Прескочи до съдържание

Исландия за 4 дни - 31.05 - 03.06.17г.


PetyaG

Препоръчани мнения

Здравейте , поизчетох доста неща и направих примерен план за 4 дни (31.05 – 03.06.17). Пътувам с приятелка.  Може ли някой да даде одобрение (за да съм по-спокойна ) или препоръки за разместване съответно .

Ден 1. Пристигаме в 9ч, взимаме колата в 10 (видях , че е препоръчван budget, ако има други препоръки?) и потегляме. Правим Националния парк Þingvellir Strokkur Geyser, водопад Gullfoss, Seljalandsfoss и Skógafoss и Керид.  Спим някъде около Вик.

Ден 2.  Dyrhólaey - Reynisfjara и Reynisdrangar - Skaftafell – Jökulsárlón (не разглеждаме лагуната). Спим някъде около Jökulsárlón. Този ден май е доста амбициозен ..

 

Ден 3: Разглеждаме лагуната и се връщаме към Рейкявик. Ако сме пропуснали нещо от плана го разглеждаме. Евентуално пак нощувка около Вик?

 

Ден 4: 2-3 часа в Рейкявик, Рейкянес и накрая синята лагуна. Полетът ни е 00:40.

 

Благодаря на всеки, който се отзове!  Отсега съм сигурна, че ще е невероятно изживяване. :) 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Budget не знам дали са най-препоръчаните от гледна точка на цените. Погледни www.bluecarrental.is , www.geysir.is и www.thrifty.is/.

 

Първия ден също е доста амбициозен. Само карането ще ви е над 400 км, не че не е възможно, просто ще е доста натоварено. Т.к. на мен също ми предстои пътуване до Исландия през Юни, направих тази карта. Погледни я, на нея са отбелязани различни забележителности, бензиностанции и т.н., може да ви е полезна.

 

Къде смятате да нощувате? Ако сте в guesthouses или хостели/хотели, не е зле да запазите възможно най-скоро каквото е останало.

Редактирано от П.Кръстев
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Не е задължително Budget да са най-добрите, по различно време различни фирми са. Прегледай и https://www.enterpriserentacar.is/en_US/car-rental/home.html

 

И аз съм на мнение, че всъщност първия ви ден е доста по-натоварен от втория. Постижим е, дните вече са доста дългички по това време, но може да е уморително, особено след полетите. Но ако стане ви стане уморено оставете двата водопада за през ден 3, който ви е и за други изпуснати неща. За ден 3 според мен твърдо спете чак в Рейкявик, няма смисъл да го делите, така на другия ден ще имате прилично време и за града, а и по този начин ще сте петък вечер в Рейкявик, дори да не сте по нощния живот, това ще е преживяване :)

 

Стегната и пълна програма, като за 4 дни, толкова. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Смятаме да нощуваме в guesthouse, исках да видя поне няколко мнения за да резервираме и нощувките :) Благодаря ви !

 

Намерих едно списание за Исландия, мисля, че не съм го срещала в този форум: http://icelandictimes.com/icelandic-times-issue-1/ , за тези, на които им предстои :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

И аз подкрепям ден 3 да спите в Рейкявик, за да използвате максимално времето на следващия ден, а и да се разходите из града през почти бялата нощ :) Иначе като за 4 дни сте включили най-важното, сигурна съм, че ще си изкарате страхотно! п.с. списанието е готино, има полезни неща

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравей, PetyaG

 

Радвам се, че разделът за Исландия ти е подействал надъхващо и ще посетите страната. Четири - четири дни. Колкото - толкова. Писали сме го много пъти - философията на такова трипче е нулева. Покривате основното, а видовете разиграване на отсечки и спане по точки не може да се каже, че имат "най-добър" вариант, а са по-скоро субективни, спрямо няколко фактора - умората ви, метеорологичното време, колко се забавите на дадено място, къде е спането и т.н. Исландия е място, където две момичета с кола можете да се чувствате абсолютно спокойно и ще бъдете очаровани и дори потресени от красоти. Отпуснете се и се забавлявайте. Пътят по Златно колело и път 1 се минават лесно, бързо и гладко. По тях има и доста повече, отколкото се фаворизира туристически, но то е за второ и трето ходене. Хич, ама хич няма да ви се тръгва и тези 4 дни ще подейсват, както не веднъж е споменавано във форума, като много голям дразнител, да идете за по-дълго време. С което, някъде към 5-6 юни, след като се съвземете, виждам как ще започнат дългосрочните мисли за едно още по-грандиозно пътешествие до там :) 

Сега, в последните години туристопотока нарастна чувствително. Това е неизбежно.  Местата, по които ще минете са най-известните и класически и ще са доста натоварени. Но натоварени като за Исландия, не като за центъра на Париж и Лондон. Още повече , че началото на юни дори няма да се стъмни в истинския смисъл на думата и народа има време за всичко. Това важи и за вас, разбира се. 

 

Всъщност, конкретното разиграване на програмата е изпълнимо всякак. Трябва добре да си знаете прага на умора. Аз смятам, че при налични само 4 дни, превъзбудата от новото място след полета и стремежа да се хване повече поддържа един адреналин, който, особено в ден 1 вярвам, ще ви държи на крак. Аз съм го правил този ден в този му вариант и дори не бях уморен към 23:30 часа като залязваше слънцето. Препоръчвам ви освен убийствената природа по южния бряг да видите и фолклорния музей при Skogar - много красиво място е, запознава с исландския бит от близкото минало:

 

IMG_7150.thumb.JPG.ea7a252a670a6f6a304d72c6420a2038.JPG

 

Ден 2 не е чак толкова амбициозен, просто всичко си върви с ранно ставане и стегнато разписание по часове. На повечето места имате оставяне на колата и малко пеш. Особено до ледника при Skaftafell. Пригответе се за дъжд, а и хубави високи обувки за кално, защото там общо взето няма къде да се скриете, ако запраска. По път за там, освен водопада Sidu, малко страничната от пътя Grafarkirkja и къщичките при Nupstadur, има едно интересно селце Kirkjubæjarklaustur, където можете да видите ето тази странна модерна църква и мястото на Елдместа - огнената проповед на пастор Йон, за която се вярва, че спира лавата на вулкана Лаки през 1783 г. досами прага на старата църква:

 

IMG_7375.thumb.JPG.df0dc176d6d7a9b802e66d9c095c1224.JPG

IMG_7374.thumb.JPG.905727fb026c0c2be4ce47b81123b493.JPG

 

В ден 3 имате много какво да видите, защото с лагуната ще сте приключили до два часа, максимум три, така че ви остава почти цял ден. Можете дори да сравните двете лагуни Jokulsarlon vs Fjallsárlón. Дано да видите някое тюленче или обръщане на ивичести айсберги - голяма красота е. Иначе както казаха всички по-горе - най-добре е да си спите вечерта в Рейкявик, а по пътя да покриете интересностите с разни спирания при Келдур, Селфос и Кверагерди. Съветът ми е да не се юркате в името на малкото време. Отделете час-два за съзерцание, почивка, спокойствие, попиване, а не юруш на всичко. Хапнете, починете. Исландия не е списък за покриване.

 

В ден 4 имайте предвид, че като започнете да се заплесвате по магазинчета в Рейкявик за сувенири и разни разходки покрай океана, или пък ако смятате да се накиснете доволно дълго в бизнес машината - Синя лагуна, за красотитете по Рейкянес по средата няма да остане кой знае колко време. В този ден преценете някакво съотношение по часове между трите. Особено, ако правите пълна обиколка на Рейкянес, защото и там си има доволно много за гледане.

 

Предвидете време за бензиностанции (връщане на пълен резервоар), евентуално миене на колата, хапване, почивка. Това са важни неща. 

 

За спането побързайте. Поскъпва всичко невъобразимо, а са твърде ограничени възможностите в провинцията. Полетите поевтиняха, туристите нарастнаха, а настаняването се ограничи, а това вдигна цената, така че себестойността на трипа не мърда от преди, когато бяха разменени показателите. 

 

А за споменатото от теб списание - то едно или две са нещата в този форум. Не можем да насмогнем да напишем всичко. Аз лично с него съм заспивал всяка вечер в Рейкявик :)

 

IMG_8978.thumb.JPG.fa7be9e15c773dcaa61841f221bc2f11.JPG

 

Това е от мен. Желая ви приятно изкарване и невъобразим кеф!  Исландия е магия и винаги ще остане такава. С каквото мога бих се отзовал и помогнал винаги.

 

Редактирано от Бай Добри
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Благодаря за съветите, ние от сега правим планове как пак ще отидем :)  Планът е да видим колкото може повече, но без излишно препускане и напрежение. Понеже едно от нещата, които много искахме да видим бяха китовете, но Хусавик ни идва далеч, дали има шанс според вас да ги видим ако вземем екскурзия от Рейкявик? Четох, че от там е доста по-малка вероятността...  И още един въпрос за фолклорния музей, колко време горе-долу трябва да му се отдели? Питам защото дружката ми хич не е по музеите, пък аз след Скансен установих, че съм лудо влюбена в музеи на открито :)  Доколкото видях Скогар е доста по-малък, затова мисля да преговарям да ми се отпусне 1 час да кажем?

 

Нямам търпение вече да стягам багажа :):):) 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

За съжаление аз миналата година пропуснах "лова на китове", но мои приятели бяха на вечерен такъв от Рейкявик и бяха видели няколко опашки. Много е относително да се каже къде и кога е по-вероятно да се видят, освен това един такъв тур си е значителна сума, така че по-скоро преценете според бюджета. Един час за Skógar е достатъчно, може и малко по-малко, ако пропуснете частта с транспортните средства и разгледате само торфените къщи и етнографския музей (с уговорката, че няма да висите по 10 минути над всеки артефакт :)). Но си заслужава и смятам, че и на твоята приятелка ще и хареса. 

Редактирано от DenitsaS
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

За първата  нощувка сме резервирали тук: https://www.booking.com/hotel/is/glamping-amp-camping.bg.html?aid=368032;label=gog235jc-hotel-XX-is-glampingNampNcamping-unspec-bg-com-L%3Abg-O%3AwindowsSxp-B%3Achrome-N%3AXX-S%3Abo-U%3AXX-H%3As;sid=86bde3d3da7fba5600c1f0e5d4e752ea;dist=0&group_adults=2&sb_price_type=total&type=total&

 

Стори ми се супер готино и различно, тъкмо вечерта преди да се настаним или сутринта ще поразгледаме острова, който беше препоръчан мисля от Георги.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Няма лошо в острова, но не и за толкова кратко време :) Графика на фериботите е първо плаващ, второ не са цял ден през час, на практика от 4 дни, два ще трябва твърдо да се съобразявате с ферибота. Според мен първоначалния план беше по-добър и предлагаше допълнителна гъвкавост тук-там, включвайки острова ще изпилите всички буфери. Да не говорим и че времето може да изиграе лоша шега и ферито да е отменено или да закъснява. Извинявай, ако ти чупя мерака :)

 

Иначе острова сигурно ще ври от пъфини по това време и ще е чудно. 

 

Относно китовете от Рейкявик, една фирма предлага целогодишно турове и публикуват всеки ден дневник какво са видяли, поразгледай и виж дали си заслужава: https://elding.is/whale-diary

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, Георги каза:

 Да не говорим и че времето може да изиграе лоша шега и ферито да е отменено или да закъснява. Извинявай, ако ти чупя мерака :)

  Е това даже не ми беше хрумнало .... 

 

Преди 1 час, Георги каза:

 

Иначе острова сигурно ще ври от пъфини по това време и ще е чудно. 

 

 

Но ето това ще компенсира :) 

 

Мерси за препоръката за китовете. 

Понеже преди Исландия имаме 5 дни в Норвегия и там също намерих такъв тур, сега съм малко в чуденка ...

Ще разгледам какво виждат тук и ще решим :) 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.