Прескочи до съдържание

Дебитна карта Revolut

Георги Матеев

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 6 минути , Фил каза:

А какъв проблем намирате в това? 
И аз виждам само гарантиране на депозите, което би трябвало да е плюс. 

не намирам проблем, но до скоро беше по желание и малко ме озадачи новината

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 16 часа, Фил каза:

А какъв проблем намирате в това? 
И аз виждам само гарантиране на депозите, което би трябвало да е плюс. 

Не знам дали е коментирано по-назад в темата разликата между Revolut Payments UAB, което е платежна институция и Revolut Bank UAB, което е банкова институция и спецификите между двете, тъй като лицензите са различни.

Най-големите разлики, които определяха до момента в кое юридическо лице предпочитам, но вече от 1 юли 2022 едното спира да съществува:

1. Лицензия - двата лиценза са издадени в Литва. Имаме разлики при изискванията за издаване двата типа лицензи от Централната банка на Литва, сравнено с Централната банка на България. /Вписването на европейски банков или платежен лиценз в друга държава членка на ЕС има само декларативен характер/

2. При платежната институция Revolut Payments UAB, без значение къде е регистрирано дружеството, то е длъжно да разполага със средствата на клиентите си във всеки един момент по сметки в банки в ЕС. При евентуален проблем - прекратяване на дейността му, поради някаква причина всеки един клиент може да си изтегли наличните средства на момента, именно защото те са налични при банкови институции, които ги гарантират.

/Този процес на работа за дружеството е свързан с високи разходи - няколко сметки в банки, такси по тях, такси за наличности, блокиране на парични средства, без да има възможност да се оперира реално с тях, но е винаги по-добър за крайния клиент на услугата/

3. При банковата институция Revolut Bank UAB, отново без значение къде е регистрирано дружеството се предоставя повече свобода на юридическото лице да оперира със средствата на своите клиенти. Няма изискване за поддържане на всички средства на клиентите си по сметки на дружеството в банки в ЕС. Предоставя се възможност парите на клиентите да бъдат раздавани като кредитни продукти и/или да бъдат инвестирани. При евентуален проблем при банков лиценз - процедурата е известна - всеки един клиент трябва да се обърне към Фонда за гарантиране на влоговете на банките в страната, от където е издаден банковия лиценз на дружеството. След като завърши тази процедура, чак тогава има право клиента да си вземе наличните средства от проблемната банка. /пример: Изплащането на влогове и налични парични средства по разплащателни сметки на клиенти на Корпоративна търговска банка в България беше дълъг и мъчителен процес, без да задълбаваме в него/

/ Този процес на работа на дружеството, което притежава банков лиценз е по-евтин и по-печеливш. Не е необходимо да поддържаш сметки в други банки, където да държиш всички пари на своите клиенти. Има възможност от средствата на клиентите да печелиш като раздаваш кредити и/или ги инвестираш./

4. Държавата Литва - Както на повечето тук е известно доста големи финтех компании са регистрирани в Литва, не само Revolut. Всеки може да направи извод, ако огромна банкова институция като тях имат капиталови проблеми или прекратят дейността си, поради някакви причини какво ще се случи. Фондът за гарантиране на влоговете на Литва няма да може да изплати средствата на клиентите на Revolut, дори ако са само тези от Германия.  Няма да засягам въпроса за всички пазари на Revolut в ЕС и броя на клиентите им, както и средната сума, която се държи по сметки от тях. Няма да засягам и подробно колко клиенти има всяка една финтех банкова институция регистрирана в Литва и отново осланяща се на Фондът за гарантиране на влоговете на Литва.

Поне за мен до момента логичният избор беше да си стоя в Revolut Payments UAB, но вече няма да е възможно и ако искам да им остана клиент ще трябва да бъда прехвърлен в Revolut Bank UAB, както и да се съглася с условията им.

Все пак всеки сам преценя как да използва подобен тип услуги и колко да им се доверява като се информира максимално. 🙂

• Харесвам 15
Публикувано:
преди 36 минути , agenta каза:

...

4. Държавата Литва - ...

Фондът за гарантиране на влоговете на Литва няма да може да изплати средствата на клиентите на Revolut, дори ако са само тези от Германия.  Няма да засягам въпроса за всички пазари на Revolut в ЕС и броя на клиентите им, както и средната сума, която се държи по сметки от тях. Няма да засягам и подробно колко клиенти има всяка една финтех банкова институция регистрирана в Литва и отново осланяща се на Фондът за гарантиране на влоговете на Литва.

...

Че то при фалита на КТБ не се ли случи точно това. 

И държавата БГ наля пари във фонда.

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, agenta каза:

Всеки може да направи извод, ако огромна банкова институция като тях имат капиталови проблеми или прекратят дейността си, поради някакви причини какво ще се случи.

Принципно е така, с уговорката, че повечето хора май ползват Revolut предимно за платежни операции, а не за съхранение на депозити на изгодни лихви.

• Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, agenta каза:

Всеки може да направи извод, ако огромна банкова институция като тях имат капиталови проблеми или прекратят дейността си, поради някакви причини какво ще се случи. Фондът за гарантиране на влоговете на Литва няма да може да изплати средствата на клиентите на Revolut, дори ако са само тези от Германия.

Благодаря за интересния и полезен анализ.

Бих посочил и един “run around” във връзка с факта, че те както и други финтех компании са в системите на Виза/Мастъркард. При евентуален проблем банката/компанията затваря физически офис/интернет банкиране/app, но не и разплащането с карти, т.е. имаш някакво време да изтеглиш сума от сметката си.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 часа, agenta каза:

Поне за мен до момента логичният избор беше да си стоя в Revolut Payments UAB, но вече няма да е възможно и ако искам да им остана клиент ще трябва да бъда прехвърлен в Revolut Bank UAB, както и да се съглася с условията им.

Все пак всеки сам преценя как да използва подобен тип услуги и колко да им се доверява като се информира максимално. 🙂

А каква би била добра алтернатива на Револют?

Публикувано:
преди 59 минути , Nivear каза:

А каква би била добра алтернатива на Револют?

Има доста алтернативи на финтех платежни оператори, а не банки - ZEN, iCard, половината български приложения базирани на phyre - Vivacom, A1 и пр., Paysera.  Различни по тип са и всяко има плюсове и минуси. Тарифите също са им различни.
Информираният избор при използването на подобни продукти е водещ. 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравейте, в картата ми излиза, че съм преминала на план премиум. В действителност не съм избирала тази опция. Имам и удържана такса от 13,99 лв. Може ли да се откажа от този план?

Публикувано:

Можеш да се откажеш от менюто, ама май има такса, не беше много... По-добре им пиши, че не си избиралa, може да ти върнат таксата...

• Харесвам 1
Публикувано:

Да не би да сте се регистрирали в Revolut през някой от многобройните референтните линкове  с 20 лева бонус + 1месец (има и по за 3 ) безплатен Premium план ? 

След изтичане на гратисния период  започват автоматично да си удържат по 13.99 месечно.

Публикувано:
преди 3 часа, neuromancer каза:

Можеш да се откажеш от менюто, ама май има такса, не беше много... По-добре им пиши, че не си избиралa, може да ти върнат таксата...

Много благодаря за перфектния и навременен съвет, който ми дадохте. Написах им и ми върнаха парите!

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Искам да споделя,че от вчера се опитвам да заредя картата Револют с левове от дебитна карта на ОББ,но не се получава.Предишни зареждания са били съответно с изискване за 3DS динамична парола и съответно статична парола.А сега ми изписва Допълнителни методи и като кликна върху тях ме изпраща към мобилното приложение на ОББ,но там няма опция за потвърждаване на сумата за изпращане.Ако някой ползва такъв тип зареждане,може ли да сподели какво се случва при него?,,🤗

Публикувано:
преди 57 минути , valpet каза:

Искам да споделя,че от вчера се опитвам да заредя картата Револют с левове от дебитна карта на ОББ,но не се получава.Предишни зареждания са били съответно с изискване за 3DS динамична парола и съответно статична парола.А сега ми изписва Допълнителни методи и като кликна върху тях ме изпраща към мобилното приложение на ОББ,но там няма опция за потвърждаване на сумата за изпращане.Ако някой ползва такъв тип зареждане,може ли да сподели какво се случва при него?,,🤗

Пробвах с малка сума и веднага се прехвърлиха само с въвеждането на CVV, без статична и динамична парола. Картата ми също е дебитна на ОББ. До вчера имах проблеми с всякакви плащания в интернет, не се приемаше тази карта и пишеше нещо от сорта, че не е валидна за 3DS автентикация. Звънях на ОББ, оказа се, че са я блокирали за плащания в интернет. Вероятно това е станало като бях в чужбина и пробвах да направя едно плащане от чужд телефон. Нещо май ОББ имат промени в автентикацията или готвят въвеждането на такива с биометрични данни. Обади им се.

Публикувано:

Помня, че не е изгодно да се обменят пари в приложението през уикенда, но имаше ли такса при пазаруване с карта онлайн в този период? 

И още нещо - вече не запаметява БГ карти за зареждане на Револют. Някаква намалена функционалност ли е или да преинсталирам приложението?

Публикувано:

На мен ми е запазена картата на Уникредит Булбанк, с която зареждам пaри в Револют.

Не съм имала проблеми с това досега.

Плащане през уикенд с валута се таксува с 1,0 % обменен курс през почивните дни. Така помня от пазаруване в Соренто, Италия. т.е купих си нещо за 10 евро точно, платих такса 20 ст. за тях.

• Харесвам 4
Публикувано:

Скоро зареждах евро от кредитна карта OББ, 3D минава през приложението. Трябва да се логнеш и ти се появява екран за потвърждаване на плащането

Курса бе 1.96 в неделя което е по-изгодно от револютския за почивни дни

Публикувано:
преди 13 часа, iMari каза:

Помня, че не е изгодно да се обменят пари в приложението през уикенда, но имаше ли такса при пазаруване с карта онлайн в този период? 

И още нещо - вече не запаметява БГ карти за зареждане на Револют. Някаква намалена функционалност ли е или да преинсталирам приложението?

Има такса и при плащане в петък следобед, което е отразено в почивния ден неделя. За 10€ таксата е 20 ст.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 часа, kali каза:

И аз наскоро си смених картата, с която зареждам пари и всеки път иска кода от гърба на картата.

Аз съм решил този проблем като просто зареждам с Apple Pay.
Предполагам, че с Google Pay също ще се избегне нуждата от въвеждане на CVC и 3D парола. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 16 минути , EliDion каза:

Рево върви ли в Гръцко? Има ли проблеми, такси ...на банкоматите.

Задължително има мин.такса от 2 евро. Внимавай какво пише на екрана, защото някой банкомати разпознават картата като UKска и превалутират евро през паунд. Тогава щетите са още по-големи. Мисля, че банкоматите на Алфа банк  бяха с най-малка такса, споменатите 2 евро.

Но в Гърция почти навсякъде може да се плаща с карти. Вземете си малко евро кеш от тук, да си имате.

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 11 минути , EliDion каза:

Рево върви ли в Гръцко? Има ли проблеми, такси ...на банкоматите.

Зависи от банкомата и банката. Иначе върви.

Публикувано:

Получих нотификация в приложението за до 12 месеца Premium free trial "Get your summer prize".
Някой пробвал ли го е, има ли уловки. Предложението е валидно до 20/05/2022.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.