veseliache Публикувано: 18 август, 2016 Сподели Публикувано: 18 август, 2016 здравейте Магеланци, Започнах да правя план за едно 4 дневно пътешествие из Северозападна България, като засега той е следния: 1 ден - Свищов и Нове; 2 ден - Белене (Останките от римски военен кастел "Димум"), Никопол и двете крепости, Гиген - Улпия Ескус и спане? 3 ден - Козлодуй и кораба "Радецки" и пещерата "Венеца", спане в Чипровци и ако има време разглеждане на Чипровския и Лопушанския манастир - спане? 4 ден - Монтана - Кастра ад Монтанезиум, Божият мост и връщане към София Незнам кои забележителности си заслужават и дали не съм пропуснала нещо Другият ми въпрос е за хотелите - в Козлодуй/Оряхово или някъде там и в Чипровци. Ще ви бъда благодарна за помощта. 4 Връзка към коментар
Добри Публикувано: 18 август, 2016 Сподели Публикувано: 18 август, 2016 В Гиген отседнете при чичо Величко - има къща за гости в селото "При чичо Величко" - един бивш мустакат военен симпатяга е. Познавах и един дядо Петраки там, но той почина, лека му пръст. Той ми разказваше на времето за множеството пепелянки и усойници по камъните на Ескус, които в действителност видях на няколко пъти там. Порастнали са треви сега, жега е, излизат на припек, пазете се. В близкото минало трудоваците са ги хващали с ръце, мислейки че са смоци и има дори фатални случаи. Сега август и септември е пик. Високи обувки, бдителност, не ходене в шубраците. За Ескус - много инфо може да се прочете от трудовете на проф. Кабакчиева, проф. Теофил Иванов и проф. Румен Иванов. Обърни внимание на кариатидите (статуи на жени с делви на главата - наказани робини от Кария, превърнали се в архитектурен елемент) от Гражданската базилика в Ескус, храма на Фортуна и най-вече - храма на Капитолийската троица - Юпитер, Юнона, Минерва. Баните са реставритрани доста грубо на времето. Мозайката "Ахейци" е в музея в Плевен. Ще ти направи впечатление, че голяма част от древния град е под самото село Гиген. Колосалната статуя на Фортуна от Археологическия музей в София, която посреща всеки посетител при НАИМ е най-големият движим древен експонат - тя е именно от храма на Фортуна в Ескус - придобил градски статут бидейки разрастнал се римски военен лагер, а преди това и тракийско селище, кръстено на водата. В Никопол са задължителни и кръстокуполната средновековна църква от Несебърски тип "Св.Петър и Павел", както и Чешмата на Елия - саркофаг с трогателен надпис в поезия на латински от 2-ри век на някой си Фронтон (местен военен управник от времето на Марк Аврелий), оплакващ смъртта на 20 годишната си жена Елия. Саркофагът по-късно турците вграждат в чешма, а в 19 в. един пътешественик французин Дежарден, минавайки от там дописва надписа, обръщайки се към скръбта на Фронтон - (цитирам по памет) "Сълзите ти, Фронтоне, не са изсъхнали, те се помнят и са станали живи струи вода и днес млади българки с менци наливат и пият от тях и спомнят твоята тъга" В Белене си заслужава да посетите и остров Персин, който, лично за мен, освен природен резерват с розови пеликани, е място за почит на хиляди невинни жертви. Но понеже резонно политиката тук е забранена, спирам по този въпрос. Имай предвид че освен Димум има още 4 малки укрепления под общото наименование Квинтодимум. Древното селище Утус при с.Гулянци е разорено от иманяри, няма какво да видите, само ще се натъжите, уви Луцернария Бургон - римският фар на Дунава при село Сомовит, част от Лимеса - също (въпреки че самата местност е невероятно красива от хълма - ходил съм) При с. Долни Вадин бегло личат останки от крепостта Валериана - римска, късноантична и средновековна. При с.Лесковец е крепостта Вариана, на която имаше разкопки и има новоразкрити зидове - какво и колко - скоро не съм ходил. При Оряхово също има крепост, запазена, старобългарска - казва се Камъка. Заслужава си да се види При село Хърлец е огромната римска крепост Августа, на която стените стигат до 2-3 метра височина на места. Реставрациии има на доста места, както и спасителни разкопки. Разбира се, всичко това в 4 дни е абсурдно, но просто нахвърлям щрихи, а и Дунавският Лимес ми е слабост от край време. През Чипровския и Лопушанския манастир само съм минавал, но наблизо не съм спал. Чак в Монтана. А в самата Монтана освен крепостта е интересно и светилището на Диана и Аполон. Хубаво го съчетавате с Божия мост. Това от мен, други, друго да кажат. Моят ъгъл малко археологически такъв, но и обектите по пътя ти са предимно такива. 16 Връзка към коментар
Mistela Публикувано: 18 август, 2016 Сподели Публикувано: 18 август, 2016 В Козлодуй може да спите в хотел Вълчеви, хапването в ресторант Истър, "меракът на Генчо" - руладинки, гъбки, ала бала - много вкусно :-) 2 Връзка към коментар
П.Кръстев Публикувано: 18 август, 2016 Сподели Публикувано: 18 август, 2016 Свищов, Белене и Никопол трудно се вписват в Северозападна България Ако ви се минава през Враца мога да помогна. 3 Връзка към коментар
palioto Публикувано: 18 август, 2016 Сподели Публикувано: 18 август, 2016 Мога да ти дам жокер.Вършец е единият, ако проявиш интерес ще бъда по изчерпателен.Другият фаворит в района ми е Клисурския манастир, след Рилския ми е на първо място намира се между Вършец и Берковица. 6 Връзка към коментар
Моника Публикувано: 18 август, 2016 Сподели Публикувано: 18 август, 2016 Едната крепост в Никопол не е нищо особено, защото почти нищо от нея не е останало. Има една врата, която наричат "Шишмановата врата" и това е, а тя дори не е автентична. Лично за мен най-хубавата забележителност там е Кръстокуполната църква "Св. св. Петър и Павел". Хубава гледка има от Паметникът на победата: В Свищов много ми хареса. Освен Нове може да посетите и къщата-музей на Алеко Константинов, където може да видите много интересни неща свързани с него, включително и сърцето му! Пещера "Венеца" определено си заслужава. Много е красива! Ако не сте посещавали Белоградчик оттам е удобна дестинация. Ако от Чипровци пътувате за София през Петрохан, може да разгледате и в Берковица къща-музей на Иван Вазов, може да се отбиете за Клисурския манастир от Бързия..В Чипровци може да посетите Историческия музей, интересен е, Катеринината къща, има и една еко-пътека "Дамяница", която отвежда до Чипровския водопад. Крепостта в Монтана е хубава. По пътя може да спрете на язовира за фото-пауза: Пожелавам ви приятно изкарване. 3 Връзка към коментар
Desi75 Публикувано: 18 август, 2016 Сподели Публикувано: 18 август, 2016 (редактирано) И аз препоръчвам за района около Монтана - Чипровци, Берковица, Клисурския манастир - любим ми е. Пък и да кажа, че съм от Монтана и ако имате време може да се обадите :-) Редактирано 18 август, 2016 от Desi75 3 Връзка към коментар
Mistela Публикувано: 18 август, 2016 Сподели Публикувано: 18 август, 2016 + още един глас за Вършец, имат невероятен парк в гората, иванчова поляна, после като хванеш пътя в ляво отиваш до едно страхотно място, райски кът мисля се казваше, на път за клисурският манастир (в дясно) може да спрете в развъдника на прясна пъстърва, а през Петрохан в село гинци да си купите домашно сирене и биволско мляко :-) 3 Връзка към коментар
Roberto Baggio Публикувано: 19 август, 2016 Сподели Публикувано: 19 август, 2016 След Монтана ела към Враца за пещерата "Леденика" и прохода "Вратцата" - красиво е и си заслужава. Може да помислиш също така, ако ти е удобно да включиш в програмата си и пещерата "Магурата" - малко се отклоняваш от начертания път, но може да я съчетаеш с Белоградчик, което е наистина уникално място. 3 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 19 август, 2016 Сподели Публикувано: 19 август, 2016 Някои от изброените "обекти" не бих ги причислил към Северозапада. Аз бих обърнал внимание на поне две пещери - Магурата и Леденика. И най-важното - Белоградчишките скали. Преди 2-3 седмици планирахме уикенд по тези места. Въпреки уникалните природни красоти издържахме само съботата. Следващия уикенд бяхме в Златоград. Успях да усетя огромен контраст. За мен беше неприятно, тъй като всичко се дължеше на прословутата западналост на северозападния край. Мислех да напиша тук малко по-подробно, но в крайна сметка се въздържах. Причината е, че констатацията ми е, че за тази мизерия 70-90% са си виновни самите северозападняци. За мен тази констатация е тъжна, остава си за мен и не бих искал да влизам в диспут или пък да обиждам някого. 1 Връзка към коментар
veseliache Публикувано: 19 август, 2016 Автор Сподели Публикувано: 19 август, 2016 Свищов, Белене и Никопол трудно се вписват в Северозападна България Ако ви се минава през Враца мога да помогна. хаха, трябваше някак да кръстя темата ))! Районът на Враца вече е извършан ))! Мога да ти дам жокер.Вършец е единият, ако проявиш интерес ще бъда по изчерпателен.Другият фаворит в района ми е Клисурския манастир, след Рилския ми е на първо място намира се между Вършец и Берковица. в района сме били вече, благодаря! И аз препоръчвам за района около Монтана - Чипровци, Берковица, Клисурския манастир - любим ми е. Пък и да кажа, че съм от Монтана и ако имате време може да се обадите :-) дядо ми също е от Монтана (Михайловград, но никога не съм била )) Връзка към коментар
veseliache Публикувано: 19 август, 2016 Автор Сподели Публикувано: 19 август, 2016 Някои от изброените "обекти" не бих ги причислил към Северозапада. Аз бих обърнал внимание на поне две пещери - Магурата и Леденика. И най-важното - Белоградчишките скали. Преди 2-3 седмици планирахме уикенд по тези места. Въпреки уникалните природни красоти издържахме само съботата. Следващия уикенд бяхме в Златоград. Успях да усетя огромен контраст. За мен беше неприятно, тъй като всичко се дължеше на прословутата западналост на северозападния край. Мислех да напиша тук малко по-подробно, но в крайна сметка се въздържах. Причината е, че констатацията ми е, че за тази мизерия 70-90% са си виновни самите северозападняци. За мен тази констатация е тъжна, остава си за мен и не бих искал да влизам в диспут или пък да обиждам някого. всички тези места сме ги обикаляли нееднократно и наистина е много красиво, но западнало... Връзка към коментар
Krum4ov Публикувано: 19 август, 2016 Сподели Публикувано: 19 август, 2016 Никъде не видях да е споменат районът на Видин. Там определено има какво да се види. Освен задължителната Баба Вида, има готин крайбрежен парк и най-хубавото(същевременно и най-лошото) е че няма никакви хора и е голямо спокойствие. Кула също може да се посети, най-вече заради кулата(изненада) в центъра на града. Ако харесвате такива неща. Като цяло и от Кула на юг самият Предбалкан е много красив, има и хижи, та едно минаване с кола би си заслужавало, ако се намери и нещо друго интересно за разглеждане. За спане в Чипровци мога да препоръчам къща за гости Торлаците. Собственикът е много готин. Има невероятна домашна ракия и вино, а и храната е от натурални, доста вкусни продукти. Стилът е народен и ще ви хареса предполагам. 2 Връзка към коментар
veseliache Публикувано: 19 август, 2016 Автор Сподели Публикувано: 19 август, 2016 Видин и района сме го обикаляли вече, но ще прегледам тази къща в Чипровци - Благодаря 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега