Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 1 час, Rainy каза:

ear host, due to my early check out, can I kindly request for a breakfast option at 6.30 am, please? Greatly appreciated

Това  горното само някой английски лорд би могъл да  го каже ! 😉

Any chance I could get breakfast at 6.30am, please ? Така би звучала молбата от устата на хамериканец. 

Could е учтивата форма на can , may е малко архаично. .

• Харесвам 4
  • Смея се 4
Публикувано:

Значи, за човек не говорещ езика- и с най- простички думи ще получи разбиране. Диъ сър, меъм... за 5 ъ'клок за чая. 🙂 

Нали ще рекат да го запитат нещо и ... ? 😉

Публикувано:

По принцип има някакви установени добри практики при деловата кореспонденция и те не включват комбинирането на лични обръщения като "dear" с безлични от всякакъв тип. Именно нелепите "bulk letters" са довели до абсурди като: Dear Valued Customer или Dear Valued Occupier и съответно отговори Dear Company, Dear Hotel, Dear Host...

Освен ако не искате да предизвикате най-малкото усмивки някъде е добре да избягвате този тип обръщения, хората не умират от желание да четат клишета, как и вие също предполагам, а в конкретния случай по-неформално и директно на въпроса. 

Hello, If possible, I would like to have breakfast at 6.30 AM due to my early flight. Thank you.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 4 часа, T.E.Lawrence каза:

Преди време се позачетох точно по този въпрос и доста нейтив спийкърс казваха, че may е вече отживелица.

Те и българския език искаха да го "ошутят", да махнат пълен/непълен член и още куп граматически правила "защото били отживелица", но простичката истина е, че искаха да го премахнат защото населението от ден на ден става все по-слабо образовано и не обича да се "напъва"... Аз обаче като един grammar nazi отказвам да следвам "общоприетите" практики и разговорни форми и си карам "по буквара". Докато в граматиката пише, че е така, за мен е така. Когато отпадне официално, ще се съглася...

Dear Sir/Madam, since I am going to check out early, would it be possible to get my breakfast to go? Thank you in advance! Looking forward to hearing from you! 🙂

• Харесвам 4
  • Браво 2
Публикувано:
преди 3 часа, T.E.Lawrence каза:

Преди време се позачетох точно по този въпрос и доста нейтив спийкърс казваха, че may е вече отживелица.

То нейтив спийкърс в България редовно говорят на "ме", ама изобщо не е правилно, ако ще си говориМЕ правичката

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:

Така, Империята има нужда от помощ съдействие.

Като част от едно мракобесно тоталитарно управление на една далечна галактика, и същевременно независимо от това членуващ в елитната организация ОЧЗ, на един тъмен лорд като мен понякога му се налага да извършва немислими за психиката на нормалните хора неща. В случая, под влиянието на книгите на Казандзакис, му се дояждат маслини. По същата причина, поради която му се допива уиски като гледа Mad Men или вино по време на Game of thrones ... 🙂

И, дето има една приказка, I'm a simple man, основно пазарувам във Фантастико и Билла. Днес, минавайки през Билла, реших да си взема няколкостотин грама, ориентирайки се на принципа "най-скъпото трябва да е най-добро". Но нещо не останах доволен от резултата. Та в тоя ред на мисли бих искал да изискам (знам, че е прието да се ползва думата "помоля", но хората и съществата от Тъмната страна не я смятаме за добра за имиджа ни) от вас съвет - откъде в София да си взема маслини, които да са самото великолепие.

• Смея се 3
Публикувано:
Преди 1 час, Брани каза:

откъде в София да си взема маслини, които да са самото великолепие.

Вкъщи сме унищожители на маслини! И двамата с мъжа ми много обичаме Каламата, но в Била, Кауфланд и т.н. винаги нацелваме свръх солени/киселеещи. Преди известно време в Метро нацелихме едни страхотни маслини Каламата в пластмасова кофа - 3,250 кг отцедени мисля, че бяха, а цената е малко под 31 лв. Уникални! Кофата буквално заминава за седмица... :girl_crazy:

• Харесвам 2
Публикувано:

Отскочи до гръцко с помощта на силата, влез в първия Lidl - има маслини в буркани, които на нас поне ни допадат 🙂 

Така ще съчетаеш полезното с приятното, и зехтин читав има, пък и някое рибе / октоподче ...;)

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 5 часа, Фичо каза:

с няколко думи на инглиш как да попитам/помоля дали ще мога да се възползвам от закуската в този час, или пък дали могат да ми приготвят нещо пакетирано, което да си взема. 

Да споделя и аз моя опит с 5те думи английски на кръст, които  🙂 Когато съм в държава, където английския не е роден език ( то аз всъщност не съм била в такава, където да е роден) , се стремя да  е максимално опростено изречението. Всякакви граматически правилно подреди изречения с много завъртени, учтиви форми само объркват хората срещу мен. И понеже напоследък все по-често ми се случва да напускам много рано, от предната вечер предупреждавам, да не би пък да няма и кой да ме check out-не.

Изречението, което  използвам за закуската(но аз винаги я искам за вкъщи един вид) е:

Tomorrow I will check out very early, can I have (if it's possible to have) a breakfast in a box, please. 

Досега все сме се разбирали какво искам 🙂

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 4 часа, tch каза:

То нейтив спийкърс в България редовно говорят на "ме", ама изобщо не е правилно, ако ще си говориМЕ правичката

Аз винаги проверявам сериозни източници. В случая бяха сайтове, в които езиковеди дават съвети и имат и рейтинг. Не говорим за махленски английски пиянки. За добро или лошо всеки език с развива. 

Публикувано:

Да кажа за маслините:

Редовно срещано зъболекарско явление е “ ох, счупи ми се зъбът от маслинка”.

Костилките са много твърди, купувайте си такива, с отстранени костилки.

Може би, съветът  ми не важи, за на @Брани железните зъби, ама другите да внимават.:))))))

преди 7 часа, tch каза:

Уф, това, като го чуя, направо се ядосвам.:(

Хем е тъпо, хем е грозно,хем звучи зле.

От къде се яви тая “мода”, еле пък, в НС , като се явят на  трибуната нашите избраници и вземат да МЕ-кат...

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 5 часа, bobole4e каза:

Да споделя и аз моя опит с 5те думи английски на кръст, които  🙂 Когато съм в държава, където английския не е роден език ( то аз всъщност не съм била в такава, където да е роден) , се стремя да  е максимално опростено изречението. Всякакви граматически правилно подреди изречения с много завъртени, учтиви форми само объркват хората срещу мен. И понеже напоследък все по-често ми се случва да напускам много рано, от предната вечер предупреждавам, да не би пък да няма и кой да ме check out-не.

Изречението, което  използвам за закуската(но аз винаги я искам за вкъщи един вид) е:

Tomorrow I will check out very early, can I have (if it's possible to have) a breakfast in a box, please. 

Досега все сме се разбирали какво искам 🙂

Сър Антъни, ако ще поиска закуска в пакет, ще го извие и усуче, баш, по правилата на етикетЯ, та чак, някой път, нямам нерви, да изслушам всичко. Отделно, дето, отсрещният, рядко е с перфектен английски и не “хваща “ всичко. 

Аз, с доста по- лошият ми английски, го правя с 5 пъти по- малко думички, с кратки, прости изречения  и до сега, никога не сме останали без закуска или, без каквото, там искам.

Английският е език за комуникация, важното е да се разберете с човека насреща, че даже и да не е граматически издържано. До сега, никъде не съм забелязала, на някого да му пука, че нещо съм сгрешила.

Единствен път, преди около сто години, един шофьор на автобус, нейде по света, си умря да се киска, като гордо посочих Съра и обявих: “туо тикетс, фот ми енд май уайф”.

Ама, тогава, тъкмо, прохождах с английския. 

• Харесвам 3
  • Смея се 7
Публикувано:

1. Някои езиковеди си обясняват все по-честото срещане на мекането с това, че някои го възприемат като престижно.

2. Други езиковедиса склонни да мислят, че мекането постепенно все повече се налага в публичното пространство, и следва вече да не се възприема като грешка.

3. Съгласно речника, мекането в говорим вид е проява на ниска езикова култура и на лошо образование от страна на хора, които са длъжни да използват официалния стил, като журналисти, политици и други.

4. От друга гледна точка, мекането е лингвистичен процес, който очевидно е близко до разбиранията и вкуса на населението. 

https://bg.wikipedia.org/wiki/Мекане

Сега да обобщим, ниската култура и лошото образование са близки до разбиранията и вкуса на населението и дори се смятат за престижни сред журналисти, политици и други. :grin:

• Харесвам 6
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 3 часа, Adventurer каза:

1. Някои езиковеди си обясняват все по-честото срещане на мекането с това, че някои го възприемат като престижно.

2. Други езиковедиса склонни да мислят, че мекането постепенно все повече се налага в публичното пространство, и следва вече да не се възприема като грешка.

3. Съгласно речника, мекането в говорим вид е проява на ниска езикова култура и на лошо образование от страна на хора, които са длъжни да използват официалния стил, като журналисти, политици и други.

4. От друга гледна точка, мекането е лингвистичен процес, който очевидно е близко до разбиранията и вкуса на населението. 

https://bg.wikipedia.org/wiki/Мекане

Сега да обобщим, ниската култура и лошото образование са близки до разбиранията и вкуса на населението и дори се смятат за престижни сред журналисти, политици и други. :grin:

Обобщението ми хареса:)))))))))))

То и аз, кат се лигавя, ОмирЪм да пиша с грешки, както гледам по форумите, кАдето на никого  не му прави впечатление. Но не мога да си представя,че така ще си говоря навред:)))))

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, AlexandraKo каза:

То и аз, кат се лигавя, ОмирЪм да пиша с грешки, както гледам по форумите, кАдето на никого  не му прави впечатление. Но не мога да си представя,че така ще си говоря навред:)))))

Прави, прави, точно този ти тип коментари са си част от колорита на форума и често ми оправят настроението... I'm lovin' 'em! :smile:

• Харесвам 2
Публикувано:

Ще се наложи да ви благодаря за маслиновите съвети!

(Дано не разбере Императорът, че благодаря на хората, ще ми намали пак за една седмица напрежението в зарядното 😞 )

• Смея се 3
Публикувано:
Преди 1 час, AlexandraKo каза:

Може да ти е известно де, ама преди години, покрай една от псевдопатриотичните вълни, във фейсбук възникна една група, наречена KLETA MAJKA BALGARIQ. Та там нарочно всички пишеха с всякакви грешки и на латиница, с цел да иронизират зловещо "родолюбивите", които "милеят" за България, ама дори не могат да пишат грамотно на тоя български език, за който толкова много милеят. Някои дори измисли т.нар. клет преводач: http://kletezik.bassta.bg/

Циркът беше срашен (групата още я има де, ама вече изгуби свежест и модност 🙂 ) , по едно време човек така се вживяваше в "клетия говор", че с това раздвоение на моменти дори аз започвах да се замислям "тая дума така или иначе се пишеше правилно, аджеба" ...

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
Преди 1 час, Брани каза:

Може да ти е известно де, ама преди години, покрай една от псевдопатриотичните вълни, във фейсбук възникна една група, наречена KLETA MAJKA BALGARIQ. Та там нарочно всички пишеха с всякакви грешки и на латиница, с цел да иронизират зловещо "родолюбивите", които "милеят" за България, ама дори не могат да пишат грамотно на тоя български език, за който толкова много милеят. Някои дори измисли т.нар. клет преводач: http://kletezik.bassta.bg/

Циркът беше срашен (групата още я има де, ама вече изгуби свежест и модност 🙂 ) , по едно време човек така се вживяваше в "клетия говор", че с това раздвоение на моменти дори аз започвах да се замислям "тая дума така или иначе се пишеше правилно, аджеба" ...

Клетата аз, нали си нямам лицева книга, изпускам важни работи:))))))))))))))))

Публикувано:
преди 5 часа, Брани каза:

Ще се наложи да ви благодаря за маслиновите съвети!

(Дано не разбере Императорът, че благодаря на хората, ще ми намали пак за една седмица напрежението в зарядното 😞 )

Да ти дам едно рамо с маслините и аз:

001.PNG.c698ce9e9abff34d94e0500740aa4305.PNG

• Харесвам 1
Публикувано:
В момента, Goal & Boss каза:

Да ти дам едно рамо с маслините и аз:

001.PNG.c698ce9e9abff34d94e0500740aa4305.PNG

Супер. Предпочитам да разчитам на лични впечатления отколкото на обикновен гугъл сърч. Тъкмо сигурно и други гръцки неща ще си харесам там 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 19 часа, Брани каза:

откъде в София да си взема маслини, които да са самото великолепие.

Ясно,че питаш за София,но за същество с такава мощ не би трябвало да са проблем разстоянията🙂От пазара в Атина(който туристите с право избягват като район)съм взимала най-близките до великолепие,леко мариновани маслини.Самолетните билети сега са скъпи,но в следващите месеци ще паднат и може да се отиде до там изгодно с комбинация между Уиз и Олимпик еър за един ден,особено ако се мине през сайтовете.Дано споменаването на такива незначителни неща като превозни средства не те обижда,аз не заради теб ги споменавам,а за простосмъртните като мен.😉Аз пък от известно време се чудя имали интелигентен начин да транспортирам прясна риба и морски дарове със самолет,ама още събирам смелост да питам,че ме е срам:blush:

• Харесвам 1
Публикувано:

Търся добър online курс/сайт за френски език с цел преговаряне на знанията ми и хубаво им подреждане в главата ми. Може да бъде по нивата разделен и да има някаква градация с напредването на уроците. Основно върху граматиката. За предпочитане да бъде безплатен (duolingo-то го изключваме). Благодарско (или по французки merci 😄 )

Публикувано:
2 minutes ago, Граф Вронски said:

Търся добър online курс/сайт за френски език с цел преговаряне на знанията ми и хубаво им подреждане в главата ми. Може да бъде по нивата разделен и да има някаква градация с напредването на уроците. Основно върху граматиката. За предпочитане да бъде безплатен (duolingo-то го изключваме). Благодарско (или по французки merci 😄 )

Френски на Релакса може да се намери онлайн безплатно. 

• Харесвам 2
Публикувано:
На ‎30‎.‎7‎.‎2019‎ г. в 13:07, rdd каза:

И аз да попитам - как се казва и в кои магазини се продава или онлайн, на защитен портфейл, в който се носи банкова карта и да не се крадат пари от мошениците в автобусите, метрото? Благодаря!

Скоро обсъждахме RFID защита на портфейли.

Току-що получих това:

https://www.ebay.com/itm/Grey-RFID-Blocking-Neck-Stash-Pouch-Passport-Holder-Security-Travel-Wallet-BG/153472465093?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m2749.l2649

Никога досега не съм ползвал нещо подобно, но вероятно ще ми трябва до края на годината. RFID protection-a ми е последна грижа. Идеята е да си нося паспорта, картите и парите в нещо, почти имплантирано в мен.

А и за под 10 лв. - струва ми се перфектно … ?

• Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.