета (които се махат с поглед, ама това е друга тема). Ако искаш най-безболезнено и лесно е да пробваш с тази платформа: https://call.sofia.bg/ Може да отнеме време обаче, много време. 

• Благодаря 1
Публикувано:

Как "лекувате" съседите си, които паркират като ******** (освен с пукане на гуми, пукане на глави, дране на колата и дране на собственика 🙈) Тези методи ги оставям настрана, тъй като искам да реша проблемът цивилизовано. 

Чувал съм за приложението "Гражданите" става ли с него да го снимам и след това от общината да му пратят глоба за паркиране на зелена площ? Някой пробвал ли го е или има ли други по-ефикасни методи?

• Харесвам 2
Публикувано:

Гражданите май работят с КАТ. Но ако паркирането е неправилно, може би и за това има наказание от КАТ.

• Харесвам 3
Публикувано:
28 minutes ago, tch said:

Как "лекувате" съседите си, които паркират като ******** (освен с пукане на гуми, пукане на глави, дране на колата и дране на собственика 🙈) Тези методи ги оставям настрана, тъй като искам да реша проблемът цивилизовано. 

Чувал съм за приложението "Гражданите" става ли с него да го снимам и след това от общината да му пратят глоба за паркиране на зелена площ? Някой пробвал ли го е или има ли други по-ефикасни методи? 

Работи, да.

Проблемът е, ако съседът е регистриран на постоянен адрес, с който няма общо. КАТ нямат как да го намерят и така глобата може да остане неналожена... Това си е проблем на системата като цяло.

Друг потенциален проблем е, че трябва да имаш готовност да се явяваш в КАТ и в съда като свидетел, ако въпросният нарушител реши да обжалва (което се случва понякога).

Ако става дума за София, подаването на сигнал става директно по електронен път, без да се разкарваш.

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Бях срещал мнения по темите във форума, че в Пловдив имало турска сладкарница, в която правели най-вкусното кюнефе в България и била много известна. Утре ми излезе командировка до там и ми се иска да го опитам. Някой знае ли го ? 

Публикувано:
преди 15 минути , Jorro каза:

Бях срещал мнения по темите във форума, че в Пловдив имало турска сладкарница, в която правели най-вкусното кюнефе в България и била много известна. Утре ми излезе командировка до там и ми се иска да го опитам. Някой знае ли го ? 

Зад Джумая джамия: 

42.148573, 24.748898

ul. "Zhelezarska" 13
4000 Kapana, Plovdiv

Не знам дали е най-вкусното и не е баш сладкарница, но кюнефето си е супер.

• Харесвам 3
Публикувано:
22 hours ago, ven62 said:

Зад Джумая джамия: 

42.148573, 24.748898

ul. "Zhelezarska" 13
4000 Kapana, Plovdiv

Не знам дали е най-вкусното и не е баш сладкарница, но кюнефето си е супер.

Хапнах си вкусно, вкусно кюнефенце днес. Благодаря :)))

• Харесвам 3
  • Браво 2
Публикувано:

Някой може ли да даде малко повече инфо по митническото освобождаване на пратки от Китай?

Поръчах си зимен спален чувал през Aliexpress. Пратката се оказа изпратена за митническо облагане.

В пощата си намерих уведомление, че пратката е в митница и трябва да я освободя. Имаше два указани начина за това: да ползвам услугите на Български пощи или да го направя сама. Последното се оказа доста бюрократично, тъй като нямам електронен подпис, а също о ЕОРИ номер. Избрах да ползвам Български пощи, но единственото указание да пратя на някакъв имейл декларация-съгласие по образец, поръчката за пратката и извлечение  от сметка за превода на сумата. Направих го, но изобщо не мога да се свържа на указаните телефони, за да питам дали документите са ок и кога ще освободят пратката. 

Такава ли е процедурата или трябва да направя нещо друго? 

Публикувано:
53 minutes ago, mililia said:

Някой може ли да даде малко повече инфо по митническото освобождаване на пратки от Китай?

Поръчах си зимен спален чувал през Aliexpress. Пратката се оказа изпратена за митническо облагане.

В пощата си намерих уведомление, че пратката е в митница и трябва да я освободя. Имаше два указани начина за това: да ползвам услугите на Български пощи или да го направя сама. Последното се оказа доста бюрократично, тъй като нямам електронен подпис, а също о ЕОРИ номер. Избрах да ползвам Български пощи, но единственото указание да пратя на някакъв имейл декларация-съгласие по образец, поръчката за пратката и извлечение  от сметка за превода на сумата. Направих го, но изобщо не мога да се свържа на указаните телефони, за да питам дали документите са ок и кога ще освободят пратката. 

Така е общо взето, само един път съм освобождавал с Български пощи - документите бяха същите, но ги бях носил на място, това беше преди 2-3 години. И някаква такса за пощите нещо между 12-20 лв. ми се върти в главата.

Иначе ако си извадиш ЕОРИ номер, става без електронен подпис, намясто в митницата на ул.Веслец (там май не ми искаха и еори да имам), пак носиш разпечатка на стоката от сайта (или там има компютър - взимат лев на разпечатан лист) , и си спестяваш и чакането и доп. такси.

Публикувано:
преди 36 минути , mililia каза:

Аз съм си освобождавал стоки на софийската митница като само плащам ДДС-то.

Явно сега имат някакъв нов регламент.

Играл съм го и това с EORI номера на митницата на летището. То са едни митнически декларации, тука 30 лв. там 20 лв., ДДС, паркинг, …  пък ги карах дебелите митничари до склада на куриерската фирма, да се убедят че не е стока за двойна употреба или наркотици, пишман станах. Ако този начин може да си го спестиш - препоръчвам ти го горещо.

• Харесвам 2
Публикувано:

Най-бързо става като отидеш директно в митницата на гарата, ако говорим за София, с бележката и с разпечатка за поръчката, плащаш си 12 лв. за представителството на бг пощите, още 3.50 лв. за освобождаване, евентуално ДДС и си взимаш пратката веднага.

Сега варианта да им пратиш документите и да ти го доставят в местния клон също става, но не знам колко време ще отнеме да си пишеш писма с бг пощи...

• Харесвам 2
Публикувано:

Получих съобщение от АБВ, че са засекли нерегламентирано влизане в пощата ми и да сменя незабавно паролата си.

Смених я аз, но гледам - вчера са се опитвали да влязат в нея от Великобритания, но с грешна парола. Днес, обаче, са си влезли като у дома си от Бангладеш....

Въпросът ми е товач че вече са успели да влязат, крие ли някаква опасност? Сменила съм паролата, но това достатъчно ли е?

Публикувано:
4 minutes ago, noshtna_ptica said:

Получих съобщение от АБВ, че са засекли нерегламентирано влизане в пощата ми и да сменя незабавно паролата си.

Смених я аз, но гледам - вчера са се опитвали да влязат в нея от Великобритания, но с грешна парола. Днес, обаче, са си влезли като у дома си от Бангладеш....

Въпросът ми е товач че вече са успели да влязат, крие ли някаква опасност? Сменила съм паролата, но това достатъчно ли е?

провери дали тези мейли са дествително от абв или някой се пробва с фишинг ....

Ако наистина са я компрометирали сменях пароли на всичко свързано пряко и косвено с абв ....

Публикувано:

Да, от АБВ е. Смених паролата в АБВ, но тази поща си ми трябва - с нея съм се регистрирала на доста места, включително и тук 🙂

Публикувано:
11 hours ago, noshtna_ptica said:

Опасност има, доколкото може (теоретично) да са ти сменили пароли по други места, свързани с този ти акаунт, да са пращали писма от твое име, да са взели някаква чувствителна информация (ако пазиш такава) в пощата си, общо-взето всякакви такива неща, за които можеш да се сетиш.

• Шок 1
Публикувано:
преди 10 часа, noshtna_ptica каза:

Да, от АБВ е. Смених паролата в АБВ, но тази поща си ми трябва - с нея съм се регистрирала на доста места, включително и тук 🙂

Опитай да видиш всичко което имаш в abv през "чужди" очи. Все едно ти гледаш чужда поща и си супер гаднярка. Ако има нещо с което можеш да навредиш или дори само идея да имаш за това, тогава взимаш мерки, каквито можеш. И не забравяй, че може да са те изпреварили и да те чакат да вземеш тези мерки.

Малко сложно и шизофренично стана, разбра ме, нали.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 18 часа, mililia каза:

На Таня и се случваше сравнително регулярно и е точно такава процедурата - попълваш декларацията, пращаш по имейл и чакаш да ти се обадят с питане в кой клон да доставят пратката. Спестяват се малко излишни разходки, а цената на услугата не е скъпа мисля. Но каза, че последния път е имало страшно забавяне и препоръчва да идеш директно на Веслец да си я освободиш, особено ако бързаш. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 16 часа, noshtna_ptica каза:

хакването на пощата може да изглежда безобидно, но ако си ползвала тази поща, за да се регистрираш на други места, може да ти ги хакнат тях, със функцията "забравена парола". Така че ги извърти всичките, където си ползвала тази поща и си смени паролите там

• Шок 1
Публикувано:

Здравейте

Искам да попитам има ли във форума доктор от София , който да разпише и подпечата една декларация една страница  за Milan Junior Camp на Ради на Английски. Декларацията е стандартна , но е на английски и личната лекарка я написа на български......Ако има да му я метна на мейла , пък почерпката от мен!

Благодаря предварително

Публикувано:
преди 45 минути , ivan69 каза:

Здравейте

Искам да попитам има ли във форума доктор от София , който да разпише и подпечата една декларация една страница  за Milan Junior Camp на Ради на Английски. Декларацията е стандартна , но е на английски и личната лекарка я написа на български......Ако има да му я метна на мейла , пък почерпката от мен!

Благодаря предварително

По-добре дайте декларацията за превод в някоя агенция. Така хем декларацията ще е подадена от лице, което носи отговорност за написаното, хем в Милан ще я разберат.  

Публикувано:
13 minutes ago, mililia said:

По-добре дайте декларацията за превод в някоя агенция. Така хем декларацията ще е подадена от лице, което носи отговорност за написаното, хем в Милан ще я разберат.  

По принцип това е правилния/законов начин - с легализация на документа.

Публикувано:

Ясно , че е това , не съм сигурен обаче дали ще ми го приемат , хората си имат стандартна бланка на английски ,естествено , ако не намеря някой лекар да ми я разпише ще я преведа....

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз да дам кратък отчет по някои от въпросите, с които забавлявах магеланци последните месеци.

Канапе взех от Икеа, малко по-голямо е от колкото ми се искаше, но се събира на определеното му пространство.

Климатик - преразказах всичко коментирано тук на човека, който предпочита да живее по полюсите, той се обърна към специализиран сервиз и от известно време (след съответната професионална намеса) се радваме на климатик Мицубиши ..... не знам си какво, който работи изключително тихо и за сега държи температурата в желаните граници, въпреки че стаята е много южна и без никаква сянка. Рано е разбира се. Все още не сме го пускали за продължителен период от време, а само надвечер, когато се прибираме от работа.

Лаптопчето за съжаление ще трябва да почака. Въпрос на приоритети.

• Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.