Прескочи до съдържание

Две седмици в Ботсвана - превенции срещу маларията


Милен Николов

Препоръчани мнения

Привет на всички!

До момента, останал в сянка, следях с голям интерес голяма част от фоторепортажите и историите от Африка.

Сега обаче и на мен ми предстои пътуване на юг - в Ботсвана, и бих желал да попитам къде и какви превенции е най-добре да вземем срещу маларията!

Благодаря предварително!

Поздрави,
Милен

Връзка към коментар

Здравей Милене,

 

За по-голямата част от Ботсвана, с изключение на крайния югозапад (Kgalagadi Transfrontier Park) се взема Маларон (вече има и по-евтини генерици) по схема - една таблетка дневно един ден преди влизане в маларийния район и седем дни след напускане на района. Не те знам къде живееш, в България не се продават тези лекарства по аптеките, можеш да си ги поръчап онлайн от УК - ето ти линк към генерика на Маларон - цък

 

При онлайн поръчка искат и онлайн консултация, която струваше май 10 паунда - просто се попълва една форма.

 

Освен това е добре да изплозвате и рипелънт. За мен най-доброто е Аутан с активна съставка Икаридин (защото има и други Аутани). Има ги в някои аптеки в България. Мажете се малко преди да започне да се стъмнява и сутрин рано като станете по тъмно. Другата активна съставка, която е много популярна е DEET, но тя разтапя пластмаса, трябва да се пазите като пипате химикали, фотоапарати. очила и пр. Икаридина върши същата работа без негативните ефекти на DEET.

Би било добре да имате мрежи за комари над леглата по местата, където спите.

Къде ще ходите в Ботсвана?

Редактирано от FlyTraveler
Връзка към коментар

Привет!

На 18-ти септември в късния следобед кацаме в Габороне. Тази и следващата вечер сме в столицата, след което летим за Маун. Ще отседнем за 5 дни в Old Bridge Backpackers, като на втория сутринта ще се пуснем на тридневен mokoro trip.

Последният ни ден в лагера е свободен, мислехме да го използваме за еднодневно сафари, но след като разгледахме подробно фото-пътеписите, някои от които Ваши, сериозно се замислихме дали да не направим разходка с хеликоптер над делтата.

На следващия ден сутринта заминаваме с джип, който сме наели, към Касане. Ще следваме упоменатия път Маун - Касане през национален парк "Чобе". Идеята е да се разходим, като, в зависимост от времето, което имаме, да минем границата със Замбия и да "отскочим" до водопада Виктория.

След това наобратно, нощувка в Маун, полет към Габороне и т.н., и т.н., докато не се приберем в България. Горе-долу това е предварителният план, който сме изготвили.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Чудесен план, Old Bridge Backpackers е изключително приятно място. Спомням си, че те правиха и 2-3 дневни екскурзии из делтата с моторна лодка, вече не си спомням каква беше разликата с тези с мокоро, дали ходеха на други места. Може да зависи и от нивото на водата кога е с мокоро, кога с лодка. Предполагам ще преспивате на палатка някъде из делтата.

 

Спомням си, че ако бях взел от тях екскурзия из делтата, щеше да е с моторна лодка. С мокоро-тата повече трябва да внимават да не се приближават до хипопотами и май с лодките ходеха до по-интересни места (това трябва да се проучи, ако ми остане време и аз ще погледна).

Хеликоптера беше страхотно, разбира се (поискахме го със свалени врати), но не навлезе особено дълбоко в делата за 45 минутен полет. После имахме няколко полета с едномоторни самолети до / между / от лагерите и там направих по-красивите снимки. Като, че ли бих ви посъветвал да вземете полет с малък самолет, сигурно ще навлезе по-навътре в делтата, а и ще ви излезе по-евтино. Има такива екскурзии със самолети от Маун. 

От Маун до Касане на някои места пътя е доста дълбок пясък. На всяка цена трябва да сте изпуснали гумите, провери си на колко атмосфери, въртят ми се в главата 1.5.

 

Не е лоша идея да се спре и преспи между Маун и Касане на няколко места из резерватите Мореми, концесията Куай и Савути частта на парка Чобе за да можете да повъртите и да гледате за животни. То това са едни от най-интересните места за цялото пътешествие. Има къмпинги (трябва предварителна резервация), може да се отседне и в сафари лагери. Лагера Санго се намира на границата м-у резервата Мореми и концесията Куай, приемаше self drivers и е сравнително бюджетен. Сезона е изключително добър за сафари.

 

Дано да имате резервации за нощувки, че заминавате скоро, а даже и за къмпингите е добре да сте резервирали предварително.

 

Като цяло си мисля, че за този път е добре да имате опит с каране оф-роуд и дълбок пясък, не е разходка в парка. Какъв джип взехте и за колко ако не е тайна? В Маун Ланд Ровърите ми се въртят като спомени близо 200 долара на ден, 4Х4 пикап е по-икономично - Toyota Hilux или нещо подобно.

 

Не ви знам точно разпределението на дните. В Касане не бива да изпускате сафари с лодка по река Чобе, много е красиво и не е скъпо, даже ако нямате време, аз бих го предпочел пред водопада Виктория, който по това време е вероятно да е много пресъхнал (ще видите едни голи скали).

 

Другото, което може да направите е ако има възможност да оставите джипа в Касане, а да вземете редовен полет на Air Botswana до Маун, много вероятно е да има и до Хабороне. Спестявате време за други неща. Трябва да си направите сметката за цени и да видите дали този вариант ви устройва.

 

Домосед от форума е правил точно self-drive по вашия маршрут и би могъл да ти напише важни подробности. Ако не види темата, направо му пиши лично съобщение и му дай линк.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

В движение съм и нямам много време за форума. Затова - накратко. И на ти, какъвто е форумният етикет.

 

Вие наистина ли смятате да вземете Маун-Касане през Савути за един ден? Убийствено е. И нищо няма да разберете от сафарито. Трябва поне една нощувка в Савути, а най-добре поне още една в лагерите в Мореми. За връщането съм съгласен с Fly и не препоръчвам да е по същия път. Ако не може със самолет, то поне по асфалта през Ната. Колко хора сте? Знаете общо съображение No 1 да се избягва пътуване сама кола? Вярно, сезонът е висок и ще има и други, ама знае ли човек. Лагерите в Ботсвана трябва задължително да се резервират. Дано има места. За разлика от Fly аз не препоръчвам да се наемат сафарита, като се кара сам. Объркват се емоциите. Като ще караш - караш. Наели ли сте си екипировка за къмпинг с колата. Не забравяйте досадните регулации в Ботсвана срещу шап и луда крава. В посока юг може да ви спират и да ви вземат говеждото. С други продукти няма проблем. Има една компания tracks4africa, от която може да си свалите GPS тракове. С пари е, но са добри и спасяват.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Здравей! Не, не, в никакъв случай за един ден. Вероятно не съм се изразил правилно. Имаме на разположение пет дни - от 25-ти до 29-ти септември, като все още не сме решили прибирането наобратно как да се случи - евентуално да оставим джипа в Касане и да вземем полет до Маун или с каране през Ната. Двама сме, като планът е сходен с този, който ти даваш за пример - нощувки в Мореми и Савути, преди да стигнем Касане. 

Връзка към коментар

... За разлика от Fly аз не препоръчвам да се наемат сафарита, като се кара сам. Объркват се емоциите. Като ще караш - караш...

 

Ай ся, препоръчах му да вземат сафари с лодка по река Чобе от Касане и екскурзионен полет от Маун с едномоторен самолет над делтата, това сами няма как да направят, а допълва много впечатленията и преживяванията :) :)

 

Ако спрат да нощуват в лагера Санго на границата на резервата Мореми и концесията Куай (дето им е баш на път и е по стандартите на сафари в Ботсвана бюджетен в сравнение с всички лагери и лоджи наоколо освен къмпинг), не е задължително да вземат сафарита с тях, могат да си обикалят сами, въпреки, че сега като се замислих... на един-два гейм драйва с опитен гид може да видят повече животни, отколкото през всички останали self-driving дни, а и няма да ги събори финансово на фона на цената на пътешествието. Те емоциите на self-drive-a няма да им избягат, тъкмо малко разнообразие :) :)

Редактирано от FlyTraveler
Връзка към коментар

Здравей! Не, не, в никакъв случай за един ден. Вероятно не съм се изразил правилно. Имаме на разположение пет дни - от 25-ти до 29-ти септември, като все още не сме решили прибирането наобратно как да се случи - евентуално да оставим джипа в Касане и да вземем полет до Маун или с каране през Ната. Двама сме, като планът е сходен с този, който ти даваш за пример - нощувки в Мореми и Савути, преди да стигнем Касане. 

 

Радвам се, че Домосед се включи, той най-много може да ти помогне в случая. От мен няколко други съвета:

 

- вземи проучи добре разчитането на поведение на слоновете - това са животните, които могат да ви обърнат джипа, ако решат. Не оставяйте никакви плодове в колата, ще ви натрошат прозорците за да изкарат някоя и друга ябълка или нещо друго.

 

- ако ще оставате на къмпинг, имай предвид, че лъвове влизат понякога в къмпингите. Къмпингите и повечето лагери в този район не са оградени. Преди да излезете от палатката през деня, много хубаво се оглеждайте, ако видите лъвове, просто си стойте в палатката, там няма да ви нападнат. Гепарди едва ли ще се появят, а и по принцип не нападат хора. Хиените през деня общо взето не са опасни и също е малко вероятно да се мотат из къмпинга по светло. През нощта не бих се опитвал да ходя до тоалетна или да излизам по каквато и да била причина. Когато се е случвало да спя в неоградени къмпинги и лагери без тоалетна в палатката в африкански паркове и резервати за диви животни, аз лично си държа празно пет литрово шише от минерална вода за малка нужда (не, че ми трябват 5 литра, но отвора му е достатъчно голям ;)  ). По голяма нужда гледам да съм ходил преди мръкване (един приятел беше ползвал в Серенгети найлонова торба + шише за случая).  Леопардите могат да патрулират къмпинга нощем. Точно по вашия маршрут докато бях там, леопард беше влязал в къща през дупка в покрива в местно село и нападнал малко дете. Добре, че възрастните са се събудили и вдигнали врява, та леопарда избягал. Детето го бяха откарали спешно в болница в Маун, не знам дали са го спасили. Така, че през нощта зипа на палатката трябва да е плътно затворен.

 

В един друг парк в южна Танзания лъвове бяха изяли двама човека в рамките на един месец, две седмици преди да отидем. Единия е бил опитен гид, нападнат вътре в лагер - просто е излязъл по тъмно от палатката. Никакво излизане по тъмно или даже по здрач. Тези неща ти ги пиша не за да те плаша, ами за да внимавате, да ходите сами по тези места не е шега работа, трябва да се пазите и да вземате съответните мерки.

 

- ако не си наясно с техники за излизане на джипа след затъване в пясък, вземи ги разучи. Както ти е писал Домосед, препоръчително е да пътувате заедно поне две коли, ама хайде все пак активен сезон, минават доста хора по този път. Все пак си научи техниките, ако имаш с какво и къде ги изпробвай преди да тръгнеш - лашкане напред-назад с помощта на съединителя, заключване на диференциала и пр. Гледай и возилото, което вземате да има тези възможности (low gear, diff lock, достатъчно clearance). Вземете си и допълнителни туби с гориво, както и много питейна вода. Добре е да имате две резервни гуми и дълъг (не просто обикновен) крик с дъска, върху която да го поставяте в случай на нужда. Стоманено въже за теглене може да ви се окаже също много полезно. За всички тези неща се уговорете предварително с фирмата, от която ще вземате джипа.

 

- много внимателно се разберете какво ви включва застраховката при наемането на колата. В много случаи в Африка се купуват отделно застраховки за предно стъкло, гуми, undercarriage и радиатор, по-скоро се доплаща към основния пакет. Бях се разправял за тези неща в Намибия, за Ботсвана не вярвам да е много по-различно. Като цяло здравната ви застраховка трябва да е с висок лимит и да включва високорискови активности, към които съответната компания може да сметне и сафари за диви животни - по-скъпия пакет на World Nomads ще ви свърши работа. Не дай си Боже нещо да се случи по тези места, може да се наложи евакуация по въздуха.

 

Това е, за каквото се сещам на прима виста.

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.