Прескочи до съдържание

Фотощрихи от декемврийска Исландия - дневник


Добри

Препоръчани мнения

 

Не знам дали сте влезнали в стаята в дъното на коридора, там има и модел на стан, както и може да се пробва какво е да пишеш с мастило върху пергамент. 

 

Беше затворена този път, не знам защо. Иначе аз, в качеството си на дългогодишен фен на калиграфията - и стара европейска, и японска - я с бамбуков калем, я с четка или писалка - съм писал много пъти с мастило върху пергамент :)

 

Другото, което на мен много ми допадна са интерактивните маси, на които може да се проследи изграждането на къщата. 

 

 

Да, там си бяха, просто гледам да не претрупвам с прекалено много информация - просто щрихи:

 

post-3680-0-66059600-1483730496_thumb.jpg

 

а и дървения модел-макет на лонгхауса:

 

post-3680-0-45883600-1483730560_thumb.jpg

 

Не знам дали декември все още я е имало и изложбата на ръкописи в малката зала точно преди касата и магазина? Във всеки случай щеше да я оцениш, имаше няколко търговски писма, както и оригиналите на Landnámabók и Íslendingabók 

 

 

Не видях да са там вече. Но съм виждал много от тях. Други - страница по страница. Включително съм копирал много от декорациите на манускриптите от колекцията на Árni Magnússon като Flateyjarbók от 1387 г. - най-вече листа, където Олаф Трюгвасон се бие с женски морски огър :)

 

flatey.JPG

 

А и исландският бестиарий PHYSIOLOGUS от 1200 година със всичките му там зверове според Средновековната християнска етика, The Vigur Book of Poetry, The Book from Stadarholl... Включително съм фен и на големите архиви в нета със сканирани оригинали, копия, преписи и преводи на стара исландска литература. Гримоарът с магиите и знаците от XVII век е нещо изключително - из темите дори съм споменавал някои неща от него. Или пък от прекрасния датски Codex Runicus, късна носталгия по руните

 

CodexRunicus.jpeg

 

Просто старите манускрипти и карти, наред с калиграфията са ми голяма слабост.

 

Благодаря ти, че се включваш с полезна и допълваща информация :)

  • Харесвам 9
Връзка към коментар

За допълване при теб няма много, но пиша, защото става диалог :) Flateyjarbók и Codex Regius ги видях при първото ми ходене, както и някои от сагите. Лятото бях на една изложба в Harpa, която представяше отново книга от колекцията Árni Magnússon, но този път от късното Средновековие и насочена към илюстраторите, нещо като учебник по рисуване за монаси. Изображенията са на светци или представят други религиозни сцени и мотиви, но интересното е, че дори и там определени елементи бяха взаимствани от по-старите ръкописи:

 

IMG_20160710_132139.jpg

 

IMG_20160710_132129.jpg

 

IMG_20160710_132316.jpg

Редактирано от DenitsaS
  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.