bulpa Публикувано: 1 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 1 февруари, 2017 Да ви разкажа за моето пътуване до Кейптаун и обратно Да започна с програмата - предварителна програма с точни дати и час нямах. Бях си запазила предварително - готварски клас в Lindt Chocolate Studio час за правене и декориране на торта, винен тур и тур до нос Добра надежда, това бяха мероприятия, за които трябваше да следя часа и мястото на събитието. Бях си набелязала основните забележителности, които ме интересуват, но тъй като съм на почивка бях лежерна в изпълнението . Започвам с първия ден - пристигане по обяд и опознаване на района. Вечерта - круиз по залез с шампанско. Катамарана Естествено гледка към Тейбъл маунтин "Колегите" по лодки Естествено залез, нали затова сме влезнали в океана Следва... 47 Връзка към коментар
pamela Публикувано: 1 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 1 февруари, 2017 Страхотно изглежда! А можеш ли да споделиш малко повече подробности за организацията на пътуването - с коя авиокомпания пътува, колко по-рано купи билетите, места за настаняване и т.н.? 1 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 2 февруари, 2017 Автор Сподели Публикувано: 2 февруари, 2017 Страхотно изглежда! А можеш ли да споделиш малко повече подробности за организацията на пътуването - с коя авиокомпания пътува, колко по-рано купи билетите, места за настаняване и т.н.? По-добре да разказажа за организацията и после снимките Период на пътуване - 17.01 - 27.01.2017 г. Билети, закупени от промоцията на Qatar Airways в края на август. Хотелите, в които отседнах - 4 нощувки в района Сии Поинт (Sea Point) в близост до променадата на Кейптаун, останалите 5 нощувки в центъра Сити Боул (City Bowl). Купени през ММТ, защото цената беше най-ниска през тях. Първоначалната програма претърпя промени, промени, промени, затова ще разказвам само за осъществените неща . В общи линии: Първи ден - настаняване и опознаване на района, предварително си бях взела ваучер за круиза по залез с шампанско. От хотела предлагаха безплатен шатъл от и до Уотърфронт (пристанището, откъдето тръгват круизите, има търговски центрове, ресторанти, пазар за храна, жива музика, калабалък с една дума). Втори ден - обиколка из Кейптаун (ползвах хоп он, хоп оф автобусите, в двудневния билет освен линиите, по които се движат автобусите е включен круиз из пристанището и специален автобус, който те качва на Сигнал хил за наблюдение на залеза). Естествено, овършах всичко с този билет Посещение на една винарна, която е близо до Кейптаун и е включена в маршрута на винената линия Константия. Не че е само една, но аз лично се спрях на нея и съм очарована от вината и лозята. Трети ден - беше облачно, затова започнах с ботаническата градина Кирстенбош, където откарах половин ден. Следобяда - шматкане по плажовете Кампс бей, Клифтън и естествено, залез. Четвърти ден - сутринта готварски клас в Lindt Chocolate Studio, следобяда (първия ден, в който Тейбъл маунтин не беше забулена в облаци) се качих с лифта на планина. Пети ден - шопинг Шести ден - цял ден винен тур из Стеленбош, предварително закупен. Както на всеки винен тур си беше забавно, но най-важни са хората, с които се срещаш Седми ден - цял ден тур до нос Добра надежда и Кейп пойнт, включващ острова на тюлените и колонията на пингвините, предварително закупен. Осми ден - центъра на града, Уотърфронт - още един круиз с катамаран, закупен на място (дневен и защото много ми хареса да се возя на катамаран). Девети ден - изненадващ частен тур. Десети ден - Не плачи за мен, Кейптаун... (т.е. заваля преди да си тръгна, за първи път от 22 декември) 24 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 2 февруари, 2017 Автор Сподели Публикувано: 2 февруари, 2017 След като описах стъпка по стъпка програмата, ако изобщо може да се нарече програма, продължавам със снимковия материал. Вече няма да съм последователна, а разбъркано ще пиша и показвам, че няма да мога да приключа темата. Първата винарна, в близост до Кейптаун - Beau Constantia. Силно впечатлена, може би защото ми беше първата винарна в района, или просто си е впечатлителна. Към залата за дегустации Вино с гледка (ще се опитам да не досаждам с показването на много бутилки) Разни весели надписи Гледка Стъклената сграда горе е залата за дегустации Друг весел надпис Дегустацията, включваше 5 вина - 2 бели и 3 червени. Всички вина имаха точки над 90 от The Wine Advocate, Robert Parker, разни сребърни и златни медали от други изложения. Първото бяло вино беше Вионие, лежало в дъб, моя фаворит Повече - във винената тема. 35 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 3 февруари, 2017 Автор Сподели Публикувано: 3 февруари, 2017 Ботаническата градина - Кирстенбош. Има безплатни гидове в 10 ч., 11 ч. и 14 ч. Научих интересни неща за градината от Пат, така се казваше дамата, водеща тура в 11 ч. Освен ботаническа градина, Кирстенбош е част от защитен природен резерват, граничи с национален парк Тейбъл маунтин. Нелегален емигрант, така каза Пат. Разни пътечки и беседки Финбос (фейнбош) - общото наименование на растенията в Капското растително царство (шестото и най-малкото растително царство). Основни представители са семействата Протея, Ерика и Рестио. Протеи, разни Ерика Следващите две снимки са от Тейбъл маунтин Рестио (растението с дългите стебла) и Ерика (храстоподобното) Този е местен Разни други китки Така и така, намесих Тейбъл маунтин, малко гледки от там Този сладко, сладко си похапваше маргаритки Поглед към планината 12 апостоли 40 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 3 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 3 февруари, 2017 (редактирано) Страхотни снимки! Много красиво в таз градина. :wacko: Булпи, имам въпросченце - дали си разбрала какво означава наставката " бош"? Стелен-бош, Кирстен-бош и разни други са ми се мяркали. Нали съм много подробна... Ако ти не си питала, моля, да се яви Домоседко, като виден наш африканец и да ми каже, моля, моля! Три пъти казах моля, щото ми е много любопитно. Редактирано 3 февруари, 2017 от AlexandraKo 1 Връзка към коментар
Еминко Публикувано: 3 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 3 февруари, 2017 Страхотни снимки! Много красиво в таз градина. :wacko: Булпи, имам въпросченце - дали си разбрала какво означава наставката " бош"? Стелен-бош, Кирстен-бош и разни други са ми се мяркали. Нали съм много подробна... Ако ти не си питала, моля, да се яви Домоседко, като виден наш африканец и да ми каже, моля, моля! Три пъти казах моля, щото ми е много любопитно. Дали пък не е същото като буш??...или общо казано "трева" "вид разстителност".Поне на мен така ми обясниха когато бях там.Та чая ройбос който се продава у нас май е "червена трева"..Но има по-големи специалисти.Кирстен бош май трябва да е черешова гора,...знам ли?:-)) 4 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 3 февруари, 2017 Автор Сподели Публикувано: 3 февруари, 2017 (редактирано) Страхотни снимки! Много красиво в таз градина. :wacko: Булпи, имам въпросченце - дали си разбрала какво означава наставката " бош"? Стелен-бош, Кирстен-бош и разни други са ми се мяркали. Нали съм много подробна... Ако ти не си питала, моля, да се яви Домоседко, като виден наш африканец и да ми каже, моля, моля! Три пъти казах моля, щото ми е много любопитно. Идея си нямам какво означава Но и на двете места ми хареса много, и в Стеленбош, и в Кирстенбош... Сега като попита и на мен ми стана любопитно. Редактирано 3 февруари, 2017 от bulpa Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 3 февруари, 2017 Автор Сподели Публикувано: 3 февруари, 2017 Ден девети - частен тур, в ролята на гид - домосед Този пост ще е повече снимки, защото не запомних имената на местата, през които минахме Първо - проверка за акули в залива Така бленуваните от мен шарени къщички на плажа Разни гледки по пътя Едно скрито съкровище - пътечка по брега На път Това, мисля че е долината на Франшук На състезание по кайтсърф - Red Bull King of the Air Най-добрите... Уиндсърфистите и те се отчетоха Правилната гледка към планината Тук е мястото да благодаря за организацията и за разказите За малко да забравя, другото съкровище, което открихме, т.е. домосед откри. Бутикова винарна, която се намира на пътя на сайдера. Амаааа, много хубави вина 40 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 3 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 3 февруари, 2017 bulpa,чудесно пътешествие си направила!Очарователни и много красиви местенца и снимки.Адмирации за домосед в ролята на перфектно справил се гид! 1 Връзка към коментар
Crazy Horse Публикувано: 3 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 3 февруари, 2017 Браво! Супер снимки и пътешествие си направила! И аз мисля, че Кейптаун е място, което трябва да се види и ми е в списъка с бъдещи пътешествия. А, иначе Bosch доколкото знам означава гора на холандски и на местния език африкаанс, който реално спрямо холандския е горе-долу като македонският спрямо българския. 5 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 4 февруари, 2017 Автор Сподели Публикувано: 4 февруари, 2017 Продължавам с организираните турове. Винения тур из Стеленбош. Организацията е на ниво. Взимат те от хотела, разкарват те, разказват ти, сипват винце и после те прибират там, откъдето са те взели. Бяхме група от 10 човека, и както на повечето винени турове, на които съм била - най-интересни са хората, с които се срещаш В края на деня, резултата е, че все повече ми се ходи в Австралия Няма много снимки Първата изба Villiera - влизаме смело напред Два вида брут (шампанско), две бели вина и едно червено Втората изба - Remhoogte В двора - зебри, бик, антилопи, едно животно подобно на зебра, но не мога да му произнеса името, та камо ли да го напиша. Малко срамежливо беше дегустация с местни сирена Третата изба - Middelvlei, обяд (снимки няма). Освен вино, правят и бира. Разни селскостопански животни и щастливи кучета. Едното от тях се казва Грапа Една рошла Четвъртата изба - Lovane, дегустация на вино и шоколад, ммммммммммм. Ще опиша шоколада, първата хапка - бял шоколад с лимонена трева и кардамон, втората - бял шоколад с праскова и пасион фрут, третия - млечен с парченца какао, четвъртия - тъмен и последно - червени боровинки в черен шоколад... Всичко това се допълваше много добре с виното, което ни дадоха. Пета изба - най-старата в Стеленбош - Vergenoegd Парад на патките Етикет ------------ Организиран тур до нос Добра надежда и Кейп пойнт. По същия начин взимат те от хотела, разкарват те, разказват ти, показват и после те прибират. Не знам защо тук имаше по-малко наплив - бяхме само трима човека група Какво видяхме Остров на тюлените Красив залив, но точно тогава не искаше да си покаже очарованието... Чапманпийк Пингвини, които гнездяха Естествено - нос Добра надежда Кейп пойнт 36 Връзка към коментар
pamela Публикувано: 4 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 4 февруари, 2017 Много, много хубаво! Чудесни снимки и описание! Как на човек да не му се иска да отиде там! 2 Връзка към коментар
iliana_t Публикувано: 5 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 5 февруари, 2017 bulpa, дано не съм се заблудила, но все пак да попитам - сама ли посети Кейптаун и ако да, как ти се стори от към безопастност? Разбирам, че на някои места си била организирано, но през останалото време имаше ли проблем със сигурността под някаква форма? 2 Връзка към коментар
Isa Публикувано: 5 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 5 февруари, 2017 bulpa, дано не съм се заблудила, но все пак да попитам - сама ли посети Кейптаун и ако да, как ти се стори от към безопастност? Разбирам, че на някои места си била организирано, но през останалото време имаше ли проблем със сигурността под някаква форма? Не съм авторката, но в Южна Африка съм (в момента) за 6ти път. Сигурността на Кейптаун е като на обикновен европейски град. Ние си наемаме кола и обикаляме. Престъпността е най-вече черни към черни в гетата, престъпленията насочени към туристи са изключителна рядкост. Да напомня, че тук имаше световно по футбол и запалянковците обикаляха навсякъде(по данни на наши приятели от Йоханесбург, дори из места на които те самите не стъпват), без нито един инцидент. 2 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 6 февруари, 2017 Автор Сподели Публикувано: 6 февруари, 2017 bulpa, дано не съм се заблудила, но все пак да попитам - сама ли посети Кейптаун и ако да, как ти се стори от към безопастност? Разбирам, че на някои места си била организирано, но през останалото време имаше ли проблем със сигурността под някаква форма? Да, сама бях в Кейптаун. Мислех да повдигна темата за безопасността и соло пътуващите жени Така, че благодаря за въпроса. Мога да говоря само за Кейптаун, извън него бях с организирани турове или в компания. Има карта на Кейптаун с районите, които са безопасни и такива с висок риск. Според нея си избрах хотелите. Първият хотел беше в района Сий Пойнт. В близост до променадата на Кейптаун, на една пресечка от централен булевард, по който минаваха автобусите от градския транспорт и и две от линиите на хоп он, хоп оф автобусите. В този район съм се чувствала в безопастност. Сутрин рано ходех (защото не тичам) по променадата, заедно с много други спортуващи. Вечер съм снимала залезите от плажа. Говорих с таксиметровия шофьор, който ме взе от летището до хотела, той каза, че района, в който съм отседнала е много безопасен. Опасно е в тауншипа (гетото). Може би тук е момента да спомена, че чух няколко гледни точки за тауншип - едната на таксиметровия шофьор, той каза, че това е срам за Кейптаун (обсъдихме, че е същото като в моя град. В Пловдив се казва "Столипиново", в Кейптаун "Ланга". Нямат пари, но всички имат сателитни чинии. Изнесени са електромерите нависоко. Правителството е построило къщи за част от тях. И тук е разликата - в Кейптаун къщите бяха запазени, чисти, за разлика от Пловдив, където след три месеца новите къщи приличаха на предишните им жилища. Другата гледна точка - имаше организирани турове за посещение в други гета, не в най-голямото. От автобусите хоп он, хоп оф те взима гид от спирката, разхождате и после те качва на автобуса. Третата гледна точка на винения гид - той каза, че някои от тях работят, но живеят в гетото - въпрос на избор и той уважава техния избор. Край на лиричното отклонение ) Същото мога да кажа за Гриин пойнт и Уотърфронт, където е пълно с туристи и местни. Има търговски центрове, пазари, ресторанти, от там тръгват разни круизи. Има охрана в Уотърфронт, където се грижи туристите да си харчат парите необезпокоявани. Другият район, в който бях отседнала - Сити Боул (центъра). За този район - всички организирани турове предлагаха вземане от хотел в центъра. Затова оставих тук екскурзиите. Едната екскурзия пропадна и затова разгледах центъра. През деня е ок, само няколко просякини ми се залепиха и ми мрънкаха, не ми беше приятно, но не съм почувствала заплаха. Тъй като бях чела мнения за безопасността в Кейптаун и Йоханесбург в блога на една жена соло пътешественичка, бях подготвена какво да очаквам. Все пак и там живеят хора и не е военно положение. Не по-различно от голям европейски град, не питаме в Барселона дали е безопасно (въпреки, че мен лично там се опитаха да ме оберат). Правилата за безопасност важат навсякъде - малка сума пари в брой, документите в сейфа на хотела, в теб копията им, фотоапарата в чанта, която не прилича на фотографска... Ще се радвам и други, които са ходили да споделят техните гледни точки. 18 Връзка към коментар
naTpuoT Публикувано: 6 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 6 февруари, 2017 Страхотно преживяване е било със сигурност. Представям си за ценител на виното като теб каква емоция е било посещаването на тази дестинация. Дето се казва - пълно густо 3 Връзка към коментар
iliana_t Публикувано: 6 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 6 февруари, 2017 Струва ми се, че тактично забравяш да споделиш с нас някоя и друга снимка от готварския курс Торти.....шоколад.....Линд.....(облиз) Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 7 февруари, 2017 Автор Сподели Публикувано: 7 февруари, 2017 Хахаха, изловихте ме. Следва пост за храна, гладните да прескочат. Снимките, които ще публикувам не са с добро качество и са по-скоро папарашки В Кейптаун, за първи път от много време насам, ме досрамя да снимам храната си. На местата, па които ходех, хората комуникираха помежду си, а не си гледаха в телефоните, та затова ще има повече описателна част. Първо с готварския курс в Линд - 90 мин. обща продължителност, дадоха ни готварски шапки и престилки, същински майстори Забъркахме основата на тортата (кейка), те я изпекоха и после ни научиха как да украсяваме и да работим със шоколад. Крайният резултат мой е следният: Това е разрез на тортата- мостра, нашите си ги занесохме вкъщи, т.е. в хотела Рецептата ще я пусна тези дни, само да издиря къде съм я скатала В ботаническата градина ни препоръчаха да хапнем за обяд в "Чаената къща". Естествено се вслушах в съвета на гида. Телешко боботи, (местната мусака) сервирано с ориз с леща, банани с кисело мляко, доматена салца и чътни от праскова, и тортиля: На променадата до хотела имаше павилиони с храна, отново местно ядене - рути с масала със скариди (нещо като гъста леща и скариди) много вкусно, леко пикатно беше В ресторанта на хотела в центъра - охлюви със синьо сирене и домашен хляб Пиле по кайенски (да съм чела какво поръчвам, не да посочвам ) мноооого люто В ресторант "Два океана" на Кайп Пойнт - там ядох салата с риба тон и азиатски корени - снимка няма. Ще опиша какво представляваше - основа от зеле, върху него авокадо, върху авокадото - рибата, приготвена с хрупкава темпура отвън, а вътре беше сурова като за суши, това поръсено със зелени листа от разни зеленолистни растения и на много тънки резенечета нарязани и леко дехидратирани червени и бели моркови. На този тур бяхме само трима човека, като единия беше готвач в Бразилия, постоянно повтаряше колко е вкусно и как е очарован от кухнята. Специално отиде да каже "Благодаря" на персонала 21 1 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 7 февруари, 2017 Автор Сподели Публикувано: 7 февруари, 2017 * Още малко за яденето - из записките на домосед, бях чела за "уловът на деня". Едната вечеря ми беше такава - не разбрах каква точно риба е, месото приличаше на пастърва - бяло, което се отделя на сегменти, но формата беше друга. И следващият път, когато ядох "уловът на деня", беше с домосед - там, съвсем не разбрах какво точно ядох Беше вкусно, много вкусно. Всичко, което изброих като ядене, ми е направило силно впечатление - било с комбинацията от вкусове, било с визията си, било защото е специално приготвено за мен. 6 1 Връзка към коментар
Цвете Публикувано: 7 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 7 февруари, 2017 Аз също мога да потвърдя, че не съм имала разочарования в кулинарно отношение в Южна Африка. Дори бих казала, че там са опитала едни от най-добрите ястия на също толкова добри цени. 4 1 Връзка към коментар
iliana_t Публикувано: 8 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 8 февруари, 2017 Аз наистина проявявам интерес към шоколадовата торта и нейната рецепта, ако я намериш. Не мога да преценя от снимката, но ми се вижда висока. Не беше ли леко суха като гледам съотношението блат - глазура? Връзка към коментар
rossi Публикувано: 9 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 9 февруари, 2017 Как е Кейп Таун като ценови стандард спрямо България? Горе-долу ме интересува - много по-висок, по-висок, горе-долу същия, по-нисък... Май Кейп Таун ще ми е една от следващите дестинации... храна, вино, тюлени... как да устоиш?! Връзка към коментар
luba_rizova Публикувано: 9 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 9 февруари, 2017 Булпи,казах ти,но да се повторя - заради тази феноменална храна плюс красива природа, Южна африка отидв в не топ 5, а топ 3 на следващата дестинация. Категорично изпревари Азия, в която мойто мъж няма голямо желание да ходи така или иначе и щях насила да го принуждавам. Благодаря ти за споделеното плюс и аз чакам рецепта на Линд. И ще я направя. 2 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 9 февруари, 2017 Автор Сподели Публикувано: 9 февруари, 2017 Ризова, напълно разбирам мъжът ти и аз нямам никакво желание за Азия Относно въпроса за ценовия стандарт - не мога да дам еднозначен отговор. Както навсякъде по света - има скъпи нощувки, има евтини нощувки, има евтина храна, има скъпа храна, има скъпо вино, има евтино вино. Кой, както си го организира и каквато му е зоната на комфорт. Кейптаун е многолик град, за всеки има по нещо. Линк към студиото на Линд http://chocolatestudio.co.za/classes/evening-fun-classes/ Хайде, вече рецептата за кръгла форма 14см х 4 см: 100 гр. вода 100 гр. захар 50 гр. масло 15 гр. какао на прах 2 гр. bicarb of soda 2 гр. baking powder 80 гр. брашно 50 гр. яйца 5 гр. нес кафе 50 гр. тъмен шоколад Метод - водата завира заедно с маслото и захарта, добавяме шоколада (натрошен) и разбиваме добре, сваляме от котлона и слагаме яйцата като продължаваме да бъркаме. Добавяме сухите съставки, които предварително сме смесили. Печем на 140оС около 25 мин. Приготвяне на ганаш - 165 гр. млечен шоколад и 100 гр. течна сметана топла се разбъркват до гладка еднородна смес. С ганаша се залива готовия блат. Но нас ни научиха как да направим стеничката от шоколад, да напълним тортата със стърготините или с някакви плодове по желание. Дали е суха - категорично НЕ, но не трябва да очаквате сочността на нашите торти с крем. На следващият ден е още по-хубава. Отиде ми имиджа на кифла 10 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега