Прескочи до съдържание

Предстоящи пътувания

Препоръчани мнения

Много често се случва магеланци да пътуват по един и същ маршрут с разлика от 1-2 дни, без да знаят това предварително,  да се гонят и разминават в програмите си, както беше през май в Норвегия, сега в Грузия, и вероятно така ще бъде през февруари, март и април в Тайланд и региона.

След приятните разговори и обсъждания на последната магеланска сбирка, една идея, която отдавна ми се върти в главата, намери подкрепа и искам да я предложа и на вас:

Полезно би било  предварително да споделяме плановете си в кратка форма в една рубрика „Предстоящи пътувания”. Така ще може да се синхронизират, при желание, пътуванията на различни магеланци. При пребиваване в едно и също населено място, дори и в различни хотели,  това е чудесна възможност да се ползват заедно екскурзии, гидове, общ транспорт – коли, лодки, с цел минимизиране на разходите.

Тук няма да има дискусия, а ще се дава линк към тема на конкретната дискусия. Така, при необходимост от информация, всеки ще може бързо да се ориентира, без да се налага да преглежда целия форум. Тези, които имат желание, ще се присъединят.  А тези, които имат полезна информация по програмата, ще могат да я споделят.

Предлагам за обсъждане следните точки, които да следваме:

1. Период на пътуване от… до…, включени държави и населени места. С това заглавие да се отделя тема за дискусия, към която да се дава линк.
  2. Маршрут или примерна програма по дати.
  3. Полети - авиокомпания, код на полета, сайт за закупуване, цена на билета към момента на покупката.
  4. Планирани населени места и подбор на хотели в тях.
  5. Вътрешен транспорт между населените места, цени и линкове.
  6. Планирани еднодневни екскурзии, информация за гидове, открити оферти  и цени за избраните дестинации.
  7. Желание  да се включат и други магеланци в групата – да или не.

Ако това предложение се приеме за рационално, може да опитаме да направим такава рубрика.  Очаквам мнения, допълнения, идеи.

Пример и линк:

1. Тайланд  и Сингапур -  03.02.2017 до 12.02.2017
  2. Банкок 3.02.2017-Сингапур 4,5,6.02.2017 –Пукет 7,8,9.02.2017-Банкок 10,11,12.02.2017
  3. Полети - авиокомпания, код на полета, сайт за закупуване, цена на билета към момента на покупката – Gulf Air през  flipo.de  за 245 eur  - Истанбул-Банкок-Франкфурт   - GF0046 - GF0150 – GF0151 –GF0017
  4. Планирани населени места и подбор на хотели в тях.

Сингапур –….

Пукет, Патонг – Hacienda Phuket  23$ за двойна стая, нощувкa със закуска

Банкок , Сиам – Patumwan House 47$ за двойна стая, нощувкa без закуска

5. Вътрешен транспорт между населените места, цени и линкове.

BKK –SIN    Jetstar Asia       3K514       65 eur

SIN-HKT     Tiger Airways    TR2158    46 eur

HKT –DMK  Thai Lion           SL761      33 eur

6.Планирани еднодневни екскурзии, информация за гидове, открити оферти  и цени за избраните дестинации.

Сингапур

По маршрута на Хоп он- хоп оф разглеждане на забележителностите до 19ч., след 19ч - светлинното шоу около Марина

Пукет

Еднодневна  до Пи-Пи -  1500 THB

Еднодневна  до Джеймс Бонд -  1600 THB

Зоопарк  с програми с животни – 700 THB

Сафари -– 800 THB

Тигри - 900– 3700 THB

Спектакъл „Сиам Нирамит” 1150-1400 THB, с вечеря – 1400-1600 THB

Кабаре „Афродита” -700 THB

Цените на спектаклите и други атракции в Банкок са подобни.

7.Желание  да се включат и други магеланци в групата  –   да.

Редактирано от Dani Magelan
  • Харесвам 17
Връзка към коментар

Супер е идеята! Крайната цел, до колкото разбирам,  е да не ходим на някоя място, без да знаем, че може да има и други от нас, чиято компания може и да ни е приятна?

Може би информацията за цените на полетите и хотелите е излишна, то ще е малко свършен факт по време на писането.

Освен това ще има нужда от човек, който да организира информацията, най-вече кога се пускат тези планове. Например ти сега мислиш 3 месеца напред, някой след това ще пусне за следващата седмица, някой за след половин година...ако темата набъбне ще е невъзможно да проследиш кой, кога, къде отива. Ще е необходимо някой да държи постоянно данните актуални, евентуално в първото мнение постоянно да се нанасят хронологично връзки към описанията на плановете на всички. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Идеята ми не е чак толкова грандиозна. Нямах предвид да се актуализира информацията тук. Така както през няколко дни проследявам написаното в интересните за мен теми и съм в течение на написаното, така всеки интересуващ се ще може да проследява оповестените програми на магеланци. А динамиката в информацията за пътуването ще се вижда в дискусията, към която ще води линк.

Връзка към коментар

Идеята ми не е чак толкова грандиозна. Нямах предвид да се актуализира информацията тук. Така както през няколко дни проследявам написаното в интересните за мен теми и съм в течение на написаното, така всеки интересуващ се ще може да проследява оповестените програми на магеланци. А динамиката в информацията за пътуването ще се вижда в дискусията, към която ще води линк.

Това с допълнителната тема не мисля, че може да стане. Не всеки пуска тема за всяко пътуване, или иска да пуска, но не пречи да си обяви плановете.

А без актуализация не виждам как ще стане, представи си, ако темата е 300 отговора, трябва на всяко пътуване да преглеждаш дали няма някой на твоите дати, с всяко следващо пътуване нещата ще стават по-зле. Ако във първото мнение на темата са написани всички пътувания хронологично, много по-лесно може да намериш дали има съвпадащи с теб. 

Връзка към коментар

Принципно на мен идеята ми харасва, защото от една страна човек може да почерпи полезна информация, без да се налага да открива всеки път по трудния начин "топлата вода", а от друга винаги е приятно на място, в чужда държава да се срещнеш и/или помогнеш или ти помогнат съмишленици.

Но честно казано, ми идва малко сложно. По две основни причини:

1. Дани е написала конкретна информация за предстоящото си пътуване в Тайланд. Да кажем, че в следващите дни с подобна подробна информация й отговорят 20-на души /бройката е без значение, просто за илюстрация/. Междувременно друг магеланец пусне в темата подробности около неговото пътуване в Грузия /например/, на която също отговорят 20 човека. След това трети с пътуване в Португалия и т.н.

Много пътувания, много отзиви, една тема "Предстоящи пътувания".

И ако някой иска да получи конкретна информация след няколко месеца или година, с темповете, с които вероятно ще нараства темата, дали ще му бъде лесно да се инфомира?

Не е ли по-добре темата да бъде "Предстоящи пътувания в ..."?

Май трябва да се извиня, когато се върнах да прочета още веднъж предложението на Дани, то се оказа точно такова. :) 

2. Както вече писах, аз бих се радвала да споделя информация за бъдещо пътуване или да получа такава. Както и да се срещна с магеланци в чужбина за общо мероприятие.

Но проблемът ми е, че горепосочената информация мога да предоставям на принципа "на час по лъжичка". И то не защото нямам желание да го правя. Просто така организирам пътуванията си. Купувам самолетни билети /обикновено около 6 месеца преди това/, чета няколко дни ентусиазирано за дестинацията и спирам. После /около 3 месеца преди пътуването/ наемам хотел/и или апартамент/и /преимуществено/. И отново се отдавам на работните си ангажименти. И едва последните две седмици преди пътуването правя конкретната програма и евентуално резервации за някои обекти.

Вероятно това се дължи на факта, че говоря за пътувания в Европа.

Но съм сигурна, че има по-организирани магеланци от мен, пък и информацията ще бъде полезна, така че намирам идеята за отлична.

Връзка към коментар

Иначе клюкарска и разговорна тема имахме преди, кажи речи, от както го има форума, ама като се появи "В момента съм..." нещо позатихна :)

http://magelanci.com/topic/73-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B5%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5/page-1

Връзка към коментар

Благодаря за мненията! И Георги и pamela  имате право.  За това отворих темата за обсъждане. В никакъв случай не бива да се получава разклоняване във вид на дървовиден граф. Ние и така правим отделна тема и дискусия за повечето пътувания. Тук просто трябва да се дава кратка информация за тях  и да е написано виж дискусията ...цък.

Връзка към коментар

На мен тази идея много ми допада. За нещо подобно аз също съм си мислила. Според мен обаче информацията трябва да бъде доста опростена. Темата я виждам нещо като темата със записването за знамето. Който иска си пише датите на пътуването, дестинацията и по желание маршрута. В първото мнение информацията се подрежда по дати, като се записва и дестинацията. Така всеки може да провери за неговите дати и дестинация дали има и други пътуващи  и да обмени идеи с останалите в друга тема.

• Харесвам 13
Връзка към коментар

mililia,

В общи линии и моята идея беше такава. Повечето конкретика дойде с идеята да се канят съмишленици да се включат в отделните дневни екскурзии, а за това се иска да ориентираш хората в плановете си.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Между другото, към форума има календарно приложение. Ето го приложението, пробвай горе вдясно бутона "Добави събитие", има поленца за начална дата, крайна дата, описание и т.н. http://magelanci.com/calendar

Мислех то да се използва точно с тази цел, но ще трябва да се почака до нова година. Просто е необходимо време за да се направи като хората. До тогава не пречи да си има тема, в която всеки да си обяви пътуванията. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Харесва ми идеята на Георги. Дано не се приеме от хората за сложна и отнемаща време и да се отхвърли. Търсим прост и ефективен вариант, защото времето на всички ни е ценно.

Връзка към коментар

Харесва ми идеята на Георги. Дано не се приеме от хората за сложна и отнемаща време и да се отхвърли. Търсим прост и ефективен вариант, защото времето на всички ни е ценно.

То ще е направено достатъчно атрактивно... ще има информация на заглавната страница, може би ще показва някъде текущите пътувания. Точно за това трябва време, иначе е най-лесно да кажа - ей го календара, попълвайте :)

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Полезна ще бъде темата, но по-скоро го виждам и аз като календар. Даже тръгнах да правя регистрация на форума в google calendar. Там има възможност за споделяне на личния календар с други хора.

По-оригинално е обаче да си имаме своя платформа. И е важно да бъде възможно най-олекотена.

Ето например в момента ми предстои пътуване до Валенсия, но през "онова" летище. :) Използвам повода отново да поканя магеланци, които ще са там на моите дати, да споделим превоз и емоции. Задните седалки (а може и да хвърляме чоп!) на Ford Ka-то, което ще ни чака на летище Castellon, няма да са свободни още дълго. ;-) виж линка по-долу

post-735-0-71829300-1476553027_thumb.jpg

Последно повик-ва-неее! :)

Редактирано от rik4o
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

И аз да се включа отново. Идеята определено е много добра. Как точно ще се направи, че да е най-полезна за всички, Георги ще каже.

Предимствата са не само във възможността да се споделят общи емоции и разходи, но и на конкретна информация при организиране на пътуване. Например искам да отида до Тайланд и търся самолетни билети. Виждам, че някой е купил през април такива за 300 евро, а друг през септември - за 500 /цифрите са само за пример/. За мен това ще е полезна информация към каква цена бих могла да се стремя, дори ориентировъчно, и няма да има нужда да пускам отделна тема с този въпрос.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

И аз да се включа отново. Идеята определено е много добра. Как точно ще се направи, че да е най-полезна за всички, Георги ще каже.

Предимствата са не само във възможността да се споделят общи емоции и разходи, но и на конкретна информация при организиране на пътуване. Например искам да отида до Тайланд и търся самолетни билети. Виждам, че някой е купил през април такива за 300 евро, а друг през септември - за 500 /цифрите са само за пример/. За мен това ще е полезна информация към каква цена бих могла да се стремя, дори ориентировъчно, и няма да има нужда да пускам отделна тема с този въпрос.

Конкретно за цените и преди сме го мислили, но нещата са адски динамични. Преди години някой е летял евтино до някъде, и ако чакаш да повториш неговата цена ще си останеш с чакане :) В друг случай, може да се излъжеш, че дадена цена е ОК, а да се окаже висока. 

Веднага давам пример с навлизането на Ryanair в София, директно се забеляза понижаване на цените, особено по дублираните им дестинации. Ако се водиш по това, което е било миналата година и купиш на подобна цена най-вероятно няма да е оптимално. Страхувам се, че информация за цени повече ще попречи, от колкото да помогне. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Конкретно за цените и преди сме го мислили, но нещата са адски динамични. Преди години някой е летял евтино до някъде, и ако чакаш да повториш неговата цена ще си останеш с чакане :) В друг случай, може да се излъжеш, че дадена цена е ОК, а да се окаже висока. 

Веднага давам пример с навлизането на Ryanair в София, директно се забеляза понижаване на цените, особено по дублираните им дестинации. Ако се водиш по това, което е било миналата година и купиш на подобна цена най-вероятно няма да е оптимално. Страхувам се, че информация за цени повече ще попречи, от колкото да помогне. 

Принципно съм съгласна. Цените на самолетните билети са динимични и не винаги нещата са съпоставими. Само че фактор като Ryanair и мощното му навлизане в България не е толкова често срещан. Така че вероятно ще има и стабилизиране. Тоест една допълнителна информация за цената на вече закупени от друг магеланец билети е добре дошла.

Отделно са и данните от кои авиокомпании или сайтове са купени билетите, които са също важни, особено при по-редките дестинации.

Връзка към коментар

Принципно съм съгласна. Цените на самолетните билети са динимични и не винаги нещата са съпоставими. Само че фактор като Ryanair и мощното му навлизане в България не е толкова често срещан. Така че вероятно ще има и стабилизиране. Тоест една допълнителна информация за цената на вече закупени от друг магеланец билети е добре дошла.

Отделно са и данните от кои авиокомпании или сайтове са купени билетите, които са също важни, особено при по-редките дестинации.

Абе сигурно няма да попречи, но колко ще помогне. Доста са динамични нещата, преди две години се ходеше до Бразилия за по 200-300 евро, май от една година не са се мяркали подобни оферти и това няма общо с Ryanair. Не съм сигурен дали усилията да създадем такава база данни си заслужават, с оглед на това, че информацията е частично неактуална, в момента, в който е пусната. Ако добавим и сезоните, съвсем става тегаво - билет през зимата е коренно различен спрямо билет през лятото. Със сайтовете е още по-сложно и объркано, то и за това няма един препоръчан сайт, а зайците изскачат все от различни шапки :)

Може да отворим нова тема да понахвърляме някакви ориентировъчни груби представи, за къде колко се плаща. Пък, който търси конкретен билет, винаги може да пита в нова тема, защото по този начин ще си получи състоянието на живо. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Мисля, че идеята се избистри. Благодаря на всички, включили си в дискусията!

Доказа се, че когато имаш една идея и я споделиш, и всеки прочел я сподели и своята, ставаш по-богат с всички тези идеи. Благодаря на Георги, че се зае с реализацията!

Редактирано от Dani Magelan
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Подкрепям идеята! :)

Аз неотдавна мислех нещо подобно, но само за полетите и много опростено: начална точка, крайна точка, евентуално летище с престой, код на полета, всичко това в табличен вид и оттам нататък всеки да си изкопава информация, ако му е нужна.

Сега, ако доразвием идеята според виждането на Дани и ако се придържаме към инженерните критерии на Рейни (и моите) за максимално опростена, изчистена и лесна за смилане и за сортиране информация, бих добавил към всяка дата: държава, населено място, район или квартал на пребиваване или даже хотел/адрес. Това също се поддава на оформяне в табличен вид.

Но да изчакаме да тръгне новата машина на форума, възлагам големи надежди на вградена календарна функция - и за това, дето го обсъждаме тук, и за организирането на сбирките също... :)

P.S. За намиране на най-доброто време за купуване на билети не мисля, че подобно начинание би ни свършило работа. Онова е съвсем друга опера, чиста статистика, едва ли не, а статистиката се храни с данни. Много данни. Ние нямаме толкова много, ако не броим маймунките на Биг Мак от миналото :)

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.