Прескочи до съдържание

Уикенд в Солун - 20.07. - 21.07.2013

goldeneyeful

Препоръчани мнения

Завърнах се щастлива от двудневното ни пребиваване в Гърция. За пореден път се убеждавам, че една държава се създава и гради от народа. Страхотна атмосфера - по нищо не личи да има криза в страната. Заведенията пълни, магазините пълни, скъпи коли фучат насам-натам, чисто и подредено. Изумена съм!

Няма да казвам каква лудница беше по пътищата -  и в БГ, и в гръцко. Трафик страхотен, но и няма как да е иначе и понеже е пикът на летните отпуски и почивки, и всичко живо се е юрнало да пътува. Мернах по пътя такива като нас, с които влязохме на гръцка територия и после обратно се засякохме по пътя за БГ. Границата минахме нормално, без спънки някакви. Влязохме в Солун и тръгнахме да търсим заведение за хранене. Имах късмет да попадна на точния човек - говорещ английски. Разбира се, уредих се с безплатно място, на което паркирах на крайбрежната улица на Солун. :biggrin: Кухнята на заведението беше първокласна, питиетата също! Обслужването на ниво! Хапнах много глезни от морски специалитети, гарнирани подобаващо с прекрасни салати от сладки, вкусни доматки и краставички,  маслинки, песто и босилек. Ммммммм! Дегустирахме и прясно изпечени брускетки с домашно приготвен хайвер и кисели краставички. Градът е много красив и харизматичен! Забравила бях стръмните и тесни улички, които в някаква част ми напомнят за любимата Италия, големите и широки булеварди с по пет ленти, но и базобразното каране на гърците. Красивата растителност, която краси града и мириса на слънце и морска вода. Живот ли е да го опишеш! Не ме бива много по писането и разказите, затова ще постна няколко фотоси:

post-286-0-75954400-1374479128_thumb.jpg

post-286-0-41473900-1374479195_thumb.jpg

post-286-0-02458200-1374479303_thumb.jpg

post-286-0-40271700-1374479360_thumb.jpg

post-286-0-45857200-1374479531_thumb.jpg

post-286-0-61266600-1374479622_thumb.jpg

Доволна съм много! Мисля следващия месец, когато ще бъдем на втория ръкав да посетя отново този чуден град.

Редактирано от goldeneyeful
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Единственият гръцки град, който лично аз възприемам добре е именно Солун, но там и хората са по-различни, така че явно грешката е вярна... ;)

Абсоюлтно! :)

Връзка към коментар

Единственият гръцки град, който лично аз възприемам добре е именно Солун, но там и хората са по-различни, така че явно грешката е вярна... ;)

Това ще го приема като шега или липса на достатъчно пътешественически опит в тази страна.

Гърция не свършва със Солун и Атина.

Връзка към коментар

Това ще го приема като шега или липса на достатъчно пътешественически опит в тази страна.

Гърция не свършва със Солун и Атина.

А, сигурно си права, аз говоря от личен опит, не претендирам за изчерпателност. Иначе, островите са друга история, която поне за мен няма нищо общо с гръцките градове, които визирам...

Редактирано от Duke
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

А, сигурно си права, аз говоря от личен опит, не претендирам за изчерпателност. Иначе, островите са друга история, която поне за мен няма нищо общо с гръцките градове, които визирам...

E, разбира се, сепарираме понятията. Островите е съвсем друга работа ...  ;)

Връзка към коментар

безобразното каране на гърците ... мириса на слънце и морска вода.

Ха, че какво му им на карането на гърците? От София до Перник е далеч по-екзотично, дори и сега, с магистрала "Люлин", за по-рано да не говорим. А на връщане към България в последните километри, където никога няма полиция, нашенците как карат?

Солун съм бил доста пъти и нито веднъж не съм усетил мирис на море, както е на други места. 

Архитектурно, Солун не е кой знае какъв град. Обаче пък има дух, и то невероятен. Жив, динамичен град!

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ха, че какво му им на карането на гърците? От София до Перник е далеч по-екзотично, дори и сега, с магистрала "Люлин", за по-рано да не говорим. А на връщане към България в последните километри, където никога няма полиция, нашенците как карат?

Солун съм бил доста пъти и нито веднъж не съм усетил мирис на море, както е на други места. 

Архитектурно, Солун не е кой знае какъв град. Обаче пък има дух, и то невероятен. Жив, динамичен град!

Явно от други обстоятелства нюхът ти се е притъпил. На мен ми мирише на море и то доста, витае в атмосферата. Колкото до карането - нашенците си карат както си знаят в гръцко. Аз на територията на Гърция бях изрядна, по отношение на ограниченията. От Сандански до София - час и двайсет минути, цифром и словом. Това е положението!

Връзка към коментар

Аз на територията на Гърция бях изрядна, по отношение на ограниченията. От Сандански до София - час и двайсет минути, цифром и словом. Това е положението!

И що така? Да ми падне някой такъв, освен дългите и фаровете за мъгла, и стоповете ще сложа отпред, да му вгорча живота  B)

Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Сандански - София - час и двайсет....

Просто ме пришпорваше времето, но и честно да си кажа (написала съм го и в профила си) - шофирането ми е СТРАСТ. Много голяма!

Връзка към коментар

Малко офф. Обикновено когато карам, винаги имам партия по пътя, т.е. някой се залепва за мен и така синхронно си откарваме от София до Сандански, например. Цитирам точно тази отсечка, тъй като много често ми се случва този тип синхронно каране, именно по нея. Явно начинът на каране и поведението ми на пътя с автомобил допадат на други шофьори.

ПС: Заро, това към теб.

Връзка към коментар

Солун е много приятен град (поне за мен, разбира се). Има достатъчно музеи, история, забавления, страхотни барове, морски гледки и евтини хотели (последните пъти съм ползвал Orestias Castorias)

Освен морската алея с барове и кафета, преди две седмици бях и в новия комплекс в бившите пристанищни складове. На 500м от централния площад, предлага страхотна атмосфера, изложбените площи, супер популярното в момента заведение KItchen Bar и всички заведения около площад Катоуни.

Ако говорим за морска храна в този регион, мой фаворит определено са заведенията на плажа в селцето Метони. Намира се на 30 мин. с кола от центъра на Солун в посока Атина. Там ходят всички от Солун, за да ядат страхотни и пресни морски дарове на ниски цени. Миди отворени сутринта, уникални октоподи и калмари, пресни дзадзики и гръцка салата с една дума - фантастично :) (едното от заведенията е с много любезни български собственици). Малко снимки за доказателство.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Освен това в Солун могат да се открият и много театри

Например съвсем близо до бялата кула е Василико - огромен, където например през октомври българският театър Иван Вазов гостува с постановка на Молиер

Както и прекрасна оперна, амфитеатрална сцена на открито, на има-няма 2000 години.

Изобщо под покривалото на провинциален град (имам предвид не столица), често могат да бъдат намерени много интересни неща от сферата на градския туризъм, по вкуса на всеки.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

E, хубава работа, освен с рибите и рибните деликатеси, сега и с театри и забележителности ме идразните. Ми, то си трябва една седмица за това, без деца и притурки. :biggrin: Ясно е, ще се ходи пак. Имали желаещи за останалите три места в колата? :biggrin:

Връзка към коментар

От днес и нов участък на магистрала имаш :)

Ихаааа, честито на всички! :) То не е важно придвижването дотам, по-важно е после, като ударим чертата на финала, на тръгване. Кой, какво и как е бил ...  :biggrin:

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.