Прескочи до съдържание

Дебитна карта Revolut

Георги Матеев

Препоръчани мнения

В чл. 80 от ЗПУПС има няколко алинеи, с които е обяснено всичко за - Отговорност на платеца за неразрешени платежни операции.
Най-интересният момент е в чл.80, ал.2, - (2) Алинея 1 не се прилага, когато:
1. загубата, кражбата или незаконното присвояване на платежния инструмент не са могли да бъдат установени от платеца преди плащането, освен когато платецът е действал с цел измама, или
2. вредата е била причинена от действие или бездействие на служител, на представител или на клон на доставчика на платежни услуги или на подизпълнителя.

Иначе според чл.80 максималният размерза понасяне на загуби от платеца е не повече от 100 лв.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ако трябва да се направи плащане /хотел да си дръпне пари/, налице е необходимата сума, но е разпределена в различни сметки  /долари, евро, паунд/ в Револют, като се има предвид, че сумата във всяка една от сметките е недостатъчна само по себе си , ще мине ли плащането? Или трябва да вкарам необходимата сума само в една сметка?

Връзка към коментар
преди 17 минути , mililia каза:

Ако трябва да се направи плащане /хотел да си дръпне пари/, налице е необходимата сума, но е разпределена в различни сметки  /долари, евро, паунд/ в Револют, като се има предвид, че сумата във всяка една от сметките е недостатъчна само по себе си , ще мине ли плащането? Или трябва да вкарам необходимата сума само в една сметка?

Според правилата на Револют се теглят сумите с най-добър курс за клиента. На хартия добре е написано.Първо от едната, после от другата.

Връзка към коментар
преди 15 минути , mililia каза:

ще мине ли плащането? Или трябва да вкарам необходимата сума само в една сметка?

Не, няма да мине. Трябва да имаш достатъчна наличност в една сметка. Revolut не сумира средства от различни сметки.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Изникнаха още няколко въпроса, които вероятно по-назад в темата ги има, но е станала твърде обемна, за да се открият лесно, та..:

За стандартно (безплатно) членство, първата виртуална карта е безплатна, нали? 

На едно място видях, но ми се стори леко нелогично: При всяка трансакция от виртуална карта, то ѝ се сменят цифрите; Ако е така, то какъв е смисълът от 2-ра, 3-та и тн. виртуални карти, защото го има като възможност (платена, разбира се)?

Благодаря в аванс :))

Връзка към коментар

да, безплатна е една виртуална карта

не, не се сменят номерата

ако искаш смяна си изтриваш картата и генерираш нова, и това не можеш да го правиш прекалено много пъти безплатно

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, neuromancer каза:

да, безплатна е една виртуална карта

не, не се сменят номерата

ако искаш смяна си изтриваш картата и генерираш нова, и това не можеш да го правиш прекалено много пъти безплатно

А какъв е смисълът тогава от виртуалната, след като е вързана към същата сметка? Т.е., ако виртуалната я ползвам за онлайн плащания (да речем Aliexpress), то ако искат, могат и през нея да изтеглят пари, след като имат всичко, което им е нужно.

Или идеята е да се използва тя, като след всяко ползване да се freez-ва и това да не пречи да се осъществяват транзакции през пластиката? 🙄

Връзка към коментар

Нищо общо с Алиекспрес. Има едни сайтове и една обширна тема тук за купуване на билети и един простичък пример - с една карта може да се плаща в един сайт (даже в няколко сайта от една група) веднъж на 3 месеца, а ти трябват 3 билета. Те се купуват 1 по 1 и сменяш картата, за да ги купиш всички изгодно. И други подобни. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, dobsov каза:

ако искат, могат и през нея да изтеглят пари, след като имат всичко, което им е нужно.🙄

"Искат" и "могат" са различни неща. Никой търговец не може да тегли безразборно пари, защото иска.

Изобщо, яко те тресе параноята. Явно си гледал много български новини, а не си се поинтересувал като цяло какви са принципите на електронните разплащания, какви са отговорностите на картоиздателите и правата на картодържателите, видовете защити и т.н. Белите хора плащат с карти от 70 години. Ако бяха толкова несигурни, картите щяха да изчезнат преди десетилетия.

В наше време е достатъчно да не си размахваш картата пред други хора и да не развъждаш вируси и троянски коне на компютъра си.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Не, чета ежедневно за такива случки, които навярно, ако не са ти се случвали, изглежда че са доста далеч. А всъщност неголяма част от тях са поради немарливост на картодържателите.

Те и от Револют са си го написали в приложението "Интернет трансакциите обикновено крият висок риск.". Явно не е напразно или "да си вържат гащите". 

Все тая. 😉

Връзка към коментар
3 hours ago, dobsov said:

Не, чета ежедневно за такива случки, които навярно, ако не са ти се случвали, изглежда че са доста далеч. А всъщност неголяма част от тях са поради немарливост на картодържателите.

Те и от Револют са си го написали в приложението "Интернет трансакциите обикновено крият висок риск.". Явно не е напразно или "да си вържат гащите". 

Все тая. 😉

А попадал ли си на статии в които се разглежда реално проблема с "безконтактното източване на карти" и за т.нар. RFID "защитени" портфейли и че всичко е една добре организирана стръв за шарани 😉

Това и всичко друго което кометираш важи (или не важи) за всички карти, затова и не виждам смисъла да се коментират тези проблеми при Револют. Те не са присъщи само на тази карта.

Напротив - точно при Револют са създадени механизми за управление на авоарите и картите, които са по-добри от почти всички известни подобни продукти вкл. и на тези със 70 годишен опит в тази сфера 😉  

Връзка към коментар

Някъде има ли написани какви са сумите, за които искат документи за произход на парите и т.н.? А ако може да покаже колко ми остава преди да ми поискат също ще е супер

Мисля да направя услуга на баджанака да си спести няколко хиляди от такси, ама не ми се ще да блокират неговите пари в мойта сметка... И ако друг човек прати в моята сметка и поискат документи, аз ли трябва да пращам като за мен или може той, след като той праща парите?

Препоръчах му Transferwise, обаче се оказа, че са ограничили за бразилски сметки да се правят предоди само за физически лица. Преди няколко месеца го нямаше това, пробвах го

Връзка към коментар
6 minutes ago, neuromancer said:

Някъде има ли написани какви са сумите, за които искат документи за произход на парите и т.н.? А ако може да покаже колко ми остава преди да ми поискат също ще е супер

Мисля да направя услуга на баджанака да си спести няколко хиляди от такси, ама не ми се ще да блокират неговите пари в мойта сметка... И ако друг човек прати в моята сметка и поискат документи, аз ли трябва да пращам като за мен или може той, след като той праща парите?

Препоръчах му Transferwise, обаче се оказа, че са ограничили за бразилски сметки да се правят предоди само за физически лица. Преди няколко месеца го нямаше това, пробвах го

Най-вероятно има абсолютни граници (които аз не знам), но не съм сигурен, дали единствено размерът на сумите е определящ. Аз например имам сравнително малък оборот като цяло, но в един определен период натрупах повече заради прехвърляния от една сметка в друга. Точно тогава ми поискаха документи за доказване на средства. Тоест ми се струва възможно аномалии в постъпването на средства също да водят до проверка.

Междудругото след като ми направиха проверката ми казаха, че едва ли някога пак ще се наложи, но изглежда, че има и такива случаи.

Връзка към коментар
1 hour ago, neuromancer said:

При мен блокираха акаунта при достигнат оборот между 63-65к евро на база годишен период. Дотогава съм зареждал и "разреждал" 🙂  суми по 3-4к лв. на единичен превод без проблеми. Когато блокираха акаунта, картата продължи да работи, и успях през Дайнърс да си дръпна парите.

Иначе при документите за произход на средства, впечатлението ми е че подхождат доста гъвкаво, аз изпратих, каквото успях да събера в рамките на десетина минути от нета - без печати и т.н., впоследствие понеже "доказателствата" не бяха достатъчни 😉 , се наложи и да доуточним някой особености при трупането на оборот, с което пак показаха, че мислят, а не действат машинално като "лелка зад гише" 🙄

Връзка към коментар

На мен ми поискаха документи, при постъпили суми за около 130к в лева, на годишна база. Явно някъде около тази сума се случва, потвърдено и от горното мнение.

Връзка към коментар
Преди 1 час, Яничка каза:

Има ли такси за теглене от банкомати в Испания с Револют?

Не знам дали има такси за теглене в Испания, но след като тази сутрин се прибрахме от Барселона, мога отговорно да заявя, че освен ако нямаш някаква много основателна причина да теглиш кеш, такъв едва ли ще ти е нужен... Отидохме с 25 €, останали ни от предишно пътуване и се наложи умишлено да платим в брой на места, където по принцип можехме да платим и с карта - само и само да се "отървем" от кеша. Абсолютно навсякъде плащахме с GPay -> Curve -> ДСК КК. 

• Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, chandni каза:

Абсолютно навсякъде плащахме с GPay -> Curve -> ДСК КК. 

Благодаря. Питам за приятелка, която е в Испания и няма Curve, GooglePay и т.н. и по някаква причина предпочита да тегли.

Връзка към коментар
преди 1 минута , Яничка каза:

и няма Curve, GooglePay и т.н.

Е аз за удобство само използвах Gpay. Идеята е, че навсякъде приемат плащания с карта. След като има Revolut, просто да си плаща с нея. Ако все пак държи да тегли, да го прави на банкомат на банка, а не от Euronet банкоматите.

Връзка към коментар
преди 5 минути , chandni каза:

След като има Revolut,

Няма и Revolut. Има немска карта, с която няма такси за теглене в Европа, но сега за първи път в Испания банкоматите я charge-ват. Убеждавам я да си направи Revolut... Нямам представа защо иска да плаща кеш.

Връзка към коментар
преди 4 минути , Яничка каза:

Няма и Revolut. Има немска карта, с която няма такси за теглене в Европа, но сега за първи път в Испания банкоматите я charge-ват. Убеждавам я да си направи Revolut... Нямам представа защо иска да плаща кеш.

Сигурно е уцелила банкомат на Euronet. На всеки ъгъл са. Кажи й да намери банкомат с логото на испанска или немска банка и там такса няма да има

• Благодаря 1
Връзка към коментар
On 11/12/2019 at 7:48 AM, Sisi11 said:

Здравейте, 

Случи ми се нещо много странно - миналата седмица теглих пари на банкомат и тази сутрин получих съобщение от Революта, "The cash withdraw has been reverted ". Става въпрос за банкомат в България. 

Знаете ли какво значи това, на някой случвало ли му се е? 

След всяко плащане трансакциите ми получават статус Pending и съобщение Will be reverted if unclaimed by merchant within 7 days. По някое време в рамките на тия 7 дни(до сега не повече от 2) плащанията минават и статуса минава на Completed.Така миналия петък пазарувах от един магазин, където сранно защо плащането не мина безконтактно, а сумата беше доста под 50 лв. Все пак платих, въвеждайки ПИН, но тая сутрин гледам трансакцията се ревъртнала. Не мога да кажа дали парите са се върнали в сметката, щото не помня колко имаше. Даже не съм сигурен дали изобщо са излизали от нея. Мисля днес да посетя същия магазин, като тоя път ще отделя специално внимание за проследяване на конкретното пазаруване.

Някой с подобен опит може ли да обясни какво се е случило?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.