Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:

Темата се заключва. Повече информация и отключване на свежа глава на сутринта. 

Публикувано: (редактирано)

tl;dr: Не, не е разрешено публикуването на лични връзки призоваващи ни за гласове в даден конкурс. 

Малко по-дългия вариант, е че това гласуване винаги се оказва манипулирано под една или друга форма. Всички започват с някакви идеалистични намерения тип "нека се класира най-заслужилия", но има ли значима награда всичко рано или късно се изражда. Спомням си още, докато прохождаше интернет в България беше станала някаква национална кауза да гласуваме за българско момиче в някакъв сайт, как да триеме после бисквитки за да може да гласуваме повече от веднъж и т.н Дори по националните телевизии говореха колко е важно да бием изреалтянката по гласове - не се шегувам. Още тогава се разрази полемиката кое е допустимо, кое е морално, ама моите разбирания са много възвишени и всички които не ги споделят са измамници, ама на мен правилата не ми забраняват еди какъв си и еди какъв си ход и се появяват такъв тип дискусии, които никога не са добре дошли в този форум. 

Личната история е, че още в зората на форума имаше някакъв конкурс на Нешънъл Джиографик, на който първия етап също минаваше през харесвания. И тогава ги имаше същите коментари - кое е допустимо, кое не, дали е редно да гласуваме за приятелска кандидатура, а не за тази, която ни се струва най-добра и въобще добрите кандидатури имат ли шанс при положение, че правилата общо взето толерират големите социални кръгове и хората, които могат да напишат скрипт-два за норматив, а не тези с качествените предложения. Още тогава бях доста резервиран да допускам дискусии и връзки тук, но малко наивно си казах, какво толкова, конкурсът е за пътешественици, защо пък да не помогнем да се избере най-добрата кандидатура, може да е забавно. Хайде едно изключение да направим и толкова. 

Появи се едно момиче тук, ама колко ни харесва, ама как не ни е открила по-рано, ама супер е въодушевена, много сме яки, много сме кул, тя просто сега точно ни намери, нищо общо с конкурса, ама ако може едно гласче за нея, пък тя ще ни разказва много за България, обиколила е ужасно много, над 1000 кътчета и има и записки и всичко. Но конкурсът свършва утре, пък аз ще ви разказвам за България после много, само, нали, гласувайте, това е моята кандидатура, вижте и другите и изберете най-добрата, но ще съм благодарна да гласувате за мен. Последното и мнение беше от рода на "Благодаря за подкрепата на всички" в деня, в който приключи конкурсът. Ние си останахме омаяни, прелъстени и без супер интересните разкази от тайните кътчета на България. 

Човек ще рече, че след този случай поуката е взета, но не - години по-късно се появи някаква игра на Qatar Airways с тайландското правителство с награда нещо като amazing race пътуване в Тайланд. И в първия етап там пак трябваше да се събират харесвания. И пак си викам, айде от нас да мине, този път ще е културно. Мне, абсолютно същата драма с разправии за манипулирани конкурси, тоя как има хиляда гласа като не заслужава и 10, колко подкупно било журито (в което имаше магеланец!) и т.н. 

Еми, мерси. 

image.png

За това и такива конкурси и най-вече прилежащите дискусии покрай тях не са позволени тук. Достатъчно съм гъвкав (или достатъчно тъп!) да направя някакво изключение за да не е толкова бланкетна забраната, но със сигурност бих желал първо да го обсъдим на лични съобщения. Иначе няма нищо, което да доведе до изключение за конкурса, който се дискутираше тук - общо взето е като по шаблон и без особена фантазия, която да ни накара да се замислим. Никой в централата на организатора не е разтегнал сухожилие от напрягане при мислене на правилата. Пожелавам успех на всички участници, не искам да съм лош пророк, но подозирам че с наближаването на крайния срок ще видите да се изстрелят напред доста неподозирани фаворити.

Тук ситуацията е малко като излежаването от водещия отбор в 90-тата минута в професионалния футбол. Всички са го приели за нещо нормално, когато залогът е огромен и си е вече просто част от футболната стратегия, който не използва този елемент за да стигне до победата е наивник. И в тази игра е така - при толкова голяма награда е нормално напред да се изстрелят най-кадърните писачи на скриптове за гласуване и тези, които са най-активни и популярни в соц мрежите. А не най-добрите снимки. Трябва човек да е по-наивен и от мен в горепосочените два случая за да си мисли, че е по друг начин. Аз не искам ние да сме част от този механизъм. Похвално за организаторите, че са оставили цели 50 финалиста, това малко би смекчило удара на контролирания вот, но няма да го премахне съвсем. Дано цинизмът ми не е оправдан и спечели най-достойният и успех на магеланците пуснали се за спорта и забавата 🙂 

Ще отключа отново темата утре за да се върне в нормалния си коловоз.

Редактирано от Георги
  • Харесвам 14
  • Браво 1
Публикувано:

Някой запознат или медицинско лице може ли да ми каже дали димът/ароматите от електронна цигара са вредни? Напоследък половината ми колеги умирисват офиса с тези ел. цигари, а на мен димът ми е повече от неприятен. За съжаление и шефът ми нищо не прави по въпроса...Стига се дотам, че въпреки топлото време, се налага постоянно да отварям прозореца при работещ климатик. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Скоро четох една статия по този въпрос, на група учени, които казват , че не е безвредна парата, която се издишва:

В течността се съдържат пропиленгликол и глицерин, които при термичното разлагане, на което са подложени, отделят токсични агенти - формалдехид, който е токсичен и канцерогенен  и акролеин, който пък, дразни лигавицата на очите и белите дробове.

Освен това, ароматизаторите, които, поети с храна, например, не са опасни, когато са подложени на нагряване, също не е ясно, дали не са и те вредни.

И като се има предвид, че електронните цигари са вредни точно, колкото обикновените / хайде , на 95%/, че още няма натрупан опит и изследвания на дългогодишни ползватели, си е по-добре човек да се пази.

Да не говорим, че си го има и чисто психологическият ефект - може да е пара, но за околните си прилича на цигарен дим. Аз самата не понасям цигарен дим и веднага започвам да кашлям. Същият ефект  ми се получава и от пушещ електронна цигара. Пак започвам да кашлям, дали дразни или е чисто рефлекторно, но не ми е приятно.

Ето една статия на английски, доста добре е обяснено.

• Харесвам 8
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 44 минути , Guinness каза:

Някой запознат или медицинско лице може ли да ми каже дали димът/ароматите от електронна цигара са вредни? Напоследък половината ми колеги умирисват офиса с тези ел. цигари, а на мен димът ми е повече от неприятен. За съжаление и шефът ми нищо не прави по въпроса...Стига се дотам, че въпреки топлото време, се налага постоянно да отварям прозореца при работещ климатик. 

Научи колегите на уважение! Яж чесън!

• Харесвам 4
  • Шок 1
  • Браво 1
  • Смея се 8
Публикувано:

Въпреки,че са елетронни не би трябвало да е позволено пак използването им на обществени закрити места

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 17 минути , AlexandraKo каза:

Да не говорим, че си го има и чисто психологическият ефект - може да е пара, но за околните си прилича на цигарен дим. Аз самата не понасям цигарен дим и веднага започвам да кашлям. Същият ефект  ми се получава и от пушещ електронна цигара. Пак започвам да кашлям, дали дразни или е чисто рефлекторно, но не ми е приятно.

Аз също не понасям цигарен дим, не понасям и ароматната пара от електронната цигара. 

преди 16 минути , Goal & Boss каза:

Научи колегите на уважение! Яж чесън!

Хаха. Ее, не мога. :D Стига ми един от колегите, който зимата се скъсва да яде чесън, та чак и дрехите му са попили от миризмата. Понякога е нетърпимо.

преди 9 минути , Ivko каза:

Въпреки,че са елетронни не би трябвало да е позволено пак използването им на обществени закрити места

Не би трябвало, ама когато шефът ти е заклет пушач не му прави впечатление. Добре, че поне той и другите пушачи пушат извън офиса. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 18 минути , Guinness каза:

Аз също не понасям цигарен дим, не понасям и ароматната пара от електронната цигара. 

Хаха. Ее, не мога. :D Стига ми един от колегите, който зимата се скъсва да яде чесън, та чак и дрехите му са попили от миризмата. Понякога е нетърпимо.

Не би трябвало, ама когато шефът ти е заклет пушач не му прави впечатление. Добре, че поне той и другите пушачи пушат извън офиса. 

Аз пушачите ги лекувам по следния начин:

Всички, които не пушат си тръгват един час по-рано. Надявам се, че им е доста гадно на пушачите.

Sorry, това е положението. Даже печелят, защото съм убеден, че в пушене и шматкане до мястото на пушене прекарват повече от час на ден.

• Харесвам 10
  • Браво 2
  • Замислям се 1
Публикувано:

Мда, а преди повече от 20 години, когато започвах работа, беше съвсем естествено да се пуши в стаята. Добре, че сисадмина (самият той пушач) беше забранил да се пуши в стаята със сървърите, та можах да се уредя със стая за непушачи.

• Харесвам 5
  • Шок 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 6 минути , ven62 каза:

Аз пушачите ги лекувам по следния начин:

Всички, които не пушат си тръгват един час по-рано. Надявам се, че им е доста гадно на пушачите.

Sorry, това е положението. Даже печелят, защото съм убеден, че в пушене и шматкане до мястото на пушене прекарват повече от час на ден.

Виждал съм в две фирми /германска и френска/, в които за да пушиш излизаш през "въртележки" и се маркираш с бадж.

Електроната система в края на деня показва на пушача, колко време трябва да изработи допълнително.

/Договора за работа е за 8 часа, а не за 7 ч. +1 час пушене./

• Харесвам 12
Йосиф Милчов
Публикувано:

Знам и за фирми, които плащат на час и като излизаш да пушиш си цъкаш картата, стоп тайм. Така, не получаваш заплащане за времето в което пушиш, ако имаш 8 часов работен ден, а си пушил 1,5 часа ти плащат само 6,5 часа.

• Харесвам 6
Публикувано:

Моля, кажете ми кое шише да си взема за раничка (разходка в планина) 🙂Термосите съм ги изключила, тежки са.

Дали от силикон и меко - жълтото, или синьото, от твърда материя. Цял ден гледам тъпо 😁

Когато нямаше избор, забърсвах едно пластмасово шише и айде... Аз така правя и в града де, ама сега 😞 

EFD17E21-DA45-4A94-9C47-E6EFCC85915E.jpeg.5d7ff7c71899cb30834f297dd23c9479.jpeg

Публикувано:

Жълтото.

Ако закъсаш по тъмно, можеш да го ползваш за сигнализация . Освен това ще влезе и в най - препълнената раница, щом е меко. 

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 2 минути , patilana каза:

Жълтото.

Ако закъсаш по тъмно, можеш да го ползваш за сигнализация . Освен това ще влезе и в най - препълнената раница, щом е меко. 

Aма с твърдото може да хакне някой/нещо/ при нужда  😉

• Браво 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 2 минути , iaia_mama каза:

твърдото може да хакне някой/нещо/

Ами сега :rolleyes:

Оф, права е да се чуди! 

• Смея се 1
Публикувано:
преди 21 минути , Rainy каза:

Моля, кажете ми кое шише да си взема за раничка (разходка в планина) 🙂Термосите съм ги изключила, тежки са.

Дали от силикон и меко - жълтото, или синьото, от твърда материя. Цял ден гледам тъпо 😁

Когато нямаше избор, забърсвах едно пластмасово шише и айде... Аз така правя и в града де, ама сега 😞 

EFD17E21-DA45-4A94-9C47-E6EFCC85915E.jpeg.5d7ff7c71899cb30834f297dd23c9479.jpeg

По-лекото.

Публикувано:
преди 2 минути , Polina каза:

По-лекото.

Еднакво леки са. Просто аз не можах да реша защо едното, а не другото - и искам помощ от приятел 🙂 

Публикувано:
преди 6 минути , Rainy каза:

Еднакво леки са. Просто аз не можах да реша защо едното, а не другото - и искам помощ от приятел 🙂 

Моята е метална, но преди нямаше такъв избор. Аз съм доволна. 

Публикувано:

Аз съм за жълтото, лайм - свежо е, създава настроение и се вижда в раницата като търсиш. Така практикувам и с портфейлите в дамската чанта - различен цвят.

Публикувано:
преди 5 минути , Polina каза:

Моята е метална, но преди нямаше такъв избор. Аз съм доволна. 

Ще взема синята - по съвета на @iaia_mama 😁

В момента, ДиянаВ каза:

Аз съм за жълтото, лайм - свежо е, създава настроение и се вижда в раницата като търсиш. Пака практикувам и с портфейлите в дамската чанта - различен цвят.

Айде пак наново размисли 😁

Публикувано:

Значи на синьото капачката ми се вижда много кекава, май лесно би се пукнала при удар, натиск🤪

Каква е цената като разлика между тях?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 19 минути , ДиянаВ каза:

Значи на синьото капачката ми се вижда много кекава, май лесно би се пукнала при удар, натиск🤪

Каква е цената като разлика между тях?

Еднакво евтини са - цената изобщо не е фактор. Има сериозни намаления. Мога да ти кажа утре колко е, но са между 5 и 9 паунда. Просто искам да избера, ама да знам защо избирам, ако ме разбираш 😁 Не по цвят. Така избирам колите 😎

Публикувано:

21 minutes ago, Rainy said:

Еднакво евтини са - цената изобщо не е фактор. Има сериозни намаления. Мога да ти кажа утре колко е, но са между 5 и 9 паунда. Просто искам да избера, ама да знам защо избирам, ако ме разбираш 😁 Не по цвят. Така избирам колите 😎

Нямаше работа, че и аз да почна с колебанията и чуденките, типично по женски😁. Гледах малко в сайта на треспас и гугъл. Жълтата я представят като подходяща за колоездене, къмпинг и бягане, а синята за фитнес, офис, училище. Синята е с 1 паунд по-скъпа и с по-голяма отстъпка в процентно отношение. 

Абе продължава жълтата повече да ме кефи😁

Тази година едната, догодина другата и след това ще знаеш, може би😉

Публикувано:
преди 43 минути , akair каза:

За 5 паунда просто вземи и двете  лол

Мислех си го, ама не мога да помъкна и двете, а искам да знам защо ТОЧНО това е по-хубаво 😄 хахаххххааааааа

преди 20 минути , ДиянаВ каза:

Нямаше работа, че и аз да почна с колебанията и чуденките, типично по женски😁. Гледах малко в сайта на треспас и гугъл. Жълтата я представят като подходяща за колоездене, къмпинг и бягане, а синята за фитнес, офис, училище. Синята е с 1 паунд по-скъпа и с по-голяма отстъпка в процентно отношение. 

Абе продължава жълтата повече да ме кефи😁

Тази година едната, догодина другата и след това ще знаеш, може би😉

Ти ми взе акъла 😄 ... хахаххааххааа... Жълтата! Благодаря! 

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.