Прескочи до съдържание

Мароко през моите очи - за хубавото и не само

Roberto Baggio

Препоръчани мнения

Публикувано:
On 6/5/2024 at 12:49 PM, feel_the_rush said:

Ще изтупам малко тази тема от пепелта и ще споделя моите впечатления от наскорошоното ми пътуване до Мароко, въпреки че беше просто кратка спирка в посока Западна Сахара. Бих характеризирала себи си като пътешественик, не като турист. Аз съм главен организатор на всички лични и групови пътувания на мен и хората около мен и рядко ползвам услугите на туристически агенции, само в краен случай и когато нямам друг избор. Проучвам внимателно и чета много преди да посетя дадено място и оттук можете да си извадите извода, че дойдох напълно подготвена какво мога и не мога да очаквам, какво искам и не искам да видя. Мароко не е за всеки и определено не е за първи досег с арабския сват, особено в Африка. Страната е прекрасна и има много какво да предложи, но туристите са главен източник за прехрана на голяма част от населението в туристическите райони и това трябва да е ясно на всеки.

Какво посетихме - Маракеш, Агадир, Есуайра, Тарудант и оазисът Тиут. Взехме си кола под наем и бих казала, че пътувахме лесно и безпроблемно, спирахме да снимаме кози на арганови дървета, купихме си продукция от селата (арганово малсо и тяхното подобие на фъстъчено масло амлу), снимахме бананови плантации, пазарувахме на местни пазари (абсолютно необезпокоявани) и изобщо, както казва един известен пътешественик с афинитет към бирата - каквото искахме - видяхме, каквото не искахме - не видяхме. Маракеш е шумен и мръсен, но това е неговия чар и ако очаквате нещо различно, просто го подминете и отидете в Тарудант или по-известен като малкия Маракеш. Агадир бих го оприличила на нашия Слъчев бряг, а Есуайра или както там се произнася това нещо ги бие всичките и по крепостни стени, и по автентичност, и по пазарен дял, изобщо, ако имате път натам - задължително се разходете.

Мароко отдавна не е автантична дестинация за посещение на Сахара и няма нищо чудно, че така известните дюни са заобиколени от всички страни от населени места. Някога именно Агадир и Есауайра са били крайните пристанища за стоката от Северна Америка и Европа. Тук всичко се е натоварвало на камили и следващата връзка с цивилизацията е била чак Тимбукту в Мали. За западния турист, обаче, пустинята има една много меланхолична визия от високи пясъчни дюни, а в реалност една голяма част от нея е пясъчно-камениста равна повърхност, която не е толкова лицеприятна. Това е причината туристите да се водят на тази небезизвестна дюна, където си е чисто и просто нещо като Дисниленд. Видяхме и местата за каране на АТВ до Агадир - отново пясъчна дюна, заобиколена от скъпи комплекси. За всеки, търсещ автентично изживяване в Сахара, бих препоръчала Алжир и Мавритания, може би и Западна Сахара, ако успеят някога да се разберат племената в този район и разминират вътрешността. Но дори сега, Западна Сахара е в пъти по-автентична откъм пустинен пейзаж от Мароко.

И като заключение, имам един единствен отговор за хората, които се чудят дали си заслужава да се види една страна или не - винаги казвам да отидат и да преценят сами. Не се доверявайте на чужда преценка, не се разколебавайте от негативни преживявания. А как да се отъврете от досадници - както по-горе някой беше писал, просто се дръжте всякаш сте си на мястото и всичко ви е ясно.

Може ли да кажете коя компания използвахте за рентакар, онлайн ли я букнахте и може ли да се запази кола с дебитна карта не с кредитна, какъв депозит ви поискаха? Благодаря предварително, ще е от изключителна важност защото ни престой пътуване до Мароко, но нямам кредитна карта и се чудя коя компания да избера за по-малко главоболия!

Публикувано:

Дебитна карта вече приемат много малко от рент-а-кар компаниите. Когато търсите кола, влезте да прочетете допълнителните условия и търсете къде има плащане с дебитна карта. Всяка кола е с разлчичен депозит спряма стойността си (и не само) - можете да прочетете и това.

Ние взехме колата онлайн, не помня коя компания беше, но някоя от междутародните - Сикст или Авис беше. Все ги бъркам.

image.png.468c6694e323999c6b2a8abf8c766718.png

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.