stanimir Публикувано: 31 юли, 2013 Сподели Публикувано: 31 юли, 2013 (редактирано) Тук има хора на практика обиколили почти целия свят . Темата е за цената на плажуването. Моят принос ще се изчерпи с инфо за Франция и моля съфорумците да ме коригират ако има нужда , както и да споделят опита си от други дестинации. И така за Франция , all inclusive не мисля , че е популярно там , а да го има не съм срещал такива оферти пък и никога не бих се вързал. Моята практика е да резервирам независимо хотел+полет и после напълно самостоятелна програма. Та към основната тема плажовете - във Франция цари истинска демокрация на плажуването. Задължително платените плажове се редуват с напълно равностойни обществени и практиката свободната зона да е натикана някъде в ъгъла е нещо непознато. Разликата между частните и обществени плажове е единствено в съоръженията като шезлонги , чадъри и заведения. И едните и другите се почистват регулярно. Обществените плажове задължително са снабдени с душове и почти навсякъде с тоалетни. Няма заграждения във водата и всеки може да ползва цялата водна ивица. Също така дори да сте обществен плаж няма проблем да ползвате заведенията в съседните платени . Цената на частните плажове варира между 20 евро дневно (общо за два шезлонга + един чадър) до 120-150 евро за същото на екслклузивни плажове в Кан , Монте Карло или Сен Тропе ... На популярните курорти из Пукет в Тайланд също имаш възможност да си метнеш безплатно хавлийката , но на практика разполагаш с много малка тясна ивица между водата и шезлонгите на първа линия . Цената е около 10 лева за два шезлонга+чадър . Освен това има и много почти пусти плажове където разбира се може да плажуваш без никакъв проблем. Та как е уреден въпроса с плажуването по различните кътчета на света ? Редактирано 31 юли, 2013 от stenk Връзка към коментар
vesi Публикувано: 31 юли, 2013 Сподели Публикувано: 31 юли, 2013 На Пукет, не съм била, но на Коh Tao, имаше един частен плаж, и то не за друго, а защото беше мъъъъничък и главно там тези от хотела практикуваха дайвинг. А другите плажове бяха изключителни (имаше и такива, част от които се стопанисваха от хотел, но разлика в качеството- нямаше). Във Виет-нам, плажовете са страхотни, но бяха доста мръсни. За Куба- тези на хотелите (особено на по- големи вериги), бяха винаги почистени, но обществените такива (особено по големите курорти, бяха... не точно чисти, а около ). ТуризЪмът, обаче, явно навсякъде оказва влияние... Напр. плажната ивица на Кайо Ларго беше недокосната от туристическият поток, та продължаваше да бъде бяла и уникална, без една бутилчица, без едно боклуче...само коралчета и мидички... е, и тук- таме водорасляк за цвят То, и у нас е като по Света- има хора- има проблем Много се дразня, например, някой да отиде "сред природата", на чистичко... и след него- камара боклук, а на следващата седмица когато се върне пак "сред природата", да вземе да каже: "ааа, м...а му, к'ва кочина е тука, аре да ходим по- натам..." 1 Връзка към коментар
гост Публикувано: 31 юли, 2013 Сподели Публикувано: 31 юли, 2013 (редактирано) Разликата между частните и обществени плажове е единствено в съоръженията като шезлонги , чадъри и заведения. И едните и другите се почистват регулярно. Обществените плажове задължително са снабдени с душове и почти навсякъде с тоалетни. Няма заграждения във водата и всеки може да ползва цялата водна ивица. Също така дори да сте обществен плаж няма проблем да ползвате заведенията в съседните платени . В Гърция не съм попадала на платени плажове, има части от плажната ивица, които се стопанисват от заведенията, които са осигурили шезлонгите и чадърите и всеки ден почистват плажа, често между границата на две кафетерии има останало празно пространство, където си опъваш хавлийката и толкоз. Интересното е, че и това пространство всяка сутрин е почистено и заравнено. Шезлонгът и чадърите не се плащат - просто консумираш от заведението, но често и да не си поръчаш никой не те гони, ясно е, че като седиш там цял ден, все в един момент едно кафе ще изпиеш. Готиното е, че гърците имат специално отношение към водата - като си поръчаш каквото и да е кафе, ти го носят с малка бутилка вода. Има и части от плажни ивици, които се стопанисват от общината и са организирани по същия начин както и при частните заведения - чадъри, шезлонги, бар на плажа, музика, но всичко е общинско Редактирано 31 юли, 2013 от но нейм 1 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 31 юли, 2013 Сподели Публикувано: 31 юли, 2013 Австралия Там такова нещо като платен плаж и чадър не познавам. Дори и лични чадъри никой не носи, което е доста странно предвид силното слънце и високите нива на рака на кожата. Просто явно не им е в културата. Мажеш със фактор 30+ и така. Холандия Да, ако щете вярвайте и тук има плажове, при това доста популярни лятото. Същата работа, няма платени чадъри, тези които се пазят от слъцето обикновено си носят нещо като отворена палатка за сянка. Ивицата е огромна, има място за всички. На по-населените плажове има питейна вода, душове, тоалетните обикновено са в заведенията и се плащат, макар че май по закон са задължени да са безплатни. А предполагам запитването е само за цената на плажа, т.е. чадъри и подобни, а не изобщо за плажуването като цяло, защото за много хора се включват и бири и други екстри 1 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 31 юли, 2013 Автор Сподели Публикувано: 31 юли, 2013 (редактирано) Да , само за цената на плажа е думата , защото иначе има места дето Кока Кола е 10 евро и може да ти сервират дори хайвер и трюфели за хиляди евро. Иначе в Монте Карло примерно в заведение на обществен плаж кафето е само две евро и също в повечето случаи се сервира с чаша вода. В Кан на първа линия големите хотели си имат собствени плажове които разбира се може да ползва всеки срещу заплащане , но си е цифра. В съседство има напълно безплатни снабдени с всички основни удобства. Редактирано 31 юли, 2013 от stenk 1 Връзка към коментар
Oshko Публикувано: 31 юли, 2013 Сподели Публикувано: 31 юли, 2013 (редактирано) Като се замисля, май за плаж не съм плащал до сега, с изключение на един път в Дубай. За чадъри да(предимно на нашето море), но за самия плаж не. Сега като се замисля, рядко съм плащал за чадър извън БГ, или са си към хотела или караме без чадър. Редактирано 31 юли, 2013 от Oshko 1 Връзка към коментар
Бръмбар Публикувано: 31 юли, 2013 Сподели Публикувано: 31 юли, 2013 В Гърция съм била и на места където се плащат чадърите и шезлонгите, не помня точно колко беше, но не много нещо от порядъка на 3-5 евро ми се върти. Също не помня дали се е плащало отделно чадъра и шезлонгите или е била някаква обща фиксирана сума за чарър с 2 шезлонга. Вероятно е било и различно и при различните случаи. В Дубровник, имаше чадъри, които се вземат под наем на плажа. Също не помня точна сума, но не голяма. Взимаш си го чадъра и го бучиш където намериш за добре, после си го връщаш. В Италия нямам спомен да съм плащала за плаж, което не изключва и да се плаща, просто аз нямам такъв спомен. Да си призная аз и много бързо ги забравям тези подробности, помня ги само малко след почивката, после имам само някакъв смътен спомен. Осен това когато се ходи с цел море обикалям по много плажове и накрая съвсем се замазва картинката, а като е за разглеждане основно, плажовете са пренебрежимо малко, ако въобще ги има и накрая пак ми се размиват. Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 31 юли, 2013 Автор Сподели Публикувано: 31 юли, 2013 Идеята е точно за чадъри и шезлонги. Там където се плаща за плаж те си влизат в цената и е равностойно . Има места с разлика в цената в зависимост от разположенето на шезлонгите . Някой са на платформи вдадени в морето , друг път може да имаш персонално бунгало като във Венеция и разни други... Само такса плаж и аз не съм срещал никъде дотук. Връзка към коментар
Георги Публикувано: 31 юли, 2013 Сподели Публикувано: 31 юли, 2013 Сетих се да добавя за карибите. Поне на острова, на който бях, St. Maarten, беше популярна услугата наемане на чадър+2 стола+хладилна чанта. Повечето фирми за коли под наем го предлагаха, имаше и специална фирма само за това. Предполагам колите просто препродаваха нейната оферта, но е удобно като си вземеш колата от летището всичко да ти е готово за плаж. По ирония тези чадъри, столове и хладилна чанта така и останаха неизползвани, един от най-излишните разходи, които съм правил 1 Връзка към коментар
wilks Публикувано: 31 юли, 2013 Сподели Публикувано: 31 юли, 2013 По ирония тези чадъри, столове и хладилна чанта така и останаха неизползвани, един от най-излишните разходи, които съм правил Бих казал, че ако аз някой ден стигна до "Рая на спотърите", при мен положението ще е идентично. Едно, че да лежа на плаж като гущер не може да ме свърти повече от 30-40 мин. И друго - за чий ми е чадър и столове, при положение, че ще вися през повечето време "на оградата". Евентуално хладилната чанта бих използвал заредена с коли, но не е много сигурно. 1 Връзка към коментар
vesi Публикувано: 1 август, 2013 Сподели Публикувано: 1 август, 2013 Хъм, като питаш за цени на чадъри и сие.... Да, при хотелите, съществуват (дори не съм сигурна, ако си външен, как се процедира), но на повечето свободни за достъп плажове, въобще не видях такива "екстри", с възможност за допълнително заплащане. Относно цените около плажните ивици... за Тао- нямаха разлика, от тези в градската част, ама за другите места- нямам спомен, което означава, че не е било фрапиращо (такива неща, биха ми направили впечатление). Пак казвам, там имаше едно малко плажче, и въпреки, че и там (както и в Бг), плажовете са държавни, искаха "вход", а и по спомен, не беше малка сумата (май се "връзваше" колкото една вечеря) Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега