Прескочи до съдържание

Болоня за 3 дни


Teda

Препоръчани мнения

Здравейте,

 

Следващата седмица имаме запазени билети до Болоня. Полета пристига около 20:00 в сряда, а полета за България е в неделя от 08:00. Много се колебаем как да планираме пътуването. Дали да останем в Болоня през цялото време или да ги съчетаем с Флоренция или някое съседно градче? Знаем, че в Болоня 3 пълни дни са доста време и не сме сигурно как ще ги запълним. Отделно пък Флоренция е уникално място и ми се искаше да направим отделна екскурзия само за нея. Как бихте ме посъветвали да уплатним пътуването ? Да съчетаем Болоня с някое друго съседно градче ? Има ли смисъл приерно единия от дни да станем рано и да си хванем влака за Флоренция и да се приберем късно вечерта в Болоня ? Малко би ме притеснявало това късно пътуване в този случай.

 

Благодаря предварително!

Връзка към коментар

Здравей,

Според мен лично 3 дни за Болоня са прекалено много. Всеки голям град в Италия е наричан по някакъв начин. Рим – вечният; Флоренция – La bella (хубавата), а Болоня – la dotta, la grassa, la rossa (учената, мазната, червената). Това накратко може да те ориентира какво можеш да правиш в Болоня и съответно колко време да й отделите. La dotta (учена) италианците наричат Болоня заради Болонския университет, който се смята за най-стария съществуващ университет в Европа. И заради него Болоня привлича студенти от цял свят (даже и аз съм учила в този университет), но сам по себе си не е особена атракция и от “la dotta” за туристите като цяло не остава много.

La grassa градът е наричан заради храната си – в никакъв случай не е мазна всъщност. Но паста болонезе си е класика и къде другаде, ако не там да похапнете точно болонезе, ако не в Болоня!  Целият район Емилия-Романя е много благодатен на тема кулинария. Няма да изброявам всичко местно, което можете да опитате, че не съм закусила и устата ми се пълни:) В този смисъл, ако искате да му отпуснете края и да заложите на храна и вино – можете и 3-те дни там да ги прекарате… :)

La rossa Болония е наричана за архитектурата си, ще видиш как всичко е „червено“. Червена е още защото е столицата на региона Емилия-Романя, а там се произвеждат „червените“ коли – Ferrari, Lamborghini… (тук мъжете да помагат още с другите известни италиански марки, които имат заводи наблизо). И в този смисъл от Болоня ви остава и малко архитектура да видите :)

В зависимост от интересите ви – храна, вино, архитектура – можете сами да определите 3 дни дали ще има с какво да запълните в Болоня. За мен един пълен ден за Болоня е напълно достатъчен и ако съм на ваше място със сигурност бих отишла поне до Флоренция. :)

  • Харесвам 10
Връзка към коментар

Ако не сте били във Флоренция - отидете. Разходете се из града. Дори да не влизате в музеи и галерии, града ще ви донесе истинска естетична наслада.

Други варианти за по един ден с база Болоня са: Венеция, Ферара и Модена, Равена, Сан Марино. 

Където и да решите, все ще е хубаво. Болоня е "гара- разпределителна" - връзките са лесни. Купувайте за регионалните влакове - по- евтини са, въпреки, че са малко по- бавни. В рамките на час ще стигате до изброените градове.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Флоренция се съчетава по-добре с полетите до Пиза.

 

Добра комбинация е по един ден в Болоня, Равена и Ферара. Или Болоня, Равена и Парма.

 

Пътеводител за региона.

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Подкрепям мнението на Цвете , Флоренция е уникална дори за ден, без музеи и галерии, достатъчно е да се разходите: Дуомото, Вратите на Рая, може да влезете в Капела Медичи - не е голяма и лесно се обикаля, а има какво да се види, Площад Синьория, копието на Давид и Лоджия деи Ланци, Понте векио, а на пешеходно разстояние е и Санта Кроче. Съгласна съм и с останалите предложени варианти - въпрос на ваше желание и предпочитание е кое ще изберете, няма да сбъркате каквото и решение да вземете - Италия е божествена във всеки видян град и във всеки изживян миг...

Редактирано от obsession
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

La rossa Болоня е наричана за архитектурата си, ще видиш как всичко е „червено“. Червена е още защото е столицата на региона Емилия-Романя, а там се произвеждат „червените“ коли – Ferrari, Lamborghini… (тук мъжете да помагат още с другите известни италиански марки, които имат заводи наблизо). И в този смисъл от Болоня ви остава и малко архитектура да видите :)

 

На Болоня всичко и е червено - и архитектурата, и местният отбор, и политическата насоченост.

Обаче колите не са червени. И ако за Ферари това е класически цвят, за Ламборгини не е.

 

Престоят позволява почти три пълни дни във Флоренция, което не е никак малко.

Първа вечер в Болоня, после на другия ден до Флоренция за две нощувки и връщане в Болоня последния ден.

От друга страна, само за минете през Болоня на път за летището не е правилно.

В противен случай - наоколо са Парма, Ферара, Равена, Модена (но ако не се отдели време на музея на Енцо ферари и/или на Павароти, според интересите, цял ден е много).

В непосредствена близост до Болоня се намират и музеят на Феручо Ламборгини, на Ламборгини както и музеят Умберто Панини на Мазерати. В последния има и сирена, не са само коли.

 

Лично на мен Болоня ми хареса, приятен, жив и младежки град, малко встрани от утвърдените дестинации. А посещението на анатомичната зала с масата за дисекции в старата сграда на университета е задължително.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Според мен няма еднозначен отговор на въпроса ти дали да прекарате 3 пълни дни в Болоня или да съчетаете престоя там с посещение на околните градчета. Всичко зависи от предпочитанията ти и начина как искаш да прекараш времето - по-лежерно или по-натоварено.

Аз харесвам Болоня /впрочем както всеки италиански град, който съм виждала/, но не смятам, че си заслужава да останеш три пълни дни само в него.

Ако възприемеш идеята, че ще пътувате в околността, вариантите пак са доста. Ние бяхме в Болоня 7 дни и почти всеки ден хващахме влака и заминавахме нанякъде.

Според мен първият ти избор би могъл да бъде Флоренция. Тя е толкова прекрасна, с една такава привличаща ренесансова атмосфера, че не трябва да бъде рекламирана изобщо. Само споменаването на името й навява желание градът да бъде посетен. Но лично аз бих оставила Флоренция в отделно пътуване, съчетано с останалите градове на Тоскана. Но ако нямаш намерение или възможност за следваща екскурзия до Италия скоро, не пропускай този град сега, макар и за ден. 

Следващ избор би могъл да бъде Венеция. Напълно постижимо е за ден да разгледате града /без островите Мурано и Бурано/ с ранно тръгване от Болоня и късно прибиране. Влакове има на всеки час. За мен Венеция винаги е била особена тръпка - канали, вода, романтика, гондоли.

Друг град, който бих препоръчала, е Равена. Уникални мозайки, наистина уникални, много добре разположени обекти с тях, които можеш спокойно да обиколиш за няколко часа, приятно, зелено градче, където, между другото, се намира и гробът на Данте. 

Ако искаш да видиш още една държава /макар и град-държава/, пътят ти е към Римини и оттам - Сан Марино. Отново постижимо в рамките на един ден с влак и автобус. Съчетанието е също интересно - планинският Сан Марино, предоставящ при добро време видимост надалеч, и морският Римини със златисти песъчинки и прекрасни миди. Е, това е за лятото, но в Римини има и исторически забележителности, които трябва да се видят. 

Виждам, че по-горе са ти препоръчали Парма. Ние не го посетихме, защото от това, което прочетох в интернет, и това, което каза хазяинът на апартамента, който бяхме наели, по-скоро той е индустриален град, в който можеш да хапнеш вероятно някакви традиционни неща, но не и да почувстваш атмосферата на Италия в пълна степен. Но както казах, нямам лични впечатления от него и може да греша.

Но каквото и да решиш относно прекарването ви, горещо препоръчвам да не пропускате Ферара. Уникално малко градче на около 15 мин. с влак от Болоня, което може да се вмъкне в другата ви програма.

Приятно прекарване!

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Хубаво мнение, но за Парма не съм съгласен, че има нещо индустриално в историческия център. Бих казал, че е един много рафиниран град със страхотна кухня. Писал съм за Парма.

 

Виждам, че по-горе са ти препоръчали Парма. Ние не го посетихме, защото от това, което прочетох в интернет, и това, което каза хазяинът на апартамента, който бяхме наели, по-скоро той е индустриален град.
Редактирано от Spqr
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Здравей! Ние бяхме за 4-5 дена в региона Емилия-Романа. За Болоня отделихме 1,5 дена, което е напълно достатъчно. След това отидохме до Модена, където прекарахме Нова година с италиански концерт, беше супер. В Модена има красива катедрала, за разглеждане стига спокойно половин ден. Направихме и дневна разходка до Парма, която също си заслужава за половин ден.

Иначе за пълна седмица летяхме до Пиза, после Ла Специя, Леричи,Чинкуе Тере, Флоренция за два дена и после ден в Римини и накрая разходка в Сан Марино.

Лично във Флоренция и другите морски градчета бих отишъл през лятото. За Флоренция трябват минимум 1,5-2 дена.

Другите са дали хубава информация, така че следвайте приритетите си и разглеждайте с удоволствие. :) Италия няма да избяга, сега е една много достъпна дестинация от България ;)

 

Ciao!

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Хубаво мнение, но за Парма не съм съгласен, че има нещо индустриално в историческия център. Бих казал, че е един много рафиниран град със страхотна кухня. Писал съм за Парма.

Аз обожавам Италия и всичко в нея ми харесва. Писах това, което научих за Парма, с уговорката, че нямам личен опит, единствено поради факта, че Теда ще бъде в Болоня само три дни и по тази причина ще трябва да избира само част от прекрасните възможности, които ще има. Затова трябва да степенува приоритетите си.

Връзка към коментар

Здравейте,

 

Благодаря за обективните мнения. Случайно в другата тема излезе интересно мнение за следната програма - 

 

Сряда - Пристигане късно вечерта в Болоня и спане там. Някъде на път за хотела ще спрем да хапнем или на крак или в някоя остерия. 

 

( интересно тук дали не може да се направи директно нощувка във Флоренция ?) Полета каца в 20:00 в Болоня и дали е разумно да се пристигне към 21:30-22:00 във Флоренция ?

 

Четвъртък -  към Флоренция и нощувка

Петък - Пак Флоренция нощувка

Събота - сутринта обратно към Болоня, разглеждане, спане

Неделя - полет към София рано сутринта.

 

 

 

Някой спомена точно за това, че Флоренция в хубаво да се посети в малко по-приятно време. Това е и едно от нещата което ме притесняват. Все пак ще е края на Октомври и ако е някакво лоши време хич няма да се усети от духа на Флоренция.

 

Другия вариант е да обиколим до Модена (каране на Ферари) и Равена.

 

Още го мислим. Може ли някой да ми препоръча читав и удобен хотел в Болоня ? Хотелите в центъра на Болоня изглеждат доста неоправадно скъпи за това което предлагат... Харесал съм няколко, но всичките са доста далече от центъра и нз как ще го бъде с транспорта. 

 

 

Връзка към коментар

Аз не бих пътувала първата вечер за Флоренция. Не знам с коя авиокомпания ще пътувате, ние бяхме с Wizz и полетът им закъсня още от София с малко повече от час. Може при вас да не се получи, но кой знае. Така че кацнахме в Болоня около 21 ч., докато излезем от летището мина още половин час. Горе-долу толкова е и с такси до града, респ. гарата, откъдето можете да пътувате до Флоренция. Доколкото видях в сайта на Trenitalia за произволно избрана дата, последният влак е в 21,25 ч. /ако греша, моля по-знаещите да ме поправят/.

Много по-спокойно ще бъде първата ви нощувка да е в Болоня. Не мога да препоръчам хотел там, защото бяхме в апартамент под наем.

При предишния пост забравих да кажа, че Болоня е особено интересна в събота и неделя, когато централната улица става пешеходна зона.

Що се отнася до Флоренция, първия път, когато я посетих, беше през ноември и се влюбих в нея. Разбира се, добре е времето е да е хубаво, но никога не може да се планира това. А от друга страна положителното е, че няма да има тълпи от туристи по това време.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Здравейте,

 

Благодаря за обективните мнения. Случайно в другата тема излезе интересно мнение за следната програма - 

 

Сряда - Пристигане късно вечерта в Болоня и спане там. Някъде на път за хотела ще спрем да хапнем или на крак или в някоя остерия. 

 

( интересно тук дали не може да се направи директно нощувка във Флоренция ?) Полета каца в 20:00 в Болоня и дали е разумно да се пристигне към 21:30-22:00 във Флоренция ?

 

Четвъртък -  към Флоренция и нощувка

Петък - Пак Флоренция нощувка

Събота - сутринта обратно към Болоня, разглеждане, спане

Неделя - полет към София рано сутринта.

 

Някой спомена точно за това, че Флоренция в хубаво да се посети в малко по-приятно време. Това е и едно от нещата което ме притесняват. Все пак ще е края на Октомври и ако е някакво лоши време хич няма да се усети от духа на Флоренция.

...

Възможно е да го направите, но нощувките ще е добра да са в хотел и денонощна рецепция.

Вариант, освен с влак, е с автобус от летището в Болоня директно до Флоренция.

 

И аз като pamela, когато за пръв път отидох във Флоренция преди години беше доста неприятно времето. Дъжд, вятър, студено... Обаче - Флоренция точно в това време я почувствах!  Имаше нещо мистично! Уличките вечер бяха почти пусти. Направо се пренасях в 15-ти век.

Отделно от това, почти нямаше тълпите от туристи, които през лятото са направо грандиозни!

 

Да разведря малко мъглата, като кажа, че преди две години бях отново там в края на октомври и времето беше невероятно!

Слънчево и много приятно. Температура около 20-25 градуса. :)

 

Разбира се, никой не може да гарантира какво ще е времето, но всеки сезон си има неговата красота - казвам го, като била там през всички сезони и видяла всякакво време там, само без сняг.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Благодаря на всички.

 

Финален вариант, решено и обсъдено.

 

Сряда - Пристигане късно вечерта в Болоня и спане там. 

Четвъртък -  към Флоренция и нощувка

Петък - Пак Флоренция нощувка

Събота - сутринта обратно към Болоня, разглеждане, спане

Неделя - полет към София рано сутринта.

 

Сега остава да намеря и хотели :)

За първата вечер в Болоня смятам да букна някъде около гарата, където да ми е по-удобно на другата сутрин директно да замина за Флоренция. Във Флоренция мисля, че ми е все тая къде ще е. И последната вечер в Болоня смятам да е някъде в близост до летището за да мога на другия ден да спестя от пътуване. Така и така полета е рано...

 

PS. Много ще съм благодарна ако някой може да ми нахвърля забележителности, които бих могла да разгледам за 1 ден в Болоня и за 2 дни във Флоренция. 

Обикновено като планираме пътуване винаги влизам да чета с дни наред кое, как, защо и т.н., но тези дни съм адски притисната от различни сроково и почти нямам време да седна да разглеждам забележителности :(

 

Благодаря предварително!

Редактирано от Teda
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Някъде по-горе ги бях нахвърляла . Два дни във Флоренция - Църквата Санта Кроче, където са погребани над 300 известни италианци, сред които Микеланджело, Галилео, Макиавели и др. и може да се насладите на изключителни фрески и скулптури, Площад Синьория и Palazzo Vecchio с Лоджия деи Ланци и копиета на Давид, Площада на Републиката, Дуомото Санта Мария дел Фиоре с Баптистерия и Вратите на Рая, базилика Сан Лоренцо, Капела Медичи, Уфици - ако имате поне 3-4 часа най-малко на разположение, Понте векио, Двореца Пити (ние го видяхме само отвън) и Пиацале Микеланджело по залез слънце с гледката над цяла Флоренция - напълно постижимо и лично изпробвано!  ;)  :)

Връзка към коментар

Моите 5 стотинки смут по темата:

В този случай аз бих отпрашил за Римини и Сан Марино. Общо взето са по-удобни и достъпни откъм Болоня. А Флоренция си я има и през Пиза. Маса народ летя и ще лети до Пиза за по 1-2 евро. Оттам автобуса и за по 5 евро на калпак сте си във Флоренция. 

И Равена ви е по път, макар че за Равена 4-5 часа са достатъчни 

 

Във Флоренция според мен, винаги има какво да се прави, даже и без план. Другата седмица решихме да забегнем с моето момиче, май ще ни е за четвърти път, просто така.

Редактирано от Georgi_G
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.