Прескочи до съдържание

Пътуване с влак в Индия


Препоръчани мнения

Здравейте!

 

Имам нужда от помощ относно влаковете в Индия. 

 

С моя приятелка заминаваме за 2 седмици през ноември и не успявам да разбера има ли начин и смисъл да резервирам предварително билети за влаковете от сега или е напълно безсмислено и най-много да попадна в някаква листа на чакащите, при това с удържани за билети пари.

 

Най-достоверна и изчерпателна ми се видя информацията в този сайт, но доколко е актуална- не знам: 

http://www.seat61.com/India.htm

 

Може ли някой да ми каже как стоят нещата реално?

 

Идеята ни е да посетим за 2 седмици Delhi, Jaipur, Agra, Khajuraho,после се връщаме в  Delhi, от там малко на север до Haridwar за да видим Ганг, и отново Delhi, откъдето имаме полет за България. 

 

Четох, че билетите се изчерпвали седмици преди пътуването, но имало някаква квота за туристи, която давала възможност на чужденците да си закупят билети, дори и да няма места за индийци във влака. Дали ще можем да си закупим билети там на място, в деня на съответното пътуване или поне един ден по-рано и при това да е в нормална* класа? 

 

Благодаря ви предварително за информацията!

 

* под нормална класа разбирам нещо като нашите български вагони. Аз не се притеснявам да пътувам с влак из България, стига да не бързам за никъде и често ползвам услугите на БДЖ, така че съм донякъде "имунизирана"  ;)

 

Връзка към мнение

На нас една местна агенция ни беше купила предварително билети за влак и не знам до колко е проблематично купуването на билет в последния момент, но места в нашето купе имаше. Голям проблем е обаче, че влаковете закъсняват редовно с до 12 часа. Ако имаш места за конкретен влак, може да се окаже, че е по добре в деня да си вземеш места за предишен закъсняващ влак. Съветът ми е предварително да се въоражите с огромно търпение и очакване, че влаковете ще имат огромни закъснения. Това обаче е част от "чара" на Индия ;)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Има смисъл да се купят предварително билетите. За туристи местата са ограничени - има квота за всеки влак, но не е регламентирано колко са местата точно. На Seat 61 е добре описано всичко. Листата на чакащите се движи бързо, за нас не беше проблем да се придвижим до потвърден билет. 

 

За най-евтината класа има билети, но там и без това няма запазени места, а пейки и ако намериш за сядане - добре. Няма климатик но през ноември не е проблем. На кратко разстояние се издържа според мен, ако няма алтернатива, през нощта не бих пътувала така. 

 

Делхи - Агра  Агра - Jaipur препоръчвам Shatabdi express, по-точни са, защото са с предимство. Отделяйте един ден само за път, независимо какво е разстоянието, както е написал по-горе и Topfly в Индия планирането е трудно. Виж и пътеписа на Оги, също има много информация. 

Редактирано от Мрън
  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Някой има ли ауторизиран акаунт за индийските железници - irctc.co.in? Трябва ми, за да купя 4 билета за Януари.

Нужен е или валиден телефонен номер или да пратиш сканиран паспорт на емайл. Направих втората стъпка, но уви, не отговарят.

Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Здравей, Петко!

 

Така и не успях да резервирам билети за влака предварително, преди да стигнем в Индия.Процедурата с телефоните, пращане на данни и т.н. ми се стори ненадеждна и объркана.

 

Резервираха ни ги от една агенция, там на място, в Делхи. Бяхме малко притиснати от ситуацията със смяната на парите, така че решихме да вложим невалидните си банкноти от 500 и 1000 рупии по този начин, за да не губим време. 

Останах с впечатлението, че не е чак толкова трудно и на място да си резервираш билет, особено ако имаш няколко дни аванс. В някои от влаковете имаше дори и празни места и можехме да си изберем къде да седнем. 

Единственият влак, за който нямаше места, една седмица преди него, беше Каджурахо-Делхи (нощен), но от агенцията ни казаха че ще ни запазят по-късно така наречен "tatkal" билет и ни го пратиха в хотела (електронен билет, разпечатка формат А4), колкото и да не ми се вярваше че ще спазят обещанието си. 

 

Таткал билетите са някаква квота за "спешни пътувания"  и ги пускат 24 часа преди тръгването на съответния влак. По-скъпи са, но не чак толкова в сравнение с другите по-висок клас билети. 

 

Ако мога да помогна с друго ще се радвам :-)

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Някой има ли ауторизиран акаунт за индийските железници - irctc.co.in? Трябва ми, за да купя 4 билета за Януари.

Нужен е или валиден телефонен номер или да пратиш сканиран паспорт на емайл. Направих втората стъпка, но уви, не отговарят.

Съжалявам че чак сега го виждам. Имам и Оги го ползва успешно. Неудобното е че резервациите идваха в моята поща, просто решихме да не променяме юзернейма

Първо си направи резервация в Cleartrip-а, после същата в железниците и щом се активира, с нея ще заработи и резервационния сайт. Директно в железниците не става. Препоръчвам ти да купиш билети около 2 месеца предварително иначе по дългите дестинации ще си в .....та.

Някъде го бях описал най-подробно целият процес който отнема 3-4 дни - ако не ти се занимава пиши на лични.

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Благодаря за информацията. Става дума за този петък. Вече всичко е на уейтинг листа. Утре ще чакам 10:00часа да хвана местата, които пускат ден преди влаковете, да видим какво ще стане. 

Редактирано от petko
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.