Alexander Публикувано: 13 юни, 2021 Сподели Публикувано: 13 юни, 2021 Писал съм назад за лансаротските сухи бели вина, но днес попаднах на снимка на лозята на един от по-основните производители La Galeria. Всичко се прави ръчно, редене на камъните да пазят вятър, поливане и т.н. 12 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 16 юни, 2021 Автор Сподели Публикувано: 16 юни, 2021 На кратко за фестивала в Казанлък - Розе и рози. Все по-добри и по-добри вина се представят, някои изби се отказват от участие, идват други, разнообразие има. Таз годишните попадения: Братанови - Розе Памплемус 2020, мерло, каб совиньон и сира, от лозето в с. Шишманово. Името идва от френски Pamplemousse - грейпфрут, има преобладаващ вкус на червен грейпфрут. Изненада за мен, не бях опитвала тези серии на Домейн Бояр: Pure white - купаж совиньон блан и семийон Pure pink - купаж сира и мурведър (тази серия е със стъклени тапи) Кортен натура - розе от мелник 55 Много ароматни, леки, вина, за лятото (ако дойде 😉 ) са идеални. Катаржина - LE ROSE - сира, малбек и каберне фран Орбелия - Via Aristotelis белия бленд - шардоне, сандански мискет, тамянка ------------------------------- Сори за качеството на снимките, но бях заета да дегустирам 😉 10 1 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 16 юни, 2021 Автор Сподели Публикувано: 16 юни, 2021 Дегустация на вина от винен проект Мелвино - в Капана Защо винен проект, защото нямат собствена изба, а ползват услугите на избите в района на Струма, където са лозята им. Работят с български сортове. Бутикови серии. Първите две вина са винифицирани в изба Мелник Сандански Мискет / Мускат отонел 2020 - сандански мискет е кръстоска между сортовете широка мелнишка лоза и Тамянка, създаден е през 1963 от З. Занков, Я. Атанасов и Г. Карамитов. Розе - Широка мелнишка лоза и Мавруд 2020 Винифицирани в базата на Синтика, и двете вина са в класацията на ДиВино топ 50 Ранна мелнишка лоза 2019 Ефектът на пеперудата – ДиВино топ 50 за 2020 Резерва Ранна мелнишка лоза 2017 Single vineyard – една година лежало в нова френска бъчва, ДиВино топ 50 за 2019 ПП - от утре в София започва балканския винен фестивал 2021 до събота. Едно чудесно мероприятие, на което могат да се опитат прекрасни вина - линк към страницата на събитието 6 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 5 септември, 2021 Сподели Публикувано: 5 септември, 2021 Едни от най-хубавите бели вина за мен-лансаротски 9 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 6 септември, 2021 Сподели Публикувано: 6 септември, 2021 преди 5 часа, Alexander каза: Едни от най-хубавите бели вина за мен-лансаротски Фенове сме на това, в лявата бутилка. 2 Връзка към коментар
Yto Публикувано: 10 септември, 2021 Сподели Публикувано: 10 септември, 2021 Следващата седмица ще има доста испански вина в Лидл. Има ли някой познавач да препоръча нещо добро.. Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 10 септември, 2021 Сподели Публикувано: 10 септември, 2021 Чак добро няма, все пак се гони под минималната цена там. 3 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 10 септември, 2021 Сподели Публикувано: 10 септември, 2021 преди 9 часа, Yto каза: Следващата седмица ще има доста испански вина в Лидл. Има ли някой познавач да препоръча нещо добро.. Купувате по една бутилка от всички или тези, които си харесате, и започвате да опитвате. Ако си харесате - купувате от същото пак. Ако не си харесате, продължавате да търсите другаде. Сигурно точно в тази тема ще ме анатемосат, но такова нещо като "познавач на вина" няма! Същото е като някой каже за друг, че е познавач на жените. Такова нещо също няма! Вземаш една жена, която си харесаш, и пробваш. Не става - друга, следващата.... Всеки има своите предпочитания и вкус. Някой може да си пада по сладки вина, аз не си падам. Това не значи, че има правилно и неправилно. Има вкус и той е познавачът. Мога да приема, че някой би могъл да се нарече "познавач на вина", ако се интересува и знае производителите в районите, отглежданите сортове и т.н. Това обаче си е просто знание. Вкусът е различен от знанието. Виното си има вкус и ако не ти харесва, то никой няма право да ти каже, че не разбираш. Вкусът е царят. Останалото е суетата, а тя няма граници. Александър има право, че вината в ЛИДЛ не са особено добри. На мен специално испанските вина там никак не ми харесват. Преди в Метро имаше някои добри вина на разумни цени, но те побързаха да развалят това. Просто купувате, пробвате и харесвате. Това е! 3 1 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 18 септември, 2021 Сподели Публикувано: 18 септември, 2021 Явиха се на кастинг 3 1 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 18 септември, 2021 Сподели Публикувано: 18 септември, 2021 Абе @bulpa нещо се загуби и сме без специалист, да даде акъл:(( 1 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 18 септември, 2021 Сподели Публикувано: 18 септември, 2021 Италианката и французойката взеха изпита. 🙂 Да видим как ще се представи испанката. 2 Връзка към коментар
Светославов Публикувано: 14 октомври, 2021 Сподели Публикувано: 14 октомври, 2021 "Когато сладък сок налее гроздето..." И за винарите зазвънят звънци... Започна великото тайнство на сътворение на виното! 5 2 Връзка към коментар
дядо Пепи Публикувано: 14 октомври, 2021 Сподели Публикувано: 14 октомври, 2021 Работим по темата! 😁 1 1 Връзка към коментар
Миланка Публикувано: 19 ноември, 2021 Сподели Публикувано: 19 ноември, 2021 DiVino.Taste 2021 10-ото издание на най-големия форум на българското вино DiVino.Taste ще се проведе от 19 до 21 ноември 2021, в зала 4 на Интер Експо Център, София През изминалите години, изложението се превърна в най-успешното събитие за популяризиране на качественото българско вино и винопроизводство. Форумът представлява професионална платформа за пряка комуникация и директен контакт между българските винопроизводители и крайни клиенти. Повече информация може да намерите на https://taste.divino.bg Събитието е с COVID протокол VTR. 1 1 Връзка към коментар
Ognyan Публикувано: 30 декември, 2021 Сподели Публикувано: 30 декември, 2021 Страхотен вино бар в Атина препоръчвам! Cinque се казва. 7 1 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 27 януари, 2022 Сподели Публикувано: 27 януари, 2022 Рядко съм впечатлен от родните вина, но този път ще пиша за 3 такива. И трите са на Братанов, но са разни редки издания, подбрани, отлежавали по 18-28 месеца в бъчва и т.н. Ценово са 20-30лв в интернет. И трите са много силни 14-14,5%, червени вина, с тяло и вкус, както трябва да бъде. Едното има само малък етикет, нефилтрирано, коя бъчва номер и т.н. 5 1 2 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 26 март, 2022 Сподели Публикувано: 26 март, 2022 Когато твърдиш, че правиш вино и сложиш името си на етикета, се очаква и нещо истинско да пуснеш на пазара. Тук не е такъв случаят С нежен вкус на леко газиран сладък компот. Всеки със своя вкус, нали.... Опитал съм вероятно над 2000-3000 вина от цял свят. Това е на едно от последните места по моята класация. P.S. Уф, сега видях, че предходният пост е във възхвала на този производител. Не го правя нарочно. Просто поръчах това вино и за мен е леш. А кагато имаш дори 1 вино леш, то няма смисъл от всичко останало. Мое мнение... 2 1 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 23 април, 2022 Сподели Публикувано: 23 април, 2022 още снимки от Лансароте, като и в момента труда е ръчен. 7 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 17 септември, 2022 Сподели Публикувано: 17 септември, 2022 Не знам да се смея ли, да плача ли.. но до тук стигна родното вино производство или търгашество. В цял свят, всеки гледа виното да е от района му или от самата изба при по-сериозните. У нас няма такива филми, но не очаквах да се стигне до тук, да се внася нещо и да се слага гордо български етикет с избата.. Брут от Катарджина, произведен и бутилиран в Италия.. с цели 2лв по-евтин от доста доброто Cava Anna de Codorniu Blanc de Blanc на същия рафт. 2 2 2 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 17 септември, 2022 Сподели Публикувано: 17 септември, 2022 На 26.03.2022 г. в 20:18, Pantelej Putnik каза: Когато твърдиш, че правиш вино и сложиш името си на етикета, се очаква и нещо истинско да пуснеш на пазара. Тук не е такъв случаят С нежен вкус на леко газиран сладък компот. Всеки със своя вкус, нали.... Опитал съм вероятно над 2000-3000 вина от цял свят. Това е на едно от последните места по моята класация. P.S. Уф, сега видях, че предходният пост е във възхвала на този производител. Не го правя нарочно. Просто поръчах това вино и за мен е леш. А кагато имаш дори 1 вино леш, то няма смисъл от всичко останало. Мое мнение... Чак сега видях поста ти. С това се затвърждава мнението ми за пореден път, че всичко родно е непостоянно, днес е добре, утре зле, важи за всички продукти, хранителни, алкохол, кафе и др. 3 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 17 септември, 2022 Сподели Публикувано: 17 септември, 2022 преди 47 минути , Alexander каза: Чак сега видях поста ти. С това се затвърждава мнението ми за пореден път, че всичко родно е непостоянно, днес е добре, утре зле, важи за всички продукти, хранителни, алкохол, кафе и др. Аз не вярвам на родното винопроизводство. Мнението ми е крайно, нали!? Ще го споделя все пак, защото тук такава е темата. Вероятно ще засегна някой, но....все пак това е само мое мнение. Считам, че в България не може сериозно да се говори за винопроизводство. Ех, чак пък толкова! Ами кой е този производител, който да произвежда сериозни количества, да има пазари в чужбина и т.н., но да продава качество и на българския пазар. И ако този производител прави нещо качествено, то на каква цена го предлага?! Дали тази цена не е на 2-3 ПЪТИ над вино със същото или по-добро качество от целия останал свят. Не вярвам на българските вина! Не казвам, че не можем да правим вина! Можем, но не правим. Ако пък някой реши да прави такива вина, нарича ги бутикови, изключителни селекции, ВИП купажи и всякви измислици. А бутиковите производители ми са по-скоро смешни, отколкото да гледам на тях сериозно. Понеже няма възможност да произведе голямо количество, той търси маркетинга - еко лозя били, плати много за специални бутилки и етикети, пък им сложи една цена, че да ти се приплаче. Но не и да ти се припие. 😐 Бутилките и етикетите пък са другата мода - всеки сезон етикетите са различни. Защо?! Защото потребителят се е прецакал веднъж и не желае пак да се прецака, няма да купи пак онова вино. Ще купи обаче друго, но то е много вероятно да е от същия производител, но със съвсем друг етикет за същия бълвоч. А какво да кажа за тенденцията етикетите да се правят така, че да наподобяват на вина от Италия, Испания и т.н. с наименования на латиница като Via, Domain, Cassa и други думи от съответния език. Дълго трябва да търсиш на етикета къде е произведено, че да откриеш, че е българско. Какво се цели с това? Ами явно да се избяга от българското, да се подведе потребителя, че купува небългарско вино и т.н. Защото явно и много други потребители като мен не вярват на българското вино. Какво да говорим пък за самото вино! Преди години ми подариха 2 бутилки някаква доста скъпа серия на един производител, който беше започнал да се фантазира, че чак си беше кръстил магазина в София "Вино и арт". Вината бяха отвратителни, като сладки компоти. Цената им беше страшна на фона на тяхното качество - над 25-30 лева. Този производител майче вече го няма, защото на лъжата краката са къси, а с къси крака не се стига далеч. "Вино под 15 лева не ми го хвали!" - каза веднъж една колежка. "Това вино е по-висок клас, а това е по-бюджетно" Майната ви! Или правиш вино, или се хващай и прави нещо друго. Всичко, което създаваш трябва да е добро. Не може да произвеждаш и предлагаш боклуци за под 10 лева, а да имаш свестни вина над 15 лева. Това е глупост! Ако опитам бълвоч за 10 лева, как очакваш да купя виното ти за 15 лева?!? В България винопроизводството в момента се намира на равнището на разитие на обществото, тоест - много ниско. Никой не търси последователността, надграждането, традицията. Търси се бързата печалба. Това не е сериозно! Винопроизводството ни прилича и на туризма - работи се с мисълта "днес ще го излъжа, а утре каквото стане". Е, не става! Скоро ми хвалеха някакво оранжево вино, синьо вино и т.н. Било новаторство! Абе, мили хора, престанете с извращенията! Започнете да правите вино. Нормално, истинско вино. Хората ще го оценят. И най-накрая за тези, които твърдят, че "разбират" от вино. Виното не е за разбиране, а за пиене. Няма какво да се разбира - това ми харесва, това не ми харесва. Просто е. Знам, че моето мнение няма да е коректно към онези хора, които евентуално в момента са се хванали и правят нещо истинско, правят го както трябва и ще запазят това във времето. Времето отсява добрите в бизнеса и заличава онези, които са с "къси крака". Надявам се да има повече майстори, но като познавам страната и манталитета............. 6 1 1 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 17 септември, 2022 Сподели Публикувано: 17 септември, 2022 Абсолютно съм съгласен с написаното. У нас вино или не само, което е добро е по-скъпо от идентично в чужбина при всички случаи. У нас етикетите са помпозни и се сменят, за разлика от многото семпли, често черно бели етикети на много вина, които почти не се променят в продължение на десетилетия в Европа. Набиване на еко, био, вип и т,н., както и модите да имаме от всичко в света, то не е малбек, карменере и т.н., вместо да наблягаме на локалните сортове. Същото е при кашкавалите, бях в известна родна мандра и горките имаха собствен грюер, пармезан и кво ли не на цени като оригиналите.. ами не става така. Даже се жалваха, че ги подгонили заради имената. Ама то беше миналия век, когато имаше родно шампанско по 2лв Не знам дали съм го споменавал преди, но знам за случай от първо лице преди години, когато собственик на родна избра вкарваше вино от Македония и го разреждаше в различни пропорции с разни неща и правеше няколко вида родни вина. 4 Връзка към коментар
Marusinka Публикувано: 17 септември, 2022 Сподели Публикувано: 17 септември, 2022 Оле, не знам как съм я пропуснала тази тема! Аз толкова обичам вино, че запалих мъжа ми, който е по уискито и сега вече е страшно запознат със сортове-мортове и най-вече с десертните вина. Аз от 7 години, откакто един сервитьор в Италия, след като обясних, че не обичам нито много сухо, нито сладко вино и искам да е плътно, ми препоръча ето това: съм супер фен на италианския район Пулия и редовно пробвам нови сортове. Последно съм на сусуманиело 😋 9 Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 17 септември, 2022 Сподели Публикувано: 17 септември, 2022 преди 2 часа, Marusinka каза: Оле, не знам как съм я пропуснала тази тема! Аз толкова обичам вино, че запалих мъжа ми, който е по уискито и сега вече е страшно запознат със сортове-мортове и най-вече с десертните вина. Аз от 7 години, откакто един сервитьор в Италия, след като обясних, че не обичам нито много сухо, нито сладко вино и искам да е плътно, ми препоръча ето това: съм супер фен на италианския район Пулия и редовно пробвам нови сортове. Последно съм на сусуманиело 😋 И моят мъж пие уиски - ако някой ден се видим с теб, ние ще пием вино, те уиски 🙂 . Аз пия само ризлинг, в редките случаи, в които пия изобщо. Миналия месец ходих в магазина за алкохол да търся вина за парти и имаше толкова много избор, че се обърках (по принцип мъжа ми ходи за алкохол) - то не бяха калифорнийски, местни от нашата провинция, от Южна Америка и страшно много европейски. Радвам се, че намерих ризлинга накрая, но много време изгубих 😂🥂 2 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 18 септември, 2022 Сподели Публикувано: 18 септември, 2022 Трудно намирам добро българско вино от среден клас, цена в магазин 15-20 лв. Много харесах мерло от 2018 на една известна ивайловградска изба. Вероятно нямам право да напиша името и, но ще се сетите сами. Другите реколти не ми допадат, но тази е чудесна. Ако ви попадне, препоръчвам! 2 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега