Прескочи до съдържание

"Не посещавайте" тези места в Рим в 100 снимки


Spqr

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

Следващата петица не се акцентира върху забележителностите. А са снимки, които носят римски дух и атмосфера. Намирам нещо отличително в тях. Като цяло нямаше да бъдат публикувани, а сега има повод за това.

 

Видиш ли пинии, досещаш се за Рим. Много силно впечатление оставят в съзнанието. Любопитно ми е къде другъде ги има тези дървета.

 

P1016256.JPG

 

Купола, растителността, цветовете, прозорците, терасите, стените.

 

P1016469.JPG

 

Червеният килим. Пинии. Фонът са гигантски руини. Носталгията за изгубения римски свят. Последното изречение е дефиницята за течението романтизъм през XIX век. От романтизъм произлиза романтика. Кажете сега, кой е най-романтичният град? :)

 

P1016792.JPG

 

Площад Мадона деи Монти. Носи италиански дух. Голяма част от римската атмосфера се припокрива с провинциална Италия.

 

P1017191.JPG

 

От раз веднага ще кажа, че има връзка с Рим. И че е някое специално място. Отново пинии, скулптура без глава, антично стълбище, руини. Може да се фантазира.

 

P1016087.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 14
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Новата петица е продължение на предишната. Римският дух предобладава.

 

Филм от 60-те. Наблизо е Чинечита. Натурално е. Куче, пинии и акведукт. Филмът е "Сладък живот".

 

P1016299.JPG

 

Паркирали коли. До колона от античен одеон. Фонът е избледняла изрисувана (сграфито) сграда. Вероятно от ренесансови времена. 

 

P1016531.JPG

 

Пасаж. "Обрасла" сграда. Вляво - порта под формата на арка.

 

P1017179.JPG

 

Топли цветове. Стар мост. Камбанария. Църква. Някъде в Италия.

 

P1017632.JPG

 

Бяло-червени покривки. Туристите се радват. Местните избягват. Каменни фасади. Красиво е. Да не е в Тоскана. Не, Трастевере.

 

P1017649.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 13
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Снимките досега са 80. Заглавието е модерирано. Остават само 20. Дилемата е голяма. Какво да се включи?

 

Започвам с най-древния форум в Рим - Форум Боариум / Говеждия Форум. По-древен и от Римския Форум. За разбирането на Рим е задължителен. Една снимка отгоре откъм Палатин за ориентир. Вижда се арката на Янус - единствената с 4 порти от всяка страна; храмът на Херкулес (кръглия) и частично от храма на Портуниус.

 

P1017010.JPG

 

Съвършеният храм на Херкулес. Най-старата мраморна сграда в Рим. От II в. пр. Хр. По-стара от Пантеона, Колизея, арките и т.н. Модел за вдъхновение на Браманте. Той създава Темпието 1700 години по-късно. А куполът на "Свети Петър" е уголемена версия на купола на Темпието. "Свети Петър" пък е модел за много куполи из целия свят. Мисля, схванахте връзката и значимостта на храма на Херкулес.

 

P1017284.JPG

 

Храмът на Портуниус. Очевидно повлиян от храмовете в Древна Елада. И той датира от пр. Хр. Представител на републиканския, а не имперския Рим. По-сдържана архитектура, а не пищна. Именно такава е идеологията на неокласицизма 2 хилядолетия по-късно. Накратко, храмът на Портуниус е класа от класицизма. :)

 

P1017290.JPG

 

Храмът на весталките в Римския Форум. Столетия наред е вървяла заблудата, че храмът на Херкулес е на весталките. Почти нищо не е запазено от него. Освен статуите и очертанията къде се е намирал. Всъщност и в това има красота. Недовършеното. Като цяло на по-късен етап го осъзнах.

 

P1017115.JPG

 

Имало е периоди, в които съм пренебрегвал леко Форума. В смисъл, не съм му посвещавал необходомото време. Все се бърза за нещо друго. Включително и в последното ми пътуване. 3 часа си отлетяха и не бяха достатъчни. В сметката включвам и Палатин, плюс къщите на Август и Ливия. А не бива. Тук е Рим.

 

P1017093.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 14
Връзка към мнение

Не знам как става с точка. Долу вляво нямаш ли прозорец с местоположението с точния адрес. Написал съм по-нагоре другата пряка и плочата е на ъгъла.

Ето точка: https://www.google.bg/maps/place/Via+Boncompagni,+79,+00187+Roma,+%D0%98%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F/@41.9090151,12.4961814,18.5z/data=!4m5!3m4!1s0x132f6108877e8b81:0x380cb276c54e47f2!8m2!3d41.909145!4d12.4959307

 

Просто го посочваш на картата (евентуално "Какво има тук") и копираш url.

Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Продължавам с античните обекти. И стана дума за Форума.

 

Според мен целият археологически комплекс е неземен. Включвам всичките Форуми, Палатин, Капитолий, арката на Константин, Колизея. Разходка по Фори Империали, денем и нощем. Това е ултимативното римско изживяване. Няма друг град, който да ти предложи такива гледки от подобен мащаб с тези забележителности. 

 

P1017097.JPG

 

Театърът на Марцел. От време на време се бърка с Колизея. По-стар е от амфитеатъра на Флавиите. Над него е надстроен дворец. Много интересни ъгли за заснемане се получават от гетото. 

 

P1017604.JPG

 

Вгледайте се в реката и вижте счупения мост. Останката наподобява арка, което не е изненада. Римските строежи са аркоподобни. До него е изграден скучен, по-модерен мост. Много римско ми стои счупеният мост.

 

P1017631.JPG

 

Замъкът Сан Анджело е също античен. Макар че има много по-късни подобрения. По-внушителен изглежда ако го заснемете отзад. Практически от някогашния ров, който сега е приятна градинка.

 

P1015828.JPG

 

Най-голямата арена. Циркус Максимус. Друго от 7-те чудеса на Древния Рим. Снимката е малка част от мащаба на арената. Именно тук имах честта да присъствам на концерт. Много специално място, което високо го ценя. 

 

P1017064.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 12
Връзка към мнение

Spqr няколко пъти спомевнаваш 7-те чудеса на Дневния Рим. Би ли ги изброил? И имаш ли представа, чия е класацията?

Следя с голям интерес публикациите ти. :) 

Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Spqr няколко пъти спомевнаваш 7-те чудеса на Дневния Рим. Би ли ги изброил? И имаш ли представа, чия е класацията?

 

Чия е класацията ми е трудно да отговоря? По Discovery преди време бях гледал такъв филм. Но си циркулира из интернет.

 

7-те чудеса на Древния Рим са:

 

- Циркус Максимус;

- Форумът на Траян, на друго място се споменава само пазара на Траян; 

- Термите на Каракала;

- Акведуктите. Тук не е споменат кой акведукт. Но за мен мястото е паркът на акведуктите.

- Апия Антика. Само тази забележителност не я посетих и я няма сред 100-те снимки.

- Колизей;

- Пантеон.

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 4
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

До края ми е трудно да селектирам. Отпаднаха доста обекти. В крайна сметка не е нужно всичко да бъде споменато. Не че е и възможно. Предпоследната петица е посветена на римските площади. И петте са с обелиски. И петте би следвало да ги включите при първо посещение. И след това да ги повтаряте. Емблематични за Вечния град.

 

Площадът на площадите. За съжаление, с тези прегради и столове се губи от чара му. В момента ситуацията се е влошила заради юбилейната година и терористичните заплахи. Но "Свети Петър" си е велико човешко творение. Не съм стъпвал на по-впечатляващ площад. 

 

P1015758.JPG

 

Площадът на народа. Ако няма някакви събития, които го загрозяват, е изумителен. Виждал съм площада и в двата случая. Има разлика. Сега имах късмет. Без разни будки. Величествен е. Има много интересни египетски мотиви. Обелискът не го броим. Лъвовете на централния фонтан се водят египетски. Вижда се на снимката и по стените има "накацали" скулптори.

 

P1015852.JPG

 

Площадът пред президентския дворец Квиринал. От тук също се разкрива добра гледка. Президентският дворец го посетих, но за съжаление е забранено снимането. Както подобава за някогашна лятна резиденция на папата, дворецът е гигантски. Има 2 вида тура за посещение, които съм ги описал в магеланския пътеводител за Рим. 4 папски конклава са се случили в Квиринал. Залата с конклава е почти като Сикстинската капела. 

 

P1016587.JPG

 

Площад "Испания" е вечна класа. Стилна красота по римски. И сега като го ремонтират ми харесва. Най-широкото стълбище в Европа. Площадът е наименован по този начин заради близостта с посолството на Испания към Светия Престол - най-старото в света.

 

P1017498.JPG

 

За "Навона" не знам какво да кажа. Не е нужно да се повтарям с хвалебствията. Това е опонентът на "Свети Петър". И тук е препоръчително дневно и нощно посещение. В общи линии, качеството при площадите е като при фонтаните, църквите, монументите. В смисъл, недостижимо. Кой ще се осмели да подложи под съмнение великата красота на Рим? В кой град има по-красиви площади от римските?

 

P1016514.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 12
Връзка към мнение

Може да пуснеш малко снимки на чудеса около РИМ.Екскурзийки за един ден.Ти най-добре си знаеш кои са ,но е хубаво и да обясниш за тях и как е удобно да се стигне.Примерно Тиволи,Кастел Гандолфо,езерето Брачиано и т.н.

Връзка към мнение

Може да пуснеш малко снимки на чудеса около РИМ.Екскурзийки за един ден.Ти най-добре си знаеш кои са ,но е хубаво и да обясниш за тях и как е удобно да се стигне.Примерно Тиволи,Кастел Гандолфо,езерето Брачиано и т.н.

 

В тази тема пускам снимки от последното ми пътешествие. В другата тема от номер 91 до 100 са все извънградски. За Остия Антика планирам отделна тема. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Това беше. Последните 5 снимки. Какво не съм споменал досега? Какво съм пропуснал? 

 

"Майката на всички църкви по света." Не е моя формулировка, а на католическата църква. Най-старата църква в Рим. Единствената, която е наименована архибазиликата. Защото има най-висок ранг в католическия свят. Официалното седалище на папата. Една от 4-те папски църкви. Да продължавам ли изреждането? За Сан Джовани ин Латерано става дума, разбира се. Да не си помислихте, че е "Свети Петър"? :)

 

Построена е от Константин Велики. Петкорабна. Изключителен простор има в нея. Не знам дали пък не е единствената петкорабна? Размери: дължината = ширината = 140 метра. Балдахинът е готически, което е доста странно. А пък централната бронзова врата е донесена от Курията във Форума (седалището на Сената). Символично решение.

 

P1017713.JPG

 

Константин Велики е универсално почитан. Най-важната личност в европейското средновековие. Легендата е, че Константин Велики бил покръстен в баптистерия (отделна постройка е от църквата) до Сан Джовани ин Латерано. Резултатът? Канон. Където и да се построи баптистерий, трябва да бъде осмоъгълен като Латеранския. 

 

P1017744.JPG

 

Санта Мария Маджоре. Друга от 4-те папски базилики. Ако влезнете в първия параклис вдясно от входа, има плочи на различни езици. Относно освещаването на славянския език и писменост. Едната е на български. За съжаление, параклисът го заключиха пред мен. Щеше да има снимка с още една българска следа. Иначе Маджоре е шедьовър. Много история има в нея. Мозайките, таванът, страничните параклиси. Тук е погребан Бернини, в дъното на десния кораб. 

 

P1016668.JPG

 

"Свети Петър". Божествени ли са слънчевите лъчи? Нали не мислите, че светлинният ефект е случаен? 

 

P1015774.JPG

 

100-та и последна снимка остава... за Пантеона. Шедьовърът на всички времена. Практически, най-стойностната забележителност в Рим. Моделът на безброй сгради по света. Най-влиятелната сграда в световната архитектура поне от построяването си. Ама защо не и по принцип най-влиятелната? За опресняване е темата: За величието и влиянието на Пантеона

 

P1016545.JPG

 

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 18
Връзка към мнение

Човече, моля те да ме вземеш с теб следващия път когато пътуваш за Рим! Обещавам, че ще слушам много. Влюбена съм в този град, но четейки темите ти си давам сметка колко повърхностна е любовта ми към него в сравнение с твоята. Познавам и италианци, живеещи в Рим, но дори те не са ми го описвали по толкова възхитителен начин и мога да се хвана на бас, че не са виждали и половината от местата, които показа в темите си.

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Линк с темата за "безобразния" комплекс Остия Антика. Едно от най-паметните преживявания в пътешественическия ми живот.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

... и аз почвам да се чудя дали съм ходила в Рим.

Направо нямам думи, затова ще кажа само БЛАГОДАРЯ.

Влюбих се в Рим в мига, в който го видях за първи път и сега желанието ми да го посетя отново си намери още около 100 причини. :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Поздравления и благодарности за тази (и не само) тема за любимия ми град! Поднесена е прекрасно и с много задълбочено познаване на всеки детайл. Адмирации! 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 7 години по-късно ...
Ранно християнство
На 14.07.2016 г. в 10:42, Spqr каза:

 

Единственият начин за разглеждане на Рим е чрез повтаряне. Примерно, по-добре е два пъти по една седмица, отколкото един път за 2 седмици. Ще обясня защо.

 

По някое време, зависи си от подготовката на човек, започваш да изключваш. Претоварването с информация е сериозно, както и физическата преумора. Не е много готино да разглеждаш Форума в юлските жеги. Да не споменавам за Остия Антика. Така че на части, с повторни посещения и по този начин може да се асимилира информацията.

 

2 седмици, ей така го пиша. 2 седмици за по-задълбочено разглеждане на Рим са крайно недостатъчни. Може да звучи странно, но всяка година се "появяват" нови забележителности. Къщата на Август от миналата година, която не знам дали преди това е била отваряна. Тази година след десетилетия реставрация е отворена нова църква във Форума. И т.н.

Здравейте, направи ми впечатление, че е прекъснат контакта на стенописите със земята, сигурно, за да ги предпазят от влагата..., дали знаете нещо по въпроса?

Дали имате снимки на раннохристиянски обекти, стенописи, катакомби, всичко по тази тема?

Благодаря Ви за наистина интересната и подробна разходка изключително полезно, сигурно трябва човек да поживее там за година поне, за да изучи всичко...

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.