Прескочи до съдържание

Остия Антика


Spqr

Препоръчани мнения

Остия Антика е велико изживяване. Една от ключовите причини Италия да е държавата с най-богато културно наследство в света. 

 

Къде се намира? На 23 км. от Рим и 5 км. от Тиренско море. До устието на река Тибър. Затова е Остия.

 

Как се достига? Със стандартен билет за градския транспорт в Рим от 1.50 евро. Пътува се с FC2 - влака до морето. Пътят е около 30 минути от спирка Porta San Paolo до Ostia Antica.

 

Част от транспортната система на Рим. С един билет е позволено прекачване от метро спирка Piramide на спирка Porta San Paolo. Накратко, градски транспорт + влак FC2 = 1.50 евро. Билетът важи за 100 минути. 

 

Работно време: 8.30 - 18.15 последно влизане, първата неделя от месеца е безплатно, понеделник не работи. Цена 8 евро.

 

Колко време да се отдели за разглеждане? От моя гледна точка най-трудни за планиране са археологическите комплекси. 3 часа на мен не ми достигнаха. Отчитам го като грешка и затова бих отделил 5 часа за по-пълноценно изживяване. И пак вероятно недостатъчни.

 

Безплатен гид и карта. Гид с картаКарта.

 

Защо да се посети? Реторичен въпрос. :)

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 13
Връзка към мнение

Първата стъпка при планиране. Има само един вход и съотвено изход. От тук следват 2 стратегии за разглеждане:

 

1) Стандартният подход е  разглеждането да започне от входа по главната Декуманус Максимус и страничните пространства. Плюсът е, че пътеводителите са настроени по този начин. Минусът е, че ако се започне "бавно и славно", още от входа по някое време, огромният мащаб на античния град ще ви погълне. Времето ще ви притиска и най-отдалечените части ще останат за друг път. :) 

 

2) По-нестандартният подход е още от входа на бърз ход по Декумануса да се достигне до другия край. И от там практически да се започне разглеждането. Отзад-напред. Минусът е, че пътеводителите са наобратно маршутирани. И в един момент може да настъпи объркване. Да не говорим, че множество места, от по-отдалечените, въобще не са споменати в пътеводителите. Плюсът е, че реално осъзнавате мащабът и знаете къде да се фокусирате впоследствие. Аз избрах втория подход. 

  • Харесвам 10
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

При Помпей е вулкан, в Остия Антика е река. Главната причина за запазването на античното пристанище е Тибър. Пясъкът и калта от придошлата река са били времевият защитник през вековете. 

 

През средните векове катедралите в Пиза, Флоренция, Амалфи и Орвието са използвали мрамор от Остия Антика. По-късно и бароковия Рим. След това Англия, Франция, Португалия, Испания, Русия, САЩ и др. са плячкосвали. И въпреки всичко, степента на запазеност е забележителна...

 

P1016039.JPG

 

Остия Антика се твърди, че е сред първите римски колонии.

 

P1016038.JPG

 

А древноримски град без своя Декуманус? Едва ли...

 

P1016042.JPG

 

И ако от досегашните снимки не ви изглежда атрактивно. "Филмирането" настъпва в страничните пространства, които са невидими откъм "главната". Започват да се редуват сюрреалистично антични фрески от богати домове (Case a Giardino)

 

P1016055.JPG

 

с внушителни антични сводове. Още в началния етап се подразбира, че летвата е високо вдигната.

 

P1016061.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 17
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Следват изключителните подови мозайки от "Баните на седемте мъдреци" с диаметър от 12 метра. Изобразяват ловни сцени.

 

P1016073.JPG

 

По едно време не се знае какво гледаш. Влизаш във "филма". Все едно да се изгубиш из венецианските улици. Неизбежно е. По описанието на пътеводителя (линка от първия пост) горе-долу се ориентираш. Но е трудно. Следващата снимка е величествена. Отново от "Баните на седемте мъдреци".

 

P1016072.JPG

 

Мозайката с мерачите на зърно от "Храма на мерачите". Дава ценна информация за всекидневните практики в древноримското пристанище.

 

P1016075.JPG

 

Най-големият от републиканските храмове. Със статуя посветена на Херкулес. Впрочем, предполагам знаете, че републиката като форма на управление произлиза от Древен Рим. По стълбището може да се ориентираме, че нещо специално ни чака. 

 

P1016087.JPG

 

Изкачваме се и виждаме незабравим римски изглед: величествени останки в компанията на пинии. 

 

P1016090.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 15
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Като се пуснеш из лабиринта, на какво ли ще попаднеш. На Купидон и Психея в една стая.

 

P1016096.JPG

 

В друга стая случайно забелязваш подови мозайки. Свиква се. 

 

P1016102.JPG

 

Много ме радват такива гледки. Даже в случая не е толкова важно какво точно е. :)

 

P1016110.JPG

 

Към комплекса има музей с оригиналните статуи намерени при разкопки. Честно казано, там ми беше скучно. Обстановката прави разликата. Ще обърна внимание на една от многото статуи на Митра в музея. Митраизмът е бил водещият култ сред римските легиони и аристокрация. Ритуалите се осъществявали в помещения, наречени митраеуми. Наподобявали са пещери. Във всеки митраеум е имало изображение/скулптура как бог Митра убива Свещения бик. 

 

P1016138.JPG

 

Сред популярните места е виненият бар. На снимката се вижда рафт, а над него е фреска с храна, напитки и музикални инструменти. 

 

P1016147.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 15
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

По-високото стълбище е ориентир, че е по-значима сграда от досегашните. Всичко се изяснява моментално, когато научим наименованието. Храмът, посветен на главните три римски божества: Юпитер, Юнона и Минерва. Капитолий. 

 

P1016155.JPG

 

Римските градове са рационални. Има мисъл. Няма виещи се улици, характерни за средновековието. Знае се и бързо се открива центъра. Щом имаш Капитолия, срещу него е Форумът.

 

P1016154.JPG

 

До тях е Курията. Седалището на 100-членния Градски Съвет.

 

P1016157.JPG

 

Недалеч от Форума виждаме мозайка с морски мотиви и мраморна маса. Магазинът за риба. 

 

P1016161.JPG

 

Елегантната колонада на къщата на Фортуна Анонария. Един от най-ценните изводи при посещение на дреноримски комплекси е колко сходни елементи може да се намерят с нашето съвремие. Времево отдалечен, но същевременно стои познато.

 

P1016192.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 9
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Кулминацията при посещение на Остия Антика. Piazzale delle Corporazioni. Площадът на търговските гилдии. Да, и думата корпорация е с античен произход. 

 

P1016214.JPG

 

Може да се насладим на десетки метри мозайки. Разположени са от трите страни на площада. Представете си все едно е буквата П.

 

P1016220.JPG

 

Мозайките всъщност имат своята практична функция. Рекламират услугите предоставени от търговците. Предоставят и много ценна информация на изследователите. Примерно, в тази се вижда Александрийския фар, два кораба и делфин. 

 

P1016204.JPG

 

От четвъртата страна на "Площада на корпорациите" се извисява друга красота. Античният театър. 

 

P1016227.JPG

 

За 4000 души. Емблематично здание. Преди време, когато не знаех какво да очаквам от Остия Антика и като видях снимка с театъра... всичко ми се изясни. Всякаква дилема отпадна дали си заслужава посещение. Такива гледки не се изпускат.

 

P1016230.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 9
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Последните 5 снимки. Вероятно се правят паралели с по-известния "братовчед" Помпей. Една от основните разлики е, че в Остия Антика има по-голямо разнообразие от видове забележителности. Помпей е погребан през 79 г. В Остия Антика има доста по-късни забележителности. Пристанищният град постепенно е западал. От друга страна Помпей е по-пищен и запазен.

 

P1016036.JPG

 

Поредната блестяща мозайка в една от множеството бани. Термите на коларите. По-точно във фригидариума - басейна със студена вода. 

 

P1016236.JPG

 

В Остия Антика е имало 4 порти. Логично, главната е била в посока Вечния град. Затова е Porta Romana. Предполага се, че крилатата статуя на Минерва Победителка се е извисявала над нея. Днес скулптурата е малко след входа в лявата част.

 

P1016239.JPG

 

Вече излязли от Остия Антика навлизаме в днешния град Остия. На няколко минути от входа/изхода на комплекса се забелязва мащабния замък на папа Юлий II. Същият онзи, при когото се изрисува Сикстинската капела. 

 

P1016246.JPG

 

Препоръчвам ви да не пропуснете вътрешния двор, обграден от стените на замъка. Със свободен достъп е. Само трябва да намерите входната порта. Приятно ще ви изненада.

 

P1016243.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Няколко думи в заключение. Както е известно, в Рим изкушенията са много. И е въпрос на лична и осъзната преценка дали да жертвате време за извънградски машрути. Както виждате, Остия Антика е много специално място. 

 

За мен е едно от най-магичните места, които съм посещавал. В началото споменах Италия. Нарочно беше. Това е част от моята Италия. По този начин асоциирам тази чудна държава. 

 

Изкушавах се много дали да го напиша. Но с това мисля да завърша. Като цяло се вълнувам от цивилизационни, а не от екзотични култури. Нещо повече, за мен има няколко велики цивилизации и мнозинство от други, които по-малко ги ценя. Което не означава, че не ги уважавам.

 

А Римската империя е най-влиятелната със своето неизброимо наследство, пръснато из целия свят. В този логичен смисъл, Остия Антика е сред върховите археологически комплекси в света. Защо? Защото е продукт на най-великата империя. Олекна ми, написах го. Така го мисля. :)

  • Харесвам 18
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.