Прескочи до съдържание

Твърда вода Белгия

boiski

Препоръчани мнения

Привет, тъпия ми въпрос е следния: срещам проблем с твърда вода в Белгия - "котлен камък" колкото искаш по всякакви домакински уреди. Пробвах няколко вида минерални води и всичките се разграждат на градивните се частици, което е малко гнусно когато си направиш чай и той целия е помътнял или с каймак от не знам си какво. Пък не знам и до колко е здравословно. Същото важи и за чешмяната тук. Някой има ли идея дали мога да открия вода, която не създава този ефект? Под какво заглавие трябва да се подвизава? Софийската чешмяна вода все повече ми липсва. :)

Редактирано от boiski
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

При нас в Лондон водата също е много варовита. Ползваме кана за филтриране на вода ( нашата е BRITA, но има и много други марки) и с филтрираната вода в нея готвим, правим чай и тн. Чувствително по-малко се отлага в уредите (в електрическата кана за чай например) и вкусът е една идея по-добър.

Редактирано от water
Връзка към коментар

Можеш да пиеш вода от пералнята. Някои нови модели разполагат с вграден омекотител за вода, така че... ;)

А има и специални битови решения - като започнеш от цели инсталации, минеш през кани и стигнеш до прахове, които се забъркват във водата. Не мога да ти препоръчам нито едно от предложенията, защото нямам нито наблюдения, нито отзиви за кое да е от тях.

https://www.google.bg/search?q=омекотител+вода&client=opera&hs=2Zh&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjtj-jlscvQAhUhOJoKHeSAApcQ_AUICCgB&biw=1640&bih=924#imgrc=_

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Здравей,

аз се занимавам с обработка на вода и мога да ти кажа моето мнение.

Единствения качествен начин за омекотяване на твърда вода е да се инсталира омекотителна система.Всякакви други магнити, филтри и пр. са само реклама и нищо друго.

За да се инсталира такава система обаче трябва да имаш място където да се постави( инсталира се на входа на тръбопровода), мръсен канал( тук се изхвърля солената вода при регенерация) и разбира се парични средства :).

За повече информация може да ми пишеш на лични.

П.С. Кана Брита не премахват котлен камък, а само миризма и твърди частици. Филтъра в нея е само активен въглен.

Редактирано от mitaka
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

В Германия имах същия проблем. Пробвах с кани, таблетки и сие и в крайна сметка минах на минерална вода, тъй като варовитата вода ми се отразяваше зле и на косата, се стигна дотам косата да си мия с минерална вода (знам смешно е) - това е единственото, което няма да ми липсва от Берлин !

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Както е писал и mitaka, вариантът е да се инсталира пречиствателна система... Потърси в Google за "обратна осмоза". Цената на подобна система в България е от 350-400 лева нагоре.

Редактирано от Mary
Дублиране
Връзка към коментар

Здравей,

аз се занимавам с обработка на вода и мога да ти кажа моето мнение.

Единствения качествен начин за омекотяване на твърда вода е да се инсталира омекотителна система.Всякакви други магнити, филтри и пр. са само реклама и нищо друго.

За да се инсталира такава система обаче трябва да имаш място където да се постави( инсталира се на входа на тръбопровода), мръсен канал( тук се изхвърля солената вода при регенерация) и разбира се парични средства :).

За повече информация може да ми пишеш на лични.

П.С. Кана Брита не премахват котлен камък, а само миризма и твърди частици. Филтъра в нея е само активен въглен.

Да си призная, аз не знам какво *точно* представлява котления камък. Мислех, че означава наслояванията от варовик, но ако обясниш по-подробно, ще съм благодарна. Иначе филтрите на Брита не казвам, че са супер, а просто, че водата след преминаване има по-добър вкус и по уредите остават по-малко... ъммм... неща.

Връзка към коментар

Ако човекът не е в собствено жилище, това е скъпа инвестиция. :blush:

Системата за обратна осмоза се среща в различни форми - както като диспенсър за вода, с маркуч от входящата вода, преминаваща през система от 3-4 филтъра, казан за филтрирана вода и после остатъка - към отходния канал: пример, така и като няколко филтъра, които се монтират под мивката на входа преди смесителната батерия: пример2 и винаги могат да се преместят.

Да си призная, аз не знам какво *точно* представлява котления камък. Мислех, че означава наслояванията от варовик, но ако обясниш по-подробно, ще съм благодарна. 

Точно това представлява котленият камък - отлаганията от варовика, съдържащ се в състава на водата. Ето го нагледно:

kak-da-izchistim-kotleniq-kamuk-bez-prep

Редактирано от chandni
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Да си призная, аз не знам какво *точно* представлява котления камък. Мислех, че означава наслояванията от варовик, но ако обясниш по-подробно, ще съм благодарна. Иначе филтрите на Брита не казвам, че са супер, а просто, че водата след преминаване има по-добър вкус и по уредите остават по-малко... ъммм... неща.

Твърда вода е вода с високо съдържание на минерали, обикновено калциеви и магнезиеви.Тези минерали се отлагат и точно това е котления камък. Твърдостта се измерва в градуси( немски или френски). Нормално е да е  максимум 7-8 немски градуса.В София е около 3-6, което е в нормата.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

О, далеч съм от някакви грандиозни решения понеже съм на командировка в Белгия, но веднага забелязах проблема с водата. И се зачудих да не би пък аз да не знам, че западно-европейците с високия си стандарт на живот ако не по жилищата си то поне в магазините имат някаква омекотена вода за ежедневна употреба, но уви.

Някой спомена за проблеми с косата...е аз забелязах, че след няколко бани с тая вода скалпа започна да ми се лющи повече (пърхут). Друг показател по който се познава твърдата вода, ако не се лъжа, е способността й да отмива сапун и подобни препарати - твърдата вода ги отмива много по-бързо, а меката имаш чувството, че нямат измиване. Но това си е мое лично впечатление. Абе в Брюксел не е като в Софето каквото и да си говорим. :D

Връзка към коментар

Ние сме с инсталация за омекотяване на водата /Aqua Service/. Отделно има и годишна поддръжка + консумативи /сол и разтвор за дизинфекция/, което си е сума, но инвестицията си струва.

При пране ползвам 'Calgon', но малко количество.

Вода за пиене ползваме минерална Spa. Навсякаде пия минерална вода и в България също. Не всички минерални води са ми по вкуса.

За чай /в микровълновата/ и кафе в кафеварка, ползвам вода 'Cristaline'.

Рапорт - даден :lol:

• Харесвам 6
Връзка към коментар

zon, вие в къща ли сте, за да може да сложите такава инсталация?

И ние сме с много твърда вода (макар и не в Белгия), та ползвам Calgon за пране и миене. За чай ползвам обикновена вода, но веднъж месечно мия котлен камък от каната...

Редактирано от Роца
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Освен с домашна инсталация като на Зон няма друг начин. Преди месец забелязах, че смесителят на душа не работи добре. Обадих се на консиержа и той каза, че е за смяна. На пет години било добре да се сменят. След като дойде майстора и го смени с нов, разгледах старият и разбрах защо. В Белгия до 70-те вместо сокчета и кола се е сервирало нискоалкохолна бира в държавните училища. Шефа ми си спомня с умиление за тези времена

За къпане препоръчвам Montille:)

Редактирано от charlotte
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

zon, вие в къща ли сте, за да може да сложите такава инсталация?

И ние сме с много твърда вода (макар и не в Белгия), та ползвам Calgon за пране и миене. За чай ползвам обикновена вода, но веднъж месечно мия котлен камък от каната...

Да, в къща сме. В гаража е, не заема много място, може и в апартамент да се сложи там където влизат тръбите /ама само как го обясних/.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Определено ако живеете или смятате да живеете на място с такава вода трябва да се помисли за въпросната джаджа. Това не е нормално. Не знам каква историята на проблема - от водоизточника ли е или филтрацията не е на ниво? А относно минералната вода - май не е много здравословно да се пие само такава (въпреки, че на такива места няма голям избор), или поне трябва да е с ниска минерализация и подходяща за ежедневна употреба. Та обърнете внимание какво пиете да няма изненади след време.

Редактирано от boiski
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

И се зачудих да не би пък аз да не знам, че западно-европейците с високия си стандарт на живот ако не по жилищата си то поне в магазините имат някаква омекотена вода за ежедневна употреба, но уви.

Абе не е като да не знаят... http://www.targetmap.com/viewer.aspx?reportId=4593

http://www.fansofflanders.be/Categories/Blogs/25_September_2014/03092014_AndreeaGulacsi

Но може пък да не им пука :)

(Сещам се за едни пичове, които преди години доказаха, че ако переш с обикновена чешмяна вода, без добавки, след ХХХ години, когато пералнята изтрещи от котления камък, със спестените от „Калгон“ пари ще можеш спокойно да си купиш нова :) )

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Zon го е казала. И ние бяхме на същия принцип,  нищо че живеехме в голяма кооперация, но синдиците си вършеха работата, ползвахме същите "минерални" води за пиене и готвене. Това, обаче са битови въпроси, които, не съм убедена, дали им е мястото тук.

Въпреки всички "мерки", най-големият проблем беше с почистването на останките от т.нар. котлен камък по всякакви повърхности.

Плюс кана с филтър от типа Brita.

Връзка към коментар

Да, в къща сме. В гаража е, не заема много място, може и в апартамент да се сложи там където влизат тръбите /ама само как го обясних/.

Благодаря ти :)

Ще трябва да погледна дали имаме право да слагаме такова чудо у нас (че нали всеки блок си е с различни разпоредби).

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.