Прескочи до съдържание

Исландия през Март, съвети за маршрут


seagull_29

Препоръчани мнения

Здравейте Викинги,

Ето как се е заформил нашият план за Исландия през Март, много моля за съвети за оптимизиране на местата, които може посетим по пътя. Лично на мен ми се вижда попрепълнена програмата, но пък не ми се иска да минем транзит през някоя близка забележителност и въобще да не разберем за нея.

Първо щяхме да сме само двамата с Гери, в последствие станахме четирима, накрая петима. Решихме, че в крайна сметка ще вземем кола под наем и си платихме една Dacia Duster, която излиза 1500 лв. за 8 дни със застраховките. Не съм сигурен как е като цена, нито дали ще ни е удобно за петима човека, но решението за колата беше взето, когато бяхме все още четирима. Така или иначе, това вече е платено, и няма място за промяна.

Първоначалната ни идея беше да се фокусираме върху Западните фиорди, но като разгледахме картата и колко от пътищата са затворени, решихме, че няма как да запълним 5-6 дни там и в последствие, че не си заслужава само заради карането до фиордите, да пропуснем останалите красоти на юг и изток, затова те отпаднаха от плана като цяло. Реши се - първите два дни, докато се приспособим, да го дадем по-лежерно. Ето какво сме планирали засега:

- Ден първи - 03.03.2017

Пристигаме вечерта към 19:30 и понеже някои от нас ще са имали един целодневен престой в Лутън, предположих, че ще сме достатъчно изморени да правим нещо специално, затова пристигайки, сформираме групата (различни полети, а едната ни дружка си живее в UK и идва направо от там, някои пътуват три дни по-рано с престой в UK, имаше и неразбирателство кой на кой кога/ дали е взел билет, после цените бяха други и т.н. но в крайна сметка ги нагласихме полетите, надявам се), взимаме си колата и отиваме да си почиваме, една нощувка букнахме в Кефлавик.

- Ден втори - 04.03.2017

На сутринта се отправяме към Синята лагуна. Колко време мислите ще прекараме там? След което, ще се насочим към Рейкявик, и вечерта ще се пробваме със сиянието. Има ли/ кои са добри места в околностите на града за наблюдение?

- Ден трети - 05.03.2017

 

За този ден сме планирали следното:

Reykjavík - Hveragerði - Seljalandsfoss - Skógafoss - Solheimasandur Plane Wreck - Dyrhólaey Arch - Reynisfjara Black Beach - Vik

Тъй като за жалост не можахме да си намерим място да нощуваме във Вик, резервирахме една много приятно изглеждаща фермичка - Ásólfsskáli Cottage, която обаче се намира между Seljalandsfoss и Skógafoss. Целият път до Vik не изглежда много, около 210 км. с отбивките към арката и плажа, та се чудим дали да отидем до Вик и после да се върнем обратно до фермата, или да отидем най-много до самолета и после обратно, а арката и плажа за другия ден? Притеснява ме само, че 06.03 изглежда малко по-натоварен от този ден.

- Ден четвърти - 06.03.2017

 

Vik - Fjadrárgljúfur canyon - Foss á Síðu - Skaftafell - Hofskirkja - Fjallsárlón Glacial Lagoon - Jökulsárlón Glacier Lagoon - Höfn

Ще нощуваме малко преди Höfn - Setberg Guesthouse

- Ден пети - 07.03.2017

 

Höfn - Egilsstaðir

 

Ще нощуваме в Mjoeyri Travel Holiday Homes, засега не сме планирали какво точно ще гледаме и къде ще се отбиваме по пътя, но ще мислим може би на място. Имате ли предложения?

- Ден шести - 08.03.2017

 

Потегляме по целия път обратно, идеята е да нощуваме около Вик, защото ни се събира доста шофиране в този ден. Резервирали сме Hellisholar Cottages. Беше голямо чудене, малко късно се сетихме да правим резервации, и естествено, всичко беше или заето, или далече, или на космически цени.

- Ден седми - 09.03.2017

 

От Hellisholar правим Златния (полу) кръг и се връщаме в Рейкявик.

 

Kerið - Skálholt - Gullfoss Falls - Geysir и Strokkur - Þingvellir National Park - Reykjavík

 

Евентуално се запознаваме с прословутия нощен живот в Рейкявик или си отиваме направо в хостела.

- Ден осмии - 10.03.2017

 

Сутринта релакс, сувенири, някои от музеите и по-интересните неща в Рейкявик може би. Този ден имаме задължително ходене до летището, тъй като единят от спътниците ни напуска с вечерния полет, и трябва да я оставим там към 18, планът за следобяда трябва да е изцяло съобразен с това, и така все още не е запълнен. Нещо, което е на прилично разстояние от Рейкявик, или отбивка от пътя към летището?

 

Нощуваме в едно интересно място в Кефлавик - усвоена бивша кравеферма :O

- Ден девети - 11.03.2017

 

Нищо интересно, понеже обратният полет е в 10:30 сутринта, включвам го само като ориентир за края на приключението.

 

Предварително благодаря на всички за отзивите!

Връзка към коментар

За Ден 8 може от Рейкявик да отидете до езерото Kleifarvatn (на 33 км. от града е), там е наблизо, на около 5 км.  е геотермалния район Krýsuvík и да продължите към летището (още около 55 км.).

Езерото:

post-1179-0-08970800-1486987480_thumb.jpg

Krýsuvík много ми допадна, там е лунният пейзаж и калните басейни, много е красиво, но и доста мирише на сяра. За мен беше напълно поносимо, но казвам все пак да знаете. Няма много хора и е доста спокойно.

post-1179-0-43546300-1486987407_thumb.jpg

post-1179-0-09176700-1486987417_thumb.jpg

Редактирано от Яничка
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Ъъ, да питам само, що избра да не обикаляте страната кат бели хора за 8 дни? Възможно е, разбира се. Е, сега, абстрахирай се от мисълта, че ще видиш всичко, но...защо трябва пътя от Егитлщадир да е на обратно, и вместо в ден 6 да си продължиш с разкошната северна Исландия като пич през Миватн и Акурейри и да затвориш кръга надолу, макар с малко повечко шофиране, се връщаш баш по средата на пътя при положение, че имаш и време и нощувки на север? Не щеш ли да разнообразиш пейзажа? 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

И аз си мисля, че бихте могли да направите един кръг, дори и да не видите абсолютно всичко, но така или иначе по-интересните неща са по пътя между Egilsstaðir и Akureyri, не толкова по пътя от Höfn до Egilsstaðir и наобратно. Особено ако решите да отидете в Синята лагуна още първата вечер да разпуснете, на следващия ден директно тръгвате на юг, а Рейкявик остава за последните дни. Ако решите да завъртите кръг през Акурейри, после може да минете и през няколко известни места на запад - Borgarnes, Reykholt, Deildartunguhver, Barnafoss, Hraunfossar.

Редактирано от DenitsaS
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз си зададох същия въпрос, но не го повдигнах, защото доколкото разбирам вече си имат запазени нощувки. Иначе през Myvatn и севера като цяло ми харесаха адски много.

 

Виж плана на DenitsaS и Бай Добри! По-свежо е така нагласено. Не, че ти е лоша програмата, ама синята лагуна си е съвсем до Кефлавик и е много як старт на пътуването :) После въртиш по трасето по избор.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Ами, и ние доста се чудехме, но в крайна сметка решихме, че не искаме да се юркаме много, а да спираме често по пътя и да си гледаме спокойно, да се разхождаме и т.н, вместо да прекараме целия ден в колата. Ако тръгнем на север да се връщаме, ще имаме два дни да сме обратно в Рейкявик, а пътят е повече, и съответно местата, които има да се гледат, също. Притесняваме се да не се залисаме някъде май :) Лагуната умишлено оставихме за втория ден, пак с цел да не си даваме много зор. То е ясно, че няма как за 8 дни да видим всичко, затова и не гоним норматив и се надяваме, че поне за нещата, които ще видим, ще имаме време да им се насладим. Така и така ще се ходи втори път, през лятото, че както се оказа - пъфини няма през март. Аз като го разбрах това, ми беше все тая какво друго ще видим :D Крепи ме единствено надеждата за сиянието.

Редактирано от seagull_29
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

- Ден 1, планирай и в този ден да се разходите за сиянието, ако има възможност. 

- Ден 2, отново за сиянието, прочел ли си моята тема? Има една цяла глава отделена на местата за гледане и как да ги намерим :) Ако е хубаво времето, бягайте към Тингвелир, ако не е хубаво...ще се гоните с облаците. 

 

Не знам до колко са ти фиксирани нощувките, но ако не искаш да въртиш целия кръг, поне тази в  Egilsstaðir според мен, ако можеш да я отмениш, я отменяй. На практика губиш два дни от Хофн до там и обратно, а не мисля, че има кой знае колко за гледане. Не, че не можеш да ги запълниш дните де, но по начина, по който си го написал ще е предимно в шофиране. Според мен или караш до Хофн и се връщаш обратно или въртиш целия кръг, вашето в момента е малко ни рак, ни риба :)

 

- Ден 8: Полуостров Rejkjannes вижте, оставете спътника на летището и ако искате още една лагунка за довиждане :)

Връзка към коментар

При това положение, подкрепям Георги да отмените нощувката в Egilsstaðir, ако е възможно, и да се върнете след Höfn - така ще имате повече време за Рейкявик и околностите. Като по-евтина алтернатива на второ посещение на лагуната, предлагам да отидете на басейн в града, тъкмо ще видите малко местни в естествената им среда. Няколко други интересни места на юг: водопадите Urriðafoss и Gluggafoss, църквата в Oddi, торфените къщи в Keldur, етнографският музей Skógasafn, музеят Þórbergssetur, скалите Lómagnúpur.

Редактирано от DenitsaS
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

На север от Рейкявик освен това може да отидете до Snaefellsness. На това полуостровче има много повече за гледане от колкото между Хофн и Egilsstaðir и там да преместите въпросните дни. Стига нощувката да може да се промени.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Само нещо да вметна. Смятам, че леко незаслужено всички пренебрегвате отсечката от Хьобн до Егитлщадир като безинтересна с почти нищо за гледане. Напротив. Това е едно от най-красивите и идилични места в Исландия. Ойстуртланд при заливите. При население на държавата от 330 000 души, там живеят по-малко от 3% от населението. Няма хора, няма гадна туристическа глъч. Заслужава си човек да спре препускането. Има величествена чиста природа. Има елени. И доста горещи басейнчета по села и градчета. Просто често, съставяйки маршрут, водейки се по акъла на Гугъл, човек следва път 1, а не път 96 и 92 (а лятото и 955), които водят до съкровища. И така подминава наситения с пирамидални фиорди и история Breiðdalsvík, през интересната колекция от редки минерали в Stöðvarfjörður, през френския град Fáskrúðsfjörður с любопитен произход, много красивата местност с оранжевия фар при Vattarnes, през Reyðarfjörður, хубавия музей по естествена история в Neskaupstadur, странната църква и водопада при Eskifjörður с каирната на пророчицата, за която ви говорих, а и едно малко известно място там Helgustaðanáma - старата затворена мина, където се е добивал исландски шпат (прозрачен калцит) - прочутият викингски "слънчев камък". 

 

Много има какво да се види и прави на изток. Да не говорим, че геологията по фиордите е покъртителна. Така че, вместо да сечете след Дюпивогур директно нагоре или пък да направите само малката заобиколка по Главния през Breiðdalsvík, минете си, ако са добри пътищата и условията, разбира се, по крайбрежието на фиордите и заливите. Животът в тях е малко по-различен от другата Исландия. Иначе пак имате хубави гледки, но сечете и изпускате, и така излиза славата на Ойстуртланд, че е място, което се минава за 2 часа и нещо, винаги транзит, с пет-десет снимки и това е.  

 

Сега, от друга гледна точка, на запад, полуостров Snaefellsness, естествено, ми е фаворит, хеле пък митичния му ледник, от където героите на Жул Верн слизат в пътешествието си до центъра на земята, но в никакъв случай не мога да ги степенувам и да кажа, че единия полуостров е по-добър за сметка на Източните фиорди за това време. Така че, всяко място е наситено с красоти и което и да избереш - няма да сгрешиш. Общо взето в Исландия винаги си поставен пред избор, в който, каквото и да решиш, със сигурност виждаш нещо хубаво и със сигурност изпускаш друго хубаво, което оставяш за следващия път.

 

За местенца на юг чети тук: http://www.south.is/

За местенца на изток чети тук: http://www.east.is/

За местенца на запад чети тук http://www.west.is/

И за местенца по Рейкянес чети тук: http://www.visitreykjanes.is/

За района на Рейкявик: http://www.visitreykjavik.is/

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

За местенца на юг чети тук: http://www.south.is/

За местенца на изток чети тук: http://www.east.is/

За местенца на запад чети тук http://www.west.is/

И за местенца по Рейкянес чети тук: http://www.visitreykjanes.is/

За района на Рейкявик: http://www.visitreykjavik.is/

 

А който чете пътеводителя, ще види, че тези и много други полезни сайтове вече са изброени ;)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Много благодаря на всички за коментарите. Планът остава непроменен засега, имайки предвид и лошото време, доколкото разбирам е наваляло бая сняг. Прогнозата като гледам, най-голям ни е шансът за сияние на 03.03 когато пристигаме.

 

А и типично в мой стил успях да се докарам до антибиотици в най-неподходящия момент. Та ще си мъкна и вируса там, цяла година не ме хвана нищо в офиса дето всичко живо е болно, а вентилацията приятно разнася бацили навсякъде. Но удари февруари и като по часовник ме повали на легло. Да видим какво ще се получи от това пътуване, със скандално неорганизирани пътуващи. Свети Георги да е с нас! :lol:

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Много благодаря на всички за коментарите. Планът остава непроменен засега, имайки предвид и лошото време, доколкото разбирам е наваляло бая сняг. Прогнозата като гледам, най-голям ни е шансът за сияние на 03.03 когато пристигаме.

 

А и типично в мой стил успях да се докарам до антибиотици в най-неподходящия момент. Та ще си мъкна и вируса там, цяла година не ме хвана нищо в офиса дето всичко живо е болно, а вентилацията приятно разнася бацили навсякъде. Но удари февруари и като по часовник ме повали на легло. Да видим какво ще се получи от това пътуване, със скандално неорганизирани пътуващи. Свети Георги да е с нас! :lol:

 

Да, в момента има доста добри прогнози за сияние, така че дано го видите още първата вечер. Относно другото - вече е късно да се реагира, но надявам се имаш европейска здравна карта или застраховка за пътуването? Вземи си всички нужни лекарства и се надявам, че топенето в топлите извори ще унищожи вируса и ще се оправиш бързо. Лек път и чакаме снимки!

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Да, в момента има доста добри прогнози за сияние, така че дано го видите още първата вечер. Относно другото - вече е късно да се реагира, но надявам се имаш европейска здравна карта или застраховка за пътуването? Вземи си всички нужни лекарства и се надявам, че топенето в топлите извори ще унищожи вируса и ще се оправиш бързо. Лек път и чакаме снимки!

 

:yahoo: Много ти благодаря! И аз на това се надявам, май самата идея за пътуването в Исландия ми действа ободряващо.

 

Имам допълнително здравно осигуряване, не съм сигурен дали важи в чужбина, но ще проуча въпроса. Дано не се стига до там де, но е хубаво човек да е подготвен.

 

Ще пусна снимки веднага щом мога. :imsohappy:

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Най-накрая ми остава време да кача и малко снимки. Писано е много за Исландия, затова към момента се въздържам от пътепис/ разказ, но накратко - изпълнихме си плана, който бях писал по-горе на 95%, плюс/ минус някои неща. Качвам Северното сияние, тъй като то беше акцента на пътуването, още (само) първата вечер, когато пристигнахме. Втората вечер го виждахме от Синята лагуна, но не беше нито толкова силно, нито имаше как да го заснемем.

 

Аз лично го видях, благодарение на моите спътници, които ме събудиха и специално се върнаха да ме вземат в 3 сутринта. Иначе после само щях да гледам снимките, но се бях запънал, че след липсата му в продължение на 25 часа, сънят е по-важен, а бях и маалко скептичен, че "ловът" ще бъде плодотворен - прогнозата беше за почти пълна облачна покривка и половинка луна.

 

post-4953-0-55710000-1489950005_thumb.jpg

 

post-4953-0-69675200-1489950016_thumb.jpg

  • Харесвам 8
Връзка към коментар
  • 4 месеца по-късно ...

@seagull_29 Тъй като ме попита в друга тема дали сме видели пъфини и ти обещах снимки, ако видим, качвам пресни-пресни от днес от Vigur. Имаше страшно много, но не бях с напълно заредена батерия и успях да снимам само една групичка. Но пък им се нагледахме как смешно летят, въртейки прекалено голямото си тяло за малките криле. 

 

DSC08619.thumb.JPG.9cd64edc9296cd2f04460d9ac18162da.JPG

 

DSC08624.thumb.JPG.4ed3f73b010c994ea7e508578ff2c9b9.JPG

 

DSC08628.thumb.JPG.0bbeab6a044b19843adec6859185d97f.JPG

 

DSC08635.thumb.JPG.427bec07d3e4ed7aabea3f477bfbf7e0.JPG

Редактирано от DenitsaS
  • Харесвам 14
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.