Прескочи до съдържание

Tайланд през май


Препоръчани мнения

Моето пътуване в Тайланд взе да наближава. Изпочетох доста от темите във форума (едва ли всички) и стигнах до някаква примерна програма за Тайланд. Пътуването ми е в началото на май и реших да заложа на северната част на страната.

 

28 април       София - Доха - Банкок

29 - 2 май     Банкок

3 май          със самолет то Чианг Рай

3 и 4 май      Чианг Рай

5 май          с автобус до Чианг Май

5 - 8 май      Чианг Май

9 май          с влак/автобус до Сукотай?

10 май         Сукотай

11 май         с влак/автобус до Аютая

12 май         Аютая

13 май         транспорт до Банкок

14 май         Банкок - Доха - София

 

Както се вижда, имам три пълни дни в Банкок (плюс кацане около обяд на 29ти). Още не съм взел билети за Чианг Рай. Там целта ми е да видя белият храм (нали не бъркам, че е там). Предполагам, че това няма да отнеме целия ден, за това приемам всякакви съвети как да си запълня времето там.

 

Нямам планове какво точно ще правя в Чианг Май. Всъщност все още си нямам идея какво да правя. Оставил съм това парче от програмата, за да имам повече свобода да реша какво да правя на място. Все пак, всякакви съвети са добре дошли.

 

Последната част е просто лежерно слизане към Банкок с посещение на де какъвто обект на UNESCO намерих по пътя :) . Засега имам само резервация за нощувките в Банкок в началото на пътуването. Иска ми се този път да имам малко повече гъвкавост и затова не съм направил другите резервации.

 

Приемам всякакви съвети, оплювания ;) и т.под. мнения. Има ли голям риск настъпващият дъждовен сезон да прецака всичко? Или пък не е чак толкова голям риска през май?

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Здравко Ангел

След 4 дни се връщаме и ще ти напиша ние как изкарахме, имахме точно твоя маршрут, без Банкок, за 10 дни.

От Банкок до Чанг Рай летяхме с Bangkok Airways. И после надолу с автобус от град на град.

Сега сме в Као Сок в едно бунгало в джунглата и нетът е ужасен.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Никога няма гаранция за времето, но май принципно е рано за сериозни валежи. Цитирам една приятелка тайландка на въпроса "кога идват сериозните валежи?". "На моя рожден ден." (Рожденният й ден е края на юли.)

 

Аз съм ходил с автобус Чанг Май - Питсанулок. Това е градът до Сукотай, защото исках да видя типичен сравнително голям тайландски град без туристи. Колкото и да е странно, все още има такива. :D Имаше доволно добър избор от автогарата, а Чанг Май директно до Сукотай с превоза се занимаваха туристическите агенции.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
Здравко Ангел

Ние от Чанг Май до Сукотай си взехме автобус от гарата. Съвсем редовна линия си е. Билетът беше 207 бата и за около 6 часа пристигнахме. Автобусът тръгваше в 10.30ч.

Връзка към коментар

И аз до миналата седмица усилено планирах 20 дни през май из този район, но изведнъж се оказа, че ще трябва да го пътешествам сама и направооо...  ееми, не ми стиска, честно казано. НО, Шамане, (дали правилно чета ник-а?)  ако правиш солово това пътешествие, ще ми е много интересно после да опишеш нещата по-подробно, ако може, моля :)  
А аз, тъй като вече месец май съм си го заплюла за пътуване, не се отдадох на скръб и моментално се пренасочих в обратната посока. Даже успях да хвана малко по-евтини самолетни билети (на другия ден вече бяха на по-висока цена), резервирах спането (бррр егати цените обаче  - все едно в Швейцария!) Но, каквито - такива - да се стяга Ирландия да ме посреща за една голяяяма  обиколка :)
И все пак да кажа за какво пиша в темата - ето един линк, който, мисля ще ти свърши добра работа с актуална информация за местата, където ще ходиш през месец май - времето, препоръчвани маршрути, интересни места и т.н. отворила съм ти конкретно на времето, понеже преди малко питаше за него :)

http://www.selectiveasia.com/thailand-holidays/weather/may

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Чамг Май е хубаво място,но като отвориш в някоя тур агенция дневните трипове от Чанг Май и виждаш,че две трети от тях са в района на Чанг Рай.Та ако си ме разбрал какво искам да кажа ще ти останат поне два дена за Канчанабури.

От други твои постове знам,че си урбан за разлика от нас и освен еднотипни храмове и някоя и друга зоол.градина не знам какво по-точно би могъл да видиш.Първият ден в Чанг Рай си го остави за релакс след Банкок,масажи,бирички и т.н.Поне бирата и храната бяха най-евтини от другите места,които посетихме.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Здравей,

 

тъй като не си резервирал престоя си в Чанг Рай, си позволявам да препоръчам нашия хотел, тъй като беше много чист, добре обзаведен - с широка спалня, диван, хладилник, климатик, безплатна мин. вода, страхотна градина, закуска... Собственикът е младо момче, много свестен, изключително любезен и отзивчив и най-важното - говори много добре английски. Съдейства ни за обиколката до Белия храм, както и ни договори цена с такси до чаената плантация за 1000 бата, което си е много добра цена. Хотелът е на отлично място - 400-500 метра от автогарата и нощния базар в Чанг Рай. Казва се Baan Jaru, нощувката ни беше 850 бата.

 

До Wat Rong Khun ходихме с автобус - цена 20 бата в посока. На връщане хванахме от червените таксита - songthaew - пак за 20 бата. С такси щеше да излезе около 300-400 бата според собственика на хотела. Автобусът тръгва на всеки 30 минути. Ние отидохме в 7:05 и трябваше да чакаме до 7:30. Пътуването трае 30 минути и отидохме в 8:00 часа, точно при отварянето. Може да се опиташ да хванеш в 7:00 и 7:30 да си там ако смяташ да правиш снимки и да го огледаш по-обстойно (макар и само отвън), защото като го отворят, започват да прииждат автобусите и става навалица. Също така имай предвид, че след като влезеш и минеш през храма, излизаш отзад и връщане назад няма - посоката е само навън. За да го огледаш пак отпред, трябва да платиш нова такса.

 

Пътуването от Чанг Май до Чанг Рай го правихме с Green bus (билетите закупихме онлайн от сайта им), по-луксозният - V, с по 3 седалки/кресла на ред. Автобусът е климатизиран, дават ти бутилка вода и кроасан. Има и варианти с по-ниска цена, но с повече седалки, съответно е по-тясно. Преходът беше точно 3 часа.

Редактирано от chandni
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

И аз до миналата седмица усилено планирах 20 дни през май из този район, но изведнъж се оказа, че ще трябва да го пътешествам сама и направооо...  ееми, не ми стиска, честно казано. НО, Шамане, (дали правилно чета ник-а?)  ако правиш солово това пътешествие, ще ми е много интересно после да опишеш нещата по-подробно, ако може, моля :)  

Аз пътувах един месец сама из този регион и мога да кажа, че е безопасно. Не съм имала никакви притеснения. Само последните 3 дена на Ао Нанг бях с една приятелка. Изкарах си страхотно и реших, че пак бих отишла сама. Почти не съм ползвала органиирани трипове - само на Пипи - за гмуркане, обиколка да няколко плажа и една на Краби - 7 острова, препоръчана от колега-магеланец. А успях да обиколя доста, вкл'чително и два плаващи пазара около Бангкок.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Благодаря на всички за отзивите. С нетърпение чакам разказа на Здравко за този район. Явно ще трябва да премисля престоят в Чианг Май.

 

За съжаление котелът предложен от chandni е вече зает за моите дати :( (поне според букинга).

 

@iaia_mama аз пиша всеки ден докато пътувам. Можеш да видиш блога ми, линка към който е долу в подписа ми.

Редактирано от ShaMan-H_Fel
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
Здравко Ангел

Здрасти, завърнахме се и сега ще ти нахвърлям нашия престой :)
 
Чанг Рай
 
Спахме в North Hotel, непретенциозен, ама чист и с чудесна локация, на 5 минути от автогарата и на 5 от нощния пазар.
 
До Белия храм си взехме автобусче от гарата до нас срещу 20 бата.
На връщане от храма си взехме от камиончетата, с които се транспортират местните, пак за 20 бата.
 
Един ден си взехме шофьор с кола и си направихме план какво искаме да видим около Чанг Рай.
Платихме 3000 бата, което по местните стандарти не е малко, ама пък сме много доволни и от момчето, и от нещата, които видяхме. Ето къде ходихме, пускам ти и снимки накрая:
 
Black Houses
Всъщност мястото, където са тези черни къщи е Bandaam Museum. На нас много ни хареса, ако си падаш по съвременно изкуство би трябвало и на теб да ти хареса.

 

После ходихме при "резервата", не знам как точно да го нарека това място, с различните племена, като естествено "жените-жирафи" бяха голяма атракция, но и сред другите племена има много интересни.

 

После отидохме в ботаническите градини Doi Tung, които са много красиви. Има различни видове градини - зимна, японска, орхидариум...

 

Ходихме до т.нар. Пещера на маймуните и рибите. Самата пещера е глупост, но пък има маймуни колкото искаш, а в езерото пред нея плуват огромни риби.

 

Накрая отидохме до Синия храм, който е много красив.

 

Ако си падаш по котки има много яко кафене с десетки котки, които се размотават около теб - Cat 'n' A Cup, намира се на ъгъла на улицата с гарата и централната улица на града.

 

Като цяло 2 дни може спокойно да ги запълниш с такава програма.

 

ЧАНГ МАЙ

 

От Чанг Рай до Чанг Май взехме автобус. Билетът е 166 бата. Автобусът спира и на двете гари в Чанг Рай, но тръгва от тази, която беше до нашия хотел. Пътят до Чанг Май е към 3 часа.

 

В града има много храмове, като има едни 4, които са най-свещени и които не трябва да се пропускат - Wat Chiang Man, Wat Phatao, Wat Chedi Luang и Wat Phra Sing. Местните така ги определят, обаче ние след като минахме тези 4 ходихме и в няколко други, като някои от незадължителните ни впечатлиха повече. Wat Chiang Man и Wat Chedi Luang са ти must-see.

 

Eдин ден загубихме в зоопарка, много сме доволни от него. Комбиниран билет - зоопарк + аквариум + панда е 620 бата. До зоопарка си взехме маршрутка - 60 бата. Там си и обядвахме, има нещо като food court, готвят ти пред теб, каквото си избереш.

 

СУКОТАЙ

 

От Чанг Май взехме автобус до Сукотай. Струва 207 бата. Пътувахме към 6 часа до новия Сукотай. Преди това автобусът спира и на стария град. Там е доста малко и предполагам, че ще ти е скучно, ако останеш да спиш в стария град. Входът на самия комплекс ти е 100 бата + 10 бата плащаш за колело. Добре е да си вземеш колело, на самия вход на комплекса дават под наем, струва 30 бата на ден. Като обиколиш централната част, задължително отиди до  Wat Si Chum със седящия Буда - много е красив.

Ние имахме 2 нощувки в Сукотай, ама една ти е напълно достатъчна, защото храмовият комплекс го разглеждаш за 3-4 часа и друго няма какво да правиш там. В новия град може има голям пазар и толкова.

Има едно чудно заведение - Foresto. Намира се преди моста като идваш от стария град, там главната се раздвоява. Има нещо като площадче, там стоят тук-тукаджиите, та това е на задната улица. Правят много добри фрешове и пилето с кашу и ананас е един път.

 

Та ние направихме грешка, че не отидохме до Аютая, ти по план ще ходиш, така че добре си го замислил.

 

Толкова се сещам, ако имаш въпроси - насреща сме.

post-3218-0-88208300-1489074892_thumb.jpg

post-3218-0-88970300-1489074915_thumb.jpg

post-3218-0-35294400-1489075001_thumb.jpg

post-3218-0-80275000-1489075233_thumb.jpg

post-3218-0-71413000-1489075255_thumb.jpg

Редактирано от Здравко Ангел
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.