Прескочи до съдържание

Рейкявик ден и нощ: градски разходки


Препоръчани мнения

Ако не обичате да ходите в галерии и музеи, но обичате да ходите по принцип, Рейкявик предлага няколко много симпатични места за разходка. 

  • Sculpture and Shore Walk: Няма как да започна с друго, освен с крайбрежната алея, която върви успоредно на Sæbraut и към която водят всички улици в града. Беше любов от пръв поглед, още когато стъпих там през 2013. Тази година връзката ни се задълбочи и през юли прекарвах всеки свободен миг на алеята. Разходете се по нея рано сутрин и погледайте рибарите, обядвайте на някоя от пейките под капризното исландското слънце или наблюдавайте розовия залез по време на белите нощи. Ако имате достатъчно време, направете и трите. Освен вълшебния изглед към планината Esja и островчето Viðey, на алеята се намират и две от най-сниманите забележителности в града – скулптурата Sólfar на Jón Gunnar Árnason и операта Harpa Concert Hall, в чийто дизайн участва самият Ólafur Elíasson.

IMG_20160716_005040

DSC04435

DSC04438

  • Tjörnin: Езерото Tjörnin в центъра на града е място, на което може да се разходите за половин час или да прекарате половин ден (ако имате късмет с времето, разбира се). И на двата бряга ще намерите алеи за колоездене, пейки, скулптури (в това число и Hafmeyjan или исландската малка русалка, изработена от известната Nína Sæmundsson), цветя и много зеленина през лятото. Редица къщи с красива архитектура са разположени от страната на кметството Ráðhús Reykjavíkur, а на другия бряг се намират църквата Fríkirkjan í Reykjavík и Националната художествена галерия Listasafn Íslands. Езерото е дом и на голям брой дружелюбни патици, гълъби и други птици, така че носете си достатъчно храна.

IMG_20160712_173321

IMG_20160707_184941

IMG_20160712_173826

  • Perlan: Самото изкачване до хълма Öskuhlíð си е една своеобразна разходка, отделете си около 40 -50 минути с изходна точка Hallgrímskirkja, ако сте тръгнали пеш. На най-високото място ще ви посрещне сградата Perlan, която се състои от шест стари водни резервоара, обединени под общ и модерен покрив, построен през 1991 и която е висока почти 26 метра. Вътре ще откриете магазини, кафене и луксозен ресторант в купола, а самите резервоари се използват за концерти и изложби. Ние обаче сме тук заради напълно безплатната гледка на 360º градуса от терасата. След като се насладите на града от високо, е време за разходка в исландска гора. Тази на хълма е доста млада, но е поредното доказателство за това, че щом има желание, има и начин. Пътеките са асфалтирани и пригодени за колоездене, а между дърветата се спотайват останките от бункерите, строени от американската окупационна войска.

IMG_20160727_194004

IMG_20160711_192246

DSC05546

  • Nauthólsvík: Ако се спуснете през гореспомената гора и добавите още 20-30 минути ходене, на хоризонта ще се разкрие паркинг с бараки. Зад него обаче е истинското съкровище на Рейкявик, а именно градският плаж Nauthólsvík, достъпът до който не е ограничен от бариери и такса вход. Разбира се, че е по-скоро миниатюра на плаж, но много симпатична такава: единствената сграда подслонява съблекалните и магазин за сладолед и хот-дог, отпред има два странни по форма басейна с минерална вода (около 38-40 градуса), а малък дървен кей разделя плажа на две половини. От едната страна се намира ограден с дига малък залив, в който океанската вода се смесва с минерална в опит да се повиши температурата и да се направи по-безопасно за плуване, а от другата страна са малките лодки и канутата. В дните със слънце и температура над 15 градуа, плажът обикновено се препълва. Ако нямате намерение да се къпете, може просто да се излегнете на пясъка или на тревата и да си направите пикник.

IMG_20160727_191617

IMG_20160727_191700

IMG_20160727_191023

  • Klambratún: Говорейки за пикник, паркът Klambratún е любима уикенд локация на местните, затова освен да се разходите там, може да си вземете и нещо за обяд и да се настаните на някоя от дървените беседки. Намира се на около 15-20 минути пеш от Hallgrímskirkja, но е място, на което рядко се срещат туристи, въпреки че в центъра на парка се намира музеят Kjarvalsstaðir, в който са изложени творбите на известния исландски художник Jóhannes S. Kjarval. Различни скулптури са разпръснати из алеите, както и скромни, но красиви цветни лехи. В парка има детска площадка, както и разнообразни спортни съоръжения – игрища за футбол, баскетбол, плажен волейбол и фризби голф. Последното е хибриден спорт и е страшно популярно сред младежите, които се стичат на големи групи всяка вечер и над поляните започва едно необуздано прелитане на НЛО. Друга интересна игра, която може да наблюдавате там е викингската Kubb, която е комбинация от боулинг и хвърляне на подкова. И ако това не е достатъчно странно, тогава останете за ежедневната тренировка по някаква разновидност на Zorbing, която се случва всеки следобед на поляната пред кафенето на музея. Паркът е изключително подходящ и за летни романтични разходки, при условие че изчакате достатъчно дълго слънцето да се спусне над Hallgrímskirkja. Със съквартирантите ми често се възползвахме от късмета да живеем от другата страна на улицата и вечер се любувахме на драматичните розово-златни залези. 

DSC05633

DSC05630

IMG_20160727_020109


7380 b.gif?host=itinerariumvitae.com&blog=904

Цялата статия

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.