Прескочи до съдържание

Последният филм, който гледах е...

Препоръчани мнения

Публикувано:

Аз съм доста разочарован от първия епизод на "От полюс до полюс с Уил Смит". Като цяло се подхвърлят тъпи лафчета и се набляга на участниците, като се обръща внимание на някакви подробности на кой колко тежко му било, в какви депресии бил.... Бих казал, че липсват почти изцяло научни факти и материя, която да обяснява и показва нещо за Южния полюс.

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 7 часа, randi каза:

Аз съм доста разочарован от първия епизод на "От полюс до полюс с Уил Смит".

+1

Жанрът е по-скоро ненаучно-алабален…

Честно казано трудно намирам нещо по научно-популярните канали, което да ми задържи вниманието 😞

Публикувано:

Върховният Марти

Върховният в случая е Тимъти Шаламе. Такъв не сме си го представяли досега. Марти и останалите студенти от НСА и НАТФИЗ да вземат пример и да си водят бележки как се прави!

Поощрения за Гуинет Полтроу и за сценариста и режисьор Джош Сафди, макар и през цялото време да знаеш какво ще стане накрая.

В американски спортен филм какво различно може да стане накрая?!

Спортът обаче е екзотичен. Пинг-понг. А се мярка и едно прасе. Но не е оранжево!

• Харесвам 5
Публикувано:

Дворецът на Роман Полански

Филмът в IMDB

Оценка в IMDB: 5,5

Тотална вакханалия с участието на Оливер Мазучи, Фани Ардан, Джон Клийз, Мики Рурк. Общество на суетата се събира в хотел в Алпите да посрещне 2000 г.  Неизбежно, Y2K, проблемът с компютрите и 2000 г. присъства в разговорите. Филмът няма кой знае каква художествена стойност, но умелото и успешно вплитане на всички прищевки на парвенютата на новото време в лента от час и половина заслужава овации.

А финалът е отличен завършек на филма. 😁

• Харесвам 5
Публикувано:

И да внимавате с тоя Хамнет. Менте е!

Самото заглавие предупреждава. Напомня за маратонки Adibas или дънки Dolce & Banana.

Филмът е женска история, писана от жени, изиграна от жени и насочена единствено (!) към женска публика.

Темите са родилни мъки, вечно отсъстващ мъж, нездравословна среда, болести, епидемии, загуба на дете, всичкото - забъркано в цял казан със суеверия.

Дотук - нищо лошо, стига да го пуснеш на някой арт-фестивал и разпространиш с правилната анотация по специализирани арт-канали.

Ама, ако се целиш в по-широка публика и оскарки, какво правиш?

Нещо, което в света на интернета се нарича клик-бейт (примамка за кликване, в случая - за купуване на билет).

Вместо да положиш за отсъстващия мъж произволен моряк, си избираш знаменитост от епохата, която си си харесал. Ако е XVI век (по-късно медицината току виж се усъвършенствала), Уйлям Шекспир е първият, който идва наум. Вече е носил торби оскари на други филми. Шансовете ти са големи*.

Озовавайки се извън целевата група на тоя филм, доста се чудих дали изобщо има нещо което да отлича като да ми е харесало. Освен театъра Глобус като декор. Е, има! Кратките изяви на Емили Уотсън и Ноа Джуп. За домашно да ги откриете 😉

*Не съм обаче сигурен дали по текущите правила за допускане в надпреварата жълта жена режисьор (нищо лично към Клои Джао, чиито предишни филми ценя високо)  компенсира за отсъствието на черен актьор.

• Харесвам 3
Публикувано:

Buena Vista Social Club 

За първи път Евър, но пък два пъти в една седмица, за втория от касата ми подариха покана за двама, та заведох и млад украино-руснак от Тольяти. 

С Омара Портуондо и Е. Очоа се бях запознала, когато имаха концерти в НДК и много се изкефих и на двете прожекции.

Сега се каня на "Нюрнберг", "Франц" и МЕНАРските, ама с моите зобежки само до "Чужденецът" стигнах.

• Харесвам 2
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

По кината върви нов българско-азърбайджански игрален филм, в който забелязваме поне трима участници от отминали сезони на популярно реалити за Капки вода. 

3.0 Килограма щастие на Зорница София.

От филма научаваме, че сурогатното майчинство било забранено в България (А стига бе! Още малко ще се окаже, че и евтаназията е забранена)

Ако пък за сурогатна майка се хване майка ти, а зетят и тъстът се хванат за гушите чие е бебето, то получаваме остроумен (екстравагантен, Б. Борисов, 2026) сценарий. 

Допълнителни бонуси: 

- локации в рибарско селище край Бургас

- индийски танци на финала (спокойно! не е кой знае какъв спойлер)

Допълнителни минуси:

- сковано чувство за хумор у сценаристката (същата - режисьорка)

- нелеп вторичен финал (след индийските танци)

• Харесвам 4
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Ако видите заглавие на Малката Англия, ще се сетите ли веднага, че произведението е гръцко и, че се визира конкретен гръцки остров?

За гръците може и да си е даденост, че Малката Англия е Андрос, колкото за нас - че Малката Виена е Русе, но за чужденците без допълнителна информация може да се окаже объркващо. И да пропуснат нещо много хубаво, ако не са в настроение за нещо английско. 

Филма го издирих, веднага след като изгледах постановката на Диана Добрева в Народния театър. Впрочем оригиналното произведение е роман на Йоанна Каристиани от 1990-те. Оставам с впечатление, че и сценичната, и екранната драматизации са му еднакво верни. От една страна е любовната история и семейната драма на конкретните персонажи, въздигнага до антична трагедия заради неизказани емоции, съседски тайни, пресметливо сватосване, традиционни разбирания и очаквания за житейските роли и не малка доза стечение на обстоятелствата. От друга е портрет на една сплотена в георгафските предели на своя малък остров гръцка общност, от незапомнени поколения свързала битието си с морето. С конкретни за конкретния остров особености, определящи начина ѝ на живот през конкретния период - 1930-те и 1940-те. А именно, че морският профил на мъжете от Андрос - били те моряци, капитани и или собственици на кораби - са далечените плавания. Оттам и паралелите с Англия като бизнес и (предполагаем) начин на живот. Дотолкова, че географски имена като Буенос Айрес, Валпарайсо, Панама, Хонконг, Сурабая, Шанхай, Лоренсо Маркеш са познати даже и на козарчетата, а учителките редовно получават картички оттам от бившите си ученици. Мъжете постоянно отсъстват и за жените остават и копнежите, и отговорността да поддържат и практичната страна на живота, и духа на общността. Включително и в безспирния ред на панихидите за отнетите им от морето близки.

Малката ми магеланска радост е да разпозная поне една от локациите в моя собствен албум от Андрос през една друга епоха.

https://photos.app.goo.gl/hzmSX81X5nNLjFNE6

• Харесвам 6
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

First they killed my father, Първо убиха баща ми, лентата на Анджелина Джоли за Камбоджа, червените кхмери, идеологията. Брутална картина на идването на власт на може би най-жестокия режим на 20 век. Нашият гид в Сием Реап беше син на родители, убити от режима, и разказа (почти) от първо лице неща, които са извън човешкото възприятие. Филмът, макар и с хепиенд, колкото и условно да е това, е разтърсващ. 

• Харесвам 8
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Само аз ли гледам блокбъстери на IMAX в най-жежките месеци?

Като малък Одисеята - фантасмагория с измислени чудовища и сирени - ми беше много (ама - много!) по-скучна от Илиадата - хроника на истинска война с истински герои.  Одисей го възприемах повече като гръцкия Хитър Петър, нежели гръцкия Магелан. Живите сирени ми се струваха като остаряла алтернатива на високоговорителите, с които ни тренираха за ядрени заплахи. 
Затова и никога не я дочетох даже в сдъвканата версия от поредицата Библиотека за ученика. Откъде да съм знаел, че Калипсо е Чарлийз Терон под прикритие.

Сега наваксвам!  

• Харесвам 3
  • Смея се 2
Публикувано:

и ние снощи го наваксахме в IMAX-а, абсолютно референтен епос във всяко отношение! иначе всяка твоя дума в поста си я помислих и аз 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз го гледах още първата седмица в Imax. Лошото беше, че прочетох 3-4 отзива из Фейса на хора, чието мнение съм преценила, че мога да вземам под внимание, пък и режисьорът не е случаен, и отидох с торба очаквания за нещо извънредно нечувано и невиждано. 🙂

Те пък (изненада 🙂) не се оправдаха, но поне скучно не ми е било през целия филм, което вече е голям комплимент 🙂

Със сюжета съм запозната, чела съм книгата като част от задължителната литература, където е трябвало, пък и съм гледала минисериала на Кончаловски с  Арманд Асанте от миналия век, от който ми се създадоха и визуални спомени. 

Обаче пък хората, с които споделих гледането, нямаха ясна идея за какво става въпрос, и при тях се получиха по-различни възприятия, както установихме на разбора. 🙂

P. S. На мен пък "Илиада" ми беше хиперскучна, с някакви чичовци, обикалящи бегом около Троя, което си признах като причина за нежелание да задълбавам в творбата и се изрази в първата ми тройка (трябваше да е двойка) по литература в новата ми тогава гимназия при изпитване за щита на Ахил. 🙂 

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.