Прескочи до съдържание

От София до Прага


Препоръчани мнения

Днес успяхме да направим една малка "обзорна" обиколка на Staré Město т.е. старият град. За съжаление нощта падна преди да можем да минем по Karlův most, а над реката падна една мъгла, която не даваше да се види отсрещния бряг. Но нека се върнем към началото на деня.

Полетът ни беше в нормално време. Което значеше ставане в 6 сутринта вместо в някакво безбожно ранно време. Стигнахме безпроблемно до летището, на проверката на сигурността нямаше никой и минахме изключително бързо. Татко ми беше много забавен на паспортната проверка. След всичките проверки, паспорта и билета преди ескалатора, събличането на скенера явно се зачуди какво прави паспортната проверка там и им вика "Вие какво искате?". Отговориха му – "Че какво можем да искаме на паспортна проверка?" Очевидно, обяснението, че му е за пръв път да лети, му спести по-нататъшни проблеми и го пуснаха да мине.

Полета мина леко, имаше малко турболенция, но пилотите така и не изгасиха лампата за коланите. Екипажът караше хората, които чакаха за тоалетната да сядат по седалките наоколо вместо да стоят прави, да не би да друсне и да се пребият. Като кацнахме бяхме на ръкав (на тръгване ни возеха с автобуси), докато успеем да стигнем до лентата за багаж и нашият вече беше излязъл. Поръчахме си такси и след преминаване през някакъв супер дълъг тунел, с много отклонения, стигнахме до местоназначението си.

След като се настанихме и починахме малко, потеглихме за центъра. Бяхме взели билети от рецепцията. Тук всички билети са на време, нашите бяха за половин или един час, според това, в коя зона е активиран. На практика, това са билети за единично пътуване. По-късно, след известно търсене, успяхме да намерим билети за 72 часа, който ще ни позволят да пътуваме неограничено.

Целта ни беше да стигнем до Вацлавския площад (Václavské náměstí), но такто се беше засилил да слиза на едно от предните спирки. Като видях, че тя е близо до Барутната кула (Prašná brána) реших, че е по-добре да слезем там. Бързо стигнахме до кулата, направихме малко снимки и се насочихме към близкия пазар, където хапнахме наденичка в питка, обилно полята с горчица.

От там се насочихме към астрономическият часовник, една от главните забележителности на Прага. Естествено, по пътя, ние с майка направихме доста снимки. Спряхме за малко на коледния базар, който в момента се намира на площада то часовника. Бащата се уреди с нов колан от една сергия. Седнахме на едно заведени точно срещу часовника, за да изпием по бира докато чакаме да стане кръгъл час. Естествено, бирата беше супер, но никой от нас тримата не може да се сети за името.

От там, тръгнахме към моста, но докато стигнем до там и се стъмни. Разходихме се малко, стигнахме до около средата, но на татко взе да му става студено и решихме да се върнем. Намерихме най-близката спирка на метрото и скоро бяхме до трамвайната линия, която ни трябваше. Половин час по-късно стигнахме, апартаментчето се беше стоплило приятно благодарение на това, че неволно бях увеличил парното.

Планове за утре още нямаме. Сигурно ще отидем на моста и ще продължим към замъка. Както обикновено, нацелвам места с трагичен Интернет. Ще пусна снимките като успея да ги кача.

P.S. 30.12.2016: И така, докато всички спят Интернета е с прилична скорост. Ето и снимките.

loading.gif?x54258

×
×

Previous Next

Пълна статия

Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.