Прескочи до съдържание

Извънредно положение в Турция - какво да правим?


captain_oveur

Препоръчани мнения

Капитански, много полезна информация! :)

Абе, най- добре е в близко време да не се ходи в Турция, особено в Истанбул,докато се успокоят нещата. Че някой път в калабалъка... :blush:

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Благодарности на "капитана" за темата и подробностите.В скоро време ще излезне и "регулацията" и точната формулировка,какво включва или изключва това Извънредно положение в Турция.Следете информацията в българските медии и информация от Външно Министерство.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Все пак е добре да приемем безусловно, че правилата, които важат за местните, важат и за нас...даже с по-голяма сила. 

 

Например: в никакъв случай не бъдете университетски преподаватели. Не се препоръчва да бъдете и учители. В най-добрия случай нямайте средно образование, а ако сте жена - и основно.

 

Това не е вашата страна, нито е вашата власт, съответно не е ваша работа

 

И бъдете спокойни, че когато подобна ситуация възникне във вашата страна, съседите ще отвърнат със същото принципно безразличие 

  • Харесвам 12
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

 

И бъдете спокойни, че когато подобна ситуация възникне във вашата страна, съседите ще отвърнат със същото принципно безразличие 

 

 

Именно. Нашата страна ...когато... е наша грижа. Филмът с интернационалните бригади (Испания, 3 сезона, 1936-39), братската помощ (Афганистан, 10 сезона, 1979-89), още по-братската помощ (Близкият Изток, ХХ сезона) сме го гледали, лично на мен не ми хареса.

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 12
Връзка към коментар

Капитане, благодаря за информацията :) .

От 16 септември до 26 септември трябваше да бъдем в Истанбул за 5 дни и оттам да летим за три дни до Кападокия. Имаме резервирани полети с Пегасус от Истанбул до Невшехир и апартамент до Св.София на Султанахмет, хотел на пл. Таксим заради шатъла до летището и хотел в Гьореме.

За съжаление полетите ни са рано сутрин и късно вечер и се притеснявам при въведен вечерен час, че може и да не успеем да се придвижим до летището....

Май тази година ще ни се размине за съжаление Турция.... :(

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Има едни групички за почивки в Турция. Там какви безумия се леят в момента. Съмнявам се, че и да им копирам този извънредно полезен пост, тиквите им надали ще уврат. Бай Ганьо е безсмъртен, както се знае, и него Ердоган не го лови!

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Ние другия месец летим през Истанбул и мислех да се поразходим, че имаме достатъчно престой. Обаче Влади категорично отказа. На мен ми е супер любопитно какво става в града и бих слязла до центъра, но не и сама. :rolleyes: 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Сакън!  :)

 

Не казвам, че в Турция ще е плач и скърцане със зъби, но все пак човек трябва да си има едно на ум.

 

Roje, засега не съм чул/чел нищо за вечерен час, тая мярка май е характерна за военното положение.

 

Вероятно обстановката в близко бъдеще ще се променя динамично, така че всеки сам непосредствено преди заминаването си ще решава дали да тръгва или не. Засега лично аз не виждам нищо ужасяващо в пътуване до Турция :)

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Еми то никъде вече няма нито спокойствие нито сигурност. Живейте си живота пътувайте наслаждавайте се и не му мислете много много защото едно мислиш а друго става.Баба ми казваше ако ти е писано да се обесиш няма да се удавиш .Нали знаете историята за девичата кула в Босфора - посроил е един султан защото врачка предрекла че змия ще ухапе дъщеря му и тя ще умре.За де не стане това именно кулата е построена в морето но от съдбата си не можеш да избягяш (в което съм се убедил лично)Пратил щерка си там за да е в безопастност но коша с плодове който и пратили влязла змия която ухапала момичето и то умряло.....Колкото и да се пазиш каквото има да става то ще стане .От катастрофи по пътищата ни родни умряха повече хора отколкото от атентатите в Истанбул но едва ли се замисля човек че е по опасно да караш колата си отколкото да се разхождаш в Истанбул примерно.

Редактирано от kpkgf
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Да внеса малко инфо от личен опит.От 28 април до 13 май бях 16 дни абсолютно сам в ТурскинКюрдистан....от Карс до Диарбекир.Честно казано и извънредни положения видях и специален пропусквателен режим и забранителен за някой места и райони.Паспорта в джоба и наивния поглед на желаещ да посети нещо някъде..чужд турист,ми отваряше доста вратички. Последния ден в Диарбекир на 13 май имах кошмарно прибиране заради..петък вечер и военните полети от летището(ввс базата и аеропорта ползват една писта).През ноща на 12/13 имаше нощни полети,все едно е война...Но то летището/базата е все едно в центъра,между стария град и новите част.Предния ден имаше 2 атентата Уж,не ги видях.Стария град и крепостната стена беше окупирана и обсадена от полиция.10 пъти ми ровиха в раницата,снимки от фотоапарата ме караха да трия(аз съм си виновен,снимах неволно снайперистки гнезда на една от кулите на крепоста).До стария мост извън стария Диарбекир с кола ме следиха ,аджеба къде отивам..После любезно ми казаха,че е от съображение за сигурност.Напрежение има и много страх,но като турист не съм срещнал проблем никъде преди това.Извънредно положение в някой райони(Хякари,Сирт,Нусайбин)си имаше и тогава но не официално.Вкл.забранен достъп за чужденци,блокирани пътища и проверки като с КППТа на част от шосета и входове за градове.Някъде ще има и полицейски час вероятно,но нямат лошо отношение полиция,жандармерия и армия към чужди туристи...по скоро помагат.Помагат и с инфо,любезни са,съдействат.Друг е въпроса,че лошия късмет може да те попадне в кофти ситуация.Това важи обаче във всяка точка на света.Ако оставим настрани политиката и мотивите на правителството...това е по кофти за местните,туристите разбираемо биха приели това ,като вътрешно неудобство и страха би ги отклонил от намерението да посетят страната след вдичко това.Не е приятно,но не е и драматургия.Поне за мен е така.Разсъждавам,че ако в действителност имаше преврат и беше успял,щеше да има военно положение поне 1 година.Сега е по малкия шейтан...но от ден на ден,шейтана все по голям става за посещение там,жалко е за тези,които живеят.Ние все пак имаме избор да отидем или да не отидем.

  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Сaмо дa споменa някои нещa, понеже преди три седмици бях в Aнтaкия, точно нa десет километрa от сирийскaтa грaницa. Тa тaм в чaстност беше изключително спокойно и никъде не се усещaше нaпрежение. Не е кaкто хорaтa си предстaвят, дa имa военни и тaнкове нaвсякъде и кaто излезеш дa те следят някaкви хорa с кaлaшници. Дaже, когaто бяхме в центърa нa грaдa, дойде министърa. Имaше стрaшно много полиция, хеликоптери полицейски, но ние си цъкaхме из центърa и нямaше проблем. Другото, което искaх дa кaжa зa обстaновкaтa в Турция сред местните. Те сa свикнaли с тия нещa и не се впрягaт много. Поне външно. Сaмо три денa след aтентaтa нa Aтaтюрк, летището беше препълнено с хорa, a ситуaциятa кaто нa селски пaзaр. Освен товa минaхме от Тaксим нaдолу по пешеходнaтa улицa и кaкто винaги не мижеш дa се рaзминеш от нaрод. И не зaбрaвяйте, че туризмът е едно от основните перa в Турция. Неслучaйно преди по-мaлко от месец Ердогaн се извини нa Путин зa сaмолетa. Турци от Aнтaлия ми кaзaхa, че по улиците нямa жив човек, и е все едно сегa по Слънчaкa дa нямa туристи, но рaзбирa се в много по-големи мaщaби. Тaкa че Ердогaн може дa е всякaкъв, но не е глупaв и туристите нaй-вероятно нямa дa бъдaт много строго "гледaни" от полиция и влaсти. Достaтъчни сa им всички финaнсови зaгуби нa турците покрaй кризaтa с Русия.

С горенaписaното въобще не искaм дa твърдя, че Турция е нaй-подходящо място зa туризъм и едвa ли не дa кaрaм хорaтa дa си взимaт билети нa мигa. Некa просто тези, които имaт предвидено ходене дa не изпaдaт в пaникa. Рaзбирa се всеки решaвa сaм зa себе си и товa е моето мнение, формирaно от скорошния ми престой в Турция и рaзговорите с турски познaти. Също тaкa зa мен спокойно е в туристическите местa, a зa другите не смея дa твърдя нищо.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.