Прескочи до съдържание

Ориентировъчни цени и трикове за спестяване в Белгия и Нидерландия


Георги

Препоръчани мнения

Целта на тази тема е да даде ориентировъчна представа за бюджета, който трябва да предвидите при посещение на Белгия и Нидерландия. Ще изредя какви са общо взето средните цени на основни продукти и услуги. Макар и информацията да я има и в други теми, хубаво е тук само накратко да съберем основните разходи, за да може на място да няма изненади. Ще ме извините, ако работа с известни приближения, но в момента не мога да отделя времето да проуча всяка една цена в детайли, а и доста често варират. 

 

След това щафетата ще бъде прехвърлена към вас за да споделите вашите лични открития - било то като заведения, ресторанти, хотели, хостели и дори дюнерджийници. Важното е да сте преценили, че съотношението цена/качество си заслужава.

 

Транспорт

 

  • Очаквайте използването на градски транспорт на сравнително кратки разстояния да ви струва около 2.5-3€ при купуване на билетче от шофьора. Като цяло градовете са компактни, така че не би трябвало да ползвате транспорта често.
  • Такситата започват от около 7.5€ първоначална с включени 3км, след това е около 2.5€ на км. 
  • Влаковете са много удобен, но не много икономичен метод за превоз. За съжаление почти нямате алтернатива. Айндховен - Амстердам е около 20€, Амстердам - Ротердам около 12-13€, Амстердам - Брюксел е около 30€.
  • Ако сте с кола, паркирането в централните части на градовете, ако въобще намерите свободно място започва от 2€ на час. В Амстердам може да стигне до 5€ на час. Използвайте Park and Ride паркинзите, ако е необходимо да оставите колата за по-дълго време. 

Повече за общественият транспорт в Холандия в тази тема. За Park+Ride има информация в магеланския пътеводител за Амстердам.

 

Храна

 

  • В нормален кафе/ресторант основното с включена гарнитура (пилешка пържола, мини стек и т.н.) е около 13-20€. Бургер с картофки е малко по-евтин. 
  • Салатите в ресторант са около 6-10€. Десертите са на подобна цена. 
  • Уличната храна е много по-евтина, типичните белгийски пържени картофи с майонеза са 5€ за огромна порция, която трудно ще изядете. Има и по-малки порции. Херинга с хлебче е около 3€. 
  • Из цяла Холандия, както и в България, е популярна близкоизточната храна. Приличен по размер дюнер струва около 4-5€ и не включва пържени картофи, те са отделно 2-3€ на порция.
  • Всички популярни фаст фуд вериги са разпространени и в Холандия, меню струва около 8€
  • Цените в супермаркетите са леко по-високи от тези по българските магазини. 200 гр шоколад е около 1-1.5€. Пакет щробвафели между 0.40€ и 1€. Килограм пилешко месо е 5-6€, свинското е около 4-5€ в зависимост от типа. Всички вериги имат и собствен бранд бюджетна серия продукти, консумирал съм ги с години, не съм забелязал някакви отклоения в качеството тип "сирене с растителни мазнини" :) В супермаркетите се предлагат и много нарязани шунки, кашкавали и всякакви хлябове, с които може да си направите сандвич за обяд на крак. Нищо срамно няма, огромният процент от холандците обядват точно така. Грубо казано един такъв сандвич сигурно ще ви излезе около 1€, може и по-малко. 
  • Много от заведенията, особено тези с пъб атмосфера, както и азиатските имат промота тип All you can eat за около 10-15€

Повече за храната и типичните холандски специалитети в тази тема

 

Алкохолни и безалкохолни напитки

  • Бирата в заведение е 2-3€ за 250мл. На същата цена са чая, водата, безалкохолните и т.н. 
  • Твърдият алкохол в заведение е 4-5€ за 40мл от стандартния клас напитки - JW Red Label и т.н. 
  • Дискотеките обикновено цените са по-високи и винаги имат входна такса, около 15€. Това да не ви отказва, има много приятни барове, включително такива с жива музика, и в които може да се танцува, които са безплатни.  
  • Твърдият алкохол в магазините Gall&Gall е в евро на тукашните цени в лева. Масовите евтини уискита, например Grant's 700ml е около 15-18€. Твърд алкохол се продава само в специализирани магазини, вина има и в супермаркетите, цените варират от 3-4€ на бутилка до колкото си искате :)
  • 500мл вода от крайпътно магазинче или вендинг машина е 2€, в супермаркетите е по-евтино. 

Музеи

 

Музеите като цяло са скъпи, особено популярните, входна такса поне 10€, по-скоро около 20€. Ако сте музеен фрийк, може да свалите цената на парче с някои от предлаганите пасове, описани в Амстердамския магелански пътеводител. 

 

 

Хотели, хостели, апартаменти

 

 

Разбираемо, след като съм живял там, тази част ми е сравнително слаба, ще разчитам на ваша помощ :) Бих казал, че средностатистическата цена за 2-3* хотел, на пешеходна локация от центъра е около 100€ за двойна стая, в Амстердам е и повече. 

 

Хостелите започват от 20-25€, по-евтини само в квартала с червените фенери. Не са опасни, но хигиената може да е съмнителна и като цяло са купонджийски тип, не очаквайте солиден среднощен сън. 

 

Ами това е, споделете открития, които са ви харесали в ценово отношение :)

  • Харесвам 13
Връзка към мнение

Според мен, това в голяма степен припокрива и Белгия.

 

Разлика има в цените на бирите - започват от 4€ нагоре за 250 ml и на алкохола като цяло (в посока нагоре).

По центъра на градовете има Carrefour Express, които работят и в събота и неделя и са добри (сравнително) за осигуряване на препитанието, като се предлагат и готови салати, имат и топла витрина повечето, така че едно печено пиле за около 8€ мисля че е приемливо ;)

Ако се спрете на магазин от веригата Delhaize - цените са по-високи, твърди се че качеството на определени продукти е по-добро, но аз не съм убедена.

Ако сте бирени фенове, не си купувайте белгийска бира от сувенирните магазини по Grand Place. Същите ги има и в Carrefour и в Delhaize на доста по-прилични цени. Е, луксозните белгийски шоколади няма как да си ги купите от супермаркетите, но пък там има доста алтернативи, които също са добри.  

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Luybina, не плаши така хората :)  от 4 евро започват по-специалните бири  от 330 мл (в бутилка), даже по три - три и нещо евро се намират, зависи от местоположението на кафенето както и вида, и алкохолното съдържание.

Наливните малки бири от 250 мл (pintje) са по-евтини 2-2,5 евро, на някои места е и 1,80 евро.

 

 

За музеите в Белгия - средна цена на регулярен билет 8 евро.

 

В Нидерландия са много по-скъпи 17,5 евро и нагоре може.

 

Има туристически карти с намаления, ако ще посещавате няколко музия и атракции си струва, например Visit Gent карта.

 

 

 

За ресторантите - предлагат се фиксирани менюта: стартер, основно и десерт с фиксирана цена. Много по-изгодно е, особено обедните менюта.

 

 

Влаковете в Белгия са много по-евтини в сравнение с тези в Нидерландия. Предлагат се и така наречените уикенд билети с 50% намаление, от петък 19:00 часа, събота или неделя вечерта включително http://www.belgianrail.be/en/travel-tickets/tickets/weekend-ticket.aspx

Лятото, обикновено юли месец също има намаления на билетите на влаковете.

В момента има промо билет - шопинг билет двупосочен 10 евро отиване и връщане за териториата на цяла Белгия, важи са укендите на месец декември 2016 и първите два на януари 2017г. http://www.belgianrail.be/en/travel-tickets/tickets/shopping-ticket.aspx

  • Харесвам 11
Връзка към мнение

И в Брюксел не е толкова скъпо. Има заведения в централната част, които просто са скъпи. На Град плас със сигурност няма бира под 4 евро. В Брюж също има голяма разлика при централно разположени (туристически) заведения и останалите.

Наемите, които плащат са високи, а и данъците на общината за маси+столове на 'тераса' са високи.

Кафенетата в Гент на Graslei също са по-скъпи заради гледката :)

 

Поглеждайте първо менюто/листата с цените за да прецените положението.

 

Между другото от големите градове във Фландрия, в Льовен са най-ниски цените на бирата по кафенетата. Има много студенти и имат добър оборот, от него печелят.

 

***

Има една верига от ресторанти на самообслужване Lunch Garden с готвена храна и не толкова високи цени. Разположени са до супермаркети Carrefour. Неудобното е, че са в по-отдалечени жилищни райони, но ако се озовете в близост и сте гладни е добра опция.

 

***

Веригата Panos за сандвичи (дълго хлеб/че/ тип франзела, напълнето с различни комбинации от неща) е добра опция за нещо набързо. Разположени са на комуникативни места жп гари и търговски улици. Питат дари искате да ги консумирате на място или ги искате опакавани да си ги вземете.

Редактирано от zon
  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 1 година по-късно ...

Не знам дали някъде е споменавано, но ако си купите онлайн билет за ICE от Германия до Амстердам ( билета от Кьолн, Дюселдорф, Дортмунд и др. градове в Северна Вестфалия започва от 19 евро) билета ви включва 2 безплатни возения на Hop on Hop off лодка по каналите в Амстердам. Само трябва да покажете билета си на бутката за билети Stromma до гарата и ще ви дадат пасовете :

 

Информация от сайта на Дойче бан:

https://www.bahn.de/p/view/angebot/sparpreis-europa/niederlande.shtml

 

With all online tickets for Europe at discount prices printed on www.bahn.de you can participate for free in 2 separate trips per person in the Hop On Hop Off Boat of Stromma. Just save the Europe Online ticket and vouchers in the Stromma sales office at the tourist information office opposite Amsterdam Centraal.

 

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.