Прескочи до съдържание

Дете на предната седалка?


Препоръчани мнения

Струва ми се полезно да направим такава тема.

Законите в различните държави са различни и ще е добре, да ги обединим тук.

 

В Испания е разрешено след 12 години и минимална височина от 135см. Има и изключения, но трябват допълнителни седалки, колата да е с 2 места и други.

 

За Франция магеланката Роца ми сподели, че там може да се возят на предната седалка след 10 години.

 

Някой знае ли за другите по-посещавано страни в Европа как е положението?

За България също.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

У нас има Обществено-консултативна комисия по проблемите на безопасността на пътищата.

 

Та те са публикували тази препоръка, съобразена с конкретния текст в българското законодателство:

 

"Най-безопасният начин за превоз на деца в автомобил е специалната детска седалка, предназначена за теглото и размерите на даденото дете.

В момента българското законодателство задължава родителите да поставят в автомобила специална седалка, в която да превозват децата си. (вж. членове 137б - чл. 137д от Закона за движението по пътищата)

Новородените и децата до 1 г. Трябва да пътуват в седалки, които в автомобила са поставени с лице обратно на посоката на движение. Този вид седалки може да се постави както на задната, така и на предната седалка на автомобила. Когато в автомобила са инсталирани предпазни въздушни възглавници (airbag), трябва да се консултирате с ръководството за употреба на автомобила или с търговеца на автомобила относно специални предпазни мерки при използване едновременно на поставени обратно на посоката на движението детски седалки и въздушни възглавници.

Децата между 1 и 4 години трябва да пътуват в седалки, които са снабдени със специални ремъци. Тези ремъци опасват здраво детето. За безопасното прикрепяне на детската седалка към задната седалка на автомобила се използват фабрично инсталираните колани на автомобила.

След 4-годиша възраст докато детето достигне височина от 1,50 м., то трябва да ползва фабрично инсталираните предпазни колани на автомобила заедно със специална повдигаща седалка. Причината за това е, че предпазните колани са проектирани за хора, по-високи от 1,50 м. Ако детето е по-ниско и не ползва повдигаща седалка, самият колан може да нарани детето Ви."

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

В Унгария до 3 годишна възраст или докато детето не достигне 135 сантиметра височина е задължително ползване на детско столче. От 135 до 150 сантиметра е препоръчително, но не и задължително ползването на повдигаща седалка.

 

На предната седалка деца под 150 сантиметра не могат да пътуват. Изключение от правилото има само при деца под една година пътуващи в кош срещу движението и при изключен еърбег.

Редактирано от Topfly
Връзка към мнение

В Германия детският стол е задължителен за деца под 150 см или до 12 годишна възраст. Колкото до предната седалка няма ограничение, стига детето да има детски стол. За бебета е ясно- кош и в обратна посока, без Airbag.

От 2017 повдигащата седалка е забранена. Не знам колко е официално, но като искахме да купим подобна преди 3 месеца, казаха, че няма смисъл за 3те месеца.

Редактирано от БраниB
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.