Spqr Публикувано: 21 август, 2016 Сподели Публикувано: 21 август, 2016 (редактирано) Погледът е туристически. Без никакви родствени връзки с града. Да го наречем "външен". Така, както го виждам и усещам по пътешественически. Във всеки град, където има възможности за гледки, най-оптималната не е най-високата. А с най-добро разположение спрямо централната част. Конкретно за Пловдив: Сахат тепе, радио-телевизионната станция. Изглед към Античния театър. И по-популярната гледка от Небет тепе. Навярно си има причина. Може би е по-живописно. Сериозна класа по италиански излъчва фонтана "Деметра". Каквото е направил Арнолдо Дзоки в България, все е върхово. "Деметра" като се замисля е не само най-красивият фонтан в Пловдив, а и сериозен кандидат в национален мащаб. Изненада с приятен привкус е, когато от "главната" навлезнеш в един двор и без никакви очаквания изведнъж изникне Драматичният театър. Ефектът "Уау". Атмосфера в ярки нюанси. Изкуство и възрожденска архитектура. Редактирано 21 август, 2016 от Spqr 22 Връзка към коментар
Spqr Публикувано: 23 август, 2016 Автор Сподели Публикувано: 23 август, 2016 (редактирано) Знаете за многопластието на Пловдив. Най-ценен и вълнуващ за мен е древноримският слой. В следващите 5 снимки такъв ще е акцентът. Един добър сайт по този повод е http://www.romanplovdiv.org/bg Античният театър през нощта. Източната порта е важна. Днес се вижда какво е останало и навярно се подминава. Какво се помни?Някога тук е имало мраморна триумфална арка. Само този факт е достатъчен за значимостта на Филипопол. Римляните не строят триумфални арки в случайни места. Форумът. Жалко, че тази кошмарна сграда (пощата) е издигната върху римския форум. Централният площад е с огромен потенциал, който въобще не е развит. От друга страна е показателно как римското градоустройство е в синхрон със съвременния Пловдив. Пловдив и София си приличат как под джамията има значим римски слой. И това не би следвало да е изненада. Изводите са доста и не ми се "разтягат локуми". Между другото, многопластието на Пловдив е най-видимо на Римския стадион. Пристрастен съм. Но заедно с Античния театър са двете най-впечатляващи забележителности в града. Макар че нямаше нито един човек в Археологическия музей, не трябва да ни притеснява. Това, че е забранено снимането, е закостеняла идиотия. Помни се: тракийското и римското. Стойностен музей, който е може би пренебрегван, а е редно да се пише и говори за него. Редактирано 23 август, 2016 от Spqr 15 Връзка към коментар
Добри Публикувано: 26 август, 2016 Сподели Публикувано: 26 август, 2016 И да онагледим хубавия ти дневник с малко конкретни находки от римския Филипопол: Фризът със здравеносните божества, открит на Източната порта - (от ляво на дясно) Йазо, Панацея, Телесфор, Асклепий, Хигия, Акесо, Махайон, Падалейриос Мозайката "Нарцис" с част от пиластрите на входа на стадиона, изобразяващи Хермес Мозайката с Менората (седмосвещникът) от пода на най-древната синагога (III в.) на Балканския полуостров - тази във Филипопол: Римски гражданин на Филипопол - II-III в. Тези очи, макар и с двойно набита зеница, още гледат Жената на император Хадриан - Сабина, II в. Източна порта: Глава на филипополски магистрат от времето на войнишките императори III в. Автономна монета, сечена във Филипопол по времето на император Елагабал, изобразяваща на реврса си големият храм на Аполон Кендрисос в октостил, съществувал на върха на Дженденм тепе Филипополска монета на Каракала с Циста Мистика - урна със свещени змии върху лозови листа, част от инициацията на младежите в култа към Бакхус, практикуван тук: Оброчна плочка на бог Митра с класическото убийство на бика, чиито малоазийски култ е бил разпространен главно сред войниците Тракийският конник със засвидетелстван на заден план храм на Трите нимфи във Филипопол Оброчна плочка на любимеца на император Хадриан - Антиной, след чиято смърт, младежът е обожествен. Намерена е на входа на сфендоната на римския стадион. Зевс и усмихващата се Хера от Филипопол: 13 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 26 август, 2016 Сподели Публикувано: 26 август, 2016 Жената на император Хадриан - Сабина, II в. Източна порта Малка корекция, Адриан, на когото е кръстен Адрианопол (Одрин), построил вала на Адриан в Северна Англия. Връзка към коментар
Spqr Публикувано: 27 август, 2016 Автор Сподели Публикувано: 27 август, 2016 (редактирано) Следващите 5 снимки ги споделям, защото нещо в тях ми е направило впечатление. Първата е моя интерпретация. Знаете, мястото е познато. Ще се фокусирам върху нестандартното, елегантно стълбище. Силно ме впечатлява, защото е ренесансов тип като структура. И то е създадено за достъп към училище, а не към дворец или църква. Идеята на този тип стълбища е, че при напускане гостът не е обърнат изцяло с гръб към домакина. Затова са и по този начин извити. Дворът на семинарията, популярен от филма "Вчера". Малката базилика. Почитател съм на радикалните идеи, в които античното се преплита със съвременното. Именно затова е избран такъв цвят. Като проект ми харесва. Мозайките във вътрешността са много впечатляващи и ценни. Раннохристиянски. За съжаление, нямам снимки отвътре заради категоричният ми отказ да плащам допълнителни такси за снимане с фотоапарат. Малко арт със задната част на пловдивския театър. Стенописите от Мевлеви хане - някогашния дервишки манастир. Днес е ресторант. За Пловдив се изисква добре "да си напишете предварително домашното". Няма как случайно да попаднеш тук. Но пък удоволствието от пътуването е откритието. А дервишкият манастир е "скрит диамант". Редактирано 27 август, 2016 от Spqr 11 Връзка към коментар
Spqr Публикувано: 27 август, 2016 Автор Сподели Публикувано: 27 август, 2016 (редактирано) Не е само типично за Пловдив, но и като цяло за България: религиозната толерантност. Последната дума има доста криворазбран смисъл, но това е друга тема. (Нео)готическата протестантска църква. Случаят е същият като дервишкия манастир. Ако не знаеш, че съществува, е малко вероятно да се посети. Католическата църква, която и интериорно е въздействаща с интересни мотиви. Джумая джамия и разположението й е нагледен пример за това, което искам да кажа. Не мога да се досетя за католически град, в който би било възможно да се случи. По принцип всички митрополитски комплекси из страната си заслужават посещение. В Пловдив е поредното потвърждение. Завършвам с църквата " Св. св. Кирил и Методий". Много, много интересна църква. Бих казал, че не съм виждал подобна в България. Външно наподобява на католическа: арковидните елементи по фасадата, портиците, куполи с ордери. Интересното е, че от трите страни има еднакви портици. Практически три входа, които си приличат един с друг. Крайно нетипично решение за православна църква. Моделът на подобни сгради по света е вила Ротонда на Паладио във Виченца. Но там има портици от четирите страни. Така че в "Св. св. Кирил и Методий" се усеща влиянието, но донякъде. Редактирано 27 август, 2016 от Spqr 11 Връзка към коментар
Spqr Публикувано: 28 август, 2016 Автор Сподели Публикувано: 28 август, 2016 (редактирано) Едно от най-живописните места в Стария град е Хисар капия. Добри снимки се получават и от двете страни. Ако сме настроени на тема изкуство, галерия "Златю Бояджиев" е едно от най-добрите предложения. Харесва ми съчатанието между камбанарията и зида. Атмосферата в Стария град е трудно да се придаде чрез снимките. Това е положението. Но при възможност нощно посещение не е за изпускане. Катедралата "Света Богородица". Ако се загледаме, също има доловимо класическо влияние. Редактирано 28 август, 2016 от Spqr 5 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 28 август, 2016 Сподели Публикувано: 28 август, 2016 (редактирано) Понеже сме на тема религиозни храмове, ще добавя някои много малко известни: Униатска църква "Свето възнесение господне", намира се на гърба на университета Католическа църква "Дева Мария на ангелите". Намира се от другата страна на бул. Цар Борис III", почти срещу университета. Католическа църква "Свети Йосиф", намира се на гърба на училище "Патриарх Евтимии", на около 200 м. от ... университета. Не знам кога са построени тези храмове, но допускам, че една от причините е Френският колеж "Св. Августин", в чиято сграда днес се помещава Пловдивският университет. Има още една католическа църква "Дева Мария Лурдска", тя вече се намира в Кичука. Редактирано 28 август, 2016 от Zaro 3 Връзка към коментар
Spqr Публикувано: 28 август, 2016 Автор Сподели Публикувано: 28 август, 2016 (редактирано) Темата я приключвам с последните 5 снимки. Без да имам желание и претенции за изчерпателност. Пловдив не е град за едно ходене. При всяко ново посещение съм научавал и посещавал нови забележителности. А това е основният стимул за повторение на един град. "Капана" е един от тези райони във всеки един град, които не блестят с нищо запомнящо се. Но за сметка на това се долавя дози претенциозност. Общината е от по-хубавите административни сгради. Ще се пробвам да обобщя. Очарованието на Пловдив за мен е в забележителното културно многопластие. Не е в задължителната разходка по "стъргалото". "Пеещите фонтани" са цветния завършек. Редактирано 28 август, 2016 от Spqr 7 Връзка към коментар
lyusi Публикувано: 28 август, 2016 Сподели Публикувано: 28 август, 2016 Няма какво да кажа, освен че много ми харесва погледът ти към родния ми град Дори научих нещо ново Благодаря и на теб, и на Zaro! Колкото и години да живея в София, не можах да я заобичам така. Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега