Прескочи до съдържание

Норвегия за 4 дни и половина - 26.05 - 31.05

PetyaG

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте :)

Планираме 5 непълни дни в Норвегия, като кацаме в 12:45 на 26.05 и летим на 31.05 в 8:00.  Искаме да видим възможно най-много природни красоти.

Смятаме да вземем влак за Берген още същия следобед - 15:45 - пристигаме в 22:30, но то ще е още светло. На втория ден смятаме да направим Norway in a nutshell. След това остават три дни,  които не знам как точно да запълня. Последния ден ще отделим няколко часа за разглеждане на Осло. 

Това, което ми хрумна е да отидем до Лофотенските острови. Нужно ли е да наемаме кола и как точно става придвижването там?

Катеренето на Тролтунга или Пулпитрок май ще останат за друг път. 

Приемам и други идеи :)

Публикувано:

Лофотенските острови не са ли далече за толкова малко време без самолет? Ако ще е кола, спокойно можете да обиколите фиордите, така и таса сте там. Geiranger, някоя stavkirke, някоя от забележителностите, които така лесно отхвърли и готово.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 22 минути , neuromancer каза:

Лофотенските острови не са ли далече за толкова малко време без самолет? Ако ще е кола, спокойно можете да обиколите фиордите, така и таса сте там. Geiranger, някоя stavkirke, някоя от забележителностите, които така лесно отхвърли и готово.

Не съм се изразила никак ясно, за което се извинявам.

Може и самолет, даже май няма как без полети да мине. Въпросът ми беше ако отидем до Лофотенските острови със самолет, как е най-удачно да се придвижваме там за да видим максимално много, понеже не бяхме смятали да наемаме кола. Но сега като се поразмислих, май ще е най-добре да вземем кола за два дни за да ги обиколим. 

А  Тролтунга или Пулпитрок ги отхвърлих първо защото имам проблем с височините и второ защото е нужно доста време (доколкото прочетох) за да се изкачат. 

Но и обиколка с кола по фиордите звучи доста добре :) 

• 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Направихме програмата.

Решихме :

ден 1 : кацаме в 12 и взимаме влак за Берген още същия следобед - 15:45 - пристигаме в 22:30.

ден 2 :  Norway in a nutshell

ден 3: разходка в Берген и 22:30 се качаваме на Хуртигрутен до Трондхайм, резервирахме кораба Лофотен

ден 4: целия ден на кораба , спирка за 3 часа в Alesund

ден 5: пристигаме в 6 ч. в Трондхайм, разходка в градчето и в 17:00 ч. полет към Осло; разглеждаме за 2-3ч Осло

ден 6: полет в ранни зори.

Приемам всякакви препоръки (за разходки и забележителности в Берген, Олесун и Трондхайм) и идеи защото пътуването доста наближава :)

Ако някой е ползвал Лофотен, ще се радвам да чуя отзиви. 

Публикувано:

Екстра ми изглежда плана. В Берген при хубаво време (а дори и да не е толкова хубаво) се качете с фуникуляра, гледките от горе са чудни. Останалото е ясно - рибния пазар, ретро уличките с магазините, градчето е много компактно. Имаше една хубава тема на Бай Добри за норвежките църкви, не знам дали ще съвпадне с част от маршрута ти. 

Относно Осло, една от най-безличните европейски столици лично за мен. Има един парк с доста изчанчени статуи - Vigeland Park.

Музеят на Munch е също забележителност там, ако сте фенове на изобразителното изкуство. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Благодаря, 

църквите ми се струват много интересни, но не знам дали има по нашия маршрут. Ще проверя как стоят нещата около Берген и Трондхайм.  Ако Бай Добри  може да ми даде тази информация наготово ще съм благодарна:) 

За Берген точно това ми е програмата, а за Осло бях чела, че може с метрото да се качиш в планината  и да погледнеш от високо.  Копирала съм го като инфо , но не знам от кого...

Между другото, ето една идея за няколкочасова разходка. Хваща се линията на метрото към Холменколен и се слиза на последната спирка. Само на десетина метра от нея започват ски пистите. Осло май беше единственият град в света, в който хората ходят на ски в планината с метрото. Силно казано планина де )) Та сигурно няма да карате ски, но отгоре се открива страхотна гледка към цяло Осло и залива, която въобще не е за изпускане.  

Също много искам да видя Фолк музея, но пристигаме след 18ч. и мисля че няма да работи, но ще го проверя за да съм сигурна.

Паркът ми се струва доста зловещ , на снимки поне .... , но ако не се качим в планината ще го видим :)

Мерси за включването, за мен е много ценно да получавам одобрение или съвети :)

Публикувано: (редактирано)
преди 55 минути , PetyaG каза:

Паркът ми се струва доста зловещ , на снимки поне .... , но ако не се качим в планината ще го видим :)

Паркът си е хубав, но въпросната скулптурна диария, произведение на някой болен мозък, му придава крайно потискащ вид. Може да се посети набързо от обща култура, за да се види нагледно до какви уродливи форми може да стигне т.нар. изкуство, но по-добре човек да си го спести, за да не остане с изкривени впечатления за Осло. Основателя сигурно е предозирал с тази психария, после е отишъл в първата бирария да се съвземе от шока и са го изръсили 10 евро за някоя 330 мл уонаби бира и затова не го е грабнало Осло, друго обяснение няма :lol:;) 

Иначе фолк музеят е задължителен.

Редактирано от Meidj
  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано: (редактирано)

Нощното скитане из Осло е винаги приятно.

За фолкмузея се иска време и слънчева светлина, въпреки, че при нас се случи да замръкнем там и нямаше проблеми  - пазачът услужливо ни отвори вратите и ни пусна да си ходим. Паркът със склулптурите е много приятен, чисто като парк, а множеството изтрещели статуи наоколо определено си заслужават да се разгледат, но май и това не е много за вечерно време. 

Аз бих направил една разходка до операта, от там през центъра до кметството ( там се дава Нобеловата награда за мир ) , след което по променадата покрай брега. Доста е приятно, създава морско усещане, архитектурата е много вълнуваща. Все пак ако ви се ходи до някой парк, бих препоръчал Екеберг - има автобусна линия ( а може да беше и нещо железопътно )  до там. Намира се високо, така че от горе се открива гледка към цяло Осло ( виж прикачените снимки ), а освен това паркът е изпълнен с кинетични и оптични ( не съм сигурен за това определение ) скулптори.

Това са гледките от Екеберг : 

DSC_0221edited.thumb.jpg.35551674dcc39f7cacd55508d80598f4.jpg

DSC_0220edited.thumb.jpg.d3bfb5a21b96d6ef1b830b726015eb66.jpgDSC_0219edited.thumb.jpg.165ba2f8e483d9ee76ecada5e75f72ea.jpgDSC_0216edited.thumb.jpg.4948962ab89f17b9b21888f21d98706e.jpg

А на тези красотои чоек се натъква, разхождайки се из нощно Осло по променадката, покрай морето :)

imageproxy.php?img=&key=e53f7c14265b8919DSC_0044edited_5edited_6edited_fusededited.thumb.jpg.b671c00a16e0d5d293085b298cc2d940.jpgDSC_0062edited.thumb.jpg.8e9e46b25b4af5b9ef084d0c564ead45.jpg

Редактирано от prozium
  • Харесвам 7
  • Браво 1
Публикувано:
преди 3 часа, prozium каза:

Нощното скитане из Осло е винаги приятно.

За фолкмузея се иска време и слънчева светлина, въпреки, че при нас се случи да замръкнем там и нямаше проблеми  - пазачът услужливо ни отвори вратите и ни пусна да си ходим. Паркът със склулптурите е много приятен, чисто като парк, а множеството изтрещели статуи наоколо определено си заслужават да се разгледат, но май и това не е много за вечерно време. 

Аз бих направил една разходка до операта, от там през центъра до кметството ( там се дава Нобеловата награда за мир ) , след което по променадата покрай брега. Доста е приятно, създава морско усещане, архитектурата е много вълнуваща. Все пак ако ви се ходи до някой парк, бих препоръчал Екеберг - има автобусна линия ( а може да беше и нещо железопътно )  до там. Намира се високо, така че от горе се открива гледка към цяло Осло ( виж прикачените снимки ), а освен това паркът е изпълнен с кинетични и оптични ( не съм сигурен за това определение ) скулптори.

Това са гледките от Екеберг : 

DSC_0221edited.thumb.jpg.35551674dcc39f7cacd55508d80598f4.jpg

DSC_0220edited.thumb.jpg.d3bfb5a21b96d6ef1b830b726015eb66.jpgDSC_0219edited.thumb.jpg.165ba2f8e483d9ee76ecada5e75f72ea.jpgDSC_0216edited.thumb.jpg.4948962ab89f17b9b21888f21d98706e.jpg

А на тези красотои чоек се натъква, разхождайки се из нощно Осло по променадката, покрай морето :)

imageproxy.php?img=&key=e53f7c14265b8919DSC_0044edited_5edited_6edited_fusededited.thumb.jpg.b671c00a16e0d5d293085b298cc2d940.jpgDSC_0062edited.thumb.jpg.8e9e46b25b4af5b9ef084d0c564ead45.jpg

Прочети още  

Прекрасни снимки!Благодаря! Понеже и на нас ни предстоят 4 - те скандинавски през август, надничам в темата и си копвам туй -онуй.:)

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.