Прескочи до съдържание

Лаос 2017


Препоръчани мнения

Поразрових азиатската част на форума и не намерих отделна тема за Лаос, а за тази страна писаното е разхвърляно из теми за Тайланд и Камбоджа от преди поне година-две.

Ето малко актуална информация, за тази страна, която се оказа изключително приятна изненада за мен и спътниците ми.

Стандартаната схема за достигане до Лаос е през Тайланд и по-рядко от към Виетнам. До столицата все още не лети нито една от арабските или европейските авиокомпании. Най-лесно и изгодно се лети с airasia до Виентян и Луанпрабан.

Вътрешни полети на по-ниски цени (30$ за Виентян-Луанпрабан) предлагат:

http://www.laoskyway.com

 

Актуален курс на местната валута 1$= 8200-8300 кип. Обмяна на приемлив курс е възможна още на границата или в чейнджове в по-големите градове.

За български граждани има визи, които се получават на границата срещу 35$.

 

Храна- основно ястие в нормално местно ресторантче/закусвалня е 15.000-25.000 кипа (4-5 лева). Печена риба или пържола е около 40.000 кипа (около 9 лева). Бутилка безалкохолно 5.000-7.000 кипа (1-2 лева). Бутилка бира- 10.000 (около 2 лева).

Храната е разнообразна, хубава.... и често доста люта. Порциите са по-скромни от стандартното за нас, преобладават зеленчуците и ориза, месото е малко и по-скъпо.

По религиозни и културни причини местните се стряскат от разголени пъпове и рамене. Късите панталони е по-добре да покриват поне колената. Манастирите и храмовете са много, нужно е да се елементарна съобразителност в облеклото и поведението при посещението на тези места.

Спане- 10-20$ на нощувка/на калпак е напълно изпълним бюджет за спане в прилични хотели средна ръка. За 50 Евро на стая на нощ можете да се къпете в лукс :)

 

Нашата програма:

Ден1 Тайланд/Chiang Khong- трансфер до границата, re-entry permit за Тайланд+лаоска виза, трансфер до пристанището на Huay Xai.

В 9 сутринта отпътуване с лодка по Меконг.

http://www.nagiofmekong.com

Цена 135$ на калпак. Включва два дена плаване по Меконг от Huay Xai до Луанпрабан с една нощувка на сушата, обяди на лодката, посещение на "туземски" селца-по едно във всеки от двата дена, посещение на пещерите Пак О, водач с английски език.

Същия маршрут може да се направи с "ферибот" на цена около 30-40 $, но без спирки по селца и пещери и спането на сушата всеки си го организира както му падне.

Имахме огромно желание да направим и това:

http://www.gibbonexperience.org

но цени от 200-300$ за 2-3 дена ни дойдоха малко над бюджета. Със сигурност е незабравимо преживаяване!

Круизът сам по себе си също беше изключително лежерно и приятно изживяване.

Нощувка в Pak Beng.

Ден 2. Отпъруване около 8 сутринта с круиза. Около половин час преди пристигането в Луанпрабан се спира на пещерите Пак О. Включен е и трансфер от пристанището до хотел в Луанпрабан. Нощния пазар.

Нощувка в Луанпрабан1.

Ден 3. Луанпрабан- скитане из стария град, манастирите, пазар, масажи, mount Phousi по залез.

Нощувка в Луанпрабан2.

Ден 4. Луанпрабан- по изгрев слънце процесията на монасите за дарения.

По обед- водопадите Kuang Si. Транспорт около 150-200.000 кипа за целия курс с бусче/камионче от града до водопадите, престой около 2 часа и връщане. Вход 20.000 кипа.

В района на Луанпрабан има и още едни водопади- Tat see, но ние ги пропуснахме, защото ни предупредиха, че в тях по това време на годината почти няма вода.

На Kuang Si е хубаво да се качите до горната част на каскадата, но пътеката е трудна- стръмна и хлъзгава. В долната част на каскадата има естествени басейни за къпане(носете си бански) и мечешки зоопарк :) Разходката до водопада с катерене, къпане и доволно помоткване отнема половин ден.

Привечер бяхме обратно в града. Във всички будистки манастрири (а те са много) около половин час преди залез има вечерна молитва.  Заслужава си да попитате за разрешение да присъствате и да отделите половин час за медитация с монасите.

Нощувка в Луанпрабан3.

Ден 5. Луанпрабан- бамбуковия мост, понаобикаляне на пропуснати сокаци из стария град, пак масажи (40-50.000 кипа /около 15 лева е ласокия масаж...по мое мнение е малко по-деликатен и приятен от тайландския), пак вечерна молитва и  нощен пазар.

Нощувка в Луанпрабан4.

Ден 6. Луанпрабан=>Vang Vieng с маршрутка с взимане от хотела. 100.000 кипа. Пътува се 6 часа с една голяма почивка за закуска и WC. По пътя има доста интересни пейзажи/планини.

Във Vang Vieng се пристига по обед. Ние си починахме малко край басейна в хотела и си взехме камионче до пещерата Tham Poukham и Blue Lagoon. Вход 10.000. Транспорта до там и обратно с престой го спазарихме за 15.000 на калпак. Пещерата е изненадващо голяма и интересна! Ако не си носите челници можете да си наемете от няколко баби на входа срещу 10.000 кипа. В същото време Синята лагуна под входа на пещерата ври от народ :)

Нощувка Vang Vieng1.

Ден 7. 15$ за тур по пещери и плуване с каяци. Взимане от хотела около 9 сутринта, трансфер до планините и посещение на Водната пещера с плуване с вътрешни гуми от камион :), Слонската пещера, трансфер до реката, обяд, спускане с каяци към Vang Vieng... по пътя има спирка за около час на бар :) С каяците се стига обратно в града около 15ч. След това снимане на залеза и пазар.

Нощувка Vang Vieng2.

Ден 8. Vang Vieng=> Виентян 4 часа с автобус, 40.000 кипа. Пристигане по обед в столицата. Разходка по центъра и до Триумфалната арка, вечерен пазар по крайбрежната улица.

Нощувка Виентян.

Ден 9. Лежерна разходка по града до обед. Трансфер до летището- 100.000 кипа целия курс с  климатизиран микробус. Отпътуване за Банкок.

Въпреки голямото ни желание не успяхме да идем до Буда парк-а (на около 20 км от столицата), защото не стигна времето.

*************

За турове, транспорт, храна, сувенири, масажи, спане в Лаос за девет дена похарчени около 400-500$.

*************

Тази програма покрива много малка част от Лаос, но включва някои от основните забелжителности. Със сигурност бих посетил пак тази страна (останаха 4000-те острова на Меконг например). Най-голямата и приятна изненада беше град Луанпрабан.... и скромните, мили и много усмихнати хора!

Редактирано от mitkobiker
  • Харесвам 24
Връзка към коментар

Смятам да направя голяма част от твоята програма другата зима, че все наоколо и го отлагам този Лаос.4000 острова май и аз ще ги пропусна заради идиотската разправия с тайландските визи. За да го направя без да се убия от път трябва 3 пъти да влизам през Тайланд. Между другото за тях има вариант и с автобус/полет от Сием Рип, ама после интересното е да се мине през Тайланд и пак в Лаос през Виентян. Силно се надявам да решат нещо поносимо с тези Тайландски визи скоро.

Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

4000 острова искат време за достигане и още време за самото посещение... за това и ние ги оставихме за следващ път, евентуално в комбинация с Камбоджа.

За цените на самолетите- аз успях на промоция от Air Asia да взема Виентян-Банкок за 17$, но стандартно цените се въртят около 40-50$... отделно багажи и екстри.

Air Asia имат полети до Луанпрабанг и Виентян от Банкок и Куала Лумпур.

Лесно и изгодно е да се влезе в Лаос през Северен Тайланд. До Чанг Май и Чанг Рай може да се лети от Бангкок за 15-20$.

От Чанг Май през целия ден има редовни автобуси към Чанг Рай, Златния триъгълник или Chiang Khong (границата с Лаос).

Времето за път е около три часа Чанг Май до Чанг Рай и още около два часа Чанг Рай до Chiang Khong.

Ако имате само 3-4-5 дена за Лаос ви препоръчвам да направите Лаунпрабанг, евентуално в комбинация с круиза по Меконг или Ванг Виенг. Виентян е по-скоро логистичен пълнеж.

Редактирано от mitkobiker
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

А от Чанг Конг до Луанг Прабанг проверявал ли си как се стига и дали издават визи на границата?

 

Аз мисля да отида до езерото с лотусите до Удон Тани със сигурност на отиване или връщане. Видях, че има директни автобуси Удон Тани - Ванг Виенг, така че сигурно Виентян ще го пропусна нацяло. Евентуално от Чанг Рай може да се направи цял кръг ако Чанг Конг до Луанг Прабанг логистично е ок и дават визи на границата.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

От Чанг Конг (Тайланд) до Луанпрабанг стигнахме с круиз/лодка- виж какво съм писал по-горе ;)

Взимането от Тайланд, минаването на границата и доставката до лодката е включено в цената на круиза, но иначе е лесно.

КПП-то буквално е в самия Чанг Конг- до там може да се стигне с тук-тук или такси или градски транспорт.

На излизане от Тайланд се взима re-entry/1000 THB+снимка (ако например след Лаос продължавате/транзитирате пак през Тайланд).

След това се товарите на един автобус, който ви превозва през реката по един доста голям мост до лаоското КПП. Там се попълват едни формуляри, на едно гише се оставя паспорта+формуляр+снимка и на съседно гише плащате 35$ и си взимате паспорта с виза. Никакви драми и разправии.

*************

ВАЖНО!!!- за формуляра за лаоската виза ви трябва една паспортна снимка!

*************

От Луанпрабанг/Ванвиенг/Виентян гледах, че има автобуси за всевъзможни места из Лаос плюс Банкок и други из Тайланд, Виетнам и дори Китай! Но теренът е доста пресечен, а пътищата доста натоварени и се пътува бавно и трудно!

150 км от Вангвиенг до Виентян ги взехме с много сериозно каране за почти 4 часа.

Редактирано от mitkobiker
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

 

На излизане от Тайланд се взима re-entry/1000 THB+снимка (ако например след Лаос продължавате/транзитирате пак през Тайланд).

 

 

 

Значи вие взехте реентри от Чанг Конг? В нета намерих информация отпреди година, че там няма и трябва да си извадиш от другаде. Значи са го променили това?

Връзка към коментар

КПП-то е голямо, има си всичката инфраструктура. Никакъв проблем с re-entry-то, но отне малко време, защото един чичко диплеше печат след печат.. и това в 6 паспорта.

Дори организираха в полеви условия правенето на паспортни снимки за два заплеса, дето не си носеха.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ние взехме Виентян - Луангпрабан за 13 часа с автобус защото спукахме гума, което май ставало доста често. Със сигурност бих се върнал там, защото не е толкова комерсиално както съседните държави (или поне не беше през 2012). Хората са мили и не са надъхани само да ти вземат парите. И обичат да дремват навсякъде :) Ето как заварихме сервитьора в един ресторант:

 

post-2748-0-91095700-1489053192_thumb.jpg

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

...Със сигурност бих се върнал там, защото не е толкова комерсиално както съседните държави (или поне не беше през 2012). Хората са мили и не са надъхани само да ти вземат парите. ...

 

Точно с това усещане се прибирах и аз от Лаос! Има туризъм, но не е масов и местните хора те приемат повече като гост, а не като турист. Спрямо Тайланд разликата и в отношението и в цените е забележима.

 

Още нещо интересно- в Народна Демократична Република Лаос официално има вечерен час- до полунощ всички трябва да са си по леглата :lol:  По тази причина заведенията са длъжни до 23:30 да са приключили работа.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
Здравко Ангел

С две ръце гласуваме за любимия Лаос! След като обиколихме всички държави в региона, Лаос продължава да ни е фаворит. Ние минахме и през 4000 острова като влязохме от Камбоджа. Много са приятни, обаче на малка територия са концентрирани доста туристи, което е малък недостатък. От островите към Виентян спряхме в Паксе, обаче нещо не можахме да го оценим.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...

Някой знае ли дали може да се обмени лаоски кип в друга валута извън Лаос? Чейнджа на летището беше затворен :(

Редактирано от milenita
Връзка към коментар
преди 12 минути , milenita каза:

Някой знае ли дали може да се обмени лаоски кип в друга валута извън Лаос? Чейнджа на летището беше затворен :(

Възможно е в чейнджа на Гладстон да ти ги приемат, но едва ли ще е на супер изгоден курс. Там предлагат екзотични валути и предполагам, че ще приемат и твоята.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.