Прескочи до съдържание

Храна и напитки в Холандия


Георги

Препоръчани мнения

Един от начините да усетим най-добре чуждата култура е чрез храната. Холандците нямат кой знае каква кухня, да не кажем, че се отличават с характерна липса на кухня. Някой да е чувал за холандски ресторант? От друга страна ядат доста особени неща, които всеки пътешественик поискал да се внедри в местната култура чрез храната може и трябва да опита. 
 
Не се притеснявайте, особените неща не включват разложени акули, пържени паяци и други подобни, които веднага изникват в главата на човек, когато става въпрос за нестандартни храни. Учудващо лесни за опитване, повечето от тях на символична цена, със сигурност няма да предизвикат повръщане, а кой знае, в определени от тях може и да се влюбите и да напълните куфара на тръгване. Време е да спра с общите приказки и да стана по-конкретен. Започвам с примерно меню за закуска, обяд и вечеря, след което продължавам с нещата, които може да ядете целодневно. 
 
Закуска - филии с шоколадови пръчици
 
13057045643_0333e72fc3_z.jpg
Ontbijt by woordenaar, on Flickr
 
Хубавото на повечето холандски "специалитети", е че са точно това, което звучат. Няма някаква тайна рецепта тук - филия с шоколадови пръчици е точно филия с шоколадови пръчици! Взимате един хляб (повечето се продават нарязани), мацвате масълце отгоре и сипвате пръчиците.
 
Какъв тип пръчици? Всякакъв, който може да ви дойде на акъл - ягоди, малини, тънки, на стружки, бял шоколад, натурален шоколад, млечен шоколад. Супермаркетите си имат цял щанд с поне 15-20 вида. Има и кутийки, които са съдържат малки дозички от много видове, да пробвате и да си харесате. Оглеждайте се за надписа Hagelslag, но ще ги познаете и по картинката. 
 
Цена: символична
 
Повече информация на английски тук: http://sweets.seriouseats.com/2011/12/eating-sprinkles-the-dutch-way-hagelslag-on-bread.html
 
Алтернативата на пръчиците са стандартните мюсли с мляко, зърнени закуски и т.н. неща, типични за континенталната закуска във всеки средностатистически хотел. Скука. Бухайте пръчици!
 
Обяд - филийка с шунка и/или кашкавал
 
323304011_457821bc16_z.jpg

Broodje kaas by nieske, on Flickr
 
Може да ви се струва сухо, странно или безвкусно, но това е положението. В Холандия всички обядват прост сандвич, който най-често се състои от филийка или хлебче с кашкавал или шунка по средата. Да, написах ИЛИ, в повечето случаи този сандвич има или едното, или другото. Няма лошо да си ги вземете нещата в пликче или кутийка, да седнете на някоя пейка в някой парк и да "готвите" там. 
 
Силно вероятно е този обяд да ви озадачи, тъй като тук сме свикнали масово с готвеното, но да ви кажа след време се свиква. Много време трябва, но се свиква, и в един момент почва дори да ти харесва!
 
Цена: символична
 
Нарязани кашкавали и шунки се продават на цели стелажи в супермаркетите, отново по подобие на шоколадовите пръчици. Kaas - кашкавал (буквален превод сирене), Ham - шунка. Broodje пък е хлебче. Съответно специалитета може да го срещнете по капанчета и заведения като Broodje Kaas или Broodje Ham. С приятели се бъзикахме, че някой трябва да ги въведе в Broodje Kebapche, ама това е друга тема. 
 
Вечеря - Stamppot, паста или нещо замразено в микровълновата.
 
Вечерята е времето, когато фантазията на холандците съвсем ги предава в чужди ръце. Почти. Има една манджа, наречена Stamppot, която е нещо като най-традиционното холандско ястие. Състои се от картофено пюре, някаква зелентия в него (не е марихуана, превантивно отговарям), пушена наденица в микровълнова и евентуално препържен до загоряване бекон. 
 
15874995130_a4bedb2756_z.jpg

Walking makes hungry. by Snoek2009, on Flickr
 
Това чудо до сега не съм го виждал да го има в менюто на ресторантите, но кой знае, някъде може и да се предлага. Повече информация от Уикипедия: http://en.wikipedia.org/wiki/Stamppot
 
Иначе като цяло на вечеря често се яде паста, полуфабрикати от типа на прахчетата на Knorr и т.н., с две думи неща, които се готвят бързо и лесно. Може и това да е изкривяване от студентския живот, но честно казано и рекламите им по телевизията са как цялото семейство ухилено набива замразени пици на Dr. Oetker, така че се съмнявам холандската домакиня да се отличава с някаква виртуозност. 
 
Тъй като сигурно ще ядете навън, менютата в ресторантите като цяло са стандартни и универсални - пилешки филенца, бургери, стекове, сьомги и т.н. Може би тук е мястото да пробвате индонезийска, суринамска или мароканска храна - извън тези държави вероятно в Холандия ще е най-близкият ви досега с такава кухня. Цените варират между 10 и 20 евро за основно ястие, в зависимост от заведението.
 
Ако случайно попаднете в някои от градовете, където има заведение от тази верига искрено препоръчвам ребърцата. В понеделник и сряда има промоции на неограничено количество (за 11.50€ и 13.50€), но и нормалната порция в обикновени дни за 16.75€ е повече от прилична. Особено, ако сте компания - сядате, поръчвате ребра и една кана бира и сте царе. 
 
P1090169.jpg
 
Целодневно
 
Изброих едно класическо меню за закуска, обяд и вечеря, но доста от холандските специалитети са подходящи за хапване на крак без сериозен ангажимент, което е супер за пътуващи хора, които не обичат да харчат екстра време в сериозно планиране на храненето. Повечето от изброените неща са сладки, холандците наистина са добри в сладкарството и дори стандартните мъфини, които може да намерите навсякъде тук са супер вкусни. 
 
Кафе с тортичка и сметана
 
В почти всяко заведение я има тази комбинация, като най-често тортичката е ябълков пай. Аз кафе не пия, но пая не бих пропуснал. В менюто или направо на черните дъски пред заведението е отбелязано като koffie met gebak (кафе с торта), koffie met appletart (кафе с ябълков пай). Сметаната може и да я пише, а може и да е отделно - slagroom. Препоръчвам със сметана. 
 
5194653790_19bfe35288_z.jpg

koffie met gebak by Arjen Stilklik, on Flickr
 
Цената на комбото е около 3-4€.
 
Stroopwafels - Вафли с пълнеж
 
Това е холандската класика! В продължение на години това носих на всички като се прибирах от Холандия и никога не е имало разочаровани. Абсолютно съм сигурен, че вашите приятели и роднини ще се зарадват страшно на пакетче stroopwafels. Това са вафли с пълнеж прищипан между тях. Пълнежа може да е карамел, мед или производни. Продават се масово в супермаркетите, като цената за пакетче варира между 60 цента и 2€ в зависимост от пълнежа и качеството. Продават се и в сувенирните магазини в красиви сувенирни кутийки, но аз бих купил от супермаркета. Едно на ръка, че са много по-евтини, второ вероятно са и много по-пресни. Пълнете куфара и не му мислете!
 
8140386226_6aa3af4c4f_z.jpg

 

Stroopwafel by FoodishFetish, on Flickr
 
Ако пък имате късмет да сте в някой холандски град по време на пазарен ден, почти винаги има щандче, което прави огромни stroopwafels, на място, топли и горещи! Леле, умирам от глад. 
 
Уикипедия; http://en.wikipedia.org/wiki/Stroopwafel
 
Oliebol
 
Друго холандско сладко, което не е за тънки талии. Общо взето са пържени, кръгли, дебели, мекици, често със стафиди, ама... абе да ви кажа не е точно такова на вкус, трябва да опитате. Продава се от разни павилиончета и е важно да са топли. Обикновено се ядат с пудра захар. 
 
11047404976_fa07e05928_z.jpg

Oliebollen op het Spuiplein by Roel Wijnants, on Flickr
 
Мисля, че съм виждал подобно павилионче точно на изхода от летище Айндховен. Ако кацате и павилиончето е там не пропускайте първи сблъсък с Холандия. 
 
Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Oliebol
 
Poffertjes
 
Това са нещо средно между мини палачинки и бухтички. Сервират се поръсени с пудра захар и ако искате да сте традиционалисти, ги полейте с холандския сироп от захарна тръстика. В заведенията, които предлагат poffertjes въпросния сироп го има на всяка маса като консуматив. 
 
5316233437_c6cb8685e6_z.jpg

#2/365 - Delicious Dutch pancakes ('poffertjes') by Dennis Burger, on Flickr
 
Уикипедия: http://en.wikipedia.org/wiki/Poffertjes
 
Белгийски пържени картофи с майонеза (fritesaus)
 
Стига толкова сладки неща има и солени, които си заслужават. На първо време това са белгийските картофи. Сигурно ще си кажете - "Чакай малко, нали говорим за холандски специалитети?" Така е, но белгийските картофи са толкова разпространени, че може да се броят и за местни. А и без това и двете държави не са чак толкова големи, така че да не се вталяваме! 
 
Лесно ще ги познаете магазинчетата и павилиончетата, буквално са зарити от картофи, и на снимка, и на живо. Най-добрите са там, където има опашка, и където не се продава нищо друго освен картофи! Много известни, популярни и вкусни са в Manneken Pis, около 200 метра след гарата на Амстердам по туристическата улица в посока центъра. Няма как да не ги видите вдясно. 
 
3901380203_9131247dee_z.jpg

Frites with Sauce Andalouse by su-lin, on Flickr
 
Задължително се ядат с майонеза или fritesaus (сос за картофи). Разлика не намирам, но това е по холандски/белгийски. Като сте в Рим като римляните, нали? Кетчупа го оставете за пицериите тук!
 
Дюнер, Kapsalon и Shoarma
 
Като страна с доста араби, не е чудно че дюнерджийници има на почти всеки ъгъл. Който няма против подобна храна, като цяло в региона могат да се намерят от най-вкусните дюнери, които сте опитвали. Broodje Kebap е да ви сложат месото в хлебче като хамбургер, а Durum Kebap са навитите питки, с които сме свикнали ние. 

 

Специално обръщам внимание на един дюнерски дериват, който май е типичен само за Холандия и се казва Kapsalon
 
Буквалния превод е "фризьорски салон" и нямам представа откъде идва асоциацията. Това го пиша само да не видите надпис Kapsalon и да нахълтате във фризьорския салон търсейки нещо за ядене. Представлява ред месо, ред картофи, отгоре салата, сосове и се запича с кашкавал. Вкуса може много да варира, най-вкусния който съм ял е на 100 метра, от къщата в която живеех, но е толкова апокрифно, че няма да го намерите. Влезте в случайна дюнерджийница и дано уцелите!
 
2870377122_b76114019e_z.jpg

Frank z'n patatje kapsalon by NBroekzitter86, on Flickr
 
Уикипедия: http://en.wikipedia.org/wiki/Kapsalon
 
Друга интересна алтернатива е Shoarma. Пак нещо като дюнерско месо, но нарязано на лентички. 
 
Ох, супер късно стана, а никога не съм очаквал, че може да се изпише толкова на тема храна в Холандия! Утре ще довърша. Имам да пиша за кашкавалите, херингата, фриканделите, бирата, виното, женевер, кой знае още какво ще се сетя...

 

Редакция: Списъка продължава в пост номер 12.

  • Харесвам 23
Връзка към мнение

...филия с шоколадови пръчици е точно филия с шоколадови пръчици! Взимате един хляб , мацвате масълце отгоре и сипвате пръчиците. ...

....филийка или хлебче с кашкавал или шунка по средата...

.... картофено пюре, пушена наденица и  препържен до загоряване бекон...

.....препоръчвам ребърцата. В понеделник и сряда има промоции на неограничено количество ...

.... тортичка и сметана ....

....вафли с пълнеж....

.....пържени, кръгли, дебели, мекици ... с пудра захар

.....палачинки и бухтички ...с пудра захар...с холандския сок от захарна тръстика ....

....пържени картофи с майонеза....

.....ред месо, ред картофи, отгоре салата, сосове и се запича с кашкавал ....

Жоро, само едно нещо си забравил да напишеш - че след това за връщане от Холандия трябва да си купим допълнително място в самолета, ако не и цял ред от три седалки :biggrin:

 

 

Майтапът на страна - благодарности за подробното описание и идеите за хапване. :)

Би било чудесно с помощта на кулинарните спецове във форума (сигурен съм че не са малко) да се оформят такива систематизирани темички и за други дестинации! :)

 

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 7
  • Смея се 1
Връзка към мнение

Майтапът на страна - благодарности за подробното описание и идеите за хапване. :)

И аз се присъединявам към горенаписаното.

Така вкусно е написано и добре онагледено, че чак ми се дояде! :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ох, защо ли я отворих тази тема гладна??? :P

Супер е!

 

 

...
Би било чудесно с помощта на кулинарните спецове във форума (сигурен съм че не са малко) да се оформят такива систематизирани темички и за други дестинации! :)
 

Замислили сме подобна и за Франция.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Е, бива ли така?

Дай поне една рецепта за тези бухти/палачинки!

 

Рецептата е лесна. Продава се микс в магазините, който се смесва с мляко и яйца. Основната част е от брашно, даже подозирам че е просто брашно и захар, но се продава като микс да може да му скочи цената :) По-интересното тук е тигана. За да не се правят една по една и да отнеме цял ден, уреда изглежда ей така:

 

5501056194_e29126f630.jpg

 

Poffertjes! by bradjward, on Flickr

 

Жоро, само едно нещо си забравил да напишеш - че след това за връщане от Холандия трябва да си купим допълнително място в самолета, ако не и цял ред от три седалки :biggrin:

 

 

Майтапът на страна - благодарности за подробното описание и идеите за хапване. :)

Би било чудесно с помощта на кулинарните спецове във форума (сигурен съм че не са малко) да се оформят такива систематизирани темички и за други дестинации! :)

 

 

Хех, така излиза. Но това са в по-големия процент глезотийки. Не е като да нагъват мазни пържени топки по цял ден :) Холандците са изключително здрава нация, спортуват много и като цяло се хранят здравословно. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

 

Ох, супер късно стана, а никога не съм очаквал, че може да се изпише толкова на тема храна в Холандия! Утре ще довърша. Имам да пиша за кашкавалите, херингата, фриканделите, бирата, виното, женевер, кой знае още какво ще се сетя...

Ихааааааа, браво за труда!

Но като гледам всичките им "вкуснотийки", май ще карам само на дюнерчета ;)  Е, може да опитам и някоя мекичка, да не обидя продавачките в жълто :P

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

По-интересното тук е тигана. За да не се правят една по една и да отнеме цял ден, уреда изглежда ей така:

 

5501056194_e29126f630.jpg

 

Poffertjes! by bradjward, on Flickr

Хич не ми обясявай как изглежда тиганът, щото вече си го поръчах - при това от чугун!

Освен с пътешествия сега Магеланци.ком почна да ни разорява и с кухненски атрибути! 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Много хубава тема. Май трябва да се споменат и небезизвестните крокети, от тези които ги продават в Амстердам на улицата. Пускаш стотинки и си ги взимаш от витрината. Първият път като ги опитах ми бяха гадни, третият - почти ми харесаха. С всичко се свиква. И филиите с фъстъчено масло, които ядат с такова удоволствие.  

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

...и върху тях лют сос. Между другото, щото съм живяла, ама в Белгия, с Фламандци, демек Холандци, като съм питала какво им е характерното ястие, май освен френч фрайз и вафълс, а и миди, друго няма. Смешното е,че се вечеря една мръвка-пържена, едно зелено нещо и потейтос. Или варени, или на пюре. Без хляб, разбира се. И така всеки ден.,докато дойде събота, когато се яде пица. Това исках да споделя за храната в семействата. А на обед сандвичи също.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Продължваме нататък...

 

Кашкавал

 

По-горе бегло засегнах кашкавалената тема, но има още много какво да се каже и изпише. Нали знаете от къде идва името на Гауда-та? Това е една от областите, в които трябва истински професионалист да обясни за продължителността на зреене и т.н. Аз не съм такъв специалист. Мога само да ви кажа, че избора е огромен и си има цели магазини с десетки видове кашкавал, включително онези огромни пити, които сигурно сте виждали само по книжките. 

 

4408711436_410e122114_z.jpg

5 maart 2010, Kaashandel Lekkers by Sierag, on Flickr

 

Цена: от 4€ до 20€ на кг, че и нагоре. 

 

На мен лично ми харесва Oude Amsterdam, една от популярните марки по целия свят, но за спецовете може да е много изтъркан и масов. Сигурно ще намерят и нещо по-специфично. 

 

Кашкавали може да пробвате абсолютно безплатно в едно магазинче срещу цветния пазар в Амстердам. Много зарибяващо са нарязали доста образци от продукцията им и може да си ядеш, колкото си искаш. Всичко е капан, да знаете, като опиташ трудно си тръгваш без да купиш!

 

Херинга

 

Защо, защо е толкова надолу в списъка? Ако има едно типично холандско нещо, което трябва да пробвате, то това е задължително херингата. Изцяло сурова, мисля че просто я киснат в някаква марината. Обикновено се сервира в малка картонена чинийка с малко реактивен лук, чат-пат може да има резенче кисела краставичка. Препоръчва се всички от компанията да пробвате, не само защото си заслужава, но и за да не се налага после да гасите пожара в дъха си със силни дъвки. 

 

Не знам защо, но херингата е известна като Hollandse Nieuwe като по някаква причина думата haring накрая често е пропусната, оглеждайте се за този надпис. Може да я намерите навсякъде, по рибни магазини, и улични капанчета. Струва между 2-3€ и си заслужава да опитате, освен ако не обичате риба. Почти не се разбира, че е сурова, бих казал, че японските изцепки са доста по-предизвикателни. 

 

3617471184_6ec080c1b6_z.jpg

 

Hollandse Nieuwe by dietmut, on Flickr

 

Ако искате да сте пълни класици, херингата се яде по следния начин. Овалвате я в лучеца, хващате я за опашката, вдигате я нагоре и я пускате в устата си. Ето така:

 

4361974107_2ab12f1173_z.jpg?zz=1

Haring met ui. by Roel Wijnants, on Flickr

 

За аматьори и туристи се продава и в бяло хлебче. Пак става, но губите точки за автентичност. 

 

Фрикандели и крокети (Frikandel, Kroket)

 

На външен вид приличат на малко светли кебапчета (фриканделите) или като нещо в панировка (крокетите). Общото и при двете е, че са неща, за които не се пита какво съдържат, нещо като нашия пастет. Рогца, копитца, кожички, каквото се сетите. Но не се притеснявайте, ситно смлени са и добре подправени, така че да не виждате източника!

 

Може да си ги купите от доста места, подвижни павилиончета, дори супермаркети. Печелите точки за автентичност, ако си ги купите от нещо като вендинг машини, в които пускате евро и си взимате снаксчето. 

 

8676360306_23bef4bca0_z.jpg

 

The Wall by andre.m(eye)r.vitali, on Flickr

 

Бира

 

Стига толкова за ядене, дайте и да прокараме храната с нещо, а? Макар и да липсва бирената култура на съседна Белгия, то холандските бири хич не са за изхвърляне също. 

 

По начало всяко барче си има някоя марка наливна бира. Като седнете и си поръчате бира, ще ви донесат една чаша без да ви питат каква, подразбира се, че е наливната. Много удобно и спестява време и излишен стрес! Разфасовката обикновено е 250мл, което доста шокира българите свикнали малката да е 330. Има си разумна причина - идеята е да не се стопля. Като изпиете тази си поръчайте и пак, и пак, и пак. 

 

Всяко средностатистическо заведение освен наливната бира, предлага и доста бутилирани, включително белгийски, но аз винаги залагам на наличната наливна. Марките са различни. Среща се Heineken, но учудващо за вас е по-рядко. Холандците хич нямат добро мнение за нея, просто е най-промотираният холандски бранд по света, но на местна почва други са за предпочитане. 

 

Лично на мен ми харесва Grolsch (произнася се Хролсш). Други добри и не чак толкова известни извън Холандия бири са  Dommelsch (Домелш),  Hertog Jan (Хертог Ян), Gulpener (Хулпенер). Наздраве!

 

1229251805_b0c956f9ba_z.jpg

 

Hertog Jan, Grand Prestige by Andy Field (Field Office), on Flickr

 

Внимание! Колкото и да е либерална Холандия, е забранено да пиете алкохол на обществени места. Може да ви изглежда много привлекателно и безобидно да си отворите една бира на пейка в парка, но ще последват тежки глоби и невинният ви поглед и репликата "ама аз съм турист и не знаех" не винаги сработват. Алкохола само в заведения и вкъщи!

 

Jenever (Женевер)

 

Това го включвам повече от обща култура. Има вкус на нещо средно между мастика и джин, като е леко сладникаво. Пробвал съм го веднъж или два пъти, не ми хареса, няма да си кривя душата. Не мога да се сетя и да върви с някоя храна. Но ако търсите по-твърд типичен холандски алкохол, това е вашата напитка. 

 

Абе светлата им бира е толкова вкусна, че никакви женевъри не ви трябват!

 

Ами това е. Смело напред и споделяйте, къде какво сте яли и пили от написаното в списъка. Хареса ли ви, не ви ли хареса? Може ли да препоръчате заведения? 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Малко късно пусна темата. Та съм опитала туристическия вариант на херингата - в хлебче - и много ми хареса. Оттогава си правим такива сандвичи и вкъщи.

10885292_10152624575224779_1167036032795

 

Нищо не спомена за кексчетата  ^_^

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ох, аз се спрях след "строопвафел"-ите :lol:  - мнооого любими.

Един мой приятел живя няколко години в Ротердам и всеки път го тормозех да ми носи (както и чуждо вино - австралийско, чилийско, южноафриканско и подобни).

 

От сирената много харесвам гаудата с ким. Харесах и херингата, но пък с фриканделите на можах да се спогодя.

Женевър пробвах в Белгия, но не ме вдъхнови, предпочитам бирата :) .

 

Когато бяхме на гости на приятеля ми в Ротердам, ходихме на едно корабче с палачинки, май е точно от веригата с ребърцата, която споменаваш: http://www.beren.nl/vestigingen/beren-boot/

Плащаш куверт и хапваш палачинки със сладка и солена гарнитура, която сам си избираш. А междувременно корабчето обикаля по реката през цялото пристанище. Аз повече наблегнах на гледката и снимките, отколкото на палачинките.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Малко късно пусна темата. Та съм опитала туристическия вариант на херингата - в хлебче - и много ми хареса. Оттогава си правим такива сандвичи и вкъщи.

10885292_10152624575224779_1167036032795

 

Нищо не спомена за кексчетата  ^_^

 

И така става. Веднъж питах холандците дали и с хлебчето е ОК, казаха ми че хъката-мъката и така става, макар че не е както се яде по класически начин :) Кексчетата не са ми сред специалностите :)

 

Ох, аз се спрях след "строопвафел"-ите :lol:  - мнооого любими.

Един мой приятел живя няколко години в Ротердам и всеки път го тормозех да ми носи (както и чуждо вино - австралийско, чилийско, южноафриканско и подобни).

 

От сирената много харесвам гаудата с ким. Харесах и херингата, но пък с фриканделите на можах да се спогодя.

Женевър пробвах в Белгия, но не ме вдъхнови, предпочитам бирата :) .

 

Когато бяхме на гости на приятеля ми в Ротердам, ходихме на едно корабче с палачинки, май е точно от веригата с ребърцата, която споменаваш: http://www.beren.nl/vestigingen/beren-boot/

Плащаш куверт и хапваш палачинки със сладка и солена гарнитура, която сам си избираш. А междувременно корабчето обикаля по реката през цялото пристанище. Аз повече наблегнах на гледката и снимките, отколкото на палачинките.

 

Аз хич не се шегувам за щропвафелите, яко ги нападат хората като донеса, от време на време чак е стряскащо :) Само една приятелка веднъж каза, че имало същите в супера под нейния блок и трябваше да и сложа вето за доста време. Факт, че подобни се продават в България също, но хич не се доближават по вкус. Да не намесвам и топлите, току що слепени вафли по пазарите....

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 2 години по-късно ...
On 4.02.2015 г. at 10:35 PM, Георги said:

 

И така става. Веднъж питах холандците дали и с хлебчето е ОК, казаха ми че хъката-мъката и така става, макар че не е както се яде по класически начин :) Кексчетата не са ми сред специалностите :)

 

 

Аз хич не се шегувам за щропвафелите, яко ги нападат хората като донеса, от време на време чак е стряскащо :) Само една приятелка веднъж каза, че имало същите в супера под нейния блок и трябваше да и сложа вето за доста време. Факт, че подобни се продават в България също, но хич не се доближават по вкус. Да не намесвам и топлите, току що слепени вафли по пазарите....

Stroopwafels са идеалния подарък за всички - евтини, не заемат много място и не ми се свидят, защото не ги харесвам, ама изобщо :D 
Херингата е супер, ама с хлебче, просто не ми е толкова вкусна без. 
Вече от 7 години не живея в Холандия, но за храната там почти не се сещам, освен за 1 нещо, което си пропуснал да споменеш - Mosterdsoep. 

Важното е да е добре направена, иначе става натрапчиво, но когато е добре е перфектна. Особено за любители на супи, като мен ;)
 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 32 минути , stormbringer каза:

Вече от 7 години не живея в Холандия, но за храната там почти не се сещам, освен за 1 нещо, което си пропуснал да споменеш - Mosterdsoep. 

 

Я направо разпиши, аз не съм по супите, във факултета жулиха яко Cup of soap, което си е химийка тим бульони маги :)

Връзка към мнение
2 hours ago, Георги said:

Я направо разпиши, аз не съм по супите, във факултета жулиха яко Cup of soap, което си е химийка тим бульони маги :)

Ще опитам, хаха, но ще започна от Cup-a-soup - защо изобщо го споменаваш, то това не е супа, това си е бульон маги с щипка фиде, което до голяма степен е цялата им кулинарна култура :lol:
Mosterdsoep е точно това, което подсказва заглавието Musterd soup, или "Супа Горчица". Странно е супа от подправка/сос, да, но всъщност е много хубава, ако е направена добре е с мек вкус, ако не е - горчицата е прекалено натрапчива и не се постига желания ефект. Нещо като крем супа, жълта на цвят, с малко зеленина и/или мръвка настъргана отгоре (лук/ бекон).
Долу горе е това, но дори и хора, които не обичат горчица си падат по тази супа ;)  

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...

Здравейте!

Включвам се по темата като една голяма фенка на Stroopwafels - посещавайки Холандия винаги се запасявам с няколко пакета от HEMA. За картофките на Manneken Pis - любими са ми. По съвет на местни жители ги опитахме гарнирани с майонеза, фъстъчено масло и нарязан лук... мммм...невероятно изживяване. Имат и фъстъчена крем супа, която дори може да се купи готова в опаковка от магазина - донесохме от нея веднъж за подарък :)

Нещо друго интересно, което ми идва на ум е сладоледът там. На няколко места опитвахме невероятен сладолед. На Nieuwendijk, срещу магазин HEMA има малка сладоледъджийница, с винаги огромна опашка отпред. Магазинчето е семейно, рецептата се пази в тайна от... 1937 г. Banketbakkerij Van Der Linde

war-fries-instagram.jpg

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.