Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:

Искам да попитам "Има ли гигантска уета у нас?" 😃

Значи снимката не е много хубава, поради страхът ми да  доближа насекомото. Но попаднахме на него случайно, заради размера му го помислихме за малка мишка (не си личи на снимката,  но си беше големичко). Впоследствие по информация от нета се оказа, че май е гигантска уета, която била ендемична за Нова Зеландия...Аз снимах уетата на паркинга на една бензиностанция до Стара Загора . Опитах се да се свържа със зоопарка, защото друго не ми хрумна, да ги питам нормално ли е да има и тук такива, застрашена ли е и т.н. (лично аз за първи път виждам и предвид това което прочетох реших, че е нещо невиждано в България 😆😆), но беше неделя и не ми се получи и я оставихме да си отиде накъдето се беше запътила.

Стори ми се любопитно дали се срещат и тук, но не намирам информация.

1693800315_.png.83bf868e194cdd513632c386716defa5.png

• Харесвам 3
  • Шок 5
Публикувано:
преди 20 минути , Моника каза:

Искам да попитам "Има ли гигантска уета у нас?" 😃

Значи снимката не е много хубава, поради страхът ми да  доближа насекомото. Но попаднахме на него случайно, заради размера му го помислихме за малка мишка (не си личи на снимката,  но си беше големичко). Впоследствие по информация от нета се оказа, че май е гигантска уета, която била ендемична за Нова Зеландия...Аз снимах уетата на паркинга на една бензиностанция до Стара Загора . Опитах се да се свържа със зоопарка, защото друго не ми хрумна, да ги питам нормално ли е да има и тук такива, застрашена ли е и т.н. (лично аз за първи път виждам и предвид това което прочетох реших, че е нещо невиждано в България 😆😆), но беше неделя и не ми се получи и я оставихме да си отиде накъдето се беше запътила.

Стори ми се любопитно дали се срещат и тук, но не намирам информация.

1693800315_.png.83bf868e194cdd513632c386716defa5.png

Това е много интересно! Защо не се свържеш с Биологическия факултет на СУ или с Природо-научния музей? Ако някой знае нещо по въпроса, това ще са хората там!

Впрочем ето нещо по въпроса - явно не е от вчера в България тая ми ти уета!

https://www.youtube.com/watch?v=8RpJ4b67sSY

• Харесвам 3
Публикувано: (редактирано)

преди 58 минути , Goal & Boss каза:

Това е много интересно! Защо не се свържеш с Биологическия факултет на СУ или с Природо-научния музей? Ако някой знае нещо по въпроса, това ще са хората там!

Впрочем ето нещо по въпроса - явно не е от вчера в България тая ми ти уета!

https://www.youtube.com/watch?v=8RpJ4b67sSY

Мерси за идеите, не се бях сетила. Писах на музея. Би ми било интересно да споделят повече за това причудливо и малко страшничко насекомо. В една от статиите пишеше, че името му означава "бог на грозните неща"... 😃

Клипът виждам е от 2018, явно наистина се среща и тук, аз не бях толкова смела чак така да го приближа. Представях си как скача и ме наръгва ахха, оказа се, че не може да скача, защото е много тежко. 😄

UPDATE:

Благодарение на съвета на @Goal & Boss, от Природонаучния музей бързо ми отговориха:

Здравейте! Това е вид който се среща у нас - черно житно пиле, женски индивид в случая.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Черно_житно_пиле

Явно е далечен братовчед с уета-та, защото много си приличат, но ми се струва, че "нашето пиле" е по-тумбесто. 😃

Редактирано от Моника
допълнение
  • Харесвам 3
  • Браво 3
Публикувано:
преди 27 минути , tch каза:

На това животинче 100% кръстникът му е перничанин 😄 

Е да де! На новозеландски животното се нарича leta, съответно на български - уета!

• Смея се 4
Публикувано:

Някой може ли да ми препоръча Машина за сода за домашни условия.

Намерих в нета, но препоръката ще натежи за покупката. И най вече фирмата лесно и бързо да обслужва пълненето на СО2...дано не греша формулата:flirt:.

Публикувано:
преди 6 часа, Kalina Ivanova каза:

Някой може ли да ми препоръча Машина за сода за домашни условия.

Намерих в нета, но препоръката ще натежи за покупката. И най вече фирмата лесно и бързо да обслужва пълненето на СО2...дано не греша формулата:flirt:.

Машина или обикновен сифон (бутилка + патрон)? И сигурна ли си, че някой някъде пълни такива патрони? Преди 30+ години имаше съветски разработки, без аналог в света, разбира се, и в България имаше къде да се заредят металните патрончета, но технологията в крайна сметка потъна в небитието, а новите лъвчета на пазара, вече не толкова нови, едва ли ще са съгласни някой да им подбива цените с обикновено пълнене за стотинки.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 28 минути , Goal & Boss каза:

Машина или обикновен сифон (бутилка + патрон)? И сигурна ли си, че някой някъде пълни такива патрони? Преди 30+ години имаше съветски разработки, без аналог в света, разбира се, и в България имаше къде да се заредят металните патрончета, но технологията в крайна сметка потъна в небитието, а новите лъвчета на пазара, вече не толкова нови, едва ли ще са съгласни някой да им подбива цените с обикновено пълнене за стотинки.

Ами то и аз се обърках вече.

Старите сифони са това, май даже имам такъв някъде из семейните архиви.  Но с  консуматива няма оправия.

soda_classic_-_resized.jpg.9ef20803ae1e39e547d8336c1d81e8f8.jpg

Машина разбирам това. Надявам се на добър сервиз. Ама само надежда...

res_ff839256ec4e2835168bf150b1e0c0bc_full.jpg.d53fa024075c98f11ec84a09a0aac670.jpg

Ценово са на един кантар приблизително:girl_cray2:

Публикувано:

Оказа се, че вече пълнят патрони и за старите сифони (струва ми се), и за новите от типа на Soda stream - намерих някаква банкянска фирма, но вероятно има и други.

Аз преди години сериозно обмислях да си купя такова нещо и бях намерил сравнително добър откъм цена вариант из магазните „Немски център“ или някакви подобни, но така и не ми излезе сметката за купуването на консумативи. Сега като гледам, е същото. Десет патрончета за старите сифони се пълнят за 12-13 лева и дават колко сода? 12-15 литра, едва ли повече. Тук не броим транспортните или куриерски разходи за зареждането. Един от цилиндрите за Happy frizz се зарежда за двайсетина лева, пак без транспорта. Ако се купува нов - към 90 лева. 425 грама CO2, това колко сода произвежда? Аха, проверих в мрежата - 55-60 литра.

Накрая като тегля чертата, се получава малко танто за кукуригу. Затова се отказах от покупката и карам на сода от магазина.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 13 минути , Goal & Boss каза:

Оказа се, че вече пълнят патрони и за старите сифони (струва ми се), и за новите от типа на Soda stream - намерих някаква банкянска фирма, но вероятно има и други.

Аз преди години сериозно обмислях да си купя такова нещо и бях намерил сравнително добър откъм цена вариант из магазните „Немски център“ или някакви подобни, но така и не ми излезе сметката за купуването на консумативи. Сега като гледам, е същото. Десет патрончета за старите сифони се пълнят за 12-13 лева и дават колко сода? 12-15 литра, едва ли повече. Тук не броим транспортните или куриерски разходи за зареждането. Един от цилиндрите за Happy frizz се зарежда за двайсетина лева, пак без транспорта. Ако се купува нов - към 90 лева. 425 грама CO2, това колко сода произвежда? Аха, проверих в мрежата - 55-60 литра.

Накрая като тегля чертата, се получава малко танто за кукуригу. Затова се отказах от покупката и карам на сода от магазина.

Е да, но има малък плюс в удобството да не мъкнеш тежести и все пак мисълта, че ще се изхвърлят 100 пластмаси на година по малко...та ще се купува.

А може ли координати на фирмата в Банкя, моля?

Публикувано:

Да, особено за пластмасите си права, разбира се.

Ето я фирмата. Впрочем гледам, че те пълнят Soda stream по-евтино, отколкото видях другаде.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Да си довърша сагата с Машината за сода.

Ето за колко се зарежда същата тази бутилка от 425гр с СО2 в държава с висок стандарт - 25SEK са точно 4.69 лв, срещу най  малко за 12лв тук в Бг.

Пфуууу, да им имам високия стандарт:girl_cray2:

1758546895_Screenshot_20200610-113527_SamsungInternet.jpg.96958df8cb0fb055a212772d0985139d.jpg

• Харесвам 1
Публикувано:

Много тъпо се чувствам!

Опитвам се да си прехвърля контактите от един телефон на друг.Синхронизирани с Google профила са само запаметените на телефона, а аз искам да добавя и тези от СИМ картата.Не мога да открия от къде се прехвърляха - няма значение дали на телефона или на SD картата.Търся  нещо като import/export to storage, но не намирам.Телефона е Lenovo.

Да поясня, че въпросната Сим карта е от старите и не става на новият телефон, който работи с нано Сим.

Публикувано:

В контакти със сигурност трябва да има опции за прехвърляне на номерата между сим и телефон, както и за експортиране във файл. Кажи и модела на телефона и андроид версията, ако не можеш да ги намериш.

Иначе сим картите просто се режат с ножица и така ставам нано, има шаблони в мрежата и това не е проблем.  

• Харесвам 2
Публикувано:

Нали сутринта писах, че няма "боклук", които не сме си купили, та преди доста време (5-6 години) @Kalina Ivanova и sodastream имахме, тогава го взех от амазон, беше някакъв мега пакет с различни концентрати за напитки, четири шишета и имаше опция за повече газови бутилки. 

Ясно ми беше, че ще се наиграем и няма да стигнем до пълнене, така и стана много точно го бях изчислил... подарих го на някой, но беше добра играчка. Никога не съм си и мислел, че у нас това може да е изгодно, явно след доста години още не е, а тези с патроните ги помня като бях дете имахме, някъде в мазето може и да седи още.

Иначе и аз съм ги виждал преди време в магазините "Немски център" на много ниски цени, както каза @Goal & Boss

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 43 минути , Adventurer каза:

В контакти със сигурност трябва да има опции за прехвърляне на номерата между сим и телефон, както и за експортиране във файл. Кажи и модела на телефона и андроид версията, ако не можеш да ги намериш.

Иначе сим картите просто се режат с ножица и така ставам нано, има шаблони в мрежата и това не е проблем.  

Еврика!Разстърсих се в Интернет по модел на телефона и открих отговора.Успокоих се, че има и по-зле - един човечец цял месец е търсил отговора 🙂

Като влезеш в Контакти, задържаш квадратчето долу, в ляво,под екрана и излиза import/export.От там вече ги прехвърляш в Гугъл профила.Важи за доста модели на Lenovo.

То какво да се успокоявам, ако не го беше обяснил някой, никога нямаше да се сетя, че скапаното квадратче е разковничето, аз търся нещо по екрана😄

И аз гледах клипчетата с рязането, ама не посмях 🙂

• Смея се 1
Публикувано: (редактирано)

Имам опит с нещо подобно на содената бутилка, но в случая беше машина за кегове за бира. Студенти, в студентски къщи, биропийци...така и не я ползвахме тая машина повече от 1-2 пъти. Аз я купих за подарък на едни приятели, които ме бяха приютили като бездомник (дълга история), те почти не я ползваха. После си я взех обратно те като се изнесоха - пак не я ползвах. Дадох я на трети приятел, съмнявам се и той да я ползва. 

Тия машини са малко като домашните фитнес пътечки.

Редактирано от Георги
  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Въпрос към френско говорящите. Как се превежда това? 

Téléchargement du RIB au nom de l'acheteur

Контекстът е попълване на форма за връщане на пари от отменен концерт във Франция. Нещо трябва да кача, разписката за покупката ли? Това RIB май обръща каруцата и гугъл преводача няма никаква идея. 

Йосиф Милчов
Публикувано:
преди 12 минути , Георги каза:

Въпрос към френско говорящите. Как се превежда това? 

Téléchargement du RIB au nom de l'acheteur

Контекстът е попълване на форма за връщане на пари от отменен концерт във Франция. Нещо трябва да кача, разписката за покупката ли? Това RIB май обръща каруцата и гугъл преводача няма никаква идея. 

Не съм френско говорящ, но от бърза справка в нета RIB означава -  relevé d'identité bancaire. Искат ти банкова информация.

Граф Вронски
Публикувано:

@Георги, доколкото успях да разбера RIB е документ, специфичен за Франция, който изглеждал така:
https://www.lesclesdelabanque.com/web/Cdb/Particuliers/Content.nsf/DocumentsByIDWeb/6W9LSR?OpenDocument

има си набор от някакви си цифри - код на банката, код на гише и т.н. 
За външни сметки (Pour l'identification internationale du compte)  : това са IBAN и BIC на твоята сметка (на името на купувача на билета)
@Роца, има ли нещо вярно в разсъжденията ми?

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:

@Граф Вронски, точно това е. Това е документ, в който са записани са координатите на банковата ти сметка - име на титуляра, номер на сметката, код на банката и клона. Обикновено го искат в случаите, когато трябва да ти преведат пари. 

За сметки извън Франция, трябва да дадеш BIC и IBAN и номер на сметката. 

@Георги, това, за което питаш е именно възможността да ъплоуднеш този документ с банковата информация. Погледни на сайта дали няма указания за процедура за чуждестранни сметки. Ако ми пратиш линк, мога и аз да проверя довечера след работа. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Мерси ви боку!

@Роца, няма нужда, ще им пусна скрийншот от онлайн банкирането и така. Формата за попълване е абсолютно балъшка и не дават вид да са много стриктни с изискванията. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Някой може ли да препоръча езиков център в София, където е ходил и е останал доволен от преподаватели, преподаване и т.н.? Интересуват ме присъствени курсове по немски.

Публикувано:

Провери първо т.н. "ИЧС" на СУ, където обикновено се събират най-много групи и ще има желаещи за всички нива, часовете са достатъчни и по-принцип нивото традиционно е добро.
http://www.deo.uni-sofia.bg/bg/language/foreign

• Харесвам 2
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.