Прескочи до съдържание

Кения- 5-6 дни от Найроби


stefanrusev

Препоръчани мнения

Моите препоръки са за местата, където ние бяхме. На юг от Момбаса плаж - Диани бийч. И пътьом сафари в Цаво. Автобус от Найроби до Момбаса - около 6 часа. Цаво (и по специално Вой) е някъде по средата, една идея по-близо до Момбаса.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Мисля че най-добре е да се направи стандартно сафари с 4 нощувки (5 дни) от сорта на Масай-Мара-Найваша-Накуру

 

http://www.terminaltourskenya.com/index.php?option=com_content&view=article&id=264:5-days-nakuru-naivasha-masai-mara&catid=92&Itemid=832

 

Фирмата е проверена. За крайбрежието времето е недостатъчно.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Цаво (източно, западно, те са два отделни резервата или парка, не си спомням как се водеха) се прави ако кацаш и излиташ от Момбаса, иначе си губи смисъла.

Човека от горния пост ти е дал добра идея. Миграцията с огромния спектакъл от стада антилопи гну и зебри я няма в Масай Мара по това време, но винаги има достатъчно животни - постоянни резиденти и средата на Януари се пада между кратките и дългите дъждове.

Понеже си за сравнително малко дни и предполагам не искаш да използваш полети от Найроби до от и между резерватите, си мисля, че не е добре да шаваш и на север и на юг от Найроби (ще губиш доста време в път). Аз бих направил един от следните варианти:

1. Бих тръгнал с бюджетно сафари (бял сафари микробус) на север от Найроби - езерата Найваша, Накуру и Богория (стават с едно преспиване в градчето Накуру, Найваша ще го видите по път с час и половина престой за разходка с лодка), после още на север до резервата Самбуру / Buffalo Springs, където бих прекарал останалото време или бих го разделил м-у Самбуру и парка Меру (малко по-малко животни, но много красива природа, от там се вижда и Маунт Кения). Там Джой и Джордж Адамсон са отгледали лъвицата Елза от едноимената книга.

 

Последно време нивото на езерото Накуру се е вдигнало, което кара огромните ята фламинго да се местят към езерото Богория, където освен това има и гейзери. Може да питате къде са огромните ята в момента като проучвате оферти.

 

Така няма да се мотате в различни посоки от Найроби, ще видите Голямата разломна долина (Great Rift Valley), в Самбуру има редкии животни, каквито няма никъде (почти) другаде - зебрата на Греви и Мрежестия жираф (много по-красиви от останалите видове, аз още не съм ги виждал на диво), антилопата с дълъг врат Джеринук (има я и около Амбосели и Цаво, но е най-вероятно да се види около Самбуру). Много красива река минава и през самия резерват - Евасо Нгиро, ще видите как я прекосяват слонове и други животни. Пълен набор от всички останали животни и птици, които ще видите и по другите резервати.

 

Ще видите и хора от племето Самбуру, подобни на Масаите, но са други.

 

2. Втората ми опция би била да отида пак на бюджетно сафари (бял ван) на югозапад и югоизток от Найроби и разделя времето м-у резервата Масай Мара и парка Амбосели. Първия е най-популярния резерват в Кения и един от най-популярните в света - саваната и безкрайните равнини, в една екосистема е със Серенгети. От втория при ясно време се открива невероятна панорама към Килиманджаро и може да се направи снимка на животни на фона на върха. Пълен набоор от африкански животни, като е особено популярен с огромните си стада от слонове.

 

При всички резервати най-доброто е ако можете да преспивате вътре (особено за Мара, която е и по-голяма). За Накуру, Найваша и Богория просто няма нужда, то май и няма такава опция, не съм сигурен.

 

Ако на отиване или на връщане имате опция да разгледате Найроби за 2-3 часа с кола, според мен не отделяйте специално време, на мен ми се наложи да спя там три вечери по логистични причини. Ако ще ходите в някой от горепосочените (или други) резерввати / паркове за диви животни, не губете време и с парка Найроби - има такъв до самия град, не е лош, но не може да се сравнява с другите из страната.

 

П. П. Не ви знам бюджета, но има вариант да се направят частни концесии (които иначе са доста скъпи) - една до парка Амбосели и една до Масай Мара, като се включват и по един ден в самите паркове, ако сте съгласни да спите в малки палатки на матраци на земята (лагерите са много, много хубави). Иначе ползвате същите джипове (отворени отстрани, каквито няма обикнвоено в Източна Африка) и ходите по същите места (с много по-малко посетители, в пъти), както и гостите на баровските лагери. Влизат и полети от Найроби до Амбосели, после до Мара и обратно до Найроби. Мисля, че излизаше към 2.200 долара на човек всичко  за 6 вечери (в луксозните лагери на същата компания е 1600 долара + за двама на вечер).

Преживяването от частните концесии е страхотно, като освен това имате и по един пълен ден в самите големи паркове. Ще видите и масайски села, които не се измъчват да правят по 6-7 представления на ден за туристи.

 

Компанията е една от най-добрите не само в Кения, но и в цяла Източна Африка. Ако си заинтересован ми пиши. Имам също опит и с бюджетни компании, които са си ОК - това за горните два варианта.

 

Аз ако бях на ваше място, може би бих направил резервата Самбуру, парка Меру и езерата Богория (спираш за 2 часа), Накуру (около него си има и парк с диви животни, вклюително и хищници - там половин или един ден с евтино преспиване в едноименото градче) и Найваша (спираш за 2 часа) или пък горния пакет с частните концесии.

 

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 9
Връзка към коментар

Мдааа... засега се ориентираме към последния маршрут на Fly през агенцията на rosendinkov - 6 Days Masai Mara, Lake Nakuru, Bogoria Lake Baringo Camping Safari  - да им чуем цените....

 

Моля ходилите за мнение  за това сафари  или  това- цените им не звучат зле...

 

П.С. Бюджета - най-променливата в цялото уравнение... естествено че всеки иска най-доброто на най-ниска цена, но нека не забравяме че "кефа цена няма!!!!"

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Много ще се радвам да споделиш цените. Също, ако може и цената на 5 дневния маршрут по-горе.

 

Планирам Кения за 2 седмици догодина и аз се чудя от къде да го подхвана. Мисля, че 5, 6 дни сафари + 5,6 дни Момбаса е най-добрият вариянт.

Връзка към коментар

Мдааа... засега се ориентираме към последния маршрут на Fly през агенцията на rosendinkov - 6 Days Masai Mara, Lake Nakuru, Bogoria Lake Baringo Camping Safari  - да им чуем цените....

 

Моля ходилите за мнение  за това сафари  или  това- цените им не звучат зле...

 

П.С. Бюджета - най-променливата в цялото уравнение... естествено че всеки иска най-доброто на най-ниска цена, но нека не забравяме че "кефа цена няма!!!!"

 

 

Стефане, изпратих ти лично съобщение.

 

От горните сафарита аз не бих взел нито едно от двете, ако все пак трябва да избирам от тях, клоня към второто. Цената е прекрасна, особено ако сте само двамата с жена ти. Пишат за преспиване в "campsite", кой, къде, в парка, извън, не е ясно. Договори се много ясно и точно за тези неща. Имай предвид, че специално Масай Мара може да я видиш по множество различни начини - от топ преживяване до колкото да можеш да казваш, че си ходил там и всичко помежду. Другите паркове (Накуру, Найваша - Hell's Gate, Богория, че даже и Самбуру) по-имаш шанс да ги видиш добре и бюджетно.

 

Като цяло пренебрегваш основното правило, за което писах по-горе: смесваш резервати / паркове на север от Найроби с такива на юг за много кратък период от време и без ползване на самолети до / между / от лагерите. Голяма част от сафарито ще ви мине в път. Пак ще ви хареса, като за първо ходене, но няма да е оптимално планирано.

 

Повтарям мнението си - избор номер едно за 6 вечери - частните концесии за които писах в поста по-горе с по един ден в самите паркове и включен самолетен превоз. Тук вземаш най-много за парите, които даваш. Ще видите и какво е частен резерват и какво е голям парк / резерват. Нивото на гидовете също е топ. Най-добрия начин за виждане на масайско село.

 

Ще видите същото каквото виждат и баровците, които плащат по 1600-2000 долара на вечер за двама, само дето ще спите в малки палатки на матраци на земята в много, много хубави и автентични лагери и алкохола няма да ви е включен в цената.

 

Избор №2 - някоя от фирмите, които си посочил или тази, към която ти пратих линк на лично съобщение - езерата Накуру, Богория, Найваша + резервата Самбуру (евентуално е Меру ако дадат изгодна цена).

 

Избор №3 - пак някоя от тези фирми (бял сафари микробус) само на юг от Найроби, като разделите времето ви между Масай Мара и Амбосели (в полза на Мара).

 

В крайна сметка това е вашето пътуване и си го правите както си искате, но понеже питаш - казвам :)

 

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Мисля че най-добре е да се направи стандартно сафари с 4 нощувки (5 дни) от сорта на Масай-Мара-Найваша-Накуру

 

http://www.terminaltourskenya.com/index.php?option=com_content&view=article&id=264:5-days-nakuru-naivasha-masai-mara&catid=92&Itemid=832

 

Фирмата е проверена. За крайбрежието времето е недостатъчно.

Не видях цената на тоя тур ? :)

Връзка към коментар

В общи линии това което получавам като отговори за района западно от Найроби е около 110$ / pp за бюджетно спане и транспорт с точно тия ванчета.  Цената е при минимум 2ма

Kenya_africangametreksafaris.pdf

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Така, да видим докъде я докарах аз. Харесах си ей това - http://www.terminaltourskenya.com/index.php?option=com_content&view=article&id=274:6-days-masai-mara-lake-nakuru-and-samburu&catid=93&Itemid=844

 

Порчетох внимателно всичко, което намерих. Струва ми се най-оптимално, пък и стъпката от Мара до Самбуру ми изглежда еднаква с тази от Мара до Амбосели. Богория я отписвам, засега. Дано да има фламингота и в Накуру.

 

Другото, което ми се върти в главата, е Цаво и Амбосели. Така и така ще сме по крайбрежието (в Малинди последно). Ще чета сега в тази посока. Но някак повече ме влече Мара и Самбуру.

 

Другият ми проблем е къде да го вместя. Края на февруари до началото на март сме в Азия. Мисял края на януари, началото на февруари, но нещо ме отрязаха за тази опция. И сега се чуда какво и как да размествам.

Редактирано от feel_the_rush
Връзка към коментар

Другият ми проблем е къде да го вместя. Края на февруари до началото на март сме в Азия. Мисял края на януари, началото на февруари, но нещо ме отрязаха за тази опция. И сега се чуда какво и как да размествам.

Това?

Връзка към коментар

Аз по-скоро се целя в нещо на Турците, че с тях мога да кацна в Найроби и да излетя от Момбаса. Иначе ще ги гледам и Катарците. По принцип съм решила да го вземем пътя от Найроби до Малинди с автобус, поне в едната посока. Аз лично намирам пътуването с автобус за пресрасен начин да разгледаш каквото можеш повече от страната, един вид бонус. Може на връщане да вземем самолета, ако не си намеря хубава цена.

 

Ти за кога планираш? Или вече имаш купени билети?

Редактирано от feel_the_rush
Връзка към коментар

В общи линии това което получавам като отговори за района западно от Найроби е около 110$ / pp за бюджетно спане и транспорт с точно тия ванчета.  Цената е при минимум 2ма

attachicon.gifKenya_africangametreksafaris.pdf

 

Ерик го знам, пътувал съм с него. Толкова го е страх да не направиш директен контакт с някой от шофьорите / гидовете, че и самия той идва на сафаритата. Аз нямам друго обяснение, освен ако страшно много обича да пътува :)

 

Цената идва към 130-138 долара на човек на вечер. Смятай ги на вечер, ако отиваш на лоджа или директно на сафари лагер така се смятат. Сафари операторите дето нямат лагери и лоджи ги смятат на ден, за да изглежда по-евтино, но това не е точно сравнение. Даже и така да е, това е почти безплатно за сафари в Кения. Писах ти на лична и какви са минусите за разглеждане на Масай Мара с подобна компания. Изпрати им маршрута, който ти написах ден по ден да видим за него какво би ти поискал. Този тип компания е много по-подходяща за този маршрут.  Аз ги ползвах точно за тези места (без Самбуру, но и за там биха били ОК, аз бих ги наел за този резерват).

 

Микробуса им има подсилено окачване и е ОК за паркове, където пътищата са добри и не се налага катерене и излизане оф-роуд. Не е cool като Ланд Ровър или Ланд Крузер, но върши идеална работа пак с уговорката, че не ви трябва нещо с висока проходимост (в Мара сме се катерили с Ланд Ровър по места, където не съм мислел, че може да мине и верижна машина). Често сме пресичали и река Талек, което не мисля, че може да стане с ван, поне не на местата, където сме го правили. Абе ограничен си в Масай Мара с белите микробуси.

 

Като цяло тези поне съм ги пробвал и при такива ниски цени не виждам как може да се набутате, дето се вика и да не те вкарва изобщо в паркове и резервати, пак сте ОК :) :) :)  (само входа в Масай Мара е 80 долара на човек на ден).

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

 

Не знам защо но втория маршрут - Мара, Накуру и Амбосели, ми легна на сърцето. То толкова има за гледане че и месец няма да стигне стига да има време, и парички разбира се   ;) . Но ще му пиша да го прослушаме. Хем да го впечатля :lol:

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Не знам защо но втория маршрут - Мара, Накуру и Амбосели, ми легна на сърцето. То толкова има за гледане че и месец няма да стигне стига да има време, и парички разбира се   ;) . Но ще му пиша да го прослушаме. Хем да го впечатля :lol:

 

Да, то това ти е проблема, че искаш да правиш сафари в Кения на път за Етиопия, а те са си за отделни пътувания. Малко след това отивате в Нова Зеландия... Аз бих взел бюджета за трите държави и бих го налял само в Кения, когато мога - следващото място (така и правя де). Мара, Накуру и Амбосели са супер, но за 5 вечери с наземни трансфери ще прекарате страшно много време в път.

 

П. П. Сега се сетих за още нещо - за 5/6 дни сафари аз бих махнал езерото Накуру и добавил времето за там към Масай Мара. Парка Накуру колкото и да е красив, все пак е ограден, животните са докарани от другаде и леко-леко дава усещане за изкуствен резерват, особено след като вече сте били в Мара и Амбосели... Докато ден и половина или два повече в Мара си струват много и няма толкова разкарване.

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Амбусели и Цаво-тата са по- удобни от Момбаса, така че може за следващото пътуване (до Танзания, например:) да ги направите тях. 

Прочитайки 1 и 2 вариант на Флай- пак ми се доходи до там

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Амбусели и Цаво-тата са по- удобни от Момбаса, така че може за следващото пътуване (до Танзания, например :) да ги направите тях. 

Прочитайки 1 и 2 вариант на Флай- пак ми се доходи до там

 

И на мен, и на мен... :)

Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Здравейте, има ли и други ентусиазирани за пътешествие до Африка, съчетано с фото сафари. От дете ми е било голяма мечта. Много съм пътувала със семейство и приятели, както из България, така и извън нея, но нещо не откривам съмишленици за пътуване извън Европа. Та ми хрумна, че в тази група бих успяла да открия и други хора, които споделят моята страст към пътуванията и новите различни места. Основно разглеждах за Кения, за сафарито - Амбусели, Масай Мара.... също гледах за Танзания. Доколкото впечатленията ми не са от лично посещение в Африка, с удоволствие бих помислила и за други идеи. :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 7 месеца по-късно ...

Здравейте! Ще купуваме билети от промото на катарците за Найроби. Писах на terminal tours за петдевно сафари - Мара, Накуру и Найваша. По препоръки на Fly поискахме и Богория. Билетите ще са през октомври, но се чудя началото, средата или края на месеца. Кога започват дъждовете? Освен това има шанс да хванем края на миграцията, когато стадата се връщат към Серенгети. Някой бил ли е по това време на годината?

Връзка към коментар
7 hours ago, feel_the_rush said:

Здравейте! Ще купуваме билети от промото на катарците за Найроби. Писах на terminal tours за петдевно сафари - Мара, Накуру и Найваша. По препоръки на Fly поискахме и Богория. Билетите ще са през октомври, но се чудя началото, средата или края на месеца. Кога започват дъждовете? Освен това има шанс да хванем края на миграцията, когато стадата се връщат към Серенгети. Някой бил ли е по това време на годината?

Колкото по-рано, толкова по-добре и повече шанс да се хване Голямата миграция в Масай Мара, както и да се избегнат дъждовете. Попитайте къде ще се нощува в Масай Мара? За езерото Накуру, а пък особено за Богория и Найваша това няма особено значение.

Редактирано от FlyTraveler
Връзка към коментар

Нощувките са ми ги дали в Enchoro wildlife camp или друго подобно място за настаняване. Като им кажа точните дати предполагам ще ми потвърдят къде точно. Имаме и едно нощувка в Найроби. Има ли какво да се види интересно от самия град? Пристигаме късно от Занзибав и за друго няма да остане време.

Връзка към коментар
9 hours ago, feel_the_rush said:

Нощувките са ми ги дали в Enchoro wildlife camp или друго подобно място за настаняване. Като им кажа точните дати предполагам ще ми потвърдят къде точно. Имаме и едно нощувка в Найроби. Има ли какво да се види интересно от самия град? Пристигаме късно от Занзибав и за друго няма да остане време.

Нямам представа какво би ви било интересно в Найроби. Няма някакви световни забележителности, но е своего рода финансов център на Източна Африка - най-високата сграда в региона (доколкото си спомням), сградата на парламента, някои колониални сгради в центъра. Къщата-музей на Карен Бликсен ми беше интересна, там са си снимани и части от филма "Out of Africa". Тя е малко далеч от центъра - в предградието Карен (кръстено на нея). Бихте могли да се уговорите с човека, който ще ви прави трансфера обратно до летището или от където ще продължавате пътуването, да мине да ви вземе два-три часа по-рано и да ви разходи из града (аз направих така), все пак не ходите в Найроби всяка седмица.

 

Ако след нощувката в Найроби отивате директно на сафари на следващия ден, аз не бих се занимавал с разглеждане на града, още повече ако това ще ви отнеме време от сафарито.

Редактирано от FlyTraveler
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.