Прескочи до съдържание

Албания с кола (автокражби)

strelec72

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

След 10 дни ни предстои двуседмична балканска  обиколка .Последните 5 дена ще са в Албания.Оказва се че пълното каско на колата не важи за там.Колата е сравнително нов Mersedes E clas и притесненията ни са свързани с автокражба. Дилемата е дали да рискуваме и да пътуваме с по новата кола или да се мятаме на по старата от същата марка.Някакви идеи за охраняемите паркинги дали са сигурни и колко струват. Нощувките ще са в Тирана и Саранда ,но имаме престои от по няколко часа в Дурас и Вльора.

Редактирано от strelec72
Публикувано:

Стар или нов Мерцедес-няма значение.

Добре дошъл в земята на орлите, бункерите и Мерцедес:-))!!!

Зависи къде ще ходите, къде ще спите. Но си мисля, че по-скоро може да ти изчезне някоя чистачка, емблема, тас(ако си с такива),странично сгъваемо огледало(те и тук ги крадат),някой преден или заден сензор на парктроника. Тези неща не ги покрива никой наш застраховател, така че се мятайте на по-новия. Друг е въпроса ,ако има ПТП. Провери си какво ти се покрива при ПТП в Албания, имаш ли валиден Автоасистанс за там и т.н.

Доста хотели имат подземни и охраняеми паркинги!!Ако сте в квартира, хазяинът задължително ще се погрижи за безопасността на вашия Мерцедес(това е вековна традиция при албанците-да се грижат и пазят гостите си).

Ако ще ходите в Черна Гора или Босна  също трябва да си притеснен леко за колата!!:-))

• Харесвам 4
Публикувано:

Здравей.Карам Mercedes E220 - не особено нов (2006), но пък доста прилично лъснат, черен, с AMG джанти и т.н - aбе хваща погледа. Преди има-няма два месеца бяхме в Албания (Саранда, Вльора, Дурас и т.н.). Най - забавното беше, че преди да заминем нямах никаква идея, че всъщност Албания е страната на мерцедесите, макар че доста бързо се уверих в това сама - 99 процента от колите са баш такива - от тотално разкъртени до доста нови. В интерес на истината, първия ден я мислих тая кола бая, макар че спахме в апартамент със собствен паркинг, пък после вече си викам - каквото стане, то ако е писано и освен да се бъзикам по повода, че още не са ми предложили бартер за колата, ама от тия, по - ши*аните...друго не ми оставаше. :) Имах едно единствено паркиране за около час - час и малко в прилежаща на главната улица в Саранда (не особено осветена вечер), на колата нищо й нямаше. И като цляо - където и да сме я оставяли (пак, казвам паркинг на плажове/ресторанти) или ей така, на пътя, докато хапваме - проблем не сме имали.

Може и да съм късметлийка, не знам.

Иначе леко извън темата - добавям с огромна радост, че въпреки лошите/тесни/не навсякъде асфалтирани улици в Албания, шофьорите са доста толерантни, изчакващи се, сигнализиращи и добре каращи.

P.S. Случи се и при леко дезориентиране от навигацията и липса на особено добър английски на две млади момченца - да ги кача в колата и да ме навигират :) Вероятно можеше да ни прережат гърлата/заплашат/откраднат нещо или колата, ама не се случи нищо подобно, напротив - още съм им благодарна на тия момченца, че го бяхме бая закършили из ония улички. :)

• Харесвам 3
Публикувано:

Гаранция няма,нито с новия нито със стария мерцедес.Аз бих тръгнал с по стария.Не случайно албански банди държат трафика на наркотици,оръжие,проституция към западна Европа.Хич им нямам вяра

• Харесвам 1
Публикувано:

С радост забелязвам, че постепенно представата ни за Албания започва да се променя. Вицовете за "албанския реотан" отстъпват място пред реалността. Албания отдавна ни е изпреварила по много показатели. Карайте спокойно и се наслаждавайте на природата и хората, другото е работа на съдбата и евентуално застрахователите...

• Харесвам 4
Публикувано:

Направи си допълнително каско за Албания и си подбирай места за спане с паркинг. Не я мисли колата и се наслаждавай. Както се казваше в една реклама - "За всичко друго има мастъркард"

• Харесвам 2
Публикувано:

И аз ще пътувам тогава по същите места,със същата кола.

Каското ми е в Левинс.Току-що проверих за къде е валидно.За по-лесно-не важи в Косово и турската част на Кипър,навсякъде другаде важи.

• Харесвам 1
Публикувано:

Нямам идея дали е 100% истина, също не съм сигурен дали съм го чел или са ми разказвали, че в Албания, особено при Мерцедесите в продажба, имало две коренно различни цени за на пръв поглед еднакви като години, екстри и оборудване автомобили.

Едната примерно за цена 15-16 хил. EUR, (цена съпоставима с цените в Европа), за управление както в Албания, така и извън нея.

Втората на промоция, примерно за 3-4 хил. EUR, но за каране само на територията на Албания. Можеш и да излезеш в Европа, но със сигурност ще се върнеш без нея.  :)

Публикувано:

И аз съм бил в чудене кой автомобил да предпочета с оглед на застраховките (това през 2013-та, пътеписът е тук).

Изборът: Mercedes (203) vs KIA Ceed.

Пътувахме с KIA-та, която се оказа единственото странно същество по тези земи (разбирай не е MB).

Проблеми нямаше, паркинги имаше и чат-пат ползвах. По много блед спомен - не бяха скъпи.

Публикувано:

С тази тема ме вкарахте във филм :) след по-малко от седмица заминаваме за Албания и Косово и си мислех, че като имаме каско и зелена карта всичко е 6.

Ще пътуваме с Ауди А6. Доколкото разбирам Мерцедесите са атрактивни. Това означава ли, че не сме плячка? Какво ще постветвате? Имаме много малко време от връщането от Гърция до заминаването за Косово и Албания... Има ли опция за допълнителна застраховка конкретно за кражба по тия земи? :) в Алианц са гражданската и каското.

Публикувано:

По-добре си вземете едно Пежо.Това естествено на майтап.Поне ще е пълно с магеланци по това време по тези земи.Ако се налага ще си помагаме.

Не го мислете толкова,това е само купчина ламарина.На сина ми му крадоха кола в София и за съжаление я намериха след един ден.Казвам за съжаление,защото освобождаването на колата от прокуратурата ни струваше доста нерви и пари и около 8 месеца.

• Харесвам 2
Публикувано:

в Алианц са гражданската и каското.

Звъните и питате. В Зелената карта също трябва да са описани страните за които важи. В Косово застраховка се прави на границата срещу 15 евра.

• 3 седмици по-късно ...
Публикувано: (редактирано)

Ура,току-що се прибрах вкъщи и то с моята кола.

Не бих казал,че сме имали някакви проблеми с колата в Албания,Черна гора или Босна.

Първите две вечери в Саранда я бях оставил на "охраняем паркинг"-зад един строеж.Един дядо заключваше една врата и си отиваше.От хотела ми казаха,че няма да имам проблеми.Слава богу наистина нямах.

В Дюрес имаше паркинг в самия двор на хотела.В Шкодер я оставих за няколко часа пак в някакъв заден двор.

По-големият ме стрес беше част от пътищата в Албания и вчера в Босна и Херцеговина от селото,в което спахме до Кравице.Пътищата са хем за джип хем не,защото разминаването ставаше със задължително спиране на единият автомобил.50-на км за два часа.Втова време обаче влиза и брането и яденето на смокини около пътя.Набрахме си и една торба диви нарове.

Редактирано от Emil Chakalov
  • Харесвам 5
Публикувано:

Да докладвам...Тръгнахме с по-новия Мерджан и се прибрахме пак с него :) .Проблеми не сме имали...В Тирана колата нощува на улицата в една пресечка на центъра.Хазаина каза ,че е безопасно и ние му се доверихме.Тук проблема беше с пресичането...пешеходните пътеки са само за украса... на пешеходна пътека никой не дава предимство (даже и жените-шофьори :)  Сякаш сте мишени и колите се състезават кой ще ви уцели, като настъпват още повече газта 1f602.png. И когато не успеят се ядосват . Абе луда работа...Цяло чудо е ако човек успее да пресече улицата...И всеки си спира както и където си иска... Никога и никъде не сме виждали такова шофиране... Всеки тръгва и кара с мръсна газ... Във и извън града изпреварването е отляво и отдясно...на кръговите е мазало,който е по бърз и смел  той минава.. карат като бесни...пътищата им са осеяни с възпоминателни паметници ,венци и букети  на знайни и незнайни Фитипалдовци...почти на всеки километър.В Саранда бяхме изненадани от по толерантни шофьори...няколко пъти спряха за да пресечем на пешеходна пътека :rolleyes: .Колата беше в двора на хотелчето ,но в Ксамил си изкара цял ден на улицата. Главните пътища не са лоши,но кривниш ли в страни става лошо.. В Босна няколко пъти ни предупредиха да не оставяме нищо в купето на колата ,че чупят стъкла и крадат...та така ...Балкани...изкарахме си чудесно ,хем си по нови места ,хем ти е някак си близко и познато...За природата и гледките нямам думи...страхотия.

• Харесвам 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.