diallo Публикувано: 5 март, 2023 Сподели Публикувано: 5 март, 2023 6 hours ago, Дани Магелани said: За сега се държат професионално. Сами са усетили и блокирали едната ми карта, със съмнение за неоторизирани плащания, което беше така. Дай съвет да теглим ли наличностите, моля! Направо закривай и пренасяй в бг банки,трябва да ги поддържаме,че им е малка печалбата!? 😀 Мафията няма да го допусне,но ако този одитор влезне в някои от тях,интересни работи ще излезнат https://blog.revolut.com/how-we-keep-your-money-safe/ To be clear, the safeguarding rules only apply to your e-money. They do not apply to money you put in your Revolut Savings Vault - that money is deposited with a third party bank which holds it on your behalf and is FSCS protected. Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 5 март, 2023 Сподели Публикувано: 5 март, 2023 В момента, diallo каза: Направо закривай и пренасяй в бг банки,трябва да ги поддържаме,че им е малка печалбата!? 😀 Мафията няма да го допусне,но ако този одитор влезне в някои от тях,интересни работи ще излезнат https://blog.revolut.com/how-we-keep-your-money-safe/ To be clear, the safeguarding rules only apply to your e-money. They do not apply to money you put in your Revolut Savings Vault - that money is deposited with a third party bank which holds it on your behalf and is FSCS protected. Не останаха много. Думнах 840$ за 3 нощувки, което и за Негреско и за Малдиви не съм плащала. Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 5 март, 2023 Сподели Публикувано: 5 март, 2023 преди 2 часа, vinidj каза: Това все пак е информация за не толкова голяма печалба, от колкото опасност от фалит, всякакви слухове са силно преувеличени. Почти всички Финтех банки са в Литва, за КТБ знам, но за Литовска фалирала - не. Литва вече даде оръжия на Украйна, ние ги държим, така че очевидно тази страна има добри козове и Закони и щом е приета в ЕС значи си спазват изискванията. Разбира се аз не държа повече от 1-2% от парите си там, но последните години са на загуба заради разширяването си и това, че сега са на някаква си печалба е по-скоро добра новина. Не тълкуваш правилно информацията! Одитора не може да потвърди за съществуването на 3/4 от приходите на компанията или около 477 милиона пауда. Ако тези приходи не съществуват компанията е на огромна загуба и не става изобщо дума за “не толкова голяма печалба“. Ако има инвеститор, който да ги финансира по принцип не е проблем да са и на загуба, но за да има инвеститор, трябва да има и доверие, а при счетоводни измами това доверие трудно се постига. Дано не става дума за счетоводни измами, но това че през 2023 година одитора все още поставя под съмнение приходите от 2021 година не е изобщо добре. Случаят доста почва да прилича на този на германскта Wirecard. Дълги години те бяха най-успешната германска финтех компания и дори бяха влезли в престижния клуб на борсови компании в индекса DAX. Изведнъж обаче се оказа, че едни два милиарда долара липсват от сметки на компанията във Филипините и те фалираха с гръм и трясък https://www.investor.bg/a/334-evropa/307173-sluchayat-wirecard-kak-markus-braun-vkara-kontserna-vav-falit Дано тук нещата не се развият по този начин, но аз не бих спал спокойно с много пари по сметка в Revolut. Що се отнася до Литва те си спазват изискванията, но когато в една държава се премести една банка с клиенти в пъти повече от населението на държавата, няма как изведнъж фондът за гарантиране на влоговете да се напълни с достатъчно пари за кратко време. Пълненето на подобни фондове става постепенно и с десетилетия. При подобна ситуация в Исландия преди 15 години чужденците с депозити в исландски банки пиха една студена вода и не получиха нищо. В сегашния случай единствено ангажимент от страна на ЕЦБ или ЕС би могъл да спаси ситуацията, но чисто юридически ЕС няма отношение към пълненето на националните схеми за гарантиране на влоговете. В България държавата се принуди да вземе заем за милиарди за запълване на фонда за гарантиране на влоговете при фалита на КТБ, а ставаше дума за относително малко като бройка клиенти. 6 1 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 5 март, 2023 Сподели Публикувано: 5 март, 2023 преди 9 часа, Дани Магелани каза: За сега се държат професионално. Сами са усетили и блокирали едната ми карта, със съмнение за неоторизирани плащания, което беше така. Дай съвет да теглим ли наличностите, моля! Докато не се изясни ситуацията аз бих държал само пари, които лесно бих могъл да прежаля. Колко са тези пари всеки сам си решава. Само с Revolut също не би тръгнал на път, но това се отнася за която и да е банкова карта. преди 2 часа, Надя каза: Правилно ли разбирам, че Revolut кандидатства за банков лиценз в UK и въпросният одит е направен от британската компания BDO? И че процедурата по даване на лиценз продължава? https://www.forbes.com/sites/emilymason/2023/03/02/neobank-revolut-reports-profitable-2021-after-audit-criticism/?sh=3bf41b526b23 Клиентите от ЕС са към банката в Литва, но Revolut се опитва да звеме банков лиценз и във Великобритания. Оригинално те бяха базирани във Великобритания, но поради Брекзит преместиха значителна част от дейността си в литва и там получиха баков лиценз. 1 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 5 март, 2023 Сподели Публикувано: 5 март, 2023 Което не отговаря на въпроса ми. Всички знаем къде преместиха дейността си заради Брекзит. А може би не съм го задала правилно... Ще опитам така: Одитът заради кандидатстването за банков лиценз за UK ли e? И защо въпреки заключенията на BDO процедурата за даване на лиценз продължава? Връзка към коментар
Zlia Публикувано: 5 март, 2023 Сподели Публикувано: 5 март, 2023 Извинявайте, ама аз не бих имал доверие на статии, писани в сайтове от типа на мъни.бг без посочване на източник, без автор и като цяло за мен група от медии, на която не вярвам. Отделно да даваме за пример КТБ и фалирането ѝ в страна извън еврозоната и без нормална съдебна система(България) и страна в еврозоната не е удачно. Какво общо имат броя на клиентите и големината на фонда? Би трябвало да е важно колко пари държат тези клиенти в определената банка и процент отива в този фонд. Отделно не съм сигурен дали ЕЦБ не подкрепя в подобни случаи(това мисля беше някой даде като аргумент за приемането ни в еврозоната). Та за мен е малко конспиративно да се изнасят подобни твърдения без сериозни факти , ама като цяло не е лошо да сме предпазливи де. Накрая да уточня- не пиша това, за да се заяждам 😉 1 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 5 март, 2023 Сподели Публикувано: 5 март, 2023 преди 28 минути , Надя каза: Което не отговаря на въпроса ми. Всички знаем къде преместиха дейността си заради Брекзит. А може би не съм го задала правилно... Ще опитам така: Одитът заради кандидатстването за банков лиценз за UK ли e? И защо въпреки заключенията на BDO процедурата за даване на лиценз продължава? Ако информацията в пресата е точна, ситуацията няма връзка с искането за лиценз във Великобритания. Одитора просто все още не е одобрил отчета за 2021-ва година или го е одобрил със сериозни забележки и счетоводното приключване на 2021-ва година продължава да се отлага нарушавайки законовите срокове. Ако не могат да се споразумеят с одитора или не намерят друг одитор, който да им оправи бакиите със сигурност ще имат проблем и при взимането на лиценз във Великобритания. В пресата само изтече информация, че става дума за приходи свързани с търговия на криптовалута и т.н., но не е ясно за измама ли става дума или за някакви сериозни счетоводни проблеми. Щом се е стигнало обаче до изтичане на информацията в пресата и никой не отрича проблема, явно положението е доста сериозно. преди 5 минути , Zlia каза: Извинявайте, ама аз не бих имал доверие на статии, писани в сайтове от типа на мъни.бг без посочване на източник, без автор и като цяло за мен група от медии, на която не вярвам. Информацията идва от Ройтерс, но я пуснах на български за по лесно четене. https://www.reuters.com/business/finance/revoluts-2022-revenues-grew-by-33-despite-crypto-winter-2023-03-01/ преди 9 минути , Zlia каза: Отделно да даваме за пример КТБ и фалирането ѝ в страна извън еврозоната и без нормална съдебна система(България) и страна в еврозоната не е удачно. Какво общо имат броя на клиентите и големината на фонда? Би трябвало да е важно колко пари държат тези клиенти в определената банка и процент отива в този фонд. Отделно не съм сигурен дали ЕЦБ не подкрепя в подобни случаи(това мисля беше някой даде като аргумент за приемането ни в еврозоната). Та за мен е малко конспиративно да се изнасят подобни твърдения без сериозни факти , ама като цяло не е лошо да сме предпазливи де. Накрая да уточня- не пиша това, за да се заяждам 😉 ЕЦБ контролира банките в Еврозоната и може да ги подпомогне ликвидно (ако става дума за необосноване рязко теглене на депозити на клиенти), но ЕЦБ и ЕС няма отношение към финансирането на националните схеми за гарантиране на депозитите и при еветуална измама няма мандата да спасява банки. Схемата изобщо не е замислена така, че от днес за утре в една държава да се появи банка с клиенти на брой 9 пъти повече от населението на дадена държава. Аз предупредих, а всеки си носи сам отговорност за своите решения! Дано си оправят бакиите, че иначе услугата им е доста примамлива! 2 Връзка към коментар
Zlia Публикувано: 5 март, 2023 Сподели Публикувано: 5 март, 2023 (редактирано) Преди 1 час, Topfly каза: Схемата изобщо не е замислена така, че от днес за утре в една държава да се появи банка с клиенти на брой 9 пъти повече от населението на дадена държава. Е не беше баш от днес за утре. Все пак те кандидатстваха за този лиценз преди брекзит и тогава нямаха толкова клиенти. Отделно ЕЦБ сигурно следи процесите в банковите системи на страните от еврозоната. Сещам се за доста по- червени флагове за определени български банки, ама хората продължават да си ги ползват 🙂 Иначе да, присъединявам се към предупреждението ти, че всеки сам си носи отговорност за решенията. Аз лично големи суми не държа в револют и никога не съм го правил. Редактирано 5 март, 2023 от neuromancer политика 1 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 5 март, 2023 Сподели Публикувано: 5 март, 2023 преди 29 минути , dimitrov6 каза: Собствениците били май руски евреи ,живеещи в Лондон и се отказали от руско гражданство.Почнаха санкциите и тук се появиха проблемите. Баща му освен това работи за Газпром и е санкциониран от Украйна и със замразено имущество и забрана за пътуване. Колко общо има това с преблемите им вече ще е наистина спекулация в която не бих искал да навлизам. https://webcafe.bg/international/osnovatelyat-na-revolut-nik-storonski-se-otkaza-ot-ruskoto-si-grazhdanstvo.html преди 25 минути , Zlia каза: Е не беше баш от днес за утре. Все пак те кандидатстваха за този лиценз преди брекзит и тогава нямаха толкова клиенти. Отделно ЕЦБ сигурно следи процесите в банковите системи на страните от еврозоната. От днес за утре е от гледна точка на фонда за гарантиране на влоговете. Нормалното е една банка да почне дейност с няколко процента зазарен дял и малко клиенти, но Revolut почнаха дейност в Литва, като далече най-голямата банка в държавата и без никакво минало за плащане на вноски във фонда за гарантиране на влоговете. Някъде четох, че преди 2 години е имало общо около 130 милиона евро в този фонд или по около 5 евро на клиент в Revolut. 2 Връзка към коментар
Zlia Публикувано: 5 март, 2023 Сподели Публикувано: 5 март, 2023 Не съм напълно съгласен с доводите ти, но може би съм прекалено доверчив на регулаторните институции, а дали трябва? Зачетох историята на Wirecard и има странни прилики с револют в частта “руски служби”, но спирам дотук едно, че е конспиративно и не е ясно колко е истина и друго че не знам защо модераторите го разбират като “ политика” и трият. 🙂 1 Връзка към коментар
ДиянаВ Публикувано: 5 март, 2023 Сподели Публикувано: 5 март, 2023 Тези англичани не са като хората😄. Наскоро оплюха Уиз, сега Револют са подхванали. Посягат на най-магеланските теми😲 5 2 Връзка към коментар
Patrick K Публикувано: 5 март, 2023 Сподели Публикувано: 5 март, 2023 преди 6 часа, Topfly каза: Информацията идва от Ройтерс, но я пуснах на български за по лесно четене. https://www.reuters.com/business/finance/revoluts-2022-revenues-grew-by-33-despite-crypto-winter-2023-03-01/ Ако приемем, че не е вярно(и дори да е), какво ще се случи, ако решат масово хората да си изтеглят парите? Фалит, то е ясно. Коя банка може да устои без да фалира в такъв случай? Няма такава. Затова такива спекулации са нож с две остриета и трябва да се внимава. 2 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 5 март, 2023 Сподели Публикувано: 5 март, 2023 преди 59 минути , Patrick K каза: Ако приемем, че не е вярно(и дори да е), какво ще се случи, ако решат масово хората да си изтеглят парите? Фалит, то е ясно. Коя банка може да устои без да фалира в такъв случай? Няма такава. Затова такива спекулации са нож с две остриета и трябва да се внимава. При банка със здравословен баланс в Еврозоната това не е проблем. Когатото беше дълговата криза в Гърция и населението масово почна да си тегли депозитите от гръцките банки, Европейската Централна Банка почна да дава ликвидност на гръцките банки под форма на ELA (Emergency liquidity assistance) и реално нито една гръцка банка не фалира. Подобен инструмент може да се използва обаче само ако не са застрашени парите на европейските данъкоплатци и става дума за ликвиден проблем, а не за спасяване на банки с проблемни баланси. Реално ЕЦБ застана на мястото на гръцките частни лица и фирми като депозитар в банките и когато нещата се успокоиха, гръцките банки върнаха до последното евро депозитите на ЕЦБ. 1 Връзка към коментар
Катя мравката Публикувано: 5 март, 2023 Сподели Публикувано: 5 март, 2023 Аз лично съм доволна от револют и не съм сигурна че ЕЦБ ще се втурне да я спасява, защото Револют не е системна банка. Доколкото разбрах одиторът БДО е бил наказан от регулаторния орган за неправилно мнение и е коригирал доклада си или проектодоклада. Той не е могъл да направи одит защото при онлайн операциите на револют не остава одитна следа. Това е проблем и при одит на онлайн банкирането въобще, както и при фирми с онлайн операции. Банките обаче са следени много строго от централните банки, а и отчетността им е толкова сложна, че само 1 - 2 човека я знаят. Одиторът проверява най-вече фин.отчети и разбивките по многобройните справки към ЦБ, както и процедурите по кредити и т.н. При банките също има много рискове. Нарушение на револют е както чета, че не е разсрочил приходи от абонаменти, а ги е отчел през 2021 година с което е изкривил приходите си. Това също е обичайно и неголямо нарушение. Револют ме интересува единствено от гледна точка на хората, които имат някакви суми там, аз включително. Въпреки, че револют не е започнал да дава кредити на хората, не знаем неговите му задължения какви са, а сега ще има и увеличаване на данъка вследствие на одита. Стана малко дълго, за което се извинявам, но аз когато още работех, по една случайност съм била в БДО Лондон и знам колко стриктни процедури и нива на контрол имат. 1 Връзка към коментар
Patrick K Публикувано: 6 март, 2023 Сподели Публикувано: 6 март, 2023 преди 22 часа, Topfly каза: Когатото беше дълговата криза в Гърция и населението масово почна да си тегли депозитите от гръцките банки, Европейската Централна Банка почна да дава ликвидност на гръцките банки под форма на ELA (Emergency liquidity assistance) и реално нито една гръцка банка не фалира. Как да фалира банка, като сложиха седмичен лимит на теглене? Не е като да са имали свобода да изтеглят всичко. Връзка към коментар
vinidj Публикувано: 6 март, 2023 Сподели Публикувано: 6 март, 2023 На 5.03.2023 г. в 10:05, Topfly каза: Не тълкуваш правилно информацията! Одитора не може да потвърди за съществуването на 3/4 от приходите на компанията или около 477 милиона пауда. Ако тези приходи не съществуват компанията е на огромна загуба и не става изобщо дума за “не толкова голяма печалба“. Ако има инвеститор, който да ги финансира по принцип не е проблем да са и на загуба, но за да има инвеститор, трябва да има и доверие, а при счетоводни измами това доверие трудно се постига. Дано не става дума за счетоводни измами, но това че през 2023 година одитора все още поставя под съмнение приходите от 2021 година не е изобщо добре. Случаят доста почва да прилича на този на германскта Wirecard. Дълги години те бяха най-успешната германска финтех компания и дори бяха влезли в престижния клуб на борсови компании в индекса DAX. Изведнъж обаче се оказа, че едни два милиарда долара липсват от сметки на компанията във Филипините и те фалираха с гръм и трясък https://www.investor.bg/a/334-evropa/307173-sluchayat-wirecard-kak-markus-braun-vkara-kontserna-vav-falit Дано тук нещата не се развият по този начин, но аз не бих спал спокойно с много пари по сметка в Revolut. Що се отнася до Литва те си спазват изискванията, но когато в една държава се премести една банка с клиенти в пъти повече от населението на държавата, няма как изведнъж фондът за гарантиране на влоговете да се напълни с достатъчно пари за кратко време. Пълненето на подобни фондове става постепенно и с десетилетия. При подобна ситуация в Исландия преди 15 години чужденците с депозити в исландски банки пиха една студена вода и не получиха нищо. В сегашния случай единствено ангажимент от страна на ЕЦБ или ЕС би могъл да спаси ситуацията, но чисто юридически ЕС няма отношение към пълненето на националните схеми за гарантиране на влоговете. В България държавата се принуди да вземе заем за милиарди за запълване на фонда за гарантиране на влоговете при фалита на КТБ, а ставаше дума за относително малко като бройка клиенти. Освен в Литва имат лиценз и от FCA UK - както и лиценз в България - тоест защита до 100 000Евро. От всякакви дребни банки са ме затваряли, но винаги са били коректни и са ми давали парите. Единствено преди години някакви Малтийски букмейкъри фалираха и не си взех парите и Flybe авиокомпанията имах едни билети. Риск винаги има, но Wirecard нямаха нищо общо с този тип банка, каквато е Револют. Освен, че ме излъгаха и не ми дадоха 50Евро бонусите за приятели други забележки към тях нямам . Прекалено са големи за да фалират на пръв поглед, може би криптото не им излиза и там правят някакви шашми. Но от Финтек банките само Wise имат повече харесвания в социалните мрежи - респективно клиенти.. Връзка към коментар
Fiordaliso Публикувано: 6 март, 2023 Сподели Публикувано: 6 март, 2023 На 5.03.2023 г. в 17:50, Patrick K каза: Ако приемем, че не е вярно(и дори да е), какво ще се случи, ако решат масово хората да си изтеглят парите? Фалит, то е ясно. Коя банка може да устои без да фалира в такъв случай? Няма такава. Затова такива спекулации са нож с две остриета и трябва да се внимава. две заглавия в масмедиите накараха целия свят да затвори,в следствие фалираха средните и малки фирми,но натрупаха огромни приходи онлайн платформите. Една измислица,на която и едно дете не би трябвало да повярва,а именно че върху банкнотите се разхожда някакъв си вирус,накара масово да се въведе плащането с карти, колко спечелиха финтех и ишурите на карти не е за вярване.От друга страна без роптаене въведоха дигиталните плащания,тоест тотален контрол върху масите,дигиталното евро е също в подготовка. та колко му е да се направи пропаганда срещу когото и да е на базата на несъществуващи факти с еди каква си цел? Xората са неспособни да различат кое е истина и кое не,обичат да ги лъжат и не помнят нищо, както показва историята 3 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 7 март, 2023 Сподели Публикувано: 7 март, 2023 преди 13 часа, vinidj каза: Освен в Литва имат лиценз и от FCA UK - както и лиценз в България - тоест защита до 100 000Евро. По принцип в ЕС има два вида лиценза. При единия си регистриран в дадената държава, а при другия имаш право за трансгранично предоставяне на финансови услуги. При втория вариант ползваш фонда на гарантиране на влогове на оригиналната държава на регистрация. При Revolut UK, ако добре съм запознат, става дума за съвсем различно юридическо лице. Това че Райфайзен или Уникредит имат банка майка в Австрия или Италия не означава, че клиентите на дъщерните им банки в България имат право да ползват автрийската или италианската схема за гарантиране на влоговете. Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 7 март, 2023 Сподели Публикувано: 7 март, 2023 преди 16 часа, Patrick K каза: Как да фалира банка, като сложиха седмичен лимит на теглене? Не е като да са имали свобода да изтеглят всичко. Лимита го сложиха, защото ЕЦБ си играеше с размера на ELA с цел да притисне гръцкото правителство да приеме условията на кредиторите от ЕС, но реално ЕЦБ и ELA спаси гръцките банки. Връзка към коментар
Zlia Публикувано: 7 март, 2023 Сподели Публикувано: 7 март, 2023 Точно гръцките банки 2008 и мисля фалита на една от прибалтика( пак със съмнителни руски транзакции) уж засилиха контрола на ЕЦБ над банките в еврозоната( та дори и при нас). Поради тази причина си мисля, че трудно ще фалират Револют, но както казах аз съм малко лековерен 🙂 Връзка към коментар
Катя мравката Публикувано: 7 март, 2023 Сподели Публикувано: 7 март, 2023 Какъвто и да е одит проведен без използване на изкуствен интелект на банка няма как да бъде сигурен. Особено ако не обхване и задбалансовите активи. Всъщност пазарът в края е най-точния индикатор. Най-големия акционер на креди сюисс е продал наскоро мажоритарния си дял съвсем евтино. Хората се безпокоят повече за тази банка да не повлече крак, а не за револют. Аз ще използвам револют, докато има по-ниски такси, на другите ни банки са неоправдано високи. 2 Връзка към коментар
T.E.Lawrence Публикувано: 13 март, 2023 Сподели Публикувано: 13 март, 2023 Много добра новина получих току що в револют. Махат таксите за превалутиране на редки валути, т.е. здравей евтин тайландски бат. 🙂 8 Връзка към коментар
yordanov Публикувано: 13 март, 2023 Сподели Публикувано: 13 март, 2023 преди 54 минути , T.E.Lawrence каза: Много добра новина получих току що в револют. Махат таксите за превалутиране на редки валути, т.е. здравей евтин тайландски бат. 🙂 Между другото, не е точно за тук, но плащах миналата седмица няколко пъти с Curve в Тайланд и също нямаше такса за превалутиране. Не знам дали винаги е било така, но реших да го спомена тук в контекса на по-горното. 3 Връзка към коментар
КОКО22 Публикувано: 13 март, 2023 Сподели Публикувано: 13 март, 2023 Преди 1 час, T.E.Lawrence каза: Много добра новина получих току що в револют. Махат таксите за превалутиране на редки валути, т.е. здравей евтин тайландски бат. 🙂 О да, мога да потвърдя това от първа ръка. Още в началото на февруари купувах батове и ме изненадаха, че не си взеха процента. Не смея да твърдя, че съм го предизвикал, но 2-3 седмици преди това се разправях в чата им за таксите от миналата година... Все още чакам финала на дискусията ни... 2 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 28 март, 2023 Сподели Публикувано: 28 март, 2023 Ако някой има пакет Revolut Metal нека да внимава с банкоматите и да не си пъха картата в банкомата, а да го ползва само безконтактно. Картите Revolute metal са по тежки от нормалните карти и това създава често проблем при банкоматите, като картите се гълтат от банкомата. В Унгария на някой банкомати има сложено специално предупреждение към клиентите ползващи Revolute Metal. 5 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Публикувано от Георги,
връзка за първа безплатна карта
Препоръчано от Георги
2 реакции
Към мнение
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега