Прескочи до съдържание

Копенхаген + Малмьо ... отново

Препоръчани мнения

Здравейте, Магеланци!

Имам нужда от помощ ... отново. Предстои ми пътуване до Копенхаген в края на септември. Билетите ни са до Малмьо, с Уиз, 4ма, с два куфара ;) .  И четири нощувки.

Запазила съм хостел в центъра- Danhostel Copenhagen City.

Имам яснота за трансфера летище Малмьо- Копенхаген. Ще ползвам http://neptunbus.dk.

От трите пълни дни в Копенхаген искам да отделим един за посещение на замъка Кронборг.

Последният ден, четвърти, ще посветим на Малмьо, тъй като полетът ни е вечерен.

И сега изникват въпросите:

Имаме ли нужда от Копехагенкарт, скъпа е, дали си заслужава?

Ако не, дали да си вземем хоп он хоп оф за 48 часа?

Хостелът е в центъра, можем да обиколим доста неща пеша.

Тиволи категорично не ни интересува.

На връщане, докато разглеждаме Малмьо, къде да си оставим куфарите?

Има и още въпроси, но засега толкова.

Зная, че не за първи път се дискутира тази тема, но ще ви бъда благодарна, ако се отзовете.

Редактирано от Георги
махнат линк към хотела
Връзка към коментар

Зная, че не за първи път се дискутира тази тема, но ще ви бъда благодарна, ако се отзовете.

Прегледай този пътепис ..http://magelanci.com/patepisi/article/251-%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%85%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%BD-%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BC%D1%8C%D0%BE/

Дал съм доста линкове и ще са ти полезни.

На въпросите ти:

-Няма нужда от Копенхаген карт-излишен разход

-Щом сте в центъра и хоп он-хоп оф не ви трябва,обикаляйте пеша и се насладете на датската столица.

-Вземете си 24 часов билет за градската транспортна мрежа-автобуси,метро,железница,корабчета

-За куфарите са ти казали -на гарата в Малмьо и не се шашкайте  от бежанците,които са окупирали гарата.

Редактирано от krasen_denev
  • Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте,

а бихте ли ми казали как да се придвижим от Малмьо сити до аерогара Малмьо. Летищният трансфер на Уиз ли е единствения вариант, или има и други? Благодаря

Връзка към коментар

Трябва ли да посоча и час на заминаване, или датата е достатъчна?

Полетът Малмьо- София е в 21,25. Ако тръгнем от гара Малмьо в 19,30 и пристигнем на летището в 20,10, дали нещата ще са ОК?

Връзка към коментар

Разгледай Around the Sound. Но щом искате да видите замъка  Кронборг   вероятно знаеш за тази карта/билет. Все пак - Има инфо тук:

http://magelanci.com/topic/7185-%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%85%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%BD-%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%B8-%D0%B4%D0%BD%D0%B8/

и тук:

http://magelanci.com/topic/1892-копенхаген-за-3-дни-през-майските-празници/page-10

Тази карта ти дава право и на безплатно возене в градските транспорти и на Малмьо и на Копенхаген.

Но щом като спането е в центъра на Копенхаген не виждам причина да се качваш на градски транспорт в Копенхаген.

Аз лично ти препоръчвам двореца Frederiksborg Slot до Hillerød. С туристическата еднодневна карта за всички транспортни зони (така стигаш до Hillerød) също можеш да ползваш безплатни целия транспорт в самия Копенхаген за тези 24 часа.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ще прочета подробно всичко. Всякаква информация ми е от полза.

До сега винаги сме пътували с туристическа агенция, това е първото ни самостоятелно, затова ми е така притеснено.

Благодаря отново!

• Харесвам 2
Връзка към коментар

...

До сега винаги сме пътували с туристическа агенция, това е първото ни самостоятелно, затова ми е така притеснено.

Благодаря отново!

Сигурен съм, че няма да ти е последното самостоятелно пътуване, напротив, готов съм да се обзаложа, че вече си била за последно на пътуване ... с туристическа агенция.

:) А сега ще видиш и колко харесвания ще има това мнение. :)  :)

Редактирано от ven62
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Летището е доста малко и като цяло нещата вървят бързо с чек-ин и проверки, но честно казано, аз лично си оставям повече време преди полета (сигурно съм от малкото, които го правят, но не обичам да бързам). Иначе не е нужно да се посочва час като се купува билета, мисля че онлайн е една идея по-евтино, ако се вземе. А за другото не се притеснявайте, няма по-хубаво от това да пътуваш сам и да си организираш всичко според твоите желания :)

Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Може ли някой да даде информация относно контактите. От пътеводителя в booking.com излизат нещо подобно на английските.

В апартамента в който бяхме (Копенхаген) не сме имали проблеми. Бяха с малък корпус, плоски, но зарядни на телефони, фотоапарати, лаптопи, сешоари - всичко си ставаше без проблем.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте,

а бихте ли ми казали как да се придвижим от Малмьо сити до аерогара Малмьо. Летищният трансфер на Уиз ли е единствения вариант, или има и други? Благодаря

за 4-ма човека всъщност е най-добре да си вземете такси, лично изпробвано; тарифите са фиксирани и няма изненади, ще ви излезе на цената на автобуса или малко по-малко

Връзка към коментар

В апартамента в който бяхме (Копенхаген) не сме имали проблеми. Бяха с малък корпус, плоски, но зарядни на телефони, фотоапарати, лаптопи, сешоари - всичко си ставаше без проблем.

Благодаря, картинката в пътеводителя направо ме изненада.

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

От 6.09 до 10.09 посетихме Малмьо , Копенхаген и някои градчета около протока Йоресунд в Дания и Швеция. Пътувахме с Wizz air за 35 евро на човек. Общата стойност на екскурзията за два души , с всички разходи е 1200лв . Цялата организация за самостоятелното ни пътуване я направихме благодарение на информацията на този безценен  форум – т.е благодарение на всички вас. Както си казвахме “Всичко беше по ноти”

Ще споделя нашата програма /Подробностите за обектите вече са описвани/:

Пристигнахме на 06.09.вечерта в 21:45ч на аерогара Малмьо. С предварително закупени билети за Neptunbus / чрез Transferwise /отидохме до Копенхаген – в 23ч. Спирката на автобуса е до гарата. Нашият хотел Cabinn city, беше на 500м от там.Много сме доволни от условията в хотела /имаше всичко необходимо/ , независимо, че стаята бе малка и леглата на два етажа. Както се шегувахме – като на круиз.

Сутринта ,нетърпеливи, потеглихме за обиколката на града в 8ч. (Подреждането на маршрута до голяма степен се ръководеше от факта , че по-голяма част от обектите отварят в 10ч) Хотелът се намира много близко до кметството и кметския площад. Разгледахме площада /кметството е отворено в 9ч/ и поехме по улица Stroget , като “някъде по средата” поехме по малките улички – в ляво . Идеята ни беше да отидем към 8:30ч в Ботаническата градина . Разходката до там беше много приятна. Ботаническите градини са ни слабост и където има ги посещаваме. Тази градина много ни хареса , с езеро , птици и катерички. За съжаление не успяхме да разгледаме оранжерията “Къщата на палмите” , защото отварят в 10ч , а имахме и друга програма. Бяхме видяли по картата , че в непосредствена близост е Геологическия музей , но и него отваряха в 10ч. Видяхме в двора му голям метеорит. Починахме на пейките в градината и като наближи 10ч. отидохме в намиращият се в непосредствена близост дворец Розенборг , който разгледахме , както и кралската съкровищница и градините към двореца. След това , разхождайки се пеша отидохме до парка Kastellet , където е англиканската църква Stk Alban /много ни хареса/и фонтанът  The Gefion . Наблизо е и статуята на Малката Русалка. Следващите ни обекти за посещение бяха руската църква Св.Ал.Невски и Мраморната църква /много интересна и от вътре/. В 11:50ч се отправихме към площада пред двореца Amalienborg , където в 12ч гледахме смяната на караула пред двореца. В това време от терасата на двореца се показаха 3 малки /8-10г./ принцески , които помахаха на публиката и направиха принцески поклон. На 300-400м от дворецът се намира “най-дългия бар” и пристанище Nyhavn . Следващата точка от плана беше Holmens Church (при Кралския остров) , откъдето взехме корабче за разходка по каналите /”Стратегията” беше и да поседмем и за почивка/. От тази спирка на корабчетата , билетите са по 40DKK , докато от Nyhavn има и по 75DKK.Разходката беше хубава и “надникнахме” и в други квартали. След това отидохме в Christiansborg Palace , рагледахме кралския остров и се качихме на кулата на Парламента. Следвайки посоката към хотела /500м/ , посетихме и разгледахме впечатляващия музей Glyptotek . Вече доста уморени /беше18ч/се добрахме до хотела /на 300м/, за да отпочинем и съберем сили . В 20ч отидохме с намиращия се в съседство /много удобно местоположение на хотела!/ увеселителен парк Тиволи. Разходихме се , погледахме и послушахме и джаз-концерт и балет-пантонима , много увеселителни атракции и много ресторанти /видя ни се доста комерсиално/. Така приключи първият ни ден.(Видяхме почти всички обекти , коментирани тук , с изключение на Кристияния , която за нас не представляваше интерес)

На втория ден се помотахме в хотела , за да наближи 9ч и да можем да разгледаме и впечатляващото Кметство. След това отидохме в намиращия се наблизо Туристически център /и той работи от 9ч/ , за да си купим Öresund rundt Card , с която обиколяхме другите градчета. Искахме да посетим двореца Фредеригсберг в Хилерьод , но от инф.център ни казаха , че трябва /?/ да отидем до Хелзингор и от там да вземем влакче /с отделно плащане 260DKK , т.е не влиза в цената на картата / до Хилерьод. Така и направихме /От прочетеното тук , бяхме останали с впечатление , че се доплаща само някаква разлика/. Дворецът Фредеригсберг е наистина уникален и би трябвало да е задължително в посещенията . След това разгледахме Хелзингор и двореца Кронборг /отвън/ , взехме ферибот и отидохме в Хелзинборг (Швеция)- към 18ч. Тук бяхме запазили хотел Cityvandrarhemmet – също мн.добър и на стратегическо добро място от всички забележителности. След като отпочинахме , направихме вечерна разходка из града . Разгледахме на залез слънце Кметството и крепостта Kärnan , както и се разходихме по уютните улички и градинки. На сутринта почти повторихме разходката и посетихме църквата Мариякирхен. След това взехме влака и се отправихме към Лунд. Поразходихме се из прекрасното градче – разгледахме комплекса от университетски сгради , църквата Вси Светии и отидохме в катедралата с астрономическия часовник /наближаваше 12ч/, където присъствахме на атракцията с движещите се фигури на часовника , тържественият камбанен звън и мессата , акомпанирана от орган. Беше вълнуващо. След това се отправихме /пак/ към местната университетска ботаническа градина /интерсно/ Разходката из старото градче беше много приятна и зареждаща. Към 16ч пак взехме влака и отидохме до последната спирка от нашия маршрут Малмьо. /Пътят е 10минути/ .

Тук хотелът ни беше Garden- 4*. Oтново посъбрахме сили и обиколихме намиращите се наблизо площад Сторторгет с Кметството /отвън/ и площад Лила Торг и поскитахме по уличките и близките паркове . Разхождайки се минахме покрай спирката на автобус Flygbussarna /За него имахме закупени предварително билети за следващия ден/ , с който щяхме да отидем до летище Малмьо. Какво беше учудването ни , когато прочетохме на разписанието , че за събота (10.09), когато беше нашия полет автобуси има (през 30-40мин) до 13:30ч и после чак (последен!) в 19:30ч. Полетът ни беше в 21:25ч и ние малко се притеснихме , дали няма да закъснеем

На другия /последен/ ден , най-напред отидохме пеша до модерния квартал Wester Harbour (професионални интереси) , където се намира и жилищния небостъргач Turning Torso . Разходихме се и до морския бряг , снимахме Йоресундския мост , скейтбордския парк. След това се отправихме към стария град . Разгледахме старата аптека “Златния лъв” . Посетихме протестантската църква “Св.Петър”. В това време имаше служба и постояхме да погледаме и послушаме. Тук акомпанимента беше на китара и песните ни звучаха като английски поп-песни. Беше релаксиращо. После пак се разхождахме и /срам , не срам/ все пак решихме да вземем автобуса в 13:30ч и да не рискуваме с последния /В интерес на истината , бяхме изпълнили и програмата си /.В градинката пред летището релаксирахме и наблюдавахме как народът пътува , пътува...

Така приключи поредното ни пътешествие Много сме удовлетвоорени , макар и все още уморени

• Харесвам 14
Връзка към коментар

Здравейте, бихте ли ми разказали повече за Öresund rundt Card.

Явно освен онлайн, може да се купи и на място.
Ние ще пътуваме от 27.09 до 01.10. с четири нощувки в Копенхаген. Искам да вземем картата за 48 часа, но да обиколим протока първия ден от картата, защото нямаме нощувка в Швеция. Дали бихме могли да я ползваме втория ден като карта за градската мрежа на Копенхаген- тъй като пише, че се ползва само в едната посока/? Когато я плащаме на място, цената в датски крони ли е/предполагам/?

Благодаря предварително! 

Връзка към коментар

Ние закупихме Öresund rundt Card /199.00 DKK / от Copenhagen Visitors Centre (Vesterbrogade 4A) http://www.visitcopenhagen.com/copenhagen/visitor-centre . Работното му време започва в 9часа . Изключително близо е до централна гара, на срещуположния ъгъл на парка  Тиволи

Предполагам , че вече сте видяли , че включва:влак от Копенхаген Central Station или от другите 2 гари до Helsingør ;фери от Helsingør до Helsingborg в Швеция;влак от Helsingborg през Лунд до Malmø и влак от Malmø до Копенхаген през моста Оресунд , както и градския транспорт в съответните градове. Така че няма да имате проблем втория ден да ползвате градски транспорт в Копенхаген. Можете да слизате на всяка спирка по трасето. Единствено на ферибота в Хелзингор ни провериха картите и ги перфорираха.Подходът за ферибота е от перона на гарата /където спира влакът/ в дясно (Ние попитахме в Посетителския център дали и как да заверяваме картите при качване на следващия влак , но но казаха , че няма такова изискване). Ако искате да не губите време в деня на обиколката , бих ви посъветвал да закупите предния ден картите . В посетителския център отбелязват само от кога ще започне да се ползва картата

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Здравейте, бихте ли ми разказали повече за Öresund rundt Card.

...

Ivan_kastrev ти е отговорил супер изчерпателно. Само бих допълнил, че посоката на обикаляне може да бъде и обратна. Така или иначе, ферибота Helsingør - Helsingborg и влака Копенхаген-Малмьо могат да се ползват само по един път в рамките на тези два дни, независимо от посоката.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ние закупихме Öresund rundt Card /199.00 DKK / от Copenhagen Visitors Centre (Vesterbrogade 4A) http://www.visitcopenhagen.com/copenhagen/visitor-centre . Работното му време започва в 9часа . Изключително близо е до централна гара, на срещуположния ъгъл на парка  Тиволи

Предполагам , че вече сте видяли , че включва:влак от Копенхаген Central Station или от другите 2 гари до Helsingør ;фери от Helsingør до Helsingborg в Швеция;влак от Helsingborg през Лунд до Malmø и влак от Malmø до Копенхаген през моста Оресунд , както и градския транспорт в съответните градове. Така че няма да имате проблем втория ден да ползвате градски транспорт в Копенхаген. Можете да слизате на всяка спирка по трасето. Единствено на ферибота в Хелзингор ни провериха картите и ги перфорираха.Подходът за ферибота е от перона на гарата /където спира влакът/ в дясно (Ние попитахме в Посетителския център дали и как да заверяваме картите при качване на следващия влак , но но казаха , че няма такова изискване). Ако искате да не губите време в деня на обиколката , бих ви посъветвал да закупите предния ден картите . В посетителския център отбелязват само от кога ще започне да се ползва картата

За колко време обиколихте и прекалено ли ще бъде да се мине за 1 ден?

Връзка към коментар

За колко време обиколихте и прекалено ли ще бъде да се мине за 1 ден?

Вероятно и ivan kastrev ще ти отговори. :)

Но ето нашия опит:

Ние го минахме за един ден, като почнахме от Копенхаген, закусихме и разгледахме Helsingør, после Helsingborg, слезнахме в Лунд - там доста се помоткахме - гарата беше малко по-далеч от центъра, катедралата,.. и накрая в Малмьо остана предостатъчно време за стария център, кулата Turning Torso, Malmö Castle – даже и музея имаше време да го разгледаме (според мен не си струва), вечеряхме на едно от площадчета в старата част и вечерта си взехме влака за Копенхаген.

Редактирано от ven62
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

На въпроса на traveler , Ven62  е отговорил точно

Ние обиколката я направихме по-лежерно(както писах по-горе) – т.е за 2дни , с нощувка в Хелзенборг. Но и за един ден мисля , че е възможно. Все пак си мисля , че е много хубаво да посетите и Хилерьод и прекрасния му замък , в някои от тези 4дни . Мисля че попада в 9-та зона от крайградските зони на Копенхаген и с някой градски транспорт /дори и влакче от гарата/може да се отиде до там

Ние бяхме обменили валута и за двете държави , но плащахме само с карта и като се върнахме валутата я “преобменихме” . Но все пак за WC май трябват монети

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Здравейте,

а дали бихме могли в Швеция да плащаме само с карта, без да носим кеш?

Абсолютно ДА.

По-скоро е резонен въпросът. Дали може да се плаща кеш? :)

Плащането кеш е по-трудно в тези две държави, отколкото с карта.

...

Ние обиколката я направихме по-лежерно(както писах по-горе) – т.е за 2дни , с нощувка в Хелзенборг. Но и за един ден мисля , че е възможно. Все пак си мисля , че е много хубаво да посетите и Хилерьод и прекрасния му замък , в някои от тези 4дни . Мисля че попада в 9-та зона от крайградските зони на Копенхаген и с някой градски транспорт /дори и влакче от гарата/може да се отиде до там

Ние бяхме обменили валута и за двете държави , но плащахме само с карта и като се върнахме валутата я “преобменихме” . Но все пак за WC май трябват монети

Вероятно ще са полезни и тези теми:

http://magelanci.com/topic/1892-копенхаген-за-3-дни-през-майските-празници/page-1

http://magelanci.com/topic/7185-%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%85%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%BD-%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%B8-%D0%B4%D0%BD%D0%B8/

Редактирано от ven62
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте, Магеланци!

Имам нужда от помощ ... отново. Предстои ми пътуване до Копенхаген в края на септември. Билетите ни са до Малмьо, с Уиз, 4ма, с два куфара ;) .  И четири нощувки.

Запазила съм хостел в центъра- Danhostel Copenhagen City.

Имам яснота за трансфера летище Малмьо- Копенхаген. Ще ползвам http://neptunbus.dk.

От трите пълни дни в Копенхаген искам да отделим един за посещение на замъка Кронборг.

Последният ден, четвърти, ще посветим на Малмьо, тъй като полетът ни е вечерен.

И сега изникват въпросите:

Имаме ли нужда от Копехагенкарт, скъпа е, дали си заслужава?

Ако не, дали да си вземем хоп он хоп оф за 48 часа?

Хостелът е в центъра, можем да обиколим доста неща пеша.

Тиволи категорично не ни интересува.

На връщане, докато разглеждаме Малмьо, къде да си оставим куфарите?

Има и още въпроси, но засега толкова.

Ние сме в същия хостел след седмица и нещо, може да споделиш впечатление като се върнеш.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.