Прескочи до съдържание

ОАЕ - бързи въпроси

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси. свързани с ОАЕ. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Денонощно ли е метрото в Дубай?

- Може ли да шофираме в Дубай с нашите шофьорски книжки?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да разпределим времето между Дубай и Абу Даби?

- Заслужава ли си да посетим Шаржа?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:

За 2-3 минути беше при нас взимането на виза на летището.

Аз бих направила подобна разходка.

До и от летището ние позвахме убер. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 1.02.2025 г. в 19:07, Radost1 каза:

На летището в Абу Даби не раздават физически сим карти

Моя телефон не поддържа е-sim , какви са ми вариантите за тяхна карта? С wi fi не можеш да провеждаш разговори през вайбър или въобще всички функции на вайбъра са блокирани (снимки, чат?)

Публикувано:
преди 5 часа, bobole4e каза:

Моя телефон не поддържа е-sim , какви са ми вариантите за тяхна карта? С wi fi не можеш да провеждаш разговори през вайбър или въобще всички функции на вайбъра са блокирани (снимки, чат?)

При последното ми пътуване до Абу Даби при ползване на wi-fi работеше всичко. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 5 часа, bobole4e каза:

В момента съм с физическа сим-карта към Virgin Mobile, купена от летището в Абу Даби - има покритие навсякъде, където съм бил, дори в пустинята. Педплатена е за 6 месеца, с включени 6GB данни и 50 минути обаждания/месец, но в края на всеки месец се налага да ходя до офис на Virgin с паспорта си, за да го презаварявам - иначе ти я блокират (освен ако нямаш Emirates ID). При първото ми посещение бях взел пак предплатена карта за 9 дни, струваше 50 дирхама (25 лв.), мисля че с 2 GB данни. Viber си работи нормално, но от едно известно време насам ми казаха, че наистина не можеш да се обаждаш вече. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 8 часа, bobole4e каза:

За Вайбър, месинжър и whatsapp чата си работи без проблем, проблема са разговорите, но решението е лесно: VPN. Пускаш си VPN и всичко си работи.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

да копирам @Ivko, но приемам съвети от всеки - разгледах валутните курсове у нас за покупка на дирхами - доста са криви. Реално, ако ги превъртя през долари, купени от тук, и четейки из темата, че обменният курс в ОАЕ е 365-367 дирхама за долар, то с равностойността на 100 долара, ако си купя директоно дирхами от тук, ще ми излезе около 350-355 дирхама за 100 долара. Или по 10 дирхама ще съм минус на всеки 100 долара. А аз искам да си имам кешец, щото не знам какво ще проработи от картите около преминаването в евро, а револют са мизерници, които не ме кефят с техните ужасяващо противни курсове и уикенд надбавки.

та набързо, въпросите ми са:

- има ли читаво бюро за обмен в София - реално не ми се занимава да обменям в Дубай, но маржовете са убийствени

- правилно ли съм сметнал/прочел, че в Дубай обменните бюра дават по 365 дирхама за 100 долара

- колко добре се приема кешът в Дубай - не съм ходил от 11 години и съм позабравил

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 17 часа, new one каза:

- има ли читаво бюро за обмен в София - реално не ми се занимава да обменям в Дубай, но маржовете са убийствени

- правилно ли съм сметнал/прочел, че в Дубай обменните бюра дават по 365 дирхама за 100 долара

- колко добре се приема кешът в Дубай - не съм ходил от 11 години и съм позабравил

- аз обменям винаги и само на това, което е на ъгъла на бул.Витоша и ул. Гладстон Никар се води

- за това не знам защото аз последните пъти си вземам дирхами направо от тук, както бях споменал разликата са стотинки

- почти навсякъде само с карта съм плащал в такситата понякога се правят, но пък ако си с кеш може да се пазариш за цени особено в стария град

Генерално е добре да имаш кеш зависи колко и какво мислиш да си купуваш. Имаше един списък на Револют с банкомати където уж няма такса за теглене, но аз който и да избрах все имах такса.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Ivko каза:

- аз обменям винаги и само на това, което е на ъгъла на бул.Витоша и ул. Гладстон Никар се води

- за това не знам защото аз последните пъти си вземам дирхами направо от тук, както бях споменал разликата са стотинки

- почти навсякъде само с карта съм плащал в такситата понякога се правят, но пък ако си с кеш може да се пазариш за цени особено в стария град

Генерално е добре да имаш кеш зависи колко и какво мислиш да си купуваш. Имаше един списък на Револют с банкомати където уж няма такса за теглене, но аз който и да избрах все имах такса.

Мерси, знам го никар, но обмяната сега, може би заради еврото, е доста кофти, а трябва да купя до няколко дни и затова се чудя дали да не си взема директно долари

Публикувано:

Аз бях ноември , със сигурност там всяко чейндж бюро си има комисион-било то % или фиксирана сума. Беше някаква дребна сума, но незнам дали все пак няма да ти изяде цялата гимнастика. Ние също обменихме от София, даже си ги върнахме. С карта се плаща навсякъде( настройваш плащането да е в дирхами). Ние предпочитаме чейнджа на Графа.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 16.12.2025 г. в 17:27, new one каза:

да копирам @Ivko, но приемам съвети от всеки - разгледах валутните курсове у нас за покупка на дирхами - доста са криви. Реално, ако ги превъртя през долари, купени от тук, и четейки из темата, че обменният курс в ОАЕ е 365-367 дирхама за долар, то с равностойността на 100 долара, ако си купя директоно дирхами от тук, ще ми излезе около 350-355 дирхама за 100 долара. Или по 10 дирхама ще съм минус на всеки 100 долара. А аз искам да си имам кешец, щото не знам какво ще проработи от картите около преминаването в евро, а револют са мизерници, които не ме кефят с техните ужасяващо противни курсове и уикенд надбавки.

та набързо, въпросите ми са:

Преди седмица се върнах от Дубай и Абу Даби ,навсякъде плащах с револют ,не си усложнявайте живота с кеш .

Публикувано:
преди 2 часа, matse1 каза:

Преди седмица се върнах от Дубай и Абу Даби ,навсякъде плащах с револют ,не си усложнявайте живота с кеш .

A какъв ти беше курса, напоследък револют са уникално дърво

Публикувано:

Ако сменяш кеш определено е добре да вземеш долари а там да смениш за дирхами. Това е най-изгодното, ако ще ползваш кеш. иначе с карта може на всякъде....аз ползвах curve и не е имало случай да не мине някъде, а цяло лято обикалях всякакви магазинчета, ресторантчета и квото се сетиш.

• Харесвам 1
  • 3 месеца по-късно ...
Публикувано:

Легендарният хотел Бурж Ал Араб затваря врати за 18 месеца

orig.jpg?_=1634644935

Бурж Ал Араб отдавна е емблематична част от силуета на Дубай. Сградата с форма на платно присъства навсякъде, от сувенирни снежни кълба до магнити за хладилник, а единствената друга "burj" (тоест кула), която може да се мери по популярност с нея, е Бурж Халифа, най-високата сграда в света.

Сега ултралуксозният хотел предстои да затвори врати за първи път от повече от четвърт век, за да премине през 18-месечен проект за реставрация.

Хотелът разполага със 198 апартамента и е собственост на базираната в Дубай хотелска верига Jumeirah. Той е прочут с разкоша си, в интериора са използвани 86 500 ръчно монтирани кристала Swarovski, над 30 вида мрамор Statuario, както и около 1 790 кв. метра 24-каратово златно фолио.

За възстановителните дейности е ангажиран интериорният архитект Тристан Оер, като работата му ще "подобри отличителния интериорен декор със същото внимание към детайла, каквото се изисква при опазването на произведение на изкуството".

Оер вече е работил по обекти като Hôtel de Crillon и Les Bains Douches в Париж, натрупал е множество отличия и през 2017 г. е обявен за "Дизайнер на годината" на Maison&Objet.

Новината идва след инцидент на 1 март, когато хотелът бе засегнат от отломки при прехващането на ирански дрон. По данни на Dubai Media Office случилото се "е причинило ограничен пожар по външната фасада".

"Бурж Ал Араб е много повече от архитектурна забележителност, той е символ на амбиция, майсторство и трайно съвършенство", заяви главният изпълнителен директор на Jumeirah Томас Б. Майер.

"През последните 27 години този изключителен имот обслужва гостите със същата страст и стандарти от световна класа, които го отличават от всеки друг хотел в света.

За инфо тук.

• Шок 2
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

От 30 Септември Etihad Rail ще свърже Абу Даби с Дубай с влак за 57 минути. В Дубай гарата ще е в  Джумейра от където може да се направи връзка с метрото: 

https://www.euronews.com/travel/2026/06/24/uae-trains-connecting-abu-dhabi-and-dubai-set-to-launch-this-september

• Харесвам 7
  • Браво 2
Публикувано:
преди 57 минути , stanimir каза:

От 30 Септември Etihad Rail ще свърже Абу Даби с Дубай с влак за 57 минути. В Дубай гарата ще е в  Джумейра от където може да се направи връзка с метрото: 

https://www.euronews.com/travel/2026/06/24/uae-trains-connecting-abu-dhabi-and-dubai-set-to-launch-this-september

В момента по-важното е според мен да има изобщо полети до Близкия Изток 🙂

Публикувано:

Темата е за ОАЕ. А иначе София няма да срине Qatar Airways  , ще продължават да летят до Доха.Щом не харесват платежоспособния български пазар , нека си летят на ниските цени от Западна Европа.

• Харесвам 4
Публикувано:

А какво стана с Hyperloop-а между Дубай и Абу Даби? Нали преди години го представяха като големия бъдещ проект — пътуване за около 12 минути между двата града. Май обаче така и не се стигна до реално изградена и работеща линия. Явно или проектът е замразен, или ще им трябва още много време за реализацията му.

• Харесвам 3
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Дубайските власти са пуснали програма, за да раздвижат туризма. Поощряват местните да канят туристи (приятели, роднини, всякакви) и им плащат по 700 евро за тях под формата на големи отстъпки за хотели, ресторанти и забавления (някои към 40-50%). Ако имате познати там, може да се направи някоя схема вероятно🤑

https://www.euronews.com/travel/2026/07/22/dubai-for-less-emirate-to-offer-700-worth-of-discounts-in-new-invite-a-friend-scheme

• Харесвам 2
Публикувано:

Посещавала съм няколко пъти едно световно изложение в Дубай винаги в края на януари. От 2 години въведоха доста висок вход за влизане по подобие на европейски и световни такива. Дано го отменят за 2027 и ще то посетя отново. 

Публикувано:

Какво да раздвижват , вероятно  спадът е с повече от 90%. Има ли изобщо туристи в момента ?

Публикувано:
На 24.07.2026 г. в 7:42, stanimir каза:

Какво да раздвижват , вероятно  спадът е с повече от 90%. Има ли изобщо туристи в момента ?

Има туристи и в момента, не колкото през миналогодишното лято, но си има. Справка руските форуми и групи в Телеграм.

Но то по принцип юли и август е най-слабия сезон за Дубай по отношение на туризма, така че е трудно да се правят меродавни изводи.

Не напразно за този период цените на хотелите и полетите са най-ниски. Картината ще стане ясна в края на октомври, началото на ноември, когато е най-силния сезон. Засега цените не падат. Ние сме резервирали два хотела за двуседмичната ни почивка през ноември и цените на стаите, които сме платили не е мръднала надолу и с 1 дирхам. Лично мен, че няма туристи в Дубай много ме радва.

Аз не отивам там, за да се блъскам с хиляди, а за да си почина и насладя на това, което ми харесва.

Никога няма да забравя как при първото ни пътуване до Дубай преди 15 години спокойно се возихме в силвър клас на метрото без да сме притиснати като сардели. В края на 2025 година дори и в голд класата беше невъзможно да седнеш и да не си притиснат от още десетки други хора.

Така че дано продължи отлива от туристи, така и почивката ни е по-приятна и комфортна.

• Харесвам 2
Публикувано:
2 hours ago, Roje said:

Има туристи и в момента, не колкото през миналогодишното лято, но си има. Справка руските форуми и групи в Телеграм.

Но то по принцип юли и август е най-слабия сезон за Дубай по отношение на туризма, така че е трудно да се правят меродавни изводи.

Не напразно за този период цените на хотелите и полетите са най-ниски. Картината ще стане ясна в края на октомври, началото на ноември, когато е най-силния сезон. Засега цените не падат. Ние сме резервирали два хотела за двуседмичната ни почивка през ноември и цените на стаите, които сме платили не е мръднала надолу и с 1 дирхам. Лично мен, че няма туристи в Дубай много ме радва.

Аз не отивам там, за да се блъскам с хиляди, а за да си почина и насладя на това, което ми харесва.

Никога няма да забравя как при първото ни пътуване до Дубай преди 15 години спокойно се возихме в силвър клас на метрото без да сме притиснати като сардели. В края на 2025 година дори и в голд класата беше невъзможно да седнеш и да не си притиснат от още десетки други хора.

Така че дано продължи отлива от туристи, така и почивката ни е по-приятна и комфортна.

След като го написах се поразрових и според данни на  хотелиерите спадът в настаняванията на туристи извън Залива към момента е около 80%.Предполагам сравнението е със същия период за миналата година. Сигурен съм , че дори още днес да настане мир ще отнеме доста време да върнат западните туристи , които са много по-наплашени от нас към подобни събития.Със сигурност ще имаш много спокойна ваканция тази есен 🙂

• Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.