Прескочи до съдържание

Убедете ме да продължа да ходя на кино...

Георги

Препоръчани мнения

>  Киноман съм

Don't get me started на тая тема :)
В моя случай, откакто се помня, киноманията е в пряка конкуренция за свободното ми време с пътешестването. 
В редки случаи намират общ език. Първо, когато в самолета дават някой свестен филм. Примерно докато цял Airbus 380 гледат The Fast and Furious 6 в полет през Екватора, аз гледам Amour на Михаел Ханеке и после ми държи емоционална влага две седмици. Не, че The Fast and Furious 6 не го гледах с удоволствие при друг случай, но той е от жанра, който задължително трябва да се гледа на кино. Да го гледаш на 5-инчово екранче е направо порочно. Всъщност - правило номер 1 на киноманията е, че филмите трябва да се гледат именно в кино. И се старая да го следвам, доколокото е възможно. Защото не всичко свястно минава по кината, още по-малко в Африка. Откъдето пък произтича втората допирна точка между киноманията и манията за придвижване по въздуха - да се ходи със самолет на кино. Случвало ми се, но признавам, не само за една прожекция и не през Екватора. А на кинофестивали в Кейптаун и Дърбан. Но и без фестивали на кино ходя повече от веднъж на седимица и не се оплаквам от липса на избор.

За мене киното не е загубило чара си нито като развлечение, нито като трилър и съспенс, нито като средство за информация и обогатяване на общата култура, нито като изкуство (понякога - заради изкуството),  нито като естетика, нито като визия, нито като демонстрация на високи технологии и оригинални хрумвания, нито като политическа пропаганда, ако щете, нито като вдъхновение за пътешествия.

> Въпроса ми е, да не би аз нещо да си внушавам и да ме е хванал старческия синдром, 
> дето все днешната младеж му е крива?

Sorry, но отговорът на тоя въпрос е по-скоро положителен.
Проблемът е повече у тебе, отколкото у кинаджиите. Някои неща са обективни. С годините човек се насища емоционално и е по-трудно да го развълнуваш, а с натрупване на опит и филмова памет все по-млако неща ни се струват достатъчно оригинални. Колкото повече хубави - съвременни за времето си или вече станали класики филми - си гледал като по-млад, толкова по-добре. А днешната младеж сред зрителите не е крива, че новите неща и се струват оригинални, нито пък днешната младеж сред кинаджиите е крива, че прави кино за младите зрители, към което зрителите от старата школа гледаме снизходително.

Но усещам и нюанс на субективно мърморене.

> Не съм израснал с комиксовата култура като американците и ми омръзна от айрънмени и супермени,
> колкото и да са визуално изпипани.

Американците не са най-добрият пример за комиксова култура. Японците и французите водят. Но не прехвърлят всичко на екран. Ако го сторят японците, обикновено е негледаемо, докато при французите има и отлични попадения . Американските супергерои не бих ги защитавал, въпреки че е Айрънмен е симпатяга, а и новия Спайдърмен ми беше любопитен как се държи на екран.

> И хич не съм пишман критик, който харесва само френски филми,
> с дълги паузи между репликите, за да се усетело внушението и
> как потрепването на лявата мигла на главния герой ...

... каза той и в следващия момент похвали като филм на годината Moonrise Kingdom, в който героите направо се обстрелват с реплики, без да дочакат предишния да се доизкаже, а лицата им изобщо не се показват в едър план, че да им проличи цветът на миглите  :rolleyes:  Ама нали не е френски ...

Сериозно. Moonrise Kingdom ми е и на мене един от фаворитите за годината. Но да харесваш Уес Андерсън е "придобит вкус". Рядко е любов от пръв поглед. Аз загрях чак на третия или четврътия му филм, преди да му се обрека във фенство и да се редя на опашка за билети за премиерата (Образно казано, де. Да не си рече някой, че в Африка точно за това се редят опашки. Редят се опашки за блудкави бурски ромкомове на африканз) 

Впрочем споменатият Amour, отговаря 1:1 на клишето ти, защото е хем френски, хем говорят малко, хем от един момент нататък героинята загубва способност да общува освен с миглите си. И е велик филм, макар и много тежък. А още по-велик беше предишният на Ханеке за "Бялата лента" (Да не се бърка с никоя вдовица в бяло). 

> Писна ми от поредици ХХХ 2, 3, 4, 3423423423423.

Да, ама Fast & Furious и Джеймс Бонд, колкото и да са плоски като сюжет, всеки път ги намираме на различно екзотично място на света. А и да не е чак толкова екзотично, с добра режисьорска, операторска и монтажорска визия Лондон изглежда ultra-cool-urban-chique, а напоена от дъжд Шотландия е идеалната мистична локация да ... пенсионираме Джуди Денч.

> Ама къде ги тия хубави филми в днешно време?

Добре, даже да се ограничим до американските (които за мене са средно около 30% от изгледаните на година), само тая седмица минаха на екран два напълно прилични трилъра, единят от млад екип, другият - на ветерана Редфорд.

Ето още няколко американски, избрани от последната година. От различни жанрове:

(мързи ме да тръся повече линкове)
The Perks of Being a Wallflower
Disconnect
Django Unchained
Killer Joe
Robot and Frank
Bernie
The Great Gatsby
Zero Dark Thirty
Safe House
Chronicle
Premium Rush
Life of Pi
Argo
Flight

> Чанинг Тейтъм ли е новия Джак Никълсън?

Точно за Чанинг Тейтъм не знам, но Холивуд винаги може да изненада с отлични актьори от най-неочаквани места. Примерно Джъстин Тимбърлейк в Alpha Dog

> Или може би това, че прехвърлих 30-така почва да си дава ефект?

А представяш ли си като прехвърлиш 40 какъв ще е ефектът ?

P.S. Впрочем за който го е ударила кризата на средната възраст се препоръчва гугълския рекламен филм. Като ще има филм за Facebook (много добър при това!), не може да няма и за Google. Ама по-добре да е правен по техен сценарий и да е комедия. Основни послания: nerd is the new cool,
Google is the new American dream, Google is The IT company with Human face, age doesn't matter. Плоско и пуканкесто, но пък донякъде весело (С изключение на една сцена, в която непредизвикано се подиграват на още по-възрастни хора в старчески дом)
Редактирано от домосед
  • Харесвам 7
Връзка към коментар

ОК, вкусове всякакви, мерси че несъгласявайки се с мен ми вдъхна малко надежда :) Но като чета изброения списък ми се струва, че просто съм по-кисел и по-циничен, и както каза по-мрънкотещ. Не помня от кога съм ходил с истинско настроение и желание на кино. Уж това помагало да нямаш високи очаквания, не знам, при мен очакванията са занижени и в крайна сметка дори и те остават неоправдани. 

Има и друг проблем и той е в локалното местно кино. Много от изброените от теб филми дори не стигат до нашия мултиплекс. Налага ми се да ходя в съседен град да ги гледам, а те естествено и там са с една прожекция на ден и ако не се получи, не се получи. 

За Moonrise Kingdom, оказа се че ми е първи филм на Андерсън! Може би и за това ми хареса. Повечето критики след това бяха, че не демонстрирал нищо ново, имам си ментална бележка да изровя от предишните му произведения. Хареса ми непринуденото държание, и невинната история. Харесаха ми цветовете. Едуард Нортън мога да го гледам навсякъде. А пък хумора ми напомни на братя Коен в по-старите им години. Доста свежо и нестандартно филмче, необременено от някакви клишета - на мен това ми е достатъчно. Може да не са се обстрелвали героите с реплики, но и не са се опитвали да направят паузата дълбокомислена и трудна за смилане :)

От изброения от теб списък бих се съгласил, че някой стават. Под "стават" имам точно предвид, че не са крайна обида за интелекта. В Арго определено ми хареса ретро усещането. Pi беше хубав филм, мерси че ми напомни, ама след като съм го забравил, докато писах темата явно не е оставил дълбока следа в мен. Джанго си беше жив, 100%, тарантиновски фън. Но със Zero Dark Thirty не мога да се съглася, не ме грабна хич и патриотизма пак преливаше. А пък споменавато на Flight по лично мое мнение, дискредитира целия ти списък. 

Ми плаша се значи като стана на 40, тия младите ще ги налагам с бастуна, че ми вдигат шум под прозореца...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

А пък споменавато на Flight по лично мое мнение, дискредитира целия ти списък. 

Съгласен, хвана ме в издънка. Flight не трябваше да го пиша. Той е към рубриката "guilty pleasure" - тъпотийка, която ме е хванала в детско настроение, защото, нали - самолетчета, лупинги, пък и лична драма. А и малко носталгия по един съветски от 70-те - "Екипаж" - с още по-драматично кацане а Ту-154. Който беше направо революционен за съветското кино, именно защото допускаше на голям екран, че е възможна катастрофа със съветски самолет.

Не бих казал, че Уес Андерсън не казва нищо ново в тоя филм. Просто следва темите и стила си. Сценографията е като поредица ретуширани пощенски картички на избрана тема (в случая - златна есен в Нова Англия), като от изключително значение е стилът (даже по-точната дума е стайлингът) и на най-дребния детайл на костюмите и на най-непретенциозният реквизит и точното му разположение в кадъра. Героите са, ако не особняци, то не и лесно сливащи се в средата си. Семейните връзки, ако ги има, са разрушени или на път. Хуморът е цинично-недоизказан. 

За Zero Dark Thirty - аз нали казах, че понякога си падам по пропагандата. Въпреки че точно тук е противоречива, в което е и тръпката.  Историята - тържество на извличането на информация с мъчения ли е, или е критика, или е неутрален репортаж?

Редактирано от домосед
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Добре, даже да се ограничим до американските (които за мене са средно около 30% от изгледаните на година

Явно в Африка сте късметлии, тук кино афишът се запълва с 95% американско кино, а другите 5 даже не искам да казвам какви са. 

Сякаш вече и кинoсалони не останаха.

Връзка към коментар

Явно в Африка сте късметлии, тук кино афишът се запълва с 95% американско кино, а другите 5 даже не искам да казвам какви са. 

Сякаш вече и кинoсалони не останаха.

Малко е субективно това усещане за европейско / американско / българско кино. И за салоните също.

И аз имам сходно усещане, но може би заради рекламата, навиците и такива неща

А иначе резултатите от краткото ми проучване по темата се оказаха странни:

- В периода1980 - 2000 г. специално в София има много кина като сгради, но по-малко екрани (сега са над 70)

- За малки градове и села ясно - вече кино там няма.

- Точна статистика има и за заглавията, като американските са по-малък процент. По учудваща е повечето посещаемост.

- Приходите на киносалоните от билети през последните 7-8 години са се увеличили, въпреки по-голямото телевизионно и торентско филмопредлагане.

Мда. Нещата не изглеждат така, но...

Връзка към коментар

^

Според мен не бива с чиста съвест да вярваме в обективността на тези данни от НСИ. Истината е, че допреди десетина години киносалоните бяха почти изчезнали. После се появиха моловете и нещата се обърнаха. Убеден съм също така, че в онзи период отчитането на продажбите на билети е било символично. Постепенно финансовата дисциплина в страната започва да придобива що годе някакви стройни рамки и нещата вървят към подобрение. В този смисъл статистиката лъже... ;)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

За мен т'ва в Моловете не са кина, а и "голямата" посещаемост явно води до затваряне на същите. Статистика не чета. Приходите от прожекции не ме вълнуват.

Искам да гледам филми от най-различни държави, но дори и някой такъв да се прокрадне, все е в неудобно време.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз да спомена ли , че в наше село кино няма. Дори и да му се ходи на човек, няма. Радваме се като малки деца на гостуващите постановки на театрите.

Театърът е друга бира - аз също му се радвам като малко дете всеки път :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...

Ходя рядко на кино. При мен е повече въпрос на време. 

Но имам страхотна причина да ходя на кино - последните 3-4 пъти (за една година), отивам с френд и ми е много лесно да кажа: "Осигурих целия киносалон само за нас!" ;)

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...
  • 7 месеца по-късно ...

Тъкмо се канех да напиша нещо по въпроса, ама видях, че Домосед вече го е написал - съгласна съм  напълно, само дето нямаше да мога да го напиша така добре :good:.  Хубави филми си има все още, и са все така хубави, ние порастваме/остаряваме и е по-трудно да ни очарова нещо, но не се отказвайте - търсете ги - филмите, има ги! :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Ето няколко филма от последните 1-2 години, които са ми харесали (за които се сещам в момента - има и много други):

Tracks   (даже и пътешественически!)

The Young and Prodigious T.S. Spivet

The Grand Budapest Hotel

Saving Mr. Banks

About Time

The Reluctant Fundamentalist

Emperor

Searching for Sugar Man

Safety Not Guaranteed

The Best Exotic Marigold Hotel

Salmon Fishing In The Yemen

3 Idiots   - силно препоръчвам :) :) :)

The Lunchbox

Редактирано от Rumiana
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

аз искам само да добавя, че качествените филми почти никога не достигат екраните в България и затова ми се налага да ги тегля от торенти. Но пък и ходя на кино почти всяка седмица и то заради всички касови филми заради ефектите в тях :) Трябва да видим как се справят колегите :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ние за съжаление нямаме възможност да ходим на кино - няма на кой да оставим детето :(. Имаме много безплатни билети от работата, но не можем да идем, добре че важат по две години.

Последно гледах филми в самолета - The Grand Budapestan наистина беше много свеж и различен филм. Исках да гледам и

The Best Exotic Marigold Hotel но още не съм стигнала до него.

Сега гледам че другата седмица излиза нова версия на Дракула, стори ми се не лош.

Връзка към коментар

Живея на място където за съжаление няма кино и най-близкото ми е на 30 км.

Понякога търся да сваля нещо от замундата , но много трудно намирам качествени заглавие.

И аз не съм фен на комиксовите хитове и си търся нещо като " Обичайните заподозрени" , " Изкуплението Шоушенк" , "Поверително от Л.А. " , " Wild Things I " , "Леон" , "Петият елемент" , "Последният самурай" " Легенди за страста " , " Смело сърце" , " Форест Гъмп" , " Трафик" , " Кървав диамант" , " Усещане за жена" , " Фатално привличане" , " Море от любов" ...

За съжаление такива филми се появяват все по-рядко и от години и аз залагам основно на сериалите,

• Харесвам 2
Връзка към коментар

аз всеки път преоткривам ЕБКЦ все едно никога не съм ходила там. страхотно местенце по моему!
последно там гледах 'Кутия за храна' (индийски, ама не от тия с песните и танците), '7 дни в Хавана' (впрочем, в едната част играе и Емир Костурица) и 'на 1 черпак разстояние' - и трите ми се понравиха, но на последния бях в сантиментално настроение, а и готварството ми е в кръвта, та сигурно не съм обективна за него.
салончетата на ебкц са малки, семпли, старомодни, няма 3Д очила, нищо не ти се клати, не те пръскат с вода отникъде (хилядата Д опции) и тихи.. и като че ли там ходят възпитани хора с възпитани деца. тия, дето искат всеки да ги види, че са на кино и че са фешън, често избират мола, където могат да ядат (и да се замерват показно с) пуканки и да крещят силно и звучно. (Нищо срещу никой! Просто молците - сиреч младежите по моловете - ми идват в повече.) Първите филми на децата ми бяха точно в ебкц - те ставаха, пипаха екрана (тогава беше платнен; сега май пак), сядаха, пак ставаха - в малката заличка за 13 човека децата се чувстват уютно и приятно, и на мен тоже ми е уютно и приятно :) 
Е, Аватар, разбира се, следва да се гледа на огромен екран и с 3Д очила, ама не говоря за изключенията, а по принцип за киното и ефекта, който произвежда. 

Редактирано от maik
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

..Чанинг Тейтъм ли е новия Джак Никълсън? ...

Ами не знам за Чанинг Тейтъм, ама Матю Макконъхи, да речем, направи много сериозна заявка напоследък с True Detectives и Dallas Buyers Club.

Редактирано от Rumiana
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

сори! сори! не исках никого да нагрубя. просто наистина съм се оказвала насред бой с пуканки и море от крясъци в молско кино, от което и филм ми се отщя, и кино, и всичко. но не съм права да обобщавам. не мога обаче да редактирам поста вече, така че се поправям и казвам, че на мен са ми по-приятни малките киносалони. имам усещането, че там бих гледала с удоволствие почти всичко. : peace:

Връзка към коментар

Аз съм Молец (не знаех дори, че така ни наричат)! Сигурно за това малко вътрешно ми дойде изказването! Обичам качествен звук, качествена картина, нямам против да ме пръскат с вода, да ме духат вентилатори, да ми се клати стола ако филма го изисква. Нямам против да летя във въздуха докато гледам филм. Нямам против да съм настанена в удобен и широк стол. Не страдам от носталгия към копторите, наречени кина от преди 20 години и се възползвам от всички достижения на техниката. В крайна сметка в последните 20 години надали има повече от 20 филма. Всичко останало са 2часови съвкупности от ефекти, които губят 90% от своя чар ако човек си ги гледа на телевизора в хола. Не обичам да се мешам с хората, не ме вълнува какво правят, какво не правят и умея да се изключвам и да не им обръщам внимание. Другото, което е все пак съществено важно е, че невъзпитаните хора ги има и на Витоша и в парка и в мола и навсякъде. Те не са въпрос на местоположение.

В света хората са стигнали далеч. Примерно в живо представление на сцена успяват да дадат горна гледна точка на публиката (нещо, което до преди години беше възможно единствено на филм). Успяват вече в живо представление да разчупят плоскостта, че нещо става пред теб, а вече действието се развива навсякъде около теб, над теб, зад теб и т.н. и ти да си центъра! Аз лично нямам желание ако на живо може да се направи по този начин, то на запис да го гледам двуизмерно на екранчето от преди 30 години. И понеже ние тук в Бг са ни ампутирали откъм възможности, то като ида на кино поне гледам максимално да се възползвам откъм възможности, които ми се предлагат. Ето една гледна точка на Молец  :lol: . Иначе извън отклонението, което направих аз лично не мога да убедя Георги да ходи на кино. Мисля, че киното умира, но ние още не сме го разбрали :lol: . Просто киното вече се заменя от един нов вид изкуство, което е на живо и предлага друга тръпка и изживяване.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

,,,Просто киното вече се заменя от един нов вид изкуство, което е на живо и предлага друга тръпка и изживяване.

Е, той още на времето героят от "Москва не вярва на сълзи" си го каза:

"Не будет ни газет, ни книг, ни кино, ни театров, а будет одно сплошное телевидение."

:) :) :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.