Прескочи до съдържание

Кейптаун 2017


bulpa

Препоръчани мнения

Да ви разкажа за моето пътуване до Кейптаун и обратно :)

 

Да започна с програмата - предварителна програма с точни дати и час нямах. Бях си запазила предварително - готварски клас в Lindt Chocolate Studio час за правене и декориране на торта, винен тур и тур до нос Добра надежда, това бяха мероприятия, за които трябваше да следя часа и мястото на събитието. Бях си набелязала основните забележителности, които ме интересуват, но тъй като съм на почивка бях лежерна в изпълнението :).

 

Започвам с първия ден - пристигане по обяд и опознаване на района. Вечерта - круиз по залез с шампанско.

 

Катамарана

post-300-0-77900700-1485963444_thumb.jpg

 

Естествено гледка към Тейбъл маунтин

post-300-0-18484100-1485963469_thumb.jpg

 

"Колегите" по лодки

 

post-300-0-26141700-1485963527_thumb.jpg

 

post-300-0-88946800-1485963550_thumb.jpg

 

Естествено залез, нали затова сме влезнали в океана :P

 

post-300-0-53933900-1485963598_thumb.jpg

 

Следва...

 

 

  • Харесвам 47
Връзка към коментар

Страхотно изглежда! А можеш ли да споделиш малко повече подробности за организацията на пътуването - с коя авиокомпания пътува, колко по-рано купи билетите, места за настаняване и т.н.?

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Страхотно изглежда! А можеш ли да споделиш малко повече подробности за организацията на пътуването - с коя авиокомпания пътува, колко по-рано купи билетите, места за настаняване и т.н.?

 

По-добре да разказажа за организацията и после снимките :)

 

Период на пътуване - 17.01 - 27.01.2017 г.

Билети, закупени от промоцията на Qatar Airways в края на август.

Хотелите, в които отседнах - 4 нощувки в района Сии Поинт (Sea Point) в близост до променадата на Кейптаун, останалите 5 нощувки в центъра Сити Боул (City Bowl). Купени през ММТ, защото цената беше най-ниска през тях.

Първоначалната програма претърпя промени, промени, промени, затова ще разказвам само за осъществените неща :).

 

В общи линии:

Първи ден - настаняване и опознаване на района, предварително си бях взела ваучер за круиза по залез с шампанско. От хотела предлагаха безплатен шатъл от и до Уотърфронт (пристанището, откъдето  тръгват круизите, има търговски центрове, ресторанти, пазар за храна, жива музика, калабалък с една дума).

Втори ден - обиколка из Кейптаун (ползвах хоп он, хоп оф автобусите, в двудневния билет освен линиите, по които се движат автобусите е включен круиз из пристанището и специален автобус, който те качва на Сигнал хил за наблюдение на залеза). Естествено, овършах всичко с този билет :lol:  Посещение на една винарна, която е близо до Кейптаун и е включена в маршрута на винената линия Константия. Не че е само една, но аз лично се спрях на нея и съм очарована от вината и лозята.

Трети ден - беше облачно, затова започнах с ботаническата градина Кирстенбош, където откарах половин ден. Следобяда - шматкане по плажовете Кампс бей, Клифтън и естествено, залез.

Четвърти ден - сутринта готварски клас в Lindt Chocolate Studio, следобяда (първия ден, в който Тейбъл маунтин не беше забулена в облаци) се качих с лифта на планина.

Пети ден - шопинг

Шести ден - цял ден винен тур из Стеленбош, предварително закупен. Както на всеки винен тур си беше забавно, но най-важни са хората, с които се срещаш :friends:

Седми ден - цял ден тур до нос Добра надежда и Кейп пойнт, включващ острова на тюлените и колонията на пингвините, предварително закупен.

Осми ден - центъра на града, Уотърфронт - още един круиз с катамаран, закупен на място (дневен и защото много ми хареса да се возя на катамаран).

Девети ден - изненадващ частен тур.

Десети ден - Не плачи за мен, Кейптаун... (т.е. заваля преди да си тръгна, за първи път от 22 декември)

  • Харесвам 24
Връзка към коментар

След като описах стъпка по стъпка програмата, ако изобщо може да се нарече програма, продължавам със снимковия материал. Вече няма да съм последователна, а разбъркано ще пиша и показвам, че няма да мога да приключа темата.

 

Първата винарна, в близост до Кейптаун - Beau Constantia. Силно впечатлена, може би защото ми беше първата винарна в района, или просто си е впечатлителна.

 

post-300-0-42228300-1486054669_thumb.jpg

 

Към залата за дегустации

 

post-300-0-91230900-1486054718_thumb.jpg

 

 

Вино с гледка (ще се опитам да не досаждам с показването на много бутилки)

post-300-0-10465000-1486054736_thumb.jpg

 

Разни весели надписи :)

post-300-0-58650500-1486054822_thumb.jpg

 

post-300-0-60480100-1486054911_thumb.jpg

 

Гледка

 

post-300-0-52224100-1486054865_thumb.jpg

 

Стъклената сграда горе е залата за дегустации

post-300-0-02962000-1486055326_thumb.jpg

 

Друг весел надпис ;)

post-300-0-77130500-1486054891_thumb.jpg

 

Дегустацията, включваше 5 вина - 2 бели и 3 червени. Всички вина имаха точки над 90 от The Wine Advocate, Robert Parker, разни сребърни и златни медали от други изложения. Първото бяло вино беше Вионие, лежало в дъб, моя фаворит  :) Повече - във винената тема.

 

 

  • Харесвам 35
Връзка към коментар

Ботаническата градина - Кирстенбош. Има безплатни гидове в 10 ч., 11 ч. и 14 ч. Научих интересни неща за градината от Пат, така се казваше дамата, водеща тура в 11 ч. Освен ботаническа градина, Кирстенбош е част от защитен природен резерват, граничи с национален парк Тейбъл маунтин.

 

Нелегален емигрант, така каза Пат.

 

post-300-0-18536800-1486121914_thumb.jpg

 

Разни пътечки и беседки

 

post-300-0-88549300-1486121962_thumb.jpg

 

post-300-0-03009900-1486121999_thumb.jpg

 

Финбос (фейнбош) - общото наименование на растенията в Капското растително царство (шестото и най-малкото растително царство). Основни представители са семействата Протея, Ерика и Рестио.

 

Протеи, разни

post-300-0-17080800-1486122397_thumb.jpg

 

post-300-0-27886300-1486122434_thumb.jpg

 

Ерика

post-300-0-21525400-1486122485_thumb.jpg

 

 

Следващите две снимки са от Тейбъл маунтин

post-300-0-65061000-1486122536_thumb.jpg

 

Рестио (растението с дългите стебла) и Ерика (храстоподобното)

post-300-0-03396100-1486122673_thumb.jpg

 

Този е местен

post-300-0-99659100-1486122778_thumb.jpg

 

Разни други китки

post-300-0-48043700-1486122822_thumb.jpg

 

post-300-0-49438100-1486122839_thumb.jpg

 

post-300-0-36585100-1486122865_thumb.jpg

 

Така и така, намесих Тейбъл маунтин, малко гледки от там

post-300-0-34740400-1486122923_thumb.jpg

 

post-300-0-32575100-1486122956_thumb.jpg

 

post-300-0-93718000-1486122984_thumb.jpg

 

post-300-0-35054500-1486123028_thumb.jpg

 

Този сладко, сладко си похапваше маргаритки

post-300-0-28571500-1486123052_thumb.jpg

 

post-300-0-89883700-1486123106_thumb.jpg

 

Поглед към планината 12 апостоли
post-300-0-40169200-1486123220_thumb.jpg

  • Харесвам 40
Връзка към коментар

Страхотни снимки! Много красиво  в таз градина. :wacko: :wacko:

Булпи, имам въпросченце - дали си разбрала какво означава наставката " бош"? Стелен-бош, Кирстен-бош и разни други са ми се мяркали. :)Нали съм много подробна... :blush:

Ако ти не си питала, моля, да се яви Домоседко, като виден наш африканец и да ми каже, моля, моля!

Три пъти казах моля, щото ми е много любопитно. ;)

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Страхотни снимки! Много красиво  в таз градина. :wacko: :wacko:

Булпи, имам въпросченце - дали си разбрала какво означава наставката " бош"? Стелен-бош, Кирстен-бош и разни други са ми се мяркали. :)Нали съм много подробна... :blush:

Ако ти не си питала, моля, да се яви Домоседко, като виден наш африканец и да ми каже, моля, моля!

Три пъти казах моля, щото ми е много любопитно. ;)

Дали пък не е същото като буш??...или общо казано "трева" "вид  разстителност".Поне на мен така ми обясниха когато бях там.Та чая ройбос който се продава у нас май е "червена трева"..Но има по-големи специалисти.Кирстен бош май трябва да е черешова гора,...знам ли?:-))

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Страхотни снимки! Много красиво  в таз градина. :wacko: :wacko:

Булпи, имам въпросченце - дали си разбрала какво означава наставката " бош"? Стелен-бош, Кирстен-бош и разни други са ми се мяркали. :)Нали съм много подробна... :blush:

Ако ти не си питала, моля, да се яви Домоседко, като виден наш африканец и да ми каже, моля, моля!

Три пъти казах моля, щото ми е много любопитно. ;)

 

Идея си нямам какво означава :blush:

Но и на двете места ми хареса много, и в Стеленбош, и в Кирстенбош...

 

Сега като попита и на мен ми стана любопитно.

Редактирано от bulpa
Връзка към коментар

Ден девети - частен тур, в ролята на гид  - домосед

 

Този пост ще е повече снимки, защото не запомних имената на местата, през които минахме :blush:

 

Първо - проверка за акули в залива

 

post-300-0-76131100-1486135935_thumb.jpg

 

Така бленуваните от мен шарени къщички на плажа

 

post-300-0-47655900-1486135995_thumb.jpg

 

post-300-0-58644400-1486136012_thumb.jpg

 

Разни гледки по пътя

 

post-300-0-64865400-1486136058_thumb.jpg

 

 

post-300-0-68217700-1486136759_thumb.jpg

 

Едно скрито съкровище - пътечка по брега

 

post-300-0-11757100-1486136138_thumb.jpg

 

post-300-0-70184800-1486136203_thumb.jpg

 

На път

 

post-300-0-35029000-1486136249_thumb.jpg

 

Това, мисля че е долината на Франшук

 

post-300-0-62838700-1486136307_thumb.jpg

 

На състезание по кайтсърф - Red Bull King of the Air

 

post-300-0-30677700-1486136480_thumb.jpg

 

post-300-0-21510700-1486136501_thumb.jpg

 

Най-добрите...

post-300-0-02181100-1486136544_thumb.jpg

 

post-300-0-01291700-1486136594_thumb.jpg

 

Уиндсърфистите и те се отчетоха

post-300-0-14856800-1486136633_thumb.jpg

 

 

Правилната гледка към планината :)

 

post-300-0-95328700-1486136652_thumb.jpg

 

 

Тук е мястото да благодаря за организацията и за разказите :)

 

За малко да забравя, другото съкровище, което открихме, т.е. домосед откри. Бутикова винарна, която се намира на пътя на сайдера. Амаааа, много хубави вина :girlsmile:

 

post-300-0-91694700-1486137370_thumb.jpg

 

 

 

 

 

  • Харесвам 40
Връзка към коментар

 

bulpa,чудесно пътешествие си направила!Очарователни и много красиви местенца и  снимки.Адмирации за домосед в ролята на перфектно справил се гид!

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Браво! Супер снимки и пътешествие си направила! И аз мисля, че Кейптаун е място, което трябва да се види и ми е в списъка с бъдещи пътешествия.

 

А, иначе Bosch доколкото знам означава гора на холандски и на местния език африкаанс, който реално спрямо холандския е горе-долу като македонският спрямо българския. 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Продължавам с организираните турове.

 

Винения тур из Стеленбош. Организацията е на ниво. Взимат те от хотела, разкарват те, разказват ти, сипват винце и после те прибират там, откъдето са те взели. Бяхме група от 10 човека, и както на повечето винени турове, на които съм била - най-интересни са хората, с които се срещаш :friends: В края на деня, резултата е, че все повече ми се ходи в Австралия B)

 

Няма много снимки

 

Първата изба Villiera - влизаме смело напред

 

post-300-0-96990100-1486198023_thumb.jpg

 

Два вида брут (шампанско), две бели вина и едно червено

post-300-0-22520300-1486198011_thumb.jpg

 

Втората изба - Remhoogte

 

В двора - зебри, бик, антилопи, едно животно подобно на зебра, но не мога да му произнеса името, та камо ли да го напиша. Малко срамежливо беше

 

post-300-0-05478200-1486198219_thumb.jpg

 

post-300-0-88433100-1486198355_thumb.jpg

 

дегустация с местни сирена

post-300-0-84379000-1486198197_thumb.jpg

 

Третата изба - Middelvlei, обяд (снимки няма). Освен вино, правят и бира. Разни селскостопански животни и щастливи кучета. Едното от тях се казва Грапа

 

post-300-0-25039500-1486198471_thumb.jpg

 

Една рошла :)

post-300-0-99706800-1486198502_thumb.jpg

 

Четвъртата изба - Lovane, дегустация на вино и шоколад, ммммммммммм. Ще опиша шоколада, първата хапка - бял шоколад с лимонена трева и кардамон, втората - бял шоколад с праскова и пасион фрут, третия - млечен с парченца какао, четвъртия - тъмен и последно - червени боровинки в черен шоколад... Всичко това се допълваше много добре с виното, което ни дадоха.

 

post-300-0-76799900-1486198642_thumb.jpg

 

Пета изба - най-старата в Стеленбош - Vergenoegd

Парад на патките

post-300-0-56631300-1486198915_thumb.jpg

 

Етикет :rolleyes:

post-300-0-94192000-1486198885_thumb.jpg

 

------------

 

Организиран тур до нос Добра надежда и Кейп пойнт. По същия начин взимат те от хотела, разкарват те, разказват ти, показват и после те прибират. Не знам защо тук имаше по-малко наплив - бяхме само трима човека група

 

Какво видяхме

 

Остров на тюлените

post-300-0-34037900-1486199125_thumb.jpg

 

post-300-0-76471300-1486199151_thumb.jpg

 

Красив залив, но точно тогава не искаше да си покаже очарованието... Чапманпийк

 

Пингвини, които гнездяха

post-300-0-45473300-1486199242_thumb.jpg

 

post-300-0-54683200-1486199260_thumb.jpg

 

Естествено - нос Добра надежда

 

post-300-0-46955700-1486199309_thumb.jpg

 

Кейп пойнт

post-300-0-84549800-1486199345_thumb.jpg

 

 

 

 

 

  • Харесвам 36
Връзка към коментар

bulpa, дано не съм се заблудила, но все пак да попитам - сама ли посети Кейптаун и ако да, как ти се стори от към безопастност? Разбирам, че на някои места си била организирано, но през останалото време имаше ли проблем със сигурността под някаква форма?

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

bulpa, дано не съм се заблудила, но все пак да попитам - сама ли посети Кейптаун и ако да, как ти се стори от към безопастност? Разбирам, че на някои места си била организирано, но през останалото време имаше ли проблем със сигурността под някаква форма?

 

 Не съм авторката, но в Южна Африка съм (в момента) за 6ти път. Сигурността на Кейптаун е като на обикновен европейски град. Ние си наемаме кола и обикаляме. Престъпността е най-вече черни към черни в гетата, престъпленията насочени към туристи са изключителна рядкост. 

Да напомня, че тук имаше световно по футбол и запалянковците обикаляха навсякъде(по данни на наши приятели от Йоханесбург, дори из места на които те самите не стъпват), без нито един инцидент. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

bulpa, дано не съм се заблудила, но все пак да попитам - сама ли посети Кейптаун и ако да, как ти се стори от към безопастност? Разбирам, че на някои места си била организирано, но през останалото време имаше ли проблем със сигурността под някаква форма?

 

Да, сама бях в Кейптаун. Мислех да повдигна темата за безопасността и соло пътуващите жени :)  Така, че благодаря за въпроса.

 

Мога да говоря само за Кейптаун, извън него бях с организирани турове или в компания.

Има карта на Кейптаун с районите, които са безопасни и такива с висок риск. Според нея си избрах хотелите. Първият хотел беше в района Сий Пойнт. В близост до променадата на Кейптаун, на една пресечка от централен булевард, по който минаваха автобусите от градския транспорт и и две от линиите на хоп он, хоп оф автобусите. В този район съм се чувствала в безопастност. Сутрин рано ходех (защото не тичам) по променадата, заедно с много други спортуващи. Вечер съм снимала залезите от плажа. Говорих с таксиметровия шофьор, който ме взе от летището до хотела, той каза, че района, в който съм отседнала е много безопасен. Опасно е в тауншипа (гетото). Може би тук е момента да спомена, че чух няколко гледни точки за тауншип - едната на таксиметровия шофьор, той каза, че това е срам за Кейптаун (обсъдихме, че е същото като в моя град. В Пловдив се казва "Столипиново", в Кейптаун "Ланга". Нямат пари, но всички имат сателитни чинии. Изнесени са електромерите нависоко. Правителството е построило къщи за част от тях. И тук е разликата - в Кейптаун къщите бяха запазени, чисти, за разлика от Пловдив, където след три месеца новите къщи приличаха на предишните им жилища. Другата гледна точка - имаше организирани турове за посещение в други гета, не в най-голямото. От автобусите хоп он, хоп оф те взима гид от спирката, разхождате и после те качва на автобуса. Третата гледна точка на винения гид - той каза, че някои от тях работят, но живеят в гетото - въпрос на избор и той уважава техния избор. Край на лиричното отклонение :) )

 

Същото мога да кажа за Гриин пойнт и Уотърфронт, където е пълно с туристи и местни. Има търговски центрове, пазари, ресторанти, от там тръгват разни круизи. Има охрана в Уотърфронт, където се грижи туристите да си харчат парите необезпокоявани.

 

Другият район, в който бях отседнала - Сити Боул (центъра). За този район - всички организирани турове предлагаха вземане от хотел в центъра. Затова оставих тук екскурзиите. Едната екскурзия пропадна и затова разгледах центъра. През деня е ок, само няколко просякини ми се залепиха и ми мрънкаха, не ми беше приятно, но не съм почувствала заплаха.

 

Тъй като бях чела мнения за безопасността в Кейптаун и Йоханесбург в блога на една жена соло пътешественичка, бях подготвена какво да очаквам. Все пак и там живеят хора и не е военно положение. Не по-различно от голям европейски град, не питаме в Барселона дали е безопасно (въпреки, че мен лично там се опитаха да ме оберат). Правилата за безопасност важат навсякъде - малка сума пари в брой, документите в сейфа на хотела, в теб копията им, фотоапарата в чанта, която не прилича на фотографска...

 

Ще се радвам и други, които са ходили да споделят техните гледни точки.

  • Харесвам 18
Връзка към коментар

Страхотно преживяване е било със сигурност. Представям си за ценител на виното като теб каква емоция е било посещаването на тази дестинация. Дето се казва - пълно густо :)

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Хахаха, изловихте ме. Следва пост за храна, гладните да прескочат.

 

Снимките, които ще публикувам не са с добро качество и са по-скоро папарашки :P

 

В Кейптаун, за първи път от много време насам, ме досрамя да снимам храната си. На местата, па които ходех, хората комуникираха помежду си, а не си гледаха в телефоните, та затова ще има повече описателна част.

 

Първо с готварския курс в Линд - 90 мин. обща продължителност, дадоха ни готварски шапки и престилки, същински майстори :P  Забъркахме основата на тортата (кейка), те я изпекоха и после ни научиха как да украсяваме и да работим със шоколад. Крайният резултат мой е следният:

 

post-300-0-07592100-1486463698_thumb.jpg

 

Това е разрез на тортата- мостра, нашите си ги занесохме вкъщи, т.е. в хотела

 

post-300-0-62305600-1486463739_thumb.jpg

 

Рецептата ще я пусна тези дни, само да издиря къде съм я скатала :blush:

 

В ботаническата градина ни препоръчаха да хапнем за обяд в "Чаената къща". Естествено се вслушах в съвета на гида. Телешко боботи, (местната мусака) сервирано с ориз с леща, банани с кисело мляко, доматена салца и чътни от праскова, и тортиля:

 

post-300-0-26427100-1486463854_thumb.jpg

 

На променадата до хотела имаше павилиони с храна, отново местно ядене - рути с масала със скариди (нещо като гъста леща и скариди) много вкусно, леко пикатно беше

 

post-300-0-35851500-1486463993_thumb.jpg

 

В ресторанта на хотела в центъра - охлюви със синьо сирене и домашен хляб

 

post-300-0-92811400-1486464031_thumb.jpg

 

Пиле по кайенски (да съм чела какво поръчвам, не да посочвам :P ) мноооого люто

 

post-300-0-46633300-1486464083_thumb.jpg

 

 

В ресторант "Два океана" на Кайп Пойнт - там ядох салата с риба тон и азиатски корени - снимка няма. Ще опиша какво представляваше - основа от зеле, върху него авокадо, върху авокадото - рибата, приготвена с хрупкава темпура отвън, а вътре беше сурова като за суши, това поръсено със зелени листа от разни зеленолистни растения и на много тънки резенечета нарязани и леко дехидратирани червени и бели моркови. На този тур бяхме само трима човека, като единия беше готвач в Бразилия, постоянно повтаряше колко е вкусно и как е очарован от кухнята. Специално отиде да каже "Благодаря" на персонала :)

 

  • Харесвам 21
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

* Още малко за яденето - из записките на домосед, бях чела за "уловът на деня". Едната вечеря ми беше такава - не разбрах каква точно риба е, месото приличаше на пастърва - бяло, което се отделя на сегменти, но формата беше друга. И следващият път, когато ядох "уловът на деня", беше с домосед - там, съвсем не разбрах какво точно ядох :blush:  Беше вкусно, много вкусно.

Всичко, което изброих като ядене, ми е направило силно впечатление - било с комбинацията от вкусове, било с визията си, било защото е специално приготвено за мен.

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Аз също мога да потвърдя, че не съм имала разочарования в кулинарно отношение в Южна Африка. Дори бих казала, че там са опитала едни от най-добрите ястия на също толкова добри цени. 

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Аз наистина проявявам интерес към шоколадовата торта и нейната рецепта, ако я намериш. :blush: Не мога да преценя от снимката, но ми се вижда висока. Не беше ли леко суха като гледам съотношението блат - глазура?

Връзка към коментар

Как е Кейп Таун като ценови стандард спрямо България? Горе-долу ме интересува - много по-висок, по-висок, горе-долу същия, по-нисък...

 

Май Кейп Таун ще ми е една от следващите дестинации... храна, вино, тюлени... как да устоиш?! :)

Връзка към коментар

Булпи,казах ти,но да се повторя - заради тази феноменална храна плюс красива природа, Южна африка отидв в не топ 5, а топ 3 на следващата дестинация. Категорично изпревари Азия, в която мойто мъж няма голямо желание да ходи така или иначе и щях насила да го принуждавам. Благодаря ти за споделеното плюс и аз чакам рецепта на Линд. И ще я направя.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Ризова, напълно разбирам мъжът ти и аз нямам никакво желание за Азия :)

 

Относно въпроса за ценовия стандарт - не мога да дам еднозначен отговор. Както навсякъде по света - има скъпи нощувки, има евтини нощувки, има евтина храна, има скъпа храна, има скъпо вино, има евтино вино. Кой, както си го организира и каквато му е зоната на комфорт. Кейптаун е многолик град, за всеки има по нещо.

 

Линк към студиото на Линд

 

http://chocolatestudio.co.za/classes/evening-fun-classes/

 

Хайде, вече рецептата за кръгла форма 14см х 4 см:

100 гр. вода

100 гр. захар

50 гр. масло

15 гр. какао на прах

2 гр. bicarb of soda

2 гр. baking powder

80 гр. брашно

50 гр. яйца

5 гр. нес кафе

50 гр. тъмен шоколад

 

Метод - водата завира заедно с маслото и захарта, добавяме шоколада (натрошен) и разбиваме добре, сваляме от котлона и слагаме яйцата като продължаваме да бъркаме. Добавяме сухите съставки, които предварително сме смесили. Печем на 140оС около 25 мин.

 

Приготвяне на ганаш - 165 гр. млечен шоколад и 100 гр. течна сметана топла се разбъркват до гладка еднородна смес.

 

С ганаша се залива готовия блат.

 

Но нас ни научиха как да направим стеничката от шоколад, да напълним тортата със стърготините или с някакви плодове по желание.

 

Дали е суха - категорично НЕ, но не трябва да очаквате сочността на нашите торти с крем. На следващият ден е още по-хубава.

 

 

Отиде ми имиджа на кифла :P

  • Харесвам 10
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.