Прескочи до съдържание

Мауи с деца - съвети, идеи, предложения

Травеолани

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте!

Планираме почивка на Мауи през януари месец за една седмица. Ще бъдем с двете деца (тогава ще са на 5 г и бебе на 9 месеца).

За сега планът е да отседнем в западната част на острова където са Лахайна и Каанапали и идеята е почивката да е с бавно темпо, а не да препускаме да гледаме забележителности.

Мисля да наемем кола за 1 ден и с нея да обиколим наоколо. Някакви предложения какво ще е подходящо да видим с оглед на това, че ще сме с деца?

От това, което четох, евентуални места за посещение - Национален парк Халеакала, тур с лодка до Молокини Кратер, пътуване до Хана. НО не съм сигурна дали ще е са подходящи за хора с деца.

В Хана има ли какво да се види или по скоро пътят до там е интересен?

Приемам всякакви предложения относно места за отсядане, какво да видим, къде да отидем. 

Надявам се да има магеланци, посетили Мауи, и да се включат. 

Благодаря :) 

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз се надявам само да споделиш после, че подозирам че дестинацията е от тип, за който информацията и посетилите ще е доста кът :)

Публикувано:

"Задължителните" места на Мауи са Халеакала и пътят до Хана - в самата Хана няма нещо кой знае какво, забележителен и много живописен е именно пътят до там - тесен, с много завои, пътува се бавно, спира се на много места.  Няма проблеми, че сте с деца.  Лахайна и Каанапали са най-"курортните" места - там единствено има високи сгради и лъскави хотели.  На останалите места природата е доста дива и дивно красива.  Интересно място е Iao Valley, с много цветя и чудни растения.

Тук съм писала разни неща - ако нещо може да ти е от полза:

http://travelnotes-rumiana.blogspot.com/2014/10/blog-post.html

Мястото е райско!  :)

• Харесвам 11
Публикувано:

Аз се надявам само да споделиш после, че подозирам че дестинацията е от тип, за който информацията и посетилите ще е доста кът :)

Да, и аз имах такива съмнения, особено като не намерих никаква информация във форума. Май ще разчитам основно на пътеводители и англоезични блогове. 

Ще споделя разбира се, да отидем и да се върнем само :) 

"Задължителните" места на Мауи са Халеакала и пътят до Хана - в самата Хана няма нещо кой знае какво, забележителен и много живописен е именно пътят до там - тесен, с много завои, пътува се бавно, спира се на много места.  Няма проблеми, че сте с деца.  Лахайна и Каанапали са най-"курортните" места - там единствено има високи сгради и лъскави хотели.  На останалите места природата е доста дива и дивно красива.  Интересно място е Iao Valley, с много цветя и чудни растения.

Тук съм писала разни неща - ако нещо може да ти е от полза:

http://travelnotes-rumiana.blogspot.com/2014/10/blog-post.html

Мястото е райско!  :)

Румяна - благодаря ти много! Прочетох постовете ти. С Google Earth "видях" тесния, еднолентов път - страшничко изглеждаше, малко като селски път в България :). Искаше ми се да видя и тази историческа църква, но тя е точно на този път. 

А спомняш ли си името на малкото плажче с раците и коралите след туристическата част - заинтригува ме. 

Относно Йао Вали - предполагам пътят до там е по-добър и се стига по-лесно?

Публикувано:

Както и по-горе са писали атракциите на Мауи са доста ограничени. Пътят до Хана е най-популярната - пътят е на места много тесен, криволичещ и в един момент става много лош. Ние пътувахме в джип само с американци и като подскочеше колата те започваха ту да викат, ту да се смеят с глас и да се кръстят едва ли не... Шофьорът умишлено минаваше през дупки, за да бъде по-атрактивно и да има шоу :) Накрая дори имаше места, от които можеш да си купиш тениски и аксесоари - I survived the road to Hana. Аз бях с една приятелка и като български чеда друсането не ни беше проблем и по-скоро ни беше забавно да гледаме реакцията на американците. За 5 годишното дете - няма да е никакъв проблем категорично, но за бебето - трябва вие да си прецените. Щом вие ще си управлявате колата - няма да е така "екстремно". Пътят е красив, минавахме през "джунглата" както шофьорът я наричаше, отбиваше на места с красива гледка, ходихме на много красив черен плаж, който беше обаче само от камъни. 

Проверете обаче щом ще вземате кола под наем дали застраховката включва щети при положение че се ходи до Хана и вулкана. Върти ми се нещо в главата, че застраховките не са валидни в този случай.

Вулканът също е интересен да се види - можете да влезете навътре в кратера, но се предлага това да стане върху кон, което във вашия случай с бебо - отпада.

Ще продължа по-късно...

• Харесвам 4
Публикувано:

Благодаря, Виолета! Ще чакам продължението.

Така като ви чета, пътят до Хана ще отпадне. Ще го оставим за друг път. Много е дълго пътуването и ме притеснява по скоро как нашето 5 годишно (а не бебето :lol: ) ще го изтърпи.

Това, че атракциите са ограничени не ме притеснява, идеята на пътуването ни е почивка на море и без това ще сме на плажа и на басейна през по-голямата част от времето.

За 1 ден дали ще успеем да посетим Йао Вали и Халеакала?

А Молокини Кратер дали може да се види от Makena Beach State Park? Четох, че е на 3 мили от брега.

Публикувано:

А спомняш ли си името на малкото плажче с раците и коралите след туристическата част - заинтригува ме. 

Относно Йао Вали - предполагам пътят до там е по-добър и се стига по-лесно?

Плажчето е Ukumehame Beach, а пътят до Йао Вали е добър.  То според мен и пътят до Хана си е ОК... 

Мисля, че е възможно да се посетят Халеакала и Йао Вали за един ден - островът е малък.

Не мисля, че има проблеми със застраховката на колата под наем.

• Харесвам 1
Публикувано:

За 1 ден дали ще успеем да посетим Йао Вали и Халеакала?

Честно казано съм забравила какви бяха разстоянията и кой ден какво сме правили, с какво сме комбинирали. Минаха 8-9 години откакто ходих. Трябва някой друг да подскаже...

Мауи е известен и с множеството си голф игрища. На много места има и мини голф игрища, на които можете да се забавлявате семейно J  (или поне ¾ от семейството J ). Не знам до колко това ще ви е атракция при положение, че май не живеехте по принцип в БГ.

Ние ходихме до ананасова плантация – аз лично не бях виждала как расте ананас до тогава. Мислех, че е от дърво :) На място можеше да си откъснеш ананас, режат ти го на място и обядващ J Хаваите са сред най-големите производители на ананас в света, заедно с Калифорния и много се гордеят с това.

Сега се сещам по пътя за Хана шофьорът ни показа на един завой фенки на Елвис Пресли, които не вярват, че е починал и всеки ден му поднасят хавайски леи и го чакат да дойде. Доколко е туристическо това и до колко го правят, за да си продават шоуто на Елвис Пресли на острова – не знам, но Кралят на рока е на почин на Мауи. Ако случайно някой е фен от вас – със сигурност знае или поне можете да се разровите да видите.

Ние ходихме и до едно крайбрежно градче, което се опитвам да се сетя как се казва, но ми убягва. Имаше много кокетни ресторантчета, барове, магазинчета, с шарени фасади и навсякъде продаваха макадамия. Определено опитайте – аз съм луд фен на макадамията и там попаднах в рая J Ако се сетя за името – ще пиша. Много беше приятно за разходка, а особено както вие ще сте с количка предполагам – ще е готино.

Друго което можете да направите някоя вечер на Мауи (ако разрешава графикът на бебето, разбора се) е да отидете на luau – това е тяхно местно шоу, което организират на плажа. В различните дни е на различни плажове и можете да проверите кога има такова шоу близо до мястото, на което сте отседнали. Има атрактивни танци, огън, барбекю с местни вкусотии (не типичното американско барбекю), много ананас J - веселба като цяло. Това се нещата, за които се сещам, които са приложими с дете и бебе на пръв поглед. Ако се сетиш нещо – насреща съм!

• Харесвам 2
Публикувано: (редактирано)

Плажчето е Ukumehame Beach, а пътят до Йао Вали е добър.  То според мен и пътят до Хана си е ОК... 

Мисля, че е възможно да се посетят Халеакала и Йао Вали за един ден - островът е малък.

Не мисля, че има проблеми със застраховката на колата под наем.

Да, сигурно е ок и пътят до Хана, но е дълъг. 5 часа в едната посока с две деца ще е много изморително, ако не запазим нощувка около Хана. Както и да е, за другия път ще остане :)

Честно казано съм забравила какви бяха разстоянията и кой ден какво сме правили, с какво сме комбинирали. Минаха 8-9 години откакто ходих. Трябва някой друг да подскаже...

Мауи е известен и с множеството си голф игрища. На много места има и мини голф игрища, на които можете да се забавлявате семейно J  (или поне ¾ от семейството J ). Не знам до колко това ще ви е атракция при положение, че май не живеехте по принцип в БГ.

Ние ходихме до ананасова плантация – аз лично не бях виждала как расте ананас до тогава. Мислех, че е от дърво :) На място можеше да си откъснеш ананас, режат ти го на място и обядващ J Хаваите са сред най-големите производители на ананас в света, заедно с Калифорния и много се гордеят с това.

Сега се сещам по пътя за Хана шофьорът ни показа на един завой фенки на Елвис Пресли, които не вярват, че е починал и всеки ден му поднасят хавайски леи и го чакат да дойде. Доколко е туристическо това и до колко го правят, за да си продават шоуто на Елвис Пресли на острова – не знам, но Кралят на рока е на почин на Мауи. Ако случайно някой е фен от вас – със сигурност знае или поне можете да се разровите да видите.

Ние ходихме и до едно крайбрежно градче, което се опитвам да се сетя как се казва, но ми убягва. Имаше много кокетни ресторантчета, барове, магазинчета, с шарени фасади и навсякъде продаваха макадамия. Определено опитайте – аз съм луд фен на макадамията и там попаднах в рая J Ако се сетя за името – ще пиша. Много беше приятно за разходка, а особено както вие ще сте с количка предполагам – ще е готино.

Друго което можете да направите някоя вечер на Мауи (ако разрешава графикът на бебето, разбора се) е да отидете на luau – това е тяхно местно шоу, което организират на плажа. В различните дни е на различни плажове и можете да проверите кога има такова шоу близо до мястото, на което сте отседнали. Има атрактивни танци, огън, барбекю с местни вкусотии (не типичното американско барбекю), много ананас J - веселба като цяло. Това се нещата, за които се сещам, които са приложими с дете и бебе на пръв поглед. Ако се сетиш нещо – насреща съм!

Ние живеем точно до голф игрище :) и ще пропуснем тези на Мауи. 

Ананасовата плантация ще я посетим със сигурност, звучи интересно и различно. Луау със сигурност ще посетим също. Предния път бяхме на Оаху, но не отидохме. А на Sugar Cane Train беше ли? Чудя се дали ще е интересно. 

А в коя част на острова спахте, името на хотела спомняш ли си?

Румяна и Виолета - благодаря много и на двете за предложенията и за споделеното. Съвсем друго е когато някой е бил там и информацията е от първа ръка. Също така съм се запасила и с пътеводители и програмата бавно започва да се изяснява.

И да добавя, че бебето е много тихо, само яде спи и гука. Не мисля, че ще имаме проблеми с нея. Тя е като бебе-мечта от филмите. 

Сега осъзнавам, че това как ще мине пътуването с деца, зависи от ДЕТЕТО, не от родителите. С бебе като моето и на край света мога да отида, виж кака му е съвсем различна :).

Редактирано от Травеолани
  • Харесвам 3
Публикувано:

И още един въпрос към Виолета - къде се хранехте? Може ли да ми препоръчаш някакви местенца за хапване? 

Мауи е доста популярна дестинция сред канадците и е много разпространено да се наеме кондо с кухня (вместо хотел) и да си готвиш. Но аз не съм сигурна дали искам да готвя докато съм на почивка, а и бих искала да опитам и местната храна. Въпреки че не изключвам и такъв вариант и да правя закуската примерно.

Благорадя!

А на Sugar Cane Train беше ли? Чудя се дали ще е интересно. 

А в коя част на острова спахте, името на хотела спомняш ли си?

И да добавя, че бебето е много тихо, само яде спи и гука. Не мисля, че ще имаме проблеми с нея. Тя е като бебе-мечта от филмите. 

Сега осъзнавам, че това как ще мине пътуването с деца, зависи от ДЕТЕТО, не от родителите. С бебе като моето и на край света мога да отида, виж кака му е съвсем различна :).

Когато бяхме на Мауи не знаех за съществуването на Sugar Cane Train за жалост, но мисля, че за детето ще е атракция.

Единственото, което си спомням за хотела е, че беше близо до летището и на пешеходно разстояние имаше shopping center - ако тази информация има въобще някаква стойност за теб :) Не помня име... Имаше красива градина, в която се пекохме единия ден помня... Към хотела имаше ресторант, в който хапнахме няколко пъти, ние бяхме единствените млади, всичко останало беше американски пенсионери. Това ми е споменът...

А за заведения - също не помня имена за жалост. Посещението ни съвпадна с 21-вия ми рожден де (хо-хо-хо), което за Америка си е голяма работа и помня, че ходихме на суши бар и после пихме маргарити. Но с идеи за заведения - не мога да помогна. :)

Ние не сме готвили - бяхме в стандартна двойна стая и не е имало удобства, а още по-малко желание от наша страна по него време :D

Нашето бебе към момента също много добре понася пътуванията и дано е така и занапред. Казват, че колкото по-големи стават, толкова по-трудно, но аз продължавам да съм надъхан оптимист! Поздрави на вас!

Редактирано от violeta
  • Харесвам 1
Публикувано:

...и една препоръка:  облечете се добре, като се качвате на Халеакала - дори и когато долу по плажовете е много топло, горе духа и е доста студено - все пак е над 3000 м височина.  Но пък гледката горе е страхотна!  :) 

• Харесвам 2

Единственото, което си спомням за хотела е, че беше близо до летището и на пешеходно разстояние имаше shopping center - ако тази информация има въобще някаква стойност за теб :) Не помня име... Имаше красива градина, в която се пекохме единия ден помня... Към хотела имаше ресторант, в който хапнахме няколко пъти, ние бяхме единствените млади, всичко останало беше американски пенсионери. Това ми е споменът...

Нашето бебе към момента също много добре понася пътуванията и дано е така и занапред. Казват, че колкото по-големи стават, толкова по-трудно, но аз продължавам да съм надъхан оптимист! Поздрави на вас!

Ясно за хотела. Да ти кажа аз като студентка, като пътувахме в САЩ, също не обръщах внимание на хотелите и ресторантите. Всичко беше доста по-непретенциозно, проучването беше толкова минимално :).

Аз за хотел засега съм се насочила в западната туристическа част. Искаме да ни е удобно и всичко да ни е на близо и на пешеходно разстояние. 

Дано да е така и занапред бебчето ви! С голямата винаги ми е било трудно, имаше един период като беше на около 9 месеца беше най-лесно като че ли. После като проходи и проговори пак стана зор :)

...и една препоръка:  облечете се добре, като се качвате на Халеакала - дори и когато долу по плажовете е много топло, горе духа и е доста студено - все пак е над 3000 м височина.  Но пък гледката горе е страхотна!  :) 

Да, със сигурност ще се облечем за там! На снимки, които съм виждала от вулкана, хората са дебело облечени :). И без това ще е януари и ще е зима във Ванкувър, така че ще имаме и дрехи за студено време.

Редактирано от Травеолани

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.