Прескочи до съдържание

София-Прага-София


Мария-Ана

Препоръчани мнения

Смятам да пристигнем в София със собствен автомобил от Гърция /гръцка регистрация на колата/ и от там да продължим за Прага с вероятни престои в Будапеща и Виена. Продължителност около седмица. Бих искала да ми дадете съвети за пътя, за някои особености, изисквания за какво да внимаваме тъй като ще е за пръв път автомобилната ни обиколка. Също и препоръки кои места по пътя си заслужава да се видят. Предвижда се за края на април. Благодаря предварително на всички, които ще отделят от времето си, за да ми помогнат!

Връзка към коментар

С кола съм пътувал от София до Будапеща. Около 8-9 часа чисто каране. Имахме късмет при всички минавания на граници и не сме чакали много, но е добре да си планирате по час престой за всеки случай (ако се движите с някакъв график на ум). Избягвайте да нарушавате правилата за движение, че подкупите са много високи, а глобите още по-високи. Да не говорим, че за някой дребни нарушения трябва да се явяваш в съда. Имайте едно на ум, че правят и "капанчета" - например бавнодвижещ се камион на място с временна маркировка и хоп зад ъгъла патрулка.

 

Аз лично им нямам доверие на сърбите и избягвам да зареждам в Сърбия. Горивата там са малко по-скъпи от тук. Текуща информация за цените винаги има на http://www.fuel-prices-europe.info/.

 

Минаването през Белград, вместо по околовръстния път ми се стори по-бързо, но не съм го засичал точно. Околовръстния път не беше в перфектно състояние (поне преди година) и е доста по-дълъг като разстояние.

 

Ако колата е с българско Каско, четете полицата внимателно, че на някой компании полиците не покриват риска кражба в Сърбия. Не забравяйте зелената карта, няма кой да ви я иска, но по-добре да я имате отколкото не. Магистралите са платени, но може да се плаща с кредитна карта. Не си спомням да съм имал някакви проблеми с плащането.

 

Сигурно пропускам нещо, но ако ми позволите да се изсаморекламирам, като кликнете на линка в подписа има доста статии за подготовката ми за първото ми обиколка с кола из Европа. Бях планирал всеки детайл, чак до вманиаченост и съм описал всичко което планирах тогава. Излишно е. Пътя до Будапеща, например, не е по-различен от пътя, примерно, до Бургас, само е в друга държава и е малко по-дълъг :).

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Кой град е акцента в пътуването? Иначе - аз не бих пропуснала Братислава. Бърно също е на пътя. Винетките навсякъде ги вземайте в местна валута или с карта - иначе курса е чипровски. Трябват за всичките страни, без Сърбия - там е с пътни такси. ако не сте били в никой от изброените градове (Прага, Виена и Будапеща) една седмица ми се струва малко. Не съм останала с впечатлени в някой от страните да можеш да се измъкнеш с подкуп, но щом ShaMan-H_Fel казва, може и да можеш. Не превишавайте скороста и спазвайте знаците. В Сърбия на магистралата мерят скорост от необозначени автомобили. Сайта с горивата са ви го дали. В Чехия е най-разбита магистралата и май в постоянни ремонти.

Връзка към коментар

Подкрепям ShaMan-H_Fel за околовръстното на Белград. И да добавя, по-добре изобщо не минавайте по него. Отнема часове, наоколо има някакви пазари или битаци и е нон-стоп фраш с паркирали, паркиращи и тръгващи автомобили, тежки камиони, лош асфалт, изобщо веселба. Два пъти направих грешката да мина от там (докато се ориентирам :blush: ), трети път - няма начин.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Подкуп съм давал само в Сърбия, за другите държави по маршрута не бих посъветвал да се пробва, но сърбите си искаха толкова очевидно, че нямаше начин да се занимавам с официални глоби.

Връзка към коментар

Благодаря! А винетките от къде се купуват? За Сърбия трябва ли някакъв документ за транзитното преминаване? Извинявам се ако звуча наивно, но наистина нямам никаква представа. Смятаме основната цел да е Прага. Знам, че дните са малко, но нямаме повече на разположение. Имам чувството дори, че това пътуване ще е малко разузнавателно дори....

ПП И от къде е най-добре да се снабдим с валутите?

Редактирано от Мария-Ана
Връзка към коментар

Моят опит с валутата показва, че е най-добре да си използвате дебитни/кредитни карти.

 

Документ за транзитно преминаване не знам какво имате предвид. Ние сме минавали и с паспорти, и с лични карти само.

Винетки за Сърбия не ви трябват, там има магистрални такси които се плащат на място, приемат и кеш, и с картово разплащане.

Връзка към коментар

Аз бих ви посъветвала да си купите съответните валути в България. Вярно е, че по магистралите в Сърбия можеш да плащаш в брой, в т.ч. и в евро, както и с карти - дебитни и кредитни, но за винетките не съм сигурна. По принцип е добре да си купиш винетка от първата бензиностанция или пункт след влизане в държавата. Когато за първи път ходихме с кола в тази част на Европа, видяхме на сръбско-унгарската граница пункт за продажба на винетки и аз като съвестен гражданин реших да купя веднага. Оказа се, че курсът е значително по-висок от този, за който бях чела в интернет, при това не позволяваха плащане с карта или с форинти, а единствено в евро, без да ти дадат някаква разписка за плащането, а единствено електронна винетка. 

Миналата година пък на влизане в Чехия от Австрия спряхме на първия пункт за продажба на винетки, цената беше очакваната, но не приемаха плащане с карти, а само в чешки крони. Затова смятам, че е хубаво да си имате поне минимално количество от валутите на страните, през които минавате. Знам, че е доста неудобно, но би ви спестило доста ядове там. А ако ви останат, винаги можете да ги върнете, макар и с малка загуба. 

Що се отнася до самия път, освен че е дълъг и монотонен, не знам какво друго да добавя. До Ниш трябва да внимавате с ограниченията, които на моменти са много измислени. После тръгвате по магистрали.

Със сръбски полицаи не сме си имали работа, но се срещнахме с чешки и мога да кажа, че бяха много възпитани, говореха английски и не се заяждаха. Знам от приятелка, макар и случката да е от преди години, че са ги спрели в Сърбия за превишена скорост и е трябвало да платят някаква сума в динари, а те са имали само евро. Накарали са ги да се върнат до границата да обменят и след това ги чакали на същото място да платят. Винаги, когато минаваме през Сърбия, се сещам за тази случка и това ме мотивира да спазваме стриктно всички ограничения, както и да носим поне някаква минимална сума в динари за всеки случай, като обикновено на връщане спираме на последната бензиностанция и зареждаме с нея. 

Дано да имате късмет при преминаването на границите, защото и това може да бъде проблем. Аз имам неприятни спомени от сръбско-унгарската. Мисля, че в края на април няма много пътуващи, но все пак трябва и това да имате предвид.

Връзка към коментар

Унгарската винетка се купува online. Доколкото си спомням от тук сия купих: https://www.tolltickets.com/country/hungary/vignette.aspx?lang=en-GB.

 

Със Сърбия нямаме визи. Ако това имаш предвид под документ за транзитно преминаване. Можеш да пътуваш само с личната карта. Ако колата е на твое име, няма да имаш никакви проблеми, но ако е на някой, който не пътува с вас може да ти се наложи да имаш пълномощно.

 

Без да твърдя, че е най-изгодно. Аз винаги тегля пари от банкомат. По магистралите навсякъде вървят карти. В големите градове почти няма нещо, което да не можеш да платиш с карта.

 

Моят съвет е не го мисли много. Трябват ви само вашите документи, документите на колата и малко пари. Картите вършат перфектна работа, но вземете и малко кеш за зор заман.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.